Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem unavený chamík

Zdravím, mám chamíka , má asi 2 měsíce, byl normální, aktivní, žral, pil.. a z ničeho nic je strašně unavený, pořád má zavřené oči, nelozí a jen jakoby spí.. čím to? svítím UVB žárovkou, dával jsem mu zatím jen mušky, mám tam jemný písek, rosím taky pořád..

Předmět Autor Datum
Jaký používáte UVB zdroj(jak dlouho),jaké používáte vitamíny a mineráli.Mládě chameleona by se mělo…
Daneczech 07.04.2010 18:36
Daneczech
mám žárovku UVB přímo pro plazy do terárií.. vitamíny jsem zatím nedával, protože mušky do toho těžk…
Navrc2 07.04.2010 18:50
Navrc2
Ano ale jaký to je zdroj (typ, značka),mláďata potřebujou dostatek vitamínu A HLAVNĚ VÁPNÍK...mylím…
Daneczech 07.04.2010 18:55
Daneczech
ted už nevím co je to za typ.. ale je poradili mi to, stála asi 450kč tak snad musí být dobrá.. u ná…
Navrc2 07.04.2010 18:59
Navrc2
No to že stála tolik nemusí znamenat že je kvalitní (bude asi nejspis nejaká reptiglo),s těma cvrčka…
Daneczech 07.04.2010 19:09
Daneczech
Ano, je to jednoznačné, chamík není unavený, ale polomrtvý. Jednostranná dieta v podobě mušek udělal…
nikolas 07.04.2010 19:10
nikolas
ale jak jsem mu mohl dát cvrky když byl pořád strašně malý.. dával jsem mu hodně mušek ale prostě ne…
Navrc2 07.04.2010 19:55
Navrc2
to jak nakrmite mlade chameleona ste si mel ale zajistit jeste pred jeho porizenim.ted uz s tim nikd…
Daneczech 07.04.2010 20:59
Daneczech
Hlavně ve 2 měsících to zvíře potřebuje hodně vápníku protože to ve svým vývoji roste ze všeho nejry…
Daneczech 07.04.2010 19:13
Daneczech
Už malý chameleon sežere dost velkou potravu a jak píšou chlapi nademnou,taková dieta není pro chame…
Melda 07.04.2010 21:28
Melda
Je tu ještě další možnost, občas se ve snůšce vyskytne pár jedinců, kteří sice vypadají dobře, ale p…
nikolas 07.04.2010 21:53
nikolas
to je asi ten můj případ, ani jednou se nesvlíkl za dva měsíce co ho mám..Barvu měl trochu odlišnou,…
Navrc2 07.04.2010 22:21
Navrc2
za chamiku se dela treba i pasta:) Jinak odrovnal/a jsi ho podle me tim krmenim. Jestli spravne chap…
Redsnake 07.04.2010 22:25
Redsnake
Tak nějak opravdu nemůžu pochopit, co je na tom těžkýho studovat než si pořídím zvíře.Vždyt to studi…
Lilli 07.04.2010 22:26
Lilli
No to je uz zniceny zvire. Jak uz nekdo spravne prede mnou podotkl, takovy cham uz to nedozene.Taky…
Redsnake 07.04.2010 22:29
Redsnake
jo ta moje je uplná nádherně zbarvená, ale bohužel..To jo, ale at se aspon ted nažere pokud teda do…
Lilli 07.04.2010 22:31
Lilli
No jo, to uz je na majiteli, jak si tohle vyresi a sam pred sebou zodpovi.
Redsnake 07.04.2010 22:33
Redsnake
jenže, já mu koupil octomilky ze začátku, žral jak pominutý, dával jsem mu jich dost.. prvních 14 dn…
Navrc2 08.04.2010 08:00
Navrc2
Mikrocvčci jsou hodně malý a s tím by se popral určitě (dají se sehnat na každý burze)
Daneczech 08.04.2010 09:37
Daneczech
Octomilky jsou samy o sobě dost málo výživné, v podstatě nejsou nutné u jemenského chamíka vůbec. Ml…
krokodýl 08.04.2010 09:52
krokodýl
občas se ve snůšce vyskytne pár jedinců, kteří sice vypadají dobře, ale prostě nerostou, sem tam sez…
.JaBula. 08.04.2010 10:56
.JaBula.
Dík za radu, zanedlouho se chystám s želvíma bobkama na parazitologii, tak vezmu i nějaký pozdrav od…
nikolas 08.04.2010 14:02
nikolas
tak urcite dejte vedet jak jste dopadl... poslední
JaBula 08.04.2010 16:36
JaBula

Jaký používáte UVB zdroj(jak dlouho),jaké používáte vitamíny a mineráli.Mládě chameleona by se mělo několikrát denně krmit a to v takovým množství dokud žere tak mu dávat.nejsem si jist zdali ty mušky stačí...možná by bylo lepší koupit malé cvčky

mám žárovku UVB přímo pro plazy do terárií.. vitamíny jsem zatím nedával, protože mušky do toho těžko zabalím.. ale dával jsem mu hodně mušek. Už dva dny jsem mušky nesehnal a cvrčci se mi zdáli velcí tak jsem koupil pár červů a vybral ty malé a dal mu to a vubec si toho nevšímal.. podíval se na to a zase zavřel oči a spí prostě..

Ano ale jaký to je zdroj (typ, značka),mláďata potřebujou dostatek vitamínu A HLAVNĚ VÁPNÍK...mylím si že to muže byt tím..daji se koupit i mikrocvrčci a ujištuji vás že ty velké nebudou..
Ty červy by se chameleonům neměli vůbec dávat....jen ve zvláštních připadech (např po snůšce)-jsou moc tuční
-s těma Vitaminama musíte rychle něco udělat hlavně s tím vápníkem....(co je to za mušky???být váma tak seženu co nejrychlejc mikrocvrčky)

ted už nevím co je to za typ.. ale je poradili mi to, stála asi 450kč tak snad musí být dobrá.. u nás se mikrocvrči nedají vůbec sehnat..
já vím, že červi se nemají dávat, ale nic jsem nesehnal tak jsem mu chtěl dát aspon tohle. Ale jak mu mám ten vápník dát? Do toho ty muchy neobalím a ty čvrčci u nás fakt nemají nikde

No to že stála tolik nemusí znamenat že je kvalitní (bude asi nejspis nejaká reptiglo),s těma cvrčkama nevím no leda zkusit jezdit někam na burzy a porstě to zkoušet a až se oteplý tak hurá ven na nějaký smíkaný hmyz.....
-k tomu vápníku:dá se koupit jak v lékárně a nebo se dá koupit přípravek např plastin v chovatelskych potrebach...vapník se nasype např třeba do nějaké sklenic hmyz se do ní nahází a protřepete....

Ano, je to jednoznačné, chamík není unavený, ale polomrtvý. Jednostranná dieta v podobě mušek udělala svoje, bez dodávaného vápníku, dalších minerálů a vitamínů se mládě chameleona nemůže vyvíjet. Maximálně ho pár týdnů udržíte při životě, ale na růst a zdravý vývoj nemá prostředky.
Navíc ve dvou měsících musí mít v těle alespoň osm centimetrů, klidně i více, takže v pohodě spořádá i dospělého cvrčka.
Obávám se, že tady už není co řešit, i kdyby náhodou přežil, už nikdy nedoroste do běžné velikosti, budou s ním jen problémy. Dva měsíce je ve vývoji chameleona dlouhá doba a nedá se to dohnat. Prosím příště nejdřív čtěte, pak pořizujte zvířata. Ušetříte sobě peníze a nervy a zvířatům smutný osud.
Jinak "mušky" jsou pro chamelońy použitelné tak prvních čtrnáct dní, určitě ne na dlouho, jen na rozkrmení, pak je třeba přejít na cvrčky a švábíky, červy (moučné) dávat jen doplňkově.

Už malý chameleon sežere dost velkou potravu a jak píšou chlapi nademnou,taková dieta není pro chameleona.Krmit musíš každý den a to několikrát.Všechno obalovat ve vitamínech a mineráliích.Jinak jak se říká,,Nemocný chameleon je brzo mrtvý chameleon,,.
Pouč se z chyb a hlavu vzhůru.Žádný učený z nebe nespadl.:-)

Je tu ještě další možnost, občas se ve snůšce vyskytne pár jedinců, kteří sice vypadají dobře, ale prostě nerostou, sem tam sezobnou octomilku, ale jinak nic a po nějaké době - měsíc až dva - se odeberou do věčných lovišť. Dost často se vyznačují trochu nezvyklou výraznou tmavší zelenou barvou (alespoň u mne).
Takové nepouštím do světa, většinou končí jako krmivo.
Proto je dobré chamíky odebírat nejdříve po prvním svleku (svlékal se vám? nebo u předchozího majitele?). Pokud se dostanou do prvního svleku, už pak rostou většinou dobře.
Takže pokud si pořídíte takto postiženého jedince, můžete se třeba na hlavu postavit, ale prostě neporoste. Je to sice smůla, ale v jádru s tím nic nenaděláte.
Prostě příště odrostlejšího, co bere cvrčky, které snadno obalíte vším potřebným.

za chamiku se dela treba i pasta:)
Jinak odrovnal/a jsi ho podle me tim krmenim. Jestli spravne chapu, tak jsi krmila octomilkama?Tema se krmi prvnich par krmeni, nez se cham rozezere a pak se prechazi na cvrcky. Ne ze dlouhodobe krmit octusema. To je jasne, ze odejde. Prvne neco precist a pak porizovat zvire. Hlavne si promyslet jestli je clovek schopen a ochoten obstarat, to co cham potrebuje. Kdyz to nezvladnu, tak si chama nekupuju.

Tak nějak opravdu nemůžu pochopit, co je na tom těžkýho studovat než si pořídím zvíře.Vždyt to studium má být pro mě radost, hlavně tím můžu změřit, jestli na dané zvíře mám podmínky, nebo ne.
Já zrovna zakrslici mám, špatně ji krmili, a to by ses divil co při své malé velikosti umí sežrat je to uplná popelnice!Je lepší lovkyně, než moji ostatní ještěři a navíc sežere všechno bez problémů, ne jako agama co si pořád vybírá..
tak šup do obchodu a nakup mu pořádně žrádla, taky bys nechtěl tři roky jíst piškoty

No to je uz zniceny zvire. Jak uz nekdo spravne prede mnou podotkl, takovy cham uz to nedozene.Taky je fakt ze je lepsi kupovat odrostle mlade, prijde mi, ze kdyz se cerstve mladata kolikrat dostanou k majiteli, ze snad z nejake zmeny prostredi ci navyku se obcas zarazi rust pri relativne dobre peci. A pak jsou lidi co si koupi chama uz vetsiho, dvou a pul mesicniho a vyroste jim krasne na usporce.

jenže, já mu koupil octomilky ze začátku, žral jak pominutý, dával jsem mu jich dost.. prvních 14 dní jsem mu fakt dával hodně a pořád žral.. jenže vůbec nerostl, tak jsem mu potom koupil další a žral pořád ale opět nerostl.. takže jsem mu cvrky ani dát nemohl, jinak bych je dávno koupil..

Octomilky jsou samy o sobě dost málo výživné, v podstatě nejsou nutné u jemenského chamíka vůbec. Mládě má min. 0,5 cm hlavu a sezobne klidně 3 mm cvrčka. Sehnat se dají, určitě na burzách (krabička mikrocvrčků ti vydrží pro jednoho prcka i ten měsíc, je jich tam pár set, akorát se o ně musíš postarat -krmení, /napájení/, relativně sucho a teplo, ale nemít je v nějak moc vyšších teplotách, jinak moc rychle rostou). Za nějaké dva tři měsíce už zvladne 1 cm cvrčka a za půl roku dospělé. Takže stačí v podstatě dvakrát sehnat krabičku mikrocvrčků nebo hodně malých (3-5 mm) a potom jednu krabičku malých (okolo 0,5 - 0,8 cm) a je vyhráno, střeďáky a dospěláky už mají v každém druhém zverimexu.

P.S.: v sobotu 10.4. je v Plzni burza, tak krajánci, můžete se zásobovat.:-)

P.P.S: Mám cca 10 000 mikrocvrčků a cca 4000 malých, takže problém není, stačí si objednat.:-)

občas se ve snůšce vyskytne pár jedinců, kteří sice vypadají dobře, ale prostě nerostou, sem tam sezobnou octomilku, ale jinak nic a po nějaké době - měsíc až dva - se odeberou do věčných lovišť.

Timto zpusobem se u mladych chamiku projevuji mj. i primoinfekce izosporami. Citlivejsi zvirata to nerozchodi a ta ostatni si je nesou do dalsiho zivota relativne bez problemu...zkuste si svoji zver nechat zkontrolovat, tento problem je v ceskych chovech pomerne casty a treba se tyka i Vas. Reseni je pritom tak jednoduche...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru