Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Křivá přilba Chamaeleo calyptratus

Tak s tímhle můžu určitě jen a jen souhlasit. Víc neznamená vždycky líp, to je jasný.
Jenže každej si taky představí pod pojmem silný zdroj něco jinýho - myslím, že snahou chovatele by mělo být i z hlediska UV nabídnout zvířeti alespoň hodně podobné podmínky, s jakými se setkává v přírodě.
Tozn. nebudu svítit Vitaluxem 12hod. baziliškovi a na druhou stranu nebudu dávat kompaktní zářivku třeba, plácnu, k velké polopouštní želvě... vím, že je to uplně jasný, ale mám pocit, že si tohle někdo vůbec neuvědomuje.

je mi jasné, že v životě denního ještěra hraje světlo roli z mnoha dalších důvodů, ale na to kolikrát funguje třeba i světlo ve vyšších vlnových délkách, třeba denní (sluneční) odfiltrované přes okenní sklo
Přesně tak, světlo v nejen v psychice, ale i zdraví zvířat hraje obrovskou roli. Nebál bych se říct, že dostatek viditelného světla (ono u spousty plazů je viditelné světlo už někde od 360nm což je ještě v UV-A) může být i důležitější než UV-B - protože i přesto že jsem velkým zastáncem kvalitních UV zdrojů, to AD3 můžeme kápnout nebo u veta píchnout vždycky, ale světlo nám žádný kapičky nenahradí. Samozřejmě se to musí brát konkrétně v rámci jednotlivých druhů, já bez UV už nechovám prakticky nic :-) kromě krmení.
proberem to někdy raději osobně.:-)
Budu se těšit :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny