Předmět Autor Datum
:-( z krámu nekupuj, kdoví jak je dlouho v tamní "péči" a jak je už "načatá" :x: a navíc bude cena m…
lupus 11.07.2010 12:46
lupus
Drahá je, to je fakt, ale taky je už větší. No já právě myslela dostat jí odsud, přes rok je tam urč…
Evva 11.07.2010 12:51
Evva
...že může být nějak poškozená zdravotně? - želvu jsem neviděl, ale dá se předpokládat, že je to jak…
lupus 11.07.2010 13:17
lupus
Jo, to by se dalo za tu cenu koupit... Jenže jsem si říkala, že bych téhle ukázala jak vypadá sluníč…
Evva 11.07.2010 16:23
Evva
Lupus má pravdu...Zachráníš tuhle a místo ní tam bude za chvíli trpět úplně stejně další želva...Rad…
Redsnake 11.07.2010 17:25
Redsnake
Bohužel, všichni, co tu radí, mají pravdu. To zvíře v obchodě je na odpis. Je to kruté a nespravedli…
Petr60zelv 12.07.2010 12:24
Petr60zelv
Je potřeba se v první řadě zamyslet, že není "krám", jako "krám" a že ceny tera a jiných zvířat v ta…
Debil debilovič 12.07.2010 13:08
Debil debilovič
Je notoricky známé, že obchody žijí z prodeje granulí, písku pro kočky a podobného, živá zvířata pře…
Petr60zelv 12.07.2010 13:32
Petr60zelv
sebekritika je první cesta k nápravě. (Pokud tedy není odvozena od slove sebe krýti...) Pak by se…
krokodýl 12.07.2010 18:22
krokodýl
:-)milý DD ( přezdívka ti docela sedí)...tady nejde o náklady "krámu", všichni chápou, že také chtěj…
lupus 12.07.2010 13:35
lupus
P60ž- byls rychlejší ;-)
lupus 12.07.2010 13:37
lupus
Ještě doplňková poznámka - Debil debilovič, po překladu z Ruštiny by to bylo "Debil, syn debila". Ne…
Petr60zelv 12.07.2010 14:20
Petr60zelv
Teď jsem dočetla článek o nemocech želv, viděla jsem na fotkách obrovský močový kámen, který vznikl… poslední
Evva 12.07.2010 19:19
Evva

:-( z krámu nekupuj, kdoví jak je dlouho v tamní "péči" a jak je už "načatá" :x: a navíc bude cena možná i dvojnásobná než od chovatele. Na ifauně si v inzerci u tera zadej do hledat želv a máš tam inzerátů , že nebudeš vědět kterej dřív, nebo v diskuzi u Khora taky seženeš...
index.htm :-)

...že může být nějak poškozená zdravotně?
- želvu jsem neviděl, ale dá se předpokládat, že je to jako obvykle v podobných krámech
:.( suchý chov + nevhodná strava (salát, rajče...)a tím , že ji "zachráníš" akorát způsobíš , že tam místo ní bude tejraná jiná...
za tu cenu si raději kup 2 zdravý mimina ;-)

Bohužel, všichni, co tu radí, mají pravdu. To zvíře v obchodě je na odpis. Je to kruté a nespravedlivé, ale je to tak. Kdyby šlo o něco vzácnějšího, má cenu se pokoušet o nemožné, ale to v takovém krámě opravdu nehrozí. Jediná rozumná šance je dokopat majitele těchhle podniků k tomu, že si přiznají, že na tohle opravdu nestačí a ukázat jim, že na tom jen prodělají.

Je potřeba se v první řadě zamyslet, že není "krám", jako "krám" a že ceny tera a jiných zvířat v takovém "krámě" jsou vyšší zpravidla proto, protože majitel takového "krámu" musí platit z toho "krámu" nájem, služby (elektřina, voda, topení, ohřev vody atd.) a rovněž prodavače - obsluhu. Dokážete si někdo představit ty položky např. v Plzni? To byste asi nerozchodili, ty částy!!!
Nadáváte na stav takových "krámů", ale když byste do "krámu", který by byl na vysoké úrovni měli jít koupit nějaké např. tera zvíře, budete v první řadě koukat na cenu, jak už je v ČR dobrým zvykem. Ne-li smlouvat o ceně, jak zde zavedli "Rákosníci". A pak byste zase ten "krám" pomluvili, že mají zvířata drahá. Co drahá, předražená, že? Člověk se nikomu nezavděčí, ani kdyby se rozkrájel.

Je notoricky známé, že obchody žijí z prodeje granulí, písku pro kočky a podobného, živá zvířata představují jen dekoraci nebo hodně doplňkový sortiment určený pro neschopné, kdo si je nedokáží opatřit sami od "primárních producentů". Když pak nad želvami člověk sice vidí zářivku s UV-B světlem, ale položenou nahoře nad sklem (které UV záření odfiltruje), lze si zcela oprávněně o inteligenci provozovatele takového zvířetníku myslet něco hodně nelichotivého (že je to de.il). Pak tam člověk narazí na hloupého arogantního prodavače, nabízená želva je za dvojnásobek tržní hodnoty a s už viditelnými známkami rachitidy a dalších metabolických obtíží a prodavač(ka) o tom nechce ani slyšet, tak soráč, takové do ř.ti poslat jest zcela oprávněno. No a položky za nájem, otop, elektřinu etc.? To jsou vložené investice do podnikání. Většina chovatelů je má mimochodem taky.
Ta přezdívka tím pádem vcelku padne, jak nás učili, sebekritika je první cesta k nápravě. (Pokud tedy není odvozena od slove sebe krýti...)
Všechna čest několika málo slušným výjimkám, (na požádání možno sdělit, o koho jde), kdo jsou současně slušní chovatelé i aspoň trochu úspěšní obchodníci.

sebekritika je první cesta k nápravě. (Pokud tedy není odvozena od slove sebe krýti...)

Pak by se ovšem jednalo o sebekrytiku;-).

Pro DD: Nájem, elektriku, vodu, topení, hmmm... nic, co by člověk "nepodnikatel" běžně neplatil. Člověk-podnikatel má náklady a zisky, pokud vyjde v plusu, tak je dobře. Pokud má náklady vyšší než zisky, tak je někde problém a měl by ho buď vyřešit nebo jít od toho. Ruku na srdce, ony ty dvojnásobné až trojnásobné ceny zvířat ve zverimexech jdou spíš na vrub "padlin" a nevhodně volených druhů (neprodejnost, je vhodné se orientovat v zájmu zákazníků, co vlastně zrovna frčí) a množství (víc jich bývá sice se slevou, ale pak půl roku a více zůstanou na krámě, důsledky známe). Jinak, kdo kdy nahlédl do zverimexu, tak ví, že opravdu na zvířatech to nestojí, je to spíš o tom, že ten, kdo si koupí chamíka za 500, tak dá dalších 5000 Kč a více za vybavení (chamoterárium, speciální terachamo světla, speciální terachamo substrát, umělou chamo větev, umělou chamo liánu, tera chamo vitamíny, chamo fontánku... atd podle okecávacích kvalit prodavače) a každý týden až 14 dní se ještě zastaví pro krabičku cvrčků, samozřejmě přitom vezme i nějakou tu ňaminu pro psa/kočku/morče...;-) Takže v konečném efektu je cena zvířete podružná, klidně by mohl být rabat jen + 20-30% a ne desetkrát větší a i tak by to nebylo prodělečné (pokud ovšem nepřežije polovina zvířat, tak je to samozřejmě nerentabilní).

:-)milý DD ( přezdívka ti docela sedí)...tady nejde o náklady "krámu", všichni chápou, že také chtějí vydělat
ALE o podmínky v jakých jsou zvířata držena a jak ošetřována...
a proč si kupovat zvíře "načaté" za dvojnásobek ceny? A pak do něj ještě dvakrát tolik vrazit za veta, aby zústalo alespoň naživu...(možná):?:
tož klid :puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru