Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "probíjení" topné folie

Zdravím, asi před měsícem jsem na burze v ládví koupil topnou folii a termostat (klasika RT-2), folii jsem dal na tvrzený polystyren pod terárko. Terárko je starší ze skla v kovovém rámu po želvě z mládí. Při bežné kontrole jsem, ale zjistil, že kovový rám "probíjí". Jde to cítít pouze když přiložím tvář k rámu tak dostanu ránu :D např rukou ale nic necítím páč to není tak citlivé místo jako tvář. Způsobuje to určitě folie, protože když jí odpojím žádné probíjení již není. Vůbec si ale nedokážu vysvětlit jak muže folie probíjet do rámu (probíjí jen na místech kde je oprejskaná barva, čili na holém kovu)!!! za prví je od výrobce zatavená v folii a tento obal není nikde porušen a za druhé folie se nikde nedotýká kovového rámu! je jen pod skleněným dnem!!! dokáže mi to někdo vysvětlit???
přikládám obrázek terárka
[http://img528.imageshack.us/img528/1556/p2070017.j pg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chtěl bych se všech zeptat jestli někdo používá tyto topné folie jako výhřevné místo pod chovancem??…
blevil 06.12.2010 21:21
blevil
nikdo nepoužívá folie na ohřev chovance????
blevil 08.12.2010 18:17
blevil
folii mam pod terarkem, neni duvod i davat primo do nej . Dle mne je nesmysl to davat primo pod zvir…
lucifer 08.12.2010 18:29
lucifer
njn ale je taky nesmysl to dávat pod terárko z OSB ne??? v návodu u folií je, že pokud je terárko sk…
blevil 08.12.2010 22:15
blevil
Proc nesmysl? Mam folii pod laminem, a je to uplne v pohode. Pod folii je 2cm penovy polystyren (aby…
lucifer 08.12.2010 23:13
lucifer
Teorií zde bylo hodně, po letitých zkušenostechv elektronice bych se přiklonil ke kapacitní vazbě.Km… poslední
arksim 08.02.2011 21:16
arksim

Chtěl bych se všech zeptat jestli někdo používá tyto topné folie jako výhřevné místo pod chovancem?? (ne pod terárkem nebo pod boxem, ale přímo, že chovanec se vyhřívá přímo na folii. Neb folii, kterou jsem tu řešili jsme vyreklamovali, dostali novou, ale terárko stále probíjelo tak jsme jednoduše kuskem drátu folii uzemnili a bylo po problému (ikdyž tak trochu mě výrobek teda zklamal, netušil jsem že zaizolovanou folii budu muset ještě nějak el. přizpůsobovat, aby bylo vhodná pro použití). Ale co je horší koupil jsem další dvě folie s tím je, že je použiju jako topné telěso přes chladné noci k mým krajtám. Zkusil jsem dát hada přímo na folii a výsledek prostě celý had brněl. Takže jak tu sám prodejce psal, krom tepla folie vytváří i nějakou tu indukci či co (nejsem eletrikář :-). A pokládám si tedy otázku zda je takový výrobec vůbec vhodný pro toto použití??? díky moc

folii mam pod terarkem, neni duvod i davat primo do nej . Dle mne je nesmysl to davat primo pod zvire, vem si ze ho deli od nebezpecneho napeti jen nejaka ta desetina milimetru plastu. A to "brneni" - porad si myslim ze je to "kapacitni" prenos. Pri te aktivni plose a sile dielektrika to bude proste "vlastnost".

Proc nesmysl? Mam folii pod laminem, a je to uplne v pohode. Pod folii je 2cm penovy polystyren (abych zbytecne neohrival skrinku), na folii je terarko z lamina (= cca. tepelnou vodivosti jak OSB) - vykon se nema kde ztratit, a jde to jednoduse cestou "mensiho odporu" = prohreje se pekne cele dno.

Teorií zde bylo hodně, po letitých zkušenostechv elektronice bych se přiklonil ke kapacitní vazbě.Kmitočet je sice jenom 50Hz,ale prři opravdu kvalitní izolaci se dokáže takto vytvořený kondenzátor nabít na poměrně vysoké napětí,avšak jeh náboj Q je hrozně malý.Při doteku tedy napětí okamžitě klesne na zcela něškodné hodnoty,které dotekem ruky nejsou ani indikovatelné,pouze nejcitlivějšími částmi těla je to možné.Není třeba se tím zabývat,je to zcela neškodné a pro obyvatele terária zcela zcela bez vlivu ,neboť je izolován od země, potenciál který by na něj měl působit nemá jak vzniknout.Leda tak krokové napětí,ale to vzniká pouze protékáním proudu.Tady uvnitř žádné proudy netečou,pouze kovový rám má vůči zemi malinkatý sřídavý potenciál.Uzemněním rámu se dá problém zcela odstranit.Trápit prodejce je nesmysl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru