Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještěrka pro syna

Ahoj,chtela bych poridit synovi(5,5let) jesterku,tak jestli mate zkusenosti poradte jaka by byla nejvhodnejsi.DIK
[mod]Změna předmětu, původně: Ahoj,chtela bych poridit synovi(5,5let) jesterku,tak jestli mate zkusenosti poradte prosim jaka by b (Ondra Machač)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Masivnejsiho jestera - Agama, Leguan, rozhodne ne nejakeho gekona, nebo chamika(nechapu jak to vubec…
Edvard 26.06.2010 17:52
Edvard
Pogona viticeps,Felzuma, Anolis??určite nie väčšie druhy. http://www.ireceptar.cz/zvirata/teraristik…
johny13 26.06.2010 22:00
johny13
no tu kočinčinku taky ne, jsou to pěkný pošuci!Tak třeba gekončíci jsou fajn, takoví klidasové.Tak s…
Lilli 26.06.2010 22:53
Lilli
podle mně jednoznačně nejvhodnější (divím se že to tu nepadlo) jsou agamy vousaté - klidné nenáročné…
viper 26.06.2010 23:04
viper
Viper: A čo je to Pogona viticeps??:-) Agama vousatá (Pogona vitticeps), co se týká krmení, je spíše…
johny13 26.06.2010 23:29
johny13
Johny : jj. někdo to napsal na webový stránky,takže je to tutově pravda... :i: (viper)
viper 26.06.2010 23:51
viper
Viper: Máš mojí podporu, podle mých informací a zkušeností jsou v dospělosti P. vitticeps převážně b… poslední
krokodýl 03.08.2010 21:45
krokodýl
Zdravím. Felzumu nedoporučuji, není moc na "mazlení" ani dotyky, lehce se vystresuje a láme se jí oc… nový
kryton2 03.08.2010 18:25
kryton2
Já to nechávám na jejich chutích. Když byly maličké, tak jsme je do zeleniny trošku nutili, teď už j…
Martina J. 27.06.2010 12:56
Martina J.
Nerekl bych ,ze bylo v silach Nikolky.. to docist az sem
olihnatec 27.06.2010 15:13
olihnatec
možná jsem to (taky trošku z lenosti) nenapsal ůplně podrobně takže abych zamezil spekulacím-pogona…
viper 27.06.2010 23:38
viper
starám se ted o mládě pogony a odmítá hmyz.Hlídám ji cca týden, veškerou hýbající se stravu odmítá,…
Lilli 28.06.2010 01:35
Lilli
koupila jsem pogonu patnáctiletému klukovi, je to bystré a nenáročné zvíře Kdo je bystré a nenáročn…
Georgij Gadjukin 28.06.2010 08:27
Georgij Gadjukin
:-) G.G. počkaj ešte 2 roky...bude to ešte horšie...:-) zvlašt v kombinacii staršia dcera-mladši syn…
johny13 28.06.2010 10:12
johny13
Pokud to berete takhle, tak ano, i felsumy a anolisové jsou vhodní, při dodržení základních podmínek… nový
Redsnake 28.06.2010 12:00
Redsnake
Ja som sa zaangažoval do tejto temy,lebo dost rodičov a menšich deti sa ma často prave pytaju na tak… nový
johny13 28.06.2010 12:30
johny13
:D :D :D on je hodnej, není to moje dítě, ale stejně je vychovanej.Jako náročné zvíře mi příde teba… nový
Lilli 28.06.2010 12:53
Lilli
Pro přehlednost vám zde psané informace shrnu, tak aby vám byl dobře přístupné a také vám napíšu pár… nový
tunak 28.06.2010 22:52
tunak

Masivnejsiho jestera - Agama, Leguan, rozhodne ne nejakeho gekona, nebo chamika(nechapu jak to vubec muze nekoho napadnout).
Spis bych v 5ti letech doporucil uzovku. Kazdopadne az se rozhodnete nezapomente si procist co to zvire potrebuje k zivotu a jak dlouho zije, starat se budete vy.

no tu kočinčinku taky ne, jsou to pěkný pošuci!Tak třeba gekončíci jsou fajn, takoví klidasové.Tak snad by maminka pomáhala, ne, myslím,že chce dítě učit lásce ke zvířatům od mala a nepíšou tu, že bude tahačka týračka, snad, že si zvíře spíš prohlídnou, tak trošku pohody do toho

Viper: A čo je to Pogona viticeps??:-)
Agama vousatá (Pogona vitticeps), co se týká krmení, je spíše všežravec. Často se uvádí převaha bylinné složky stravy nad hmyzem, ale podle mých zkušeností a zkušeností ostatních chovatelů tomu tak vždy není. Potravu by měl asi tak ze 70% tvoří hmyz. U mláďat je to více a u dospělých jedinců je to méně, ale záleží na jednotlivých jedincích.

Většinu mého krmení zastupují cvrčci, především Cvrček domácí (Acheta domestica) a občas Cvrček černý (Gryllus bimaculatus), které sám chovám. Teď když agamy o dost vyrostly, tak krmení hojně doplňuji šváby, holátky a sarančaty.
citacia z www.lizards.cz

Viper: Máš mojí podporu, podle mých informací a zkušeností jsou v dospělosti P. vitticeps převážně býložravé, teda ne, že by jim hmyz nechutnal, to zase jo, mě kupříkladu taky chutná pivo a víc než 3-4 denně si nedám:-), občas to pravda přeženu a pak toho lituju, ale rozhodně se nedá říct, že bych se živil převážně pivem. Nu, zpět k věci, podle info z přírody tvoří u dospělců pogon rostlinná strava cca 2/3 - 3/4 z celkového objemu. U mláďat je to samozřejmě jinak od prakticky 100% hmyzožravosti se během několika prvních měsíců života postupně prokousají a prožvíkají ke zhruba 50:50 poměru a u zvířat starších už se poměr postupně dostává k převaze rostlinné. Osobně krmím dospěláky denně "zeleným" ad libitum a dvakrát až třikrát (spíš dvakrát) týdně mají hrstičku hmyzáků. Prcky krmím denně hmyzem a už od mala jim přihazuju trochu zeleného, aby se naučily, co jim má chutnat (vtip) a postupně zkracuji intervaly podávaného hmyzu na obden až u velkých holek a kluků na výše uvedený poměr.
Takže, Redsnakeu, pokud si paní pořídí odrostlé zvíře, tak nejni problém, aby mu děcko trhalo denně pampelišky a paní mu dvakrát týdně přihodila 10 cvrčků nebo nějaké to saranče.;-)

Zdravím. Felzumu nedoporučuji, není moc na "mazlení" ani dotyky, lehce se vystresuje a láme se jí ocásek. Jestli to chcete pro synka, doporučuji plyšového ještěra :) Jinak si myslím, že např. Agama (vousatá, kočičínská) se dá "ochočit", že je pak zvyklá na dotek a nic se jí neláme :))

Já to nechávám na jejich chutích. Když byly maličké, tak jsme je do zeleniny trošku nutili, teď už jsou dospělé a umí si to rozhodnout sami, co potřebují. Májí období, kdy do nich hmyz jen padá a pak jsou zase spokojené celý týden na zelenině. Ale alternativa krmit je granulemi a vejci mi rozhodně připadá zajímavá a pokud je vyzkoušená...ovšem ještě je podle mě rozhodující faktor jakého věku se jednotlivci dožijí.Alespoň ta veřená vejce ale určitě vyzkouším. A mohu se jen zeptat, jestli ty granule dáváš suché, nebo namočené? Já si pro ně chovám šváby, ale očas je zkrátka hluché místo kdy je jedna kolonie vyžraná a druhá se ještě moc nemnoží, tak by to mohlo pomoct.

možná jsem to (taky trošku z lenosti) nenapsal ůplně podrobně takže abych zamezil spekulacím-pogona se mi obecně jeví jako velice vhodná pro začátečníka,na tom se doufám shodnem.V dospělosti je to z přibližně 80 procent býložravec,a tudíž z větší části odpadá krmení hmyzem (pro začátečníka většinou problém),což většiny ostatních ještěrů nelze.
Při dodržení určitých pravidel lze nahradit u dospělců hmyz jinými druhy krmiv,aniž by to na ně mnělo nějaký viditelný negativní vliv,a při této alternativní dietě se dlouhodobě bezproblémově množí,alespon mně jo.
Mládata bez hmyzu asi budou mít problém,ale v tomto směru nemám osobní zkušenost.
Na mém webu se terárium dá najít ve fotogalerii projektů,případní zájemci se můžou přesvědčit osobně o kondici zvířat (právě kladou vejce) na chodově v komplexu kanceláří vedle obchodního centra na budově 09 od 8,00 do 18,00 po domluvě kdykoli v mém doprovodu.Když se tam už někdo náhodou vydá,mrkněte na budovu 03 -akvárium společenství jihoamerických cichlid,a budova 12 - rejnoci a velké cichlidy.
(viper)

starám se ted o mládě pogony a odmítá hmyz.Hlídám ji cca týden, veškerou hýbající se stravu odmítá, cpe se jen salátem a pampeliškama.Taky bych se přiklonila, že žerou převážně býložravě, už mi to bylo jednou i vysvětlováno..
Pro začátečníka jsou výborný, koupila jsem pogonu patnáctiletému klukovi, je to bystré a nenáročné zvíře..

Pokud to berete takhle, tak ano, i felsumy a anolisové jsou vhodní, při dodržení základních podmínek, pro začátečníky. Ale zvládne to začátečník bez vypěstovaného citu pro teraristiku? U felsum poměrně složitost vitamínů, co se nějakého chytání týče nepřipadá v úvahu, protože mají jemnou kůži a jsou tos tresáci, rychlí denní gekoni. Anolisové jsou také nároční poměrně na vitamíny a imho, když už tazatelka nějakého anolisa na burze koupí, tak to bude imporťák. Takhle by se dal doporučit třeba i krokodýl. Když se k tomu bude chovat jak má, tak to bude v pohodě:puff:

Ja som sa zaangažoval do tejto temy,lebo dost rodičov a menšich deti sa ma často prave pytaju na taketo veci.Vidia ma s leguanom na rukach na balkone,ked sa slnime a myslia si,že to je všetko čo zviera potrebuje.Kedže ine druhy nechovam,tak sam som zvedavy a rad privitam každu prakticku skusenost.Ako som hore pisal,väčšie druhy jašterov určite nedoporučujem a zvlašt varany.

Pro přehlednost vám zde psané informace shrnu, tak aby vám byl dobře přístupné a také vám napíšu pár rad, abyste se mohla sama lépe seznámit s teraristikou.

1) O ještěra, kterého pořídíte synovi se budete starat vy. Syn vám bude moci maximálně asistovat. To zahrnuje krmení (hmyzem a např. holaty), přísun čerstvé vody, čištění, ale také mnohdy pracné zjišťování si informací o daném zvířeti (tím vás nechci odradit, protže to jsou činnosti pracné, ale přinášející uspokojení z chovu)
2) Pokud chcete, aby si váš syn mohl ještěra brát do ruky, vyberte nějakého většího a robustnějšího. Jinak to ale bývá pro zvíře stresující a spíše se v tom snažte syna krotit.
3) Vyberte si ještěra vhodného pro začínající chovatele, ale zde vám nadám žádnou jednoznačnou odpověď... ale pánové předemnou již napsali spousty návruhů, tak si snad vyberete.
4) Nebojte se každý s teraristikou nějak začínal...já například hlavně přes hmyz...kudlanky a myslím si, že to je rozuměnjší volba než ještěr, jenže pro malé dítko ještě méně hodné...
5) Počítejte s většími finančnímy náklady při koupi, ale i s dalšími posléze....topení, svícení, krmení, substrát (podestýlka)...

Klíčové zdroje informací mi kupodivu poskytl seznam...http://odkazy.seznam.cz/Volny-cas-a-zabava/Chovate lstvi/Teraristika/ na této adrese naleznete mnoho zajímavých stránek. Mou nejoblíbenější poradnou je samozřejmě tato, ale tu jste již objevila! Dále jako nejlepší zdroj informací musím jmenovat knihy...určitě si knihu o chovu pořiďte již před zvířátkem, ale vyhněte se 20 stránkovým publikacím nazvaným náše první ještěrka...:x: Raději investujte do dražší, ale skutečně odborné knihy! Já jsem také začínal na té brakové "tera a chovatelské" literatuře, ale těch let lituji prostě to nebyla teraristika, ale jen takový chov pro blaho dítěte a na úkor zvířete. Doporučuji vám knhy Ivan VERGNER Ještěři (biologie, chov, gekoni 1), Petr NEČAS Chameleoni, Richard KRAUS a Miroslav KOCIÁN Chahameleoni a gekoni, případně o hmyzu František KOVAŘÍK Hmyz (Chov--Morfologie)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru