Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dotaz na vyrobu pozadi pro chamika

Dobry den,chystam se do teraria vyrobit pozadi s vodopadem ale stale si nejsem jist jak presne postupovat a hlavne s jakym materialem..mam strach abych pak nekterymi chemickymi latkami chamikovi neuskodil a aby byl vodopad ucinny a neprosakovala nekde voda.pokud by nekdo z vas neco vedel tak mi prosim napiste sem nebo na MBRSTAK@seznam.cz predem dekuji za pomoc Miroslav Brstak :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já vždy používal jako vrchní vrstvu na polystyrenový základ epoxidovou pryskyřici a tu opískovat. Do…
Arutha 13.04.2010 23:45
Arutha
JJ dekuji za tip...muzu tim natrit i jezirko do ktereho bude stekat voda z vodopadu???popripade tam…
mbrsta 13.04.2010 23:54
mbrsta
ktereho bude stekat voda z vodopadu nevím jak ty, ale já o vodopádech prakticky v pouštích neslyšel…
Uroboros 14.04.2010 01:13
Uroboros
Uroboros napsal: tohle zvíře žije v aridních oblastech kde roční srážky jsou méně než 100 mm v hor…
krokodýl 14.04.2010 19:05
krokodýl
Já mám v paměti, že calyptrati se vyskytují od Asiru po Aden. Taizz a Ibb je celkem "malá" horská ob…
Uroboros 14.04.2010 20:41
Uroboros
Hele, já taky vycházel jen z literatury, jak to taky může být, oproti jiným oblastem v Jemenu nebo v…
krokodýl 14.04.2010 21:04
krokodýl
Dekuji za profesionalni prednasku;-) A jak je to se spravnou vlhkosti v terariu???Dohledal jsem neko…
mbrsta 15.04.2010 00:36
mbrsta
A jak je to se spravnou vlhkosti v terariu??? Dohledal jsem nekolik vysledku ale zas tak moc se nes…
krokodýl 15.04.2010 15:47
krokodýl
dekuji poslední
mbrsta 15.04.2010 23:26
mbrsta

ktereho bude stekat voda z vodopadu

nevím jak ty, ale já o vodopádech prakticky v pouštích neslyšel... tohle zvíře žije v aridních oblastech kde roční srážky jsou méně než 100 mm. Tenhle chameleon se v přírodě setká s vodou dá se říct jen v podobě rosy.
Nejdřív si o zvířeti něco nastuduj!!! Doporučuju kouknout do map a trochu se zamyslet, ještě poradím, že v horách se nevyskytuje.

Uroboros napsal:

tohle zvíře žije v aridních oblastech kde roční srážky jsou méně než 100 mm

v horách se nevyskytuje

Tak přijde na to, čemu říkáš hory:-D, ale musím i tak oponovat. Nejlepší bude asi citace z Nečase:
... Centrum rozšíření Ch. calyptratus leží v okolí měst Taizz a Ibb v Jemenu, kde jsou tito chameleoni velice hojní. Jedná se o vysoko položené (1200-2000 m n. m.) dlouhé a široké horské údolí, obklopené štíty přes 2900 m n. m., které ústí několika vádí do...

o něco dále mimochodem píše
... Tato oblast je asi nejzelenější částí Arabského poloostrova, i přes vysokou nadmořskou výšku zde panuje subtropické až tropické podnebí s úhrnem srážek až 2000 mm. ...

Ale pozor:!:, pro případné zájemce o tvoření a budování vlhkého trop. terária s vodopádem musím dodat (ostatně se to dočtete dále ve výše zmíněném "Nečasovi") hodně se liší vlhké a suché období (obě dvakrát - velké a malé) a to jak teplotně tak úhrnem srážek (v zimě, kdy je velké suché období jsou velké výkyvy teploty a to hlavně směrem dolů v noci a srážky cca do 50 mm měsíčně). Takže vodopád je minimálně polovinu roku nesmysl a navíc vzhledem k tomu, jak vypadají povětšinou terária (mizerné větrání), tak pokud nemáte voliéru, tak je to tuplem spíš nesmysl. Na druhou stranu jemeňák je svým způsobem na prostředí nevybíravý a velmi tvrdý chlapík, takže snese i dost velké kraviny.:-)

Tenhle chameleon se v přírodě setká s vodou dá se říct jen v podobě rosy.

S tím víceméně souhlasím, ale po část roku i občas a někdy dost významně zaprší, nicméně přesto vzhledem k arborikolnímu způsobu života chamíci využívají převážně vodní kapky (ať rosu nebo dešťové).

Já mám v paměti, že calyptrati se vyskytují od Asiru po Aden. Taizz a Ibb je celkem "malá" horská oblast. Kde samozřejmě bude vlhko, ale žádné vodopády. Díky té výšce tam bude taky solidní výpal slunce. Není náhodou v oblasti kolem Taizzu největší oblast s výskytem sukulentů v Jemenu??? Zas tak mokro tam nebude. Jinak jemeni budou dost odolní právě pro to, že už je to snad F100 a s původním jemenem budou mít pramálo společnýho...
Ještě abych dodal, tak nejsušším místem Asie je právě Aden v Jemenu a to je to přístavní město. Za posledních 50 let tam průměrně spadlo 45.7 mm srážek. ;-) (info o Adenu je z literatury, to fakt v hlavě nenosím :-D)

Hele, já taky vycházel jen z literatury, jak to taky může být, oproti jiným oblastem v Jemenu nebo v Saud. Arábii. Osobně jsem tam bohužel nebyl. Vodopád bych jim taky nedělal.:-D
Tu odolnost jsem právě myslel u těch přírodních v tom, že musí vydržet podmínky, jaké si 99% jejich majitelů neumí ani představit, takže se u nich mají jako v lázních (někdy doslova - teplo, vlhko, zapařeno...). Podobně (i když zdaleka ještě ne, tak jako v našich teráriích) si vzhledem k poměrně "snazšímu životu" asi žijou i v tom výše zmiňovaném údolí a asi proto jich tam je tak silná a hustá populace.

A jak je to se spravnou vlhkosti v terariu???

Dohledal jsem nekolik vysledku ale zas tak moc se neschodovali

Takhle to nefunguje, ve správně vedeném chovu jemeňáka v podstatě nelze mít nějakou stabilní vlhkost, prostě se mění v průběhu dne i roku od 40-50 do 85-90 % a liší se i v různých místech terária. Neexistuje nějaké správné číslo. Dokonce ani nemůže, protože prostě kvalitní větrání, změny teplot v teráriu i v okolním prostředí, rosení atd. něco takového v podstatě nedovolí a ani by to nefungovalo ku prospěchu chamíka. Prostě je důležité rozumně +- kopírovat možný průběh podmínek v přírodě a nemyslet si, že v období sucha se vůbec nerosí a že v období vlhka se rosí v jednom kuse. Prostě je třeba myslet hlavou (kdy asi tak nejvíce padá rosa, jak reaguje vzdušná vlhkost na změny teplot v průběhu dne a noci atd.). Ale zas zatím není třeba hledat velkou vědu. Spíš se soustředit na to, aby terárko dobře větralo, bylo dobře nasvětlené a bylo správně temperováno a pak už se na nějaké to procento nehraje.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru