Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potkani - chov

Hoj, chtěl bych se vrhnout na chov potkanů. Pro guttaty a boa constrictora, guttaty jsou skoro dospělé a hravě smlsnou dvě myšky, párkrát jsem krmil potkany, ale musí být prostě ta správná velikost, která ve zverimexu nebývá, navíc je to předražené, 25 korun za jednoho potkana.
Hledal jsem tu na fórku, našel jsem spíše nějaké problematiky, než 'návod' na chov.

Chtěl bych je chovat na balkóně nebo ve sklepě, raději na tom balkóně, je-li to možné. Jaké potkany chovat ? Je to jedno ? Nebo je nějaký druh, který je ideální chovat na krmení hadů ? Jak je to s agresivitou a 'ochočováním' ? Chtěl bych si je i občas brávat do ruk, jsou celkem roztomilí. Taky pro to, když budu měnit vodu, podestýlku abych nebyl zbytečně pokousaný.
Co k tomu budu potřebovat ? Kolik budu muset investovat ? Je třeba je nějak oddělovat ? ... Díky moc
Změna předmětu, původně: Potkani (MadMike)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Potkani nejsú nároční na stravu nebo na chov obecně. Ale sú tři hlavní zásady, podle kterých by ses…
Kittanya 06.12.2010 18:47
Kittanya
T-bedne (použité veľa nestoja), hobliny, granule pre potkany, voda, teplota ani moc nízka ani moc vy…
ado 06.12.2010 21:09
ado
Já mám zkušenosti s chovem lab. potkanů a myší ve stovkách ne v pár kusech, proto si myslím, že Petr…
Kittanya 07.12.2010 10:00
Kittanya
Záleží čo je pre Vás pár kusov. Nerobím si presné záznamy ale mesačne mi dorastie 150-200 adultov (c…
ado 07.12.2010 15:43
ado
tak jasně, pokud s těma zvířatama dobře zacházíš, tak ani nemají důvod kousat...ale pokud je někdo p…
Aurifer 07.12.2010 16:12
Aurifer
Ahoj když je vlákno resuscitované tak přidám.Jak píše Aurifer mám asi také takovou filozofii chovej… nový
Petrš 27.12.2013 18:09
Petrš
Ahoj, má někdo odhad kolik zežere potkan granulí, např. za měsíc, myslím váhu. Děkuji za odpověď nový
Marek. 27.12.2013 15:01
Marek.
Zdravím at nezakládám nové téma tak se zeptám zde. Lze chovat vedle sebe terária v jednom 3 potkani(… nový
andros 24.12.2013 12:27
andros
když tam dáš nějakou zástěnu, aby na sebe neviděli (hlavně had), tak uplně v pohodě.. nový
Aurifer 24.12.2013 14:51
Aurifer
Ok díky, a ještě otázečka dávám potkanům dubie každému jednu dospělou dubii denně a zbožnují je. Nem… nový
andros 24.12.2013 20:03
andros
ne nový
Aurifer 28.12.2013 21:34
Aurifer
Nechci zakládat nové vlákno tak se optám taky tady :) chtěl bych chovat také potkany, ale zajímalo b… nový
agama789 12.01.2014 07:36
agama789
My máme chovné skupiny stále pohromadě a není problém. nový
V.R. 12.01.2014 08:12
V.R.
ok, díky za odpoved poslední
agama789 12.01.2014 14:54
agama789

Potkani nejsú nároční na stravu nebo na chov obecně. Ale sú tři hlavní zásady, podle kterých by ses měl řídit.
1) Nesnáší průvan. Mají raději šero.
2) Nutnost tvrdých potravin na obrušování hlodáků.
3) Hlad u potkanů způsobuje kanibalismus
Potkani agresivní sú, pokud si je nevychováš, nestaráš se o ně. To mi žádný chovatel teda rozhodně nevymluví. Pokud chceš dát dohromady potkany, kteří jsou na sebe zvyklí, není problém. Nech jim ale dostatek jídla a skrýší, jinak se mezi sebú začnú prát. Pokud chceš dát k sobě potkany, kteří spolu nevyrůstali, odděl je od sebe příčkou tak, aby na sebe viděli, ale aby se k sobě nedostali. Uvidíš, jak se budú chovat. Každý potkan má rád něco jiného. Nauč je normálně na směsi pro potkany a na přilepšenú (co sežere potkan, to dostane had) jim dej šťavnatú zeleninu, ovoce. Jako podestýlka ti stačí piliny. Pokud budeš mít dobré kšefty nebo máš hodně hadů a u klícky sa ti dvířka netrhnú, tak ti stačí jen vyměňovat natrhané kúsky toaleťáku. Čím víc smrdí potkan, tím víc voní pro hady. Teda aspoň podle mých zkušeností to tak funguje. Ale pravda je, že nikdo nechce mít doma smrad, že. Nejdražší na chovu potkanů je klec. Podle toho, kolik budeš chovat potkanů, budeš volit velikosti. Literatura udává na jednoho potkana prostor min 0,06 m3. Piliny a krmivo seženeš za pár šupů, skrýše uděláš z pevných kartonových rulí (si poradíš), pítka seženeš max do 140 Kč (nevím, kde žiješ).
Já k potkanům nijak extrémně netíhnu, nejsu ten typický potkanofil. Snad jsem ti aspoň trochu pomohla. Přeji hezký večer.

Já mám zkušenosti s chovem lab. potkanů a myší ve stovkách ne v pár kusech, proto si myslím, že Petr 64 to vzal z nejlepšího pohledu co se týče domácího vybavení pro chov doma. Já jsem přišla do vybavené stanice, ale o chování potkanů můžu říct, že pokud se od mala neberú do ruk a nejsú v kontaktu s člověkem (popř. jinými zvířaty), tak sú agresivní jak prase. Malí sú roztomilí a akční, ale ti starší prostě bez předchozí výchovy agresivní sú. Rukavice to řeší jen při vytahování, ale aby mi taký hajzlík pokúsal zbytečně hada... Navíc, oni umí kúsnúť pořádně, když už, tak už, rány sú hluboké. Pokaždé, když jsem si nedala pozor, tak ze mě chcalo krve jak z vola.
Ale stejně si myslím, že na chovu potkanů není nic těžkého, pokud s nimi přicházíš do styku, ochočuješ je, dáváš jim dostatek žrádla a netáhne na ně. Akorát jen pozor na příliš agresivní samice, to sú fakt mrchy. Nevím jak v ostatních stanicích, ale v naší (teď už tam nedělám) se příliš agresivní jedinci do chovu nezařazovali. Ve zverimexu dostaneš většinú neochočené hlodavce, ale zato "oblbnuté".

Záleží čo je pre Vás pár kusov. Nerobím si presné záznamy ale mesačne mi dorastie 150-200 adultov (cca 250g), k tomu chovné + dorast od holat po tých 250g aby sa to každý mesiac stihlo doplniť. Za pár rokov čo ich chovám ma žiaden nepohryzol, ani pri vyberaní holat z hniezda. Nijako ich neochočujem, len im menim hobliny. Snažia sa zdrhať ale nehryzu. Asi som mal šťastie :-)
Hady ktoré mi berú mŕtve žrádlo živými nekŕmim.
Mne tie T-bedne vyhovujú, akurát k nim nemám originál napájačky.

P.S.: Neplánujem Vám tu nejako oponovať, len popisujem moje čisto kladné skúsenosti ;-)

tak jasně, pokud s těma zvířatama dobře zacházíš, tak ani nemají důvod kousat...ale pokud je někdo prudce popadne za konec ocasu a z výšky je hodí do bedny až se potkan po dopadu ještě praští do zubů, jak tak občas u některých vídám, tak se pak nelze divit, že potkan, kterej tohle pár x absolvuje se začne bránit. Když se zvednou pomalu za kořen ocasu a pomalu se položej, nebo pokud jsou krotcí tak se dají i normálně vzít do ruky za tělíčko, tak nemají důvod se ohánět.

Oni při adekvátní manipulaci nekoušou ani odchovoví divocí potkani, taky se jim tam dá sahat nebo s nima manipulovat, aniž by se bránili. Jo krysy (R.rattus), to jsou svině, ty po ruce vyjedou, rafnou a utečou. A to se k nim člověk může chovat jakkoliv dobře.

Ahoj když je vlákno resuscitované tak přidám.Jak píše Aurifer mám asi také takovou filozofii chovej se ke krmným hlodavcům jak nejlépe můžeš a ono se ti to vrátí;-).Na fotu není tzv.mazel ale chovnej připraven do chovu čokl do místnosti se zvířaty normálně nesmí a nechodí(bylo to při čištění).K dotazu kolik sežerou nu asi tak +- autobus by se to dalo zjistit ale nikdy mě nenapadlo to měřit zkrátka když sežerou dostanou nové:-)

Zdravím at nezakládám nové téma tak se zeptám zde. Lze chovat vedle sebe terária v jednom 3 potkani(chovná skupinka) a vedle v teráriu Boa constrictor? Aby nebyl B.C věčně napružený? Pak by byla horší manipulace s hadem a věčně napruženej by mu taky neprospělo nejspíš, potkanům by bylo často měněno protože by byli v pokoji kde spíme. Uvidět na sebe neuvidí, dal bych tam kus nějakého lina mezi terária. Díky za odpovědi.

Nechci zakládat nové vlákno tak se optám taky tady :) chtěl bych chovat také potkany, ale zajímalo by mě když budu mít chovnou skupinu a jedna samička ve skupině bude mít mladý tak jestli jí ostatní potkani ty mladý nezabijou a jestli tam i můžu nechat samce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru