Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem obrna?želvy zelenavé

Ahoj, prosím Vás o rady s nepohyblivostí suchozemské želvy. Před týdnem jsem po 5-ti mesících probudila svou želvičku ze zimního spánku (už jsem ji zimovala po 8.,ale její přesné stáří nevím).Po několika dnech jsem zjistila, že jí nefungují zadní nohy, předními nožkami pádluje kolem sebe a snaží se chodit a tak se klouzá. Je čilá a potravu přijímá,ale zatím se nevykadila(mám obavy, že mohla mít před zimováním nevyprázdněná střeva). Navštívila jsem lékaře, ale ted si s tím neví moc rady, dal jí nějakou injekci a řekl, že jí mám nohy masírovat a že může ochrnout(ale to ted momentálně je), a bojím se aby mi vůbec přežila. Máte někdo s tím zkošenosti? Děkuji za každý příspěvek

loading...
Předmět Autor Datum
popište podmínky chovu (před zimováním),substrát, krmení, teploty, vlhkost atd.. a zkuste přidat fot…
lupus 01.04.2010 09:57
lupus
v terárku mám hobliny(suché), přes leto jsou v teplých dnech ve výbehu(na noc je dávám domu), stravu…
Jájík 01.04.2010 14:49
Jájík
docela nevim co na tohle rict.
Redsnake 01.04.2010 14:50
Redsnake
S velkou pravděpodobností (cca 75 a více % zvířat s těmito příznaky) jde o poškození ledvin. Veterin…
Petr60zelv 01.04.2010 10:33
Petr60zelv
kdyby měla poškozené ledviny, dalo by se to ještě zachránit? dneska ještě s ní jdu na injekci a tak…
Jájík 01.04.2010 14:54
Jájík
:.( tak se díky stravě i podmínkám chovu obávám, že má Petr60 bohužel pravdu... pokuste se nastudova…
lupus 02.04.2010 06:57
lupus
A jestli to dopadne dobře, tak by bylo vhodné i zoban zakrátit.
montykh 02.04.2010 08:21
montykh
V takových podmínkách se divím,že ještě žijou.Měla by jste si něco přečíst o chovu,takhle to je tráp…
kapoun 02.04.2010 08:44
kapoun
Děkuju. Na zobák jsem se ptala už loni veterináře, ale říkal, že je to v pořádku, takže jsem to neře… poslední
Jájík 02.04.2010 21:01
Jájík
S tímto problémem jsem se setkal zhruba třikrát, želva po ukončení hibernace jakoby zcela ochrne na…
KHor 02.04.2010 09:20
KHor
To poškození ledvin je ale zrovna u daného případu (Jájík) bohužel dost pravděpodobné. Samozřejmě s…
Petr60zelv 02.04.2010 10:07
Petr60zelv
Já to samozřejmě nevylučuji, jen mě chybí problémy zpravidla provázející ledvinové potíže. V mém pří…
KHor 02.04.2010 10:23
KHor
Atrofie svalstva by mohla doprovázet ledasco, včetně těch neurologických potíží a konec konců, mohlo…
Petr60zelv 02.04.2010 11:44
Petr60zelv
Moc Vám všem děkuju za rady a odpovědi. V sobotu s ní jdu opět na injekci (nějaká vitamínová) a můžu…
Jájík 02.04.2010 20:59
Jájík

v terárku mám hobliny(suché), přes leto jsou v teplých dnech ve výbehu(na noc je dávám domu), stravuju je vším možným(všeljaké listy,rajče,okurka,jahody,jablka,švestky,mrkev,obč as rozdrcene skořápky a vyjimečně maso),v terarku vodu nemaj,na přisun vody jsou zavisle pri koupani (1-2x tydně.Před zimováním dostávaly listy z louky a to co bylo po ruce nebo v lednice. S teplotou je to horší,nesvítim jim žádnymi lampami a protoze bydlim ve studeném domě,tak mají teplotu kolem 20 stupňů. zimovala jsem je v litsech na půdě kde měli občas teplotu nejméně 4 stup. Celsia, podle mrazu venku. A zvláštní je to že mám ještě 1 želvu,která je na tom zdravotně(rachitida) špatně a ta žádný problém nemá, zimovali spolu. Kdyby byla špatně vyprázdněná před zimováním, žila by teď?

S velkou pravděpodobností (cca 75 a více % zvířat s těmito příznaky) jde o poškození ledvin. Veterinář by mohl z rozboru krve možná určit míru poškození. Příčin může být mnoho, nejčastěji se to označuje jako technopatie - špatný dietní, teplotní, vlhkostní nebo světelný (započítáno i UV) režim. Pokud začne zvíře otékat a vydávat takový divný, jakoby nasládlý zápach, bude to už patrně blízko úplného kolapsu, dost možná neřešitelného.

S tímto problémem jsem se setkal zhruba třikrát, želva po ukončení hibernace jakoby zcela ochrne na celou zadní polovinu, neovládá zadní končetiny a dokonce ani ocas. Také jsem se přikláněl k názoru že na vině jsou ledviny. Pozoruhodné je, že takto postižené želvy nevykazují mimo tohoto "ochrnutí" žádné jiné příznaky či následky postižení. Bývají vitální, baští a vůbec to vypadá neuvěřitelně schyzofrenicky, přední polovina funguje, zadní nikoliv. Proto si myslím, že to až tak ledvinami nebude. Moč i stolice bývají zcela v normě a přes postižení svalů okolo kloaky nebývá problém s defekací. Musím tedy zdůraznit, že mé závěry nejsou podpořeny žádnými laboratorními výsledky, páč v době kdy jsem problém řešil se k podobným vymoženostem prostý člověk nedostal, nebo alespoň já ne. Dospěl jsem úvahou k třem pravděpodobným možnostem.
1/ vždy se jednalo o dospělé samice, je tedy možné, že problém souvisí s pohlavím a reprodukčními orgány
2/ Vždy k problému došlo během hibernace, je tedy možné, že došlo k poškození nervového systému vlivem nízkých teplot, tj. pod bodem mrazu. Myslím, že je to nejpravděpodobnější. Nic na tom nemění skutečnost, že spoluzimující želvy jsou bez problémů. Dispozice jedinců může být různá.
3/ Napadení nervového systému nějakou potvorou, což beru jako nejméně pravděpodobné, právě proto, že onemocní pouze jedinec.

Dlouhodobá prognoza přežití je alespoň v mých podmínkách bohužel špatná. Nutno říct, že jsem postižené želvy nijak neupřednostňoval, pouze byly vždy umístěny do samostatného výběhu. Zůstávaly aktivní, pokud pominu primární problém a průběžné problémy s různými odřeninami a otlačeninami způsobenými nehybností a zřejmě i necitelností, až do následujícího podzimu. Příprava na hibernaci i samotné zazimování proběhlo ve dvou případech bez problémů, k úhynu však došlo v obou případech zhruba ve druhé třetině hibernace a to bez výrazných úbytků na váze. V jednom případě želva uhynula během sezony, sekundární infekce z odřenin.

Jájík - zdůrazňujete vyprázdnění střev, chtěl bych upozornit, že jsem dosud neviděl želvu, která by dobrovolně zcela vyprázdnila střeva před hibernací. Pokud se tak stane, má to na svědomí vždy chovatel, ovlivněný literaturou a provádějící v dobré víře často až čarodějné úkony nutné, alespoň jak je psáno, pro přežití hibernující želvy. Želvy to ale rozhodně vidí zcela jinak. Předepsané zavodňování (želva se snaží přebytečné vody zbavit)a související snaha o vyprázdnění musí být pro želvy docela zážitek. Takže nebojte, špatným vyprázdněním to není, želvy mimo jiné dokáží zcela bez problémů vylučovat i přímo v průběhu hibernace. Problém by mohl nastat pouze tehdy pokud by šla spát s plným žaludkem a to by se projevilo zcela jinak a hlavně bezprostředně.

To poškození ledvin je ale zrovna u daného případu (Jájík) bohužel dost pravděpodobné. Samozřejmě s jistotou se to dá říct až podle laboratorního (z krve) nebo pitevního nálezu.
V popisovaných případech mohlo jít o salpingitis, zánět vejcovodu, případně o jeho torzi, bez otevření zvířete po úhynu jen těžko hádat a pak už je to bohužel dost jedno. Byl na zadních nohou pozorovatelný otok?

Moc Vám všem děkuju za rady a odpovědi. V sobotu s ní jdu opět na injekci (nějaká vitamínová) a můžu jen doufat, že mi mé letité chyby chovu přežije. Myslim že želvy už nikdy zimovat nebudu. Dneska zase chroupala pampelišku, a na chvíli jsem s nimi byla na sluníčku (trošku mě uklidní až se vykadí). Ještě jednou děkuju

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...