Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želvy nádherné - venkovní ubytování

Ahoj všichni,

mám doma dvě želvy nádherné, objí poněkud neplánovaně - první je nechtěný dárek jednoho kolegy, druhá nalezenec. Je jim zhruba 7 a 6 let a mám je několik let - jsou to obě samičky. Dle mého názoru po zdravotní stránce prospívají dobře, skvěle žerou, vypadají dobře, rostou, hlídám jim váhu.

Ovšem v poslední době už se zdá, že dost přerůstají možnosti jejich současného akvária - většinu času tráví snahou dostat se někam ven. Pouštíme je alespoň trochu víc proběhnout po bytě, nicméně ráda bych zapracovala trochu víc na lepším ubytování pro ně. Větší akvárium se mi do bytu nevejde, tak jsem jim alespoň upravila na chalupě malý výběh - cca 2,2 na 1,2 metrů s jezírkem, malou pláží, vyhřívacími kameny. Po prvotní snaze dostat se ven se zdá, že si teď výběh opravdu užívají. Necháváme je tam i v noci a zkusili jsme nechat je tam i v dešti a nejeví absolutně žádné známky paniky nebo nepohodlí - zalezou si ke dnu jezírka a lenoší.

Pohrávám si s myšlenkou, zda by bylo možné nechat je v jejich výběhu dokud to půjde? Teď je na chalupě stále někdo, nicméně nebude jim vadit, když budou dostávat najíst v neděli večer a pak až v pátek odpoledne? Přijde mi to dost dlouhá doba, teď jsou zvyklé jíst obden, nicméně je pravda, že ochotně slupnou kdejakou havěť, co se jim do výběhu dostane.

Výběh má klecovou konstrukci včetně "stropu", jsou tedy stoprocentně chráněné proti kočkám, kunám, atd. A pokud to půjde, jak dlouho je tam mám nechat? Do jakých průměrných teplot, aby jim to nevadilo? Vím, že jsou dobře přizpůsobivé, schopné v případě nouze přežít i ve volné přírodě, ale jistě zde budou alespoň nějaké teplotní limity.

Předem díky.

Předmět Autor Datum
Dospele korytnacky v dobrej kondicii by mohli byt vonku kludne cely rok.Prezimuju u nas aj vo volnej…
danio007 10.08.2010 13:30
danio007
... ktorom budu zimovat by malo byt aspon 1meter hlboke. to je hodně mini info, jezírko by mohlo být…
lupus 10.08.2010 17:22
lupus
Súhlas s Daniom. Aspoň meter hlboké znamená, že to môže mať aj viac ;-) Ide o to, aby nádrž nemala m…
miro293 11.08.2010 10:37
miro293
Díky oběma. Přece jen, zatím jsem měla želvy převážně doma, na noc tedy vždycky, tak jsem si raději…
Klára z Prahy 10.08.2010 21:58
Klára z Prahy
Hodilo by se dát sem třeba fotku nebo plánek, nejlíp s údajem, jaká je tam hloubka a jaký objem vody…
Petr60zelv 11.08.2010 11:15
Petr60zelv
Co se venkovního zimování týče, tak nejjistější je, vyndat želvy a dát do sklepa kde ja tak kolem pě… poslední
Nerouss 11.08.2010 15:50
Nerouss

Dospele korytnacky v dobrej kondicii by mohli byt vonku kludne cely rok.Prezimuju u nas aj vo volnej prirode.Treba ale pametat nato, ze jazierko v ktorom budu zimovat by malo byt aspon 1meter hlboke.
Zrat by mohli dostavat aj castejsie, ale ako pisete ona si nieco najde aj sama.Vo vode larvy, na susi slimaky,rozne chrobaky, pupavu...
Ak ich nechcete nechavat von celorocne, tak dnu by som ich dal tak pri 10-12stupnoch(samozrejme nie z takej kosy hned do 25stupnovej vody a 30stupnoch pod ziarovkou....)

... ktorom budu zimovat by malo byt aspon 1meter hlboke.
to je hodně mini info, jezírko by mohlo být klidně hlubší, ale HLAVNĚ o obsahu min 1 m3 na KILO želv + ryb v něm přezimujících :-) čili na dvě dospělý T.s.e. ....
což tebou udané rozměry výběhu asi nesplňují ;-)
takže nejlépe zimovat normálně na sucho ve sklepě...

Súhlas s Daniom. Aspoň meter hlboké znamená, že to môže mať aj viac ;-) Ide o to, aby nádrž nemala možnosť premrznúť na dno, čo by mohlo korytnačku zabiť.
Čo sa týka objemu vody, zimoval som TSS v kýbli na zasklenej logii, objem vody nebol ani 10 litrov. Pri veľkých mrazoch tam korytnačka mala aj 1cm hrubú vrstvu ľadu na hladine a po bokoch a v pohode to zvládala. Maximálne som je ten ľad vylámal, žiadnu inú starostlivosť nemala. TSE sa už občas dajú vidieť aj v potokoch na Orave, kde sú zimy poriadne tvrdé. Pri rybách je to samozrejme o inom, tie majú iné nároky a pri nich by som to neriskoval.

Díky oběma. Přece jen, zatím jsem měla želvy převážně doma, na noc tedy vždycky, tak jsem si raději ověřila, že neudělám něco špatně.

Želvy zatím nikdy nezimovaly, nějak se k tomu neměly. Tak já bych je tedy nechala do těch 12 st. venku a pak zase šup domů do akvária - mohu jim zajistit i postupnou aklimatizaci na vnitřní teplotu. Asi jim bude výběh dost chybět, ale do jara to zvládnou.

Zatím jsou ve výběhu maximálně spokojené, nejoblíbenějším místem je mramorová vyhřívací deska, přes kterou se i kloužou do vody.

Hodilo by se dát sem třeba fotku nebo plánek, nejlíp s údajem, jaká je tam hloubka a jaký objem vody. Když se během října přestanou krmit, není problém, aby vydrželý do jara. Tak po čtrnácti dnech poté se odcucne odspodu kal, aby jeho rozklad neodebíral kyslík a z vodních rostlin se odstraní nahnilé nebo přebytečné kusy. Voda se pak doplní čistou studenou. Je docela s výhodou, když tam je nějaká plocha zarostlá rákosím, vodními kosatci, sítinou, puškvorcem nebo podobnými pevnými bahenními rostlinami s dutými listy nebo stonky, zdá se, že třeba bahenky (Emys orbicularis) s oblibou zimují v jejich blízkosti (pozorování RNDr. Petra Kodyma). Pochopitelně to také napomáhá odebírat z vody dusíkaté látky z výkalů a zbytků potravy.
S rozbíjením ledu během zimy to je trochu sporné - může to želvu, vegetující u dna, vyrušit, vyplave nahoru zjistit, co se děje a zamrzne do nově se tvořícího ledu. Co se hodí udělat, je nechat tam zamrznout plastovou hadici, když má led tak 3 - 4 cm, odsaje se trochu vody, aby vznikla cca 5 cm bublina pod ledem jako tepelná izolace.
Ten metr hloubky a kubický metr vody na kilo váhy želvy nebo ryb platí pro stojatou vodu, u průtočných systémů může být v našich zeměpisných šířkách hloubka i menší. To proto zvládnou zimovat i v nepříliš hlubokém potoce - v zimě zajišťuje dostatek kyslíku.
Nevýhoda je, že se během zimování trochu obtížně kontrolují, ale zrovna TSE vydrží skoro všechno, snad vyjma zamrznutí v ledu (to snesou Chrysemys picta marginata).

Co se venkovního zimování týče, tak nejjistější je, vyndat želvy a dát do sklepa kde ja tak kolem pěti stupnů a dát do nějaké vaničky s hloubkou vody takovou, aby se želvy mohly ve spánku pohodlně nadechovat.
U zimovaných želv v hlubokých jezírcích se občas stává, že zůstanou u dna, přestanou plavat k hladině pro vzduch, spolehnou se jaksi jen na odebírání kyslíku z vody, a pak se mohou utopit. Několika lidem - většinu těm co želvy nechovali dlouho a zimovali je poprvé (a možná něco zanedbali) - se to stalo:(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru