Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - 8.měs - málo žere

Dobrý den,
chci se zeptat ..mám 8.měs leguána..od začátku moc nežere...jen trošku tak 1x týdně. A teď mu zšedla hlava. Měl ji černou a teď šedou. je to normální?? Osvětlení v tetáriu má UV žárovku, trubici, teplotu 32 v noci 22stupňů...vlhkost 60-65% .. nevím co s ním?! Předem děkuji za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravim, je to 8 mesicni mimino, nebo treba 5. leteho macka, ktereho mate 8 mesicu?:-) Co mu davate…
Mirror001 05.04.2010 11:23
Mirror001
Tak rychlou reakci jsem ani nečekala...děkuji..během hodiny nafotím a vložím... + doplním informace.…
Vlastička 05.04.2010 11:38
Vlastička
V pohode...jenom sam po sobe bych si to mohl obcas precist :-)
Mirror001 05.04.2010 11:49
Mirror001
Takže jedná se o 8,5 měsíční mimino. Přivezla jsem si ho v 6měsících věku. Je zatím malinký..do dlan…
Vlastička 05.04.2010 12:19
Vlastička
jen par poznatku, pres leguany tu jsou jini. Fontanu bych spinal jen treba na hodku denne, celodenni…
Redsnake 05.04.2010 12:23
Redsnake
JJ už jsem letos zkusila pampelišku, ale prostě mi nic nežere...jen občas ,,zobne,,. Ale ,,bobky,, d…
Vlastička 05.04.2010 12:27
Vlastička
zradlo je dobry udelat co nejpestrejsi, tak aby ho to lakalo, klidne zkouset barvicky a tak podobne.…
Redsnake 05.04.2010 12:30
Redsnake
To že má mít barevnou stravu jsem četla, takže denně dostává fakt barevný.. četla jsem, že ho zajíma…
Vlastička 05.04.2010 12:35
Vlastička
Doporucuju nastudovat jidelnicek, co lego smi, nesmi, co minimalne, co ma tvorit zaklad stravy atd..… nový
Redsnake 05.04.2010 12:37
Redsnake
Určitě neignoruji žádnou radu.. nemáte foto, jak to vypadá? Říkám, mám ho teprv 2,5 měsíce... tak se… nový
Vlastička 05.04.2010 12:41
Vlastička
ok, trochu reklamy Mikovi. Clovek pres leguany, treba se taky vyjadri. Jeho web, radne nastudovat do… nový
Redsnake 05.04.2010 12:45
Redsnake
:-) moooc děkuji..hned na to vlítnu :) nový
Vlastička 05.04.2010 12:48
Vlastička
Nechat v klude,viac listovej zeleniny,ovocie iba raz začas - 1x do 3 tyždnov,kvalitnejšie svetla...L… nový
johny13 05.04.2010 12:55
johny13
strava: ledový salát, meloun, žlutý meloun, mrkev nový
Vlastička 05.04.2010 12:59
Vlastička
obrazek toho, jak by krmeni legouse v podstate nemelo vypadat. Mozna na rozkrmeni ci jako pochoutka.… nový
Redsnake 05.04.2010 13:06
Redsnake
Jak pose Red, kvalitni UV-B je fakt zaklad. Ja mam Mega Ray (125W) a muzu potvrdit, ze od te doby, c… nový
Mirror001 05.04.2010 13:04
Mirror001
Zkusím to světlo najít a objednat.. Určo na Bastiánovy nechci šetřit...a teď beru psy a mastím na lo… nový
Vlastička 05.04.2010 13:12
Vlastička
Sbirat jak listy, tak kvety :-) nový
Mirror001 05.04.2010 13:15
Mirror001
http://www.reptile.cz/index.php/prirucky-k-chovu/j esteri/leguan-zeleny tu je všetko nový
johny13 05.04.2010 13:22
johny13
Kolik má pod tou lampou (na té polici) stupňů? - důležitá informace. Na salát se vyprdněte, páč jest… nový
MadMike 05.04.2010 13:21
MadMike
Miku, nejsi objektivni. Pokud to nekomu z modu vadi, at to smaznou, ale nemel by jsi to podle mne ma… nový
Redsnake 05.04.2010 13:23
Redsnake
Super..fakt děkuju moc za ,,recepty,, právě sem se vrátila a Bastiánek se fakt svlíká...začal od noz… nový
Vlastička 05.04.2010 17:20
Vlastička
Jinak vitamíny mám přímo od veterináře v prášku roboran pro plazy...dál v kaokách elixir vitakraft..… poslední
Vlastička 05.04.2010 17:26
Vlastička

zdravim,
je to 8 mesicni mimino, nebo treba 5. leteho macka, ktereho mate 8 mesicu?:-) Co mu davate zrat? Neni legous nejakym zpusobem stresovany? Seda hlava signalizuje blizici se svlek, kvalitni fotka by ale nebyla na skodu (jak leguana, tak jeho teraria). Jakou UV trubici? Leguani potrebuji hůavne UV-B slozku.

Takže jedná se o 8,5 měsíční mimino. Přivezla jsem si ho v 6měsících věku. Je zatím malinký..do dlaně.. Od začátku žere málo. Nejraději ledový salát a jahody..občas mrkev. Zkoušela jsem kupovat i rukolu a takový drobný salát..teď si nemohu vzpomenot na název. Poradila mi ho známá co má již 4letého.
Jinak vybavení terária... zatím má menší o rozměrech 120cm vysoké, 80 široké a 80 hluboké, má tak větve a umělé květiny, polici pod výhřevnou žárovkou dole podestálku lignocel a živé kytky - na zem moc neleze, takže ta podestýlka mi spíš pomáhá udržet živé kytky při životě, dále je dole na zemi fontána s mlhovačem - vytváří mi optimální podmínky vlhkosti. Nahoře nad teráriem je UVB trubice pod kterou je Sebastiánek stále natažený..na zadní stěne terária je klasické pozadí z polystyrénu.
Od začátku ho učím na kontakt se mnou a daří se nám..nechá se v klidu vyndat a drbat na hlavě a pod krkem, zavírá oči. ale posl. týden je nějaký nevrlý i mrská ocasem. Myslíte, že by to opravdu mohlo být tím, že je před svlekem??

jen par poznatku, pres leguany tu jsou jini. Fontanu bych spinal jen treba na hodku denne, celodenni provoz mi prijde zbytecny, mozna az kontraproduktivni. UVcko je co zac?urcite by se Vam vyplatilo koupit nejakou MegaRayku, i legos by to ocenil. Misto nejake trubice. Ohledne toho krmeni, pampelisku jste zkousela?Nevim, nikde to u Vas nectu, ale muj lego ji miloval nadevse.

zradlo je dobry udelat co nejpestrejsi, tak aby ho to lakalo, klidne zkouset barvicky a tak podobne. Osobne bych ochovovani nechal na pozdeji, az se trochu rozezere, ted bych ho nechal v klidu se aklimatizovat, protoze se zda, ze na tom neni uplne nejlepe. Mozno i prehodit pres terarium napr deku, ci rucnik, tak aby nebyl stresovan pohybem v mistnosti atd. Imho prehnana naklonost k Vam neni prilis dobra, nemusi vestit to, ze zvire je ochocene, ale jiz otupele.

To že má mít barevnou stravu jsem četla, takže denně dostává fakt barevný.. četla jsem, že ho zajímají výrazné barvy...takže červené jahody, mrkev...i borůvky jsem koupila - ty mu teda šmakovaly...ale teď přez zimu jsem je sehnala jen jednou...i jsem četla že květy pampelišky a sedmikrásky...tak se zkusím vydat ven, jestli něco najdu.. Mám ho u sebe v pokoji, takže zas až takový šrumec kolem terárka nemá...

ok, trochu reklamy Mikovi. Clovek pres leguany, treba se taky vyjadri. Jeho web, radne nastudovat do posledni tecky:-)
www.reptile.cz

Zde e-shop kde najdete kvalitni osvetleni, prodavajici Vam ochotne sdeli informace ohledne svetel, potreb Vase legouse atak dale a tak dale. Proste
www.terashop.cz
Mrknete na ty megarayky. nejspise Vas vydesi cena, ale to jste si mela rozmyslet pred porizenim legouse, nic ve zlem:) Jinak neni to takova darda jak se zda. Jedna se o jedno z nejlepsi svetel ohledne UV. Kdyz si rozpocitate, ze zarivka Vam bude slouzit maximalne sest mesicu, i po tuto deklarovanou dobu je jeji ucinnost vice nez zpochybnitelna, tak megarayka muze byt v provozu az osmnact mesicu a je to jistota.

obrazek toho, jak by krmeni legouse v podstate nemelo vypadat. Mozna na rozkrmeni ci jako pochoutka. Nicmene ledovy salat, melouny, v podstate jen voda plus cukry, onicem. Mrkev taky neni nejlepsi krmeni. Obsahuje nejake latky, ted si z hlavy nevzpomenu konkretne co. Urcite nekdo doplni. Jak rikam, nastudovat jidelnicek

Jak pose Red, kvalitni UV-B je fakt zaklad. Ja mam Mega Ray (125W) a muzu potvrdit, ze od te doby, co ji mam, pozoruju viditelne zmeny jak v chovani (psychika), tak treba ve zpevneni a zvetseni hrbetnich ostnu.
Muj legous zboznuje rukolu, polnicek, cekanku a pampelisky. Stavel bych na tech pampeliskach...pred nekolika dny jsem byl na "louce" trhat a uz rostou - sice prtave, ale jsou. Jednu velkou igelitku jsem naplnil asi za hodku - a uz neni :-)

Kolik má pod tou lampou (na té polici) stupňů? - důležitá informace.
Na salát se vyprdněte, páč jestli si na něj moc zvykne, tak Vám pak nemusí chtít žrát nic jinýho, navíc je nutričně velice chudý, takže Vám po něm moc neporoste.
Jestli se nechá držet v ruce, tak ho pěkně každej den ládujte pampeliškama a on se chytne. Vyzkoušený na rozkrmení máme třebas banány, ale mláďata často odmítají jakékoliv ovoce. Velice jim chutnají zelené fazolové lusky (koupíte mražený) nebo nastrouhaná cuketa (na tu pozor, má hodně fosforu).
Jako takovej základ stravy používáme v zimě čtyřkombinaci rukola/polníček/endivie/pekingské zelí + v menší míře zelenina a ovoce, občas nějaký tofu sýr, těstoviny nebo granule pro býložravce, rozmočené vojtěškové peletky, seno(v zimě) - poslední dvě jmenované pěčlivě ukrýváme do směsky, samotné to nežerou. Jednou za dva dny bohatě posypu něčím s vápníkem nebo dodáváme kalcium v tekuté formě smíchané s vodou přímo do tlamy.
Na jaře a v létě krmíme pouze tím, co roste venku, převážnou část stravy pak tvoří různé druhy pampelišek, smetánka, jetel, vojtěška a není nic jednoduššího, než očesat listí z pár stromů :-).
Čím do něj dostáváte vitamíny a minerály - jakým přípravkem/přípravky? Trubice je dost slabá, takže nepodceňte přísun vitamínu D3, lepčí UV lampička by nebyl špatnej nápad.
Není od věci přilepšit střevní mikrofloře podáním vitamínu B1 - thiaminu. Super jsou odhořčené pivovarské kvasnice (celý B-komplex), dobře stravitelné - to podpoří chuť k jídlu.
Svlékání nemá se žravostí nic společného (to by pak mláďata nežrala několik let vůbec :-)), ale určitě může být podrážděnější.
S lignocelem bych si moc nezahrával, může dojít k ucpání střev po nadměrném požití, i když spousta chovatelů s tím nemá problém. Dal bych tam třeba rašelinu s pískem 2:1.

Jinak jako mod mám povinnost

znehodnotit odkazy a příspěvky reklamního a propagačního charakteru

, takže s tou reklamou na terashop opatrně ;-)

Super..fakt děkuju moc za ,,recepty,, právě sem se vrátila a Bastiánek se fakt svlíká...začal od nozder a už i oči má napůl odloupané... natrhala sem spoustu krásných mladých listů pampelišky, tak snad si dá... DOUFÁM! Polníček jsme taky zkoušely...dal si trochu... S tím krmením do tlamy..nevím jak na to...on mi hubu neotevře...a nechci nijak násilím, aby pak n amě nebyl ,,naštvaný,, ..... Přímo pod lampičkou na poličce má 33´C.
A lignocel má na zemi..tam on se vůbec nepohybuje...je na větvích, na polici a ve škvíře mezi pozadím a stropu terária...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru