Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mlhovače

Vážení, budu zařizovat tropické terárium cca 100x50x150 na L.longipes a tři menší cca 50x50x50 na mláďata a dendrobátky. Chci jim koupit mlhovač a rozvést mlhu z jednoho zdroje čisté měkké vody do všech terárek. Prosím o Vaše zkušenosti, jestli není tahle myšlenka nereálná a jestli to zvládnou i mlhovače z nižších cenových pásem (cca 500), jestli je zásadní rozdíl mezi těmito a exoterou za 1600. Díky

Předmět Autor Datum
Zdravim, prohodil bych to o těch mlhovačích... exoterra je cca za cca 700 a ty kvalitní sou za 1600.…
spouny 24.06.2010 15:34
spouny
souhlas, taky mam mlhovac od exo terry a vytvari pomerne malo mlhy, tera o plose dna 60x40 zvlada je…
Newer 24.06.2010 21:40
Newer
Mám možnost si půjčit mlhovač od kamaráda lacinej, tak udělám experiment, zkusím to rozvést a uvidím…
Jezinka 29.06.2010 11:11
Jezinka
máte zkušenost někdo prosím, potřebuji mlhovač co mlží docela hodně najendou )? Díky moc
Lilli 29.06.2010 12:50
Lilli
Prolejzám nabídky na netu, výrobce uvádí podivnej termín "mlžný výkon" v ml/h. Myslej asi ml mlhy za…
Jezinka 29.06.2010 16:10
Jezinka
ono to je trosku debilni s tim mlznym vykonem, prakticky ty informace odpovidaji pouze objemu vody c…
Newer 29.06.2010 19:54
Newer
[nacrtek.jpg] 1 - cerpadlo, pripadne cerpadlo s filtrem 2 - maly vetracek s malym poctem otacek za…
Newer 29.06.2010 20:26
Newer
ba jo vodopád lepší, díky :D
Lilli 29.06.2010 21:02
Lilli
Dík za radu takhle nějak to mám vymyšlený, jen nádrž na vodu do mlhovače chci mít extra v technickém…
Jezinka 01.07.2010 09:10
Jezinka
ano v praxi jde hlavne o sloučeniny vápéku ve vodě, aby vám tam nevznikal kamenec neboli vodní kámen…
Newer 01.07.2010 10:08
Newer
No právě, akvaristu mám doma a cpe mi akvárko do terárka:-) Já bych radši aby si akvárko udělal vedl…
Jezinka 01.07.2010 15:37
Jezinka
ta zelena koule takhle roste sama, znam to jen jako akvarijni filtr-rasa :-) ted v posledni novodvor…
Newer 01.07.2010 19:55
Newer
Díky určitě si ji seženu, vypadá hezky, zrovna vyrábim na zkoušku do malýho terárka vodopád s jezírk…
Jezinka 03.07.2010 14:05
Jezinka
určitě to udělejte tak a by byla možná snadná údržba/výměna veškerého zařízení, jsou s tím časem pro…
Newer 03.07.2010 17:19
Newer
trošku je vidět, jakou to dělá mlhu, jinak doporučuju koupit tu krytku/čepičku, nestříká to pak všud…
stanleyul 07.07.2010 21:28
stanleyul
bělomech kolem je aby absorboval vodu?
Newer 08.07.2010 10:45
Newer
cau cau, chtel bych puvodni tema jeste otevrit. ma nekdo zkusenosti s externimi mlhovacemi? konkret…
pa4ko 17.08.2010 23:00
pa4ko
nikdo nema zkusenosti s temito mlhovaci?
pa4ko 23.09.2010 21:28
pa4ko
Čau, mám doma nově ten SUPER FOG a zatím jsem spokojený. Výhoda je velká nádrž na vodu (2.5 litru).…
jiher 24.09.2010 11:23
jiher
Tak nevím jestli to je vůbec možné z jednoho mlhovače rozvádět po teráriích mlhu.Ale pokud se jedná… poslední
LEGO25 24.09.2010 11:40
LEGO25

Zdravim, prohodil bych to o těch mlhovačích... exoterra je cca za cca 700 a ty kvalitní sou za 1600. Jinak exo-terru mám a nevim nevim jestli by jsi s ní rozvedla mlhu do několika terárek.. osobně mám zkušenosti s tím že udělá pouze malý mlžný opar a to sotva do jednoho terárka (aby mě někdo neopravoval že mám již zašpiněnou membránu u mlhovače, tak chci podotknout že je nová). To už bych radši doporučil jit do toho kvalitního, dražšího, něco jako je SuperFog (cca 2000,-). Pokud se ale rozhodneš přeci jen pro exo-terru či podobné tak levně je mají taky tady: http://www.pemacas.cz/7278-mlhovace-pro-solne-jesk yne-teraria-skleniky-okrasna-jezirka/

souhlas, taky mam mlhovac od exo terry a vytvari pomerne malo mlhy, tera o plose dna 60x40 zvlada jen tak tak a v case kolem 7minut aktivity, pricemz je umisten ve sklenene nadobe s vickem, ve kterem je dira asi 4x4cm a v nem pletivo o sirce ok 0,5. Mohu jen hadat, ale rozvadeni mlhy potrubim, hadickami nebo cim to chete vest, bude mit za nasledek silene snizeni efektivity, mozna kdyz pouzijete nejaky vetrak tak ne tak rapidni, ale pak pozor na pruvan, takze asi nejaky vlhkuvzdorny s nizkym poctem otacek. Usuzuji tak z toho, ze vicko, ktere zakryva asi jen 20% vyusteni ze sklenice snizi efektivitu mlhovace na polovinu (mam ho tam z toho duvodu aby mi to udrzelo tu vodu co nad mlhovac caka pri vyrabeni mlhy v nadobce a nemusel jsem to doplnovat kazdy den), takze hadicky, tak si myslim, ze na stenach trubek vam toho zustane docela dost. Pokud, ale preci jen budete aplikovat nejaky rozvodny system, pocitejte s kondenzaci vody na stenach trubek/hadicek a vyvedte je v takovem sklonu aby vam voda tekla do nadrze k mlhovaci a ne do tera, abyste z toho nemel akva. Jeste poznamka k exoterre, pokud planujete mit pusteny mlhovac na delsi cas, na exoterru zapomente, silene se zahriva, nevim ajk to je u ostatnich, ale exoterra je po pul hodine, tak horka, ze se skoro neda chytit, proto ji mam zaplou vzdy na 15min interval jen pro pomocne snizeni vlhkosti. Urcite napiste co a jak jste vymyslel, rad se dozvim vic.

Prolejzám nabídky na netu, výrobce uvádí podivnej termín "mlžný výkon" v ml/h. Myslej asi ml mlhy za hodinu. máte někdo zkušenost jestli to odpovídá skutečnosti? 300ml mlhy za hodinu se v 500l terárku se 30st teplotou vsákne ani nebudou kytky nic vědět, natož bazilišci co olizovat. Kolik vody rozprášíte denně v tropickém teráriu? děkuji

ono to je trosku debilni s tim mlznym vykonem, prakticky ty informace odpovidaji pouze objemu vody co zmizi z nadrze(tzn. ktera se dostane do vzduchu u tech levnejsich jako moje mila exotera to pocita i s tou vodou co se nerozdeli na male kapicky vody do vzduchu, ale vytryskne z ultrazvukove membrany vzhuru jako normalni kapky)

jelikoz to chcete k baziliskum, nebyl by lepsi vodopad? stejne ty potvory potrebujou koupani ne? tak nejaky vodni okruh s filtraci ne? vzdusnou vlhkost to taky zvedne, pripadne kombinovany system, aby doplnovani vody mlhovaci bylo automaticke.

tak sem sam nad sebou zaplakal, jak spatne to mam vymyslene, kdybych byval vice premyslel, tak sem si mlhovac dal tak jak jsem to videl nedavno u jednoho teraria. Ja mam nadobku dole, takze mlha bojuje s gravitaci. Videl, jsem system s nadrzkou navrchu zadni steny(plasticke, ktera nesla az ke stropu) defacto po cele jeji plose shora, odkud se mlha v klidu a pohode samovolne valila dolu(mozna doplneni o 40mm vetrak z PC se snizenymi otackami, tak nekam k 10-30ot./min by tomu jeste napomohl) nejidealnejsi by se mi jevil system:

Dole hlubsi nadrz k plavani, takova aby tam mohli byt rybky(aspon ancistrus na cisteni) nejaky rasy(takove ty zelene filtracni rasove koule), akvarijni filtr, nejake cerpadlo vyvedene nahoru do nadrzky, takove hloubky, aby tam mohl byt ultrazvukovy mlhovac a z toho udelany vodopad, ktery by vodu cyrkuloval, podle typu treba i okyslicoval. Bohuzel to u vas uz asi nebude mozne, ale i tak zvazte i ten vodopad.

[nacrtek.jpg]

1 - cerpadlo, pripadne cerpadlo s filtrem
2 - maly vetracek s malym poctem otacek za minutu
3 - mlhovac (to svetle modre nad nim je znazornena mlha)
4 - vodopad

v takovemto systemu by se pouze doplnovala voda do koupaci nadrze a jednou za cas provadela udrzba cerpadla, mlhovace a filtru

Dík za radu takhle nějak to mám vymyšlený, jen nádrž na vodu do mlhovače chci mít extra v technickém prostoru oddělenou od ostatní vody v terárku, protože nároky na čistotu a měkkost jsou větší, než u vodopádu a koupací nádrže. Ikdyž automatické doplňování vody do mlhovače rovnou z filtru je mazaný. Jak to vlastně s tou čistotou vody v mlhovači je? Prý hodně záleží na tvrdosti, aby se kolem mlhovače neusazoval vodní kámen.

ano v praxi jde hlavne o sloučeniny vápéku ve vodě, aby vám tam nevznikal kamenec neboli vodní kámen, tomu se předejde převařením vody či použitím dešťovky. Jde o to že se na membráně udělá slupka z vápence, tvrdší slupka, které zabrání její funkci, či při pokusu o spuštění jí může roztřištit, ale tomu zabráníte převařenou vodou... jinak tam extra nároky na čistotu moc nejsou, to spíš to čerpadlo vám nevezme kalovou vodu, prostě mít do dobře filtrované a můžete mlžit:-) filtraci bych viděl asi na: rostlinou+živočišnou+mechanickou, vzájemně si nevadí.

rostlinou vidíme tady na obrázku: [d35977.jpg]
nevím jestli s tím máte zkušenosti, jednou za čas se ta koule vytáhne, vyždíme a zase vrátí do vody

šneka bych vybral nějakou ampulárii, prostě něco většího, aby vám to nelezlo do zařízení
no a ancistruse ti vás budou varovat na to kdyz tam bude nejaka ryba na umreniabyste ji vcas vytahl a samozrejme vam cistit sklo

no a co se vyberu filtru tyce, to bych si radsi promluvil s nejakym akvaristou a vysvetlil mu situaci :-)

No právě, akvaristu mám doma a cpe mi akvárko do terárka:-) Já bych radši aby si akvárko udělal vedle a Longipesum bychom vyrobili luxusní jezírko s pozvolnými břehy a velkým vodopádem s mechem. Zelená koule je moc pěkná, co to je za rostlinu, je krásně hustá musí se do kulatého tvaru upravovat, nebo takhle roste sama? moc dík za rady.

ta zelena koule takhle roste sama, znam to jen jako akvarijni filtr-rasa :-) ted v posledni novodvorske je meli asi za 10 nebo 20kc jednu, mame je u agamy v jezirku. Vzdyt muzes mit jezirko s pozvolnymi brehy, ale v tom i ty tvorecky co ti to budou cistit :-) jde prece hlavne o to aby nebyla kalna voda od toho jak tam bobkujou zviratka a obcas tam nacpou nejakou hlinu. neni uplne nutny aby dovnitr bylo videt:-)

tak sem vam to nasel: cituji akvarijni.cz
"
Cladophora aegagrophila - řasa (řasová koule)

* Původ: východní Evropa, Asie
* Čeleď: Cladophorophyceae - žabovlasovité
* Velikost: průměr až 20 cm
* Osvětlení: velmi slabé - silné
* Růst: velmi pomalý
* Voda: pH: 6,0-9,0 ; tvrdost: 5-15 °dKH, 5-25 °dGH ; teplota: 10-26 °C
* Novinka několika posledních let prodávaná v obchodech také pod názvem "řasokoule". Jedná se o druh řasy, která se rozrůstá velmi pomalu a drží se v kompaktní kouli. Tvrzení obchodníků, že "čistí a filtruje vodu", je vzhledem k velmi pomalému růstu dosti zavádějící, neboť stejný účel splní mnohem lépe jakákoliv jiná a hlavně rychle rostoucí rostlina. Své maximální velikosti dosahují tyto řasové koule až po mnoha letech (10-15 let!). Tato řasa dokáže prosperovat i při velmi slabém světle. Nehodí se do vody s trvale vysokou teplotou. Množení je možné díky rozpadu nebo dělením jednotlivých koulí.
"

cau cau,

chtel bych puvodni tema jeste otevrit.
ma nekdo zkusenosti s externimi mlhovacemi?
konkretne treba s :
eshop.farmapython.cz
nebo
obchod.acheta.cz

bylo by to do terarko o rozmerech 100vx80sx60hloubka/delka ve kterem bude chameleon furcifer pardalis :)

od samotneho roseni neopustim, mlhovac bych chtel pouzivat v pripade, ze budu v praci a tudis bych to zautomatizoval.

pripadne bych mel dotaz jestli neexistuje jeste neco podobneho v levnejsi variante. treba do 1000kč.

ty ponorne mlhovače mi moc nesedí.... radši bych ten "externí" mlhovac.

dekuji za vsechny rady

Čau,

mám doma nově ten SUPER FOG a zatím jsem spokojený. Výhoda je velká nádrž na vodu (2.5 litru). Dlouhá hadice, která je tvarovatelná (dá se natáhnout až na 2.5 metru. Mám to tera do tera k viridisce o rozměrech 80X45X90 cm a asi za 8 min. je terárium zamlžené. Na efekt je to taky hezký. Dá se nastavit síla proudu mlhy.

Tak nevím jestli to je vůbec možné z jednoho mlhovače rozvádět po teráriích mlhu.Ale pokud se jedná o nejlevnější mlhovač,tak já jsem si koupil v Mebelixu lampu na zvlhčování vzduchu.Stála 300kč,a vyndal jsem zní mlhovač,který jsem pak zabudoval do stěny.Má to krásný efekt,a na to jak je terko velké,tak někdy v něm není nic vidět,jak je všechno zamlžené.

[http://img685.imageshack.us/img685/7460/p1010381s. jpg]

[http://img684.imageshack.us/img684/2134/p1010097cz .jpg]

Sory za to zaprskané sklo.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru