Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem věkové rozdíly - připouštění

Dneska je to náročné!!!

Takže bedňáku, naposled:

1. gekony (i jiná zvířata) připouštíme tak, že samce a samici nebo i více samic dáme do společného prostoru (terárium), podle druhu spolu mohou být krátce - pár hodin až dní, několik týdnů i po celý rok. U gekončíků je možné jak připouštět na krátkou dobu (2-3 dny) několikrát za sezonu (po odzimování až do časného léta), tak nechat samce u samic po odzimování (a zakrmení) po dobu 2-3 měsíců nebo klidně až do zimování. Nelze jednoznačně říct, co je nejvhodnější a nejspolehlivější.

2. připouštěná zvířata musí být dosatečně vyspělá (pohlavně i tělesně dospělá), v dobrém výživném a zdravotním stavu. U gekončíků je vhodný věk u samic minimálně 1,5 - 2 roky a váha přes 40 g, samec by měl být také min. 2 letý.

3. u gekončíků a jiných temperátních (žijících v místech s většími změnami teplot během roku - především v mírném pásmu nebo ve vyšších polohách a poušťích subtropů až tropů) druhů plazů můžeme (a je to minimálně vhodné, někdy přímo nutné) vyvolat vhodným zimováním v následujícím jarním období silný pohlavní pud a často je na vhodném zimování i přímo závislá kvalita (nebo přímo nastartování) pohlavního cyklu u samic a spermiogeneze samců. U dostatečně vyspělých gekončíků lze doporučit 2-3 měsíční zimování při teplotách 10-15 st., při zhasnutém osvětlení (nebo přímo ve tmě) a bez krmení!!! (ovšem přístup k vodě je nezbytný!!!).

4. gekončíky po zimování připouštíme (spojujeme) nejdříve po 2-4 týdnech plné aktivity a tedy i dostatečného zakrmení, aby zvířata nabrala dostatek sil a dohnala ztráty způsobené zimováním, především samice, kterou čeká náročná sezona, by měla mít dostatek času na nabrání váhy a minerálních a tukových zásob, ale i samec by měl být zakrmen, protože v době pářicí aktivity dává často sexu přednost před jídlem.

5. Jestli je i tohle nedostatečné a budeš se stále dokola ptát na hovadiny, tak si zasloužíš BANána a já se nebudu rozpakovat.

P.S.: Klávesnice má znamínka ", a .", které slouží k oddělování vět, které pak dávají větší (nebo vůbec nějaký) smysl. Dále můžeš na své klávesnici najít ´ a
ˇ, tyto znaménka slouží zase k protáhnutí samohlásek (a tím kladení přízvuku na slabiku) a ke změkčení vybraných souhlásek a jsou to také poměrně šikovná znaménka dodávající vícero slovům v češtině a několika dalších jazycích správný smysl.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny