Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Krajta královská - (ne)pití před svlekem

Dobrý den všem nadšencům a odborníkům.
Omluvte mě, pokud je můj dotaz stupidní, ale odpověď jsem nenašel ani v knize od p. Knoblocha, ani na tomto webu. Podotýkám, že jsme s manželkou začátečníci a pro chov regiusky jsme se rozhodli po prostudování všech možných zdrojů informací, po zvážení svých možností, ale hlavně protože je to úúúžasnej a krááásnej tvoreček.

Ale teď k tomu dotazu:
Je jasné, že had před svlekem nepřijímá potravu. Ale je normální že nepije?

První týden u nás byla velmi aktivní, po zhasnutí světla se nejprve napila, poté začala zjišťovat kudy ven a pootevřená dvířka vždy využila k proplázce po obýváku.
Takže adaptace na nové prostředí proběhla dle mého názoru až překvapivě dobře. Poté se objevilo zakalení očí, tedy prvotní znak svlékání, a od té doby je apatická, téměř bez hnutí, neopustí svůj oblíbený roh v terku. To by nás v tomto období až tolik netrápilo, jenže misku s vodou (denně vyměňuji) má právě v tom druhém rohu. Předvčírem jsme ji "násilně" přenesli k misce, ale ani tak se nenapila a s výrazem "co mně vopruzujete" se odplazila zpět "na místo".

Prosíme tedy o vaše zkušenosti, které nám zatím chybí.
Nechceme ji teď před svlekem zbytečně rušit, na druhou stranu bysme ji neradi usušili (nevíme, na co byla zvyklá u předchozího majitele).

Ještě doplňuji základní info:
- regiusku (jménem Jackie) jsme koupili jako 18-ti měsíční
- v dobré kondici (bez známek chorob a parazitů)
- tera o rozměrech 100x50x50 cm
- teplota přes den 27 +/- 2, přes noc 24 +/- 2 st.C
- vlhkost se snažíme obzvlášť teď před svlekem udržovat na 70% (ale věřte těm vlhkoměrům:-|

Aktuální (dnešní foto) přikládám

Děkujeme všem za rady a podněty.

Předmět Autor Datum
Jen dotaz, určitě jí nesledujete 24 hod denně. Asi jí ten roh vyhovuje a tak se třeba napije někdy v…
Jindra 78 28.03.2010 10:07
Jindra 78
Hadi velice dobře hospodaří s vodou a často nepijí, většinou je vidíte pít jen, když jim po nějaké d…
krokodýl 28.03.2010 10:15
krokodýl
ahoj jat tu bylo uz napsano krajta je nocni tvor tak nemusis se bat,ze nepije jinac si i bere tekuti…
alena vl 28.03.2010 12:09
alena vl
Já dávám krajtě pít tak dvakrát do týdne, vůbec jí to nedělá problémy, leckdy se ani nenapije. Jenom…
nikolas 28.03.2010 12:57
nikolas
To tam jako nemá misku s vodou, jestli to dobře chápu?
Rendolf 28.03.2010 14:48
Rendolf
Misku s vodou tam má samozřejmě pořád.
Koralek 28.03.2010 16:23
Koralek
Úkryt tam má, ale ještě do něj ani jednou nevlezla. Prostě má oblíbenej roh a tam parkuje.:-)
Koralek 28.03.2010 16:21
Koralek
to bylo na nikolase :-)
Rendolf 28.03.2010 20:40
Rendolf
já měla sice jen užovku, ale ta chlastala jak duha poslední
ssimca 12.05.2010 22:37
ssimca
Zdravím, já jak to vždycky čtu, tak si říkám, že tam moje Boženka (ale je to Božák) je nějaká asi di…
ToVy 28.03.2010 23:27
ToVy
Děkuji všem za příspěvky. Asi si opravdu děláme zbytečné starosti, nakonec žádný tvor není tak hloup…
Koralek 29.03.2010 10:05
Koralek

Jen dotaz, určitě jí nesledujete 24 hod denně. Asi jí ten roh vyhovuje a tak se třeba napije někdy v noci a zase se tam vrátí. Nám tam takhle týden bydlel hroznýš, a určitě se někdy chodil napít:-))Nám to hadi dělají, že se tak týden až deset dní před svlekem zašijí někam do roh, a v podstatě tam jen leží, ani nechtějí být pod zdrojem tepla, a jen tam, čekají až do svleku:-)) a po svleku je zase vše při starém.

Hadi velice dobře hospodaří s vodou a často nepijí, většinou je vidíte pít jen, když jim po nějaké delší době dáte čerstvou vodu, to se lezou napít hned, ale jinak se napijí jen občas a krajta královská je aktivní spíš v noci, takže ji vůbec nemusíte vidět, že pije a i máte pocit, že své oblíbené místo vůbec neopouští. Rozhodně ji nemusíte k misce nosit, velmi dobře ví, kde ji má. Před svlekem obecně hadi nejsou aktivní, nejraději tu dobu tráví v tmavém přiměřeně teplém a vlhkém úkrytu a pokud tu možnost mají, nemusíte je vidět před svlekem vylézt třeba dva týdny.

ahoj jat tu bylo uz napsano krajta je nocni tvor tak nemusis se bat,ze nepije jinac si i bere tekutiny z potravy tak ji nemusis rusit pri zakaleni to se nedela pokud jsi to cetl jak pises a ne te fotce nema zadny ukryt co jsi sem dal tak jestli nemas tak ji nejakej udelej jinac at se ti dari s chovem krajticek.Jinac uz chovam par let krajty a videla jsem je pit asi jen 4 krat tak se neboj ze nepijou.

Já dávám krajtě pít tak dvakrát do týdne, vůbec jí to nedělá problémy, leckdy se ani nenapije. Jenom před svlekem jí po odkalení očí občas pokropím jemnou vlažnou mlhou z rozprašovače, dokud se nesvlékne. Svlečky má pěkně vcelku, nemá problémy.
Nechte ji v klidu, však ona se rozkouká, vodu zdaleka nepotřebuje tak často.

Zdravím,
já jak to vždycky čtu, tak si říkám, že tam moje Boženka (ale je to Božák) je nějaká asi divná. Dneska ráno se mi svlékla, takže teď určitě zase bude rejdit, ale to bude tak maximálně měsíc a pak až ji vždycky dám žrát. Jinak Boženka je pořád pod kůrou, která ji slouží jako úkryt. Vůbec nevylézá, ale když vyleze, tak to mě večer vždycky vzbudí, bo leze všude a pořád sebou někde mláská. Jinak k tomu pití, jste rozhodně úspěšnější než já. Boženka bude mít tři roky a za celou tu dobu co ji mám, tedy nějaké dva a půl roku, jsem ji viděl pít "jen jednou", víckrát se mi to nepoštěstilo.

Děkuji všem za příspěvky.
Asi si opravdu děláme zbytečné starosti, nakonec žádný tvor není tak hloupý, aby páchal dobrovolně sebevraždu úhynem žízní.
Jinak i my jsme spíše noční tvorové a ikdyž nedržíme stráž u terka 24 hodin, většinu času její aktivity ji máme na očích.
Před chvílí se vysoukala z kůže a hned začala šmejdit po terárku, tak je asi vše OK. Jdu jí zkontrolovat, než se zase někam zašije, ale vypadá to, že svlek zvládla krásně v celku. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru