Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terarijní stěna pro pralesní hady

Dobrý den,
ve velice blízké době budu dělar terarijní stěnu o rozměrech cca 180x100x220(d,š,v) pro své hady(python brongersmai, morelia spilota jungle jaguar + pár "drobných" hádků). Vím, že jsou zde již dotazy na stěny z OSB desek. Ty však dle mého názoru nejsou zcela vhodné pro vlhkomilné druhy plazů. Jakou jinou alternativu byste mi z vlastní zkušenosti doporučili? Na kolik takováto stěna vyjde? Nenašel by se například někdo v Praze, kdo by byl ochoten mi se stavbou za finanční odměnu pomoci? Předem děkuji za jakékoliv(vlastně ne uplně jakékoliv) odpovědi, na které se moc těším.

Předmět Autor Datum
Doporucil bych precist si vsechno, co o terariich z OSB a jinych materialu bylo na tomto foru napsan…
xuebao 10.08.2010 18:08
xuebao
jak dobre se bude manipulovat v terarku jeden metr hlubokem Jj, nahoře to bude prakticky nemožné.…
Arutha 10.08.2010 18:34
Arutha
Já mám od podlahy po strop teraria na constrictory s hloubkou 70, vyškou 35 a je to naprosto v pohod…
Cheert 10.08.2010 19:02
Cheert
Já už jsem tak nějak něco pročítal asi mi něco uteklo, byla zde vlákna typu Terárium z OSB, větrání,…
AbE 10.08.2010 22:22
AbE
Ja si myslim ze kdyz budou pod sebou bocni steny hrana na hrane, tak by 220 cm stena mohla celkem do…
xuebao 11.08.2010 08:34
xuebao
Fajn, ze jsi procital. Zkus pro inspiraci jeste ty obrazky terarii. Pak si to nakreslit a popremysle…
silverrrr 11.08.2010 08:49
silverrrr
Netvrdil jsem, ze neexistujou jine rozmery. Ony se ty OSBcka asi pouzivaji i na jine ucely nez terar…
xuebao 11.08.2010 12:44
xuebao
A nevíš o někom v Praze, kdo by byl schopen a ochoten mi takováto terária postavit? Se stavbou zatím…
AbE 12.08.2010 07:18
AbE
Nevim, bydlim v Brne. Vubec niceho se neboj, neni to tak tezke. Sam jsem technikou nepolibeny a k to…
xuebao 12.08.2010 07:40
xuebao
Treba by sla jeste vodeodolna preklizka, klidne i foliovana, betonarska. Ale cena je proti OSB vic n…
bahno 11.08.2010 08:53
bahno
louže vody češíl jsem to u teráriu 250x80 linem, ktere je na spodni descea kraje jsou ohnuty na bočn…
silverrrr 11.08.2010 08:58
silverrrr
lino se mi zdá dost nešikovné řešení.. v teráriích pro krajty pestré plánuji bazénky 40x100cm a už t…
AbE 12.08.2010 07:16
AbE
index.php - omývateľná tapeta na OSB dosky, zmontovať a zasilikónovať ;-) poslední
ado 12.08.2010 08:27
ado
Voděodolná překližka je bezvadná,vyzkoušeno na terárku pro leguána a poličce pro leguána,který přest…
Kája z Brna 11.08.2010 09:25
Kája z Brna

Doporucil bych precist si vsechno, co o terariich z OSB a jinych materialu bylo na tomto foru napsano, a projit si 11 (?) specielnich vlaken plnych obrazku terarek. Pak bys mohl zjistit, ze OSB jsou celkem OK i pro vlhkomilne druhy plazu. Dale bych doporucil nakreslit si planek, spocist delky a plochy, zjistit si cenu materialu a s kalkulackou se dobrat nejake orientacni sume. Je to skutecne jednoduche. Pak bych se ja sam nejspis zamyslel, jak dobre se bude manipulovat v terarku jeden metr hlubokem; do spodniho oddilu by se dalo z podlahy vyplazit za predpokladu, ze krajta nebude startovaci, ve vrchnim to bude i z rebriku asi pomerne akrobaticke, takze preju hodne zabavy. Ale mozna to vidim moc cerne...

Az si to vsechno proctes a promyslis, zjistis, ze si se vlastne ani nemusel ptat. Na ptani to tady samozrejme je, ale je potreba se zeptat spravne. Treba ja se pak rad podelim o drobnosti, ktere jsem musel pri stavbe resit, i kdyz nejsem zadny expert. Terarko jsem nakonec postavil; predtim jsem ale hodne cetl, kreslil, pocital a premyslel.

Já už jsem tak nějak něco pročítal asi mi něco uteklo, byla zde vlákna typu Terárium z OSB, větrání, otevírání terária atad.. Co nosnost terárií? Jaké další materiály lze použít - když nepočítám sklo a dřevo? Já bych je chtěl udělat jednotlivě jako skládačku(pokud se rozhodnu pro OSB - 2 stejně velká pro brongersmaiky - které váží v dospělosti i cca 20 kg a nad tím menší pro zbytek). Terária budou mít zeshora větší plochu a hořejší terárium bude vždy do spodního přesně pasovat. Chci to tak mít hlavně kvůli případnému stěhování.

Ja si myslim ze kdyz budou pod sebou bocni steny hrana na hrane, tak by 220 cm stena mohla celkem dost vydrzet ve smeru vertikalnim. Na delku se to ale bude nepochybne prohybat, nehlede na to, ze pri sirce 100 cm bude potreba nadstavovat OSB, co by mohlo vest k nestejnemu prohybani ruzne sirokych pasu stropu a podlahy. Plus jestli budes vyuzivat drazku a perko, muze to prave tam vic praskat. To vsechno za predpokladu pouzivani standardnich 18 mm OSB z hobbymarketu, ktere maji na sirku 60 cm, a jsou pouzity podelne. Na 180 cm delku by se sice daly pouzit i tri kousky pricne, ty ale zase nepudou dobre upevnit.

Materialy lze pouzit napriklad ocel (hlinik ?) a plast; z ocele svarit (z hliniku sesroubovat ?) ram a do nej nasroubovat desky z plexiskla a/anebo takoveho toho plastu s komurkami (nevim si vzpomenout na jmeno). To zase ale neni moc na skladani na sebe, spis jako velka stenova konstrukce.

Ve vlakne Terarium z OSB je skoro 200 prispevku vcetne dobre popsanych a nafocenych postupu konstrukce, resp. odkazu na ne. Pak je milion fotek ve vlaknech Pochlubte se: Teraria ii, kde lze nalezt krome sten z OSB i treba tu alternativu kov+plast.

Ted jsem se zamyslel; co znamena to o vetsi plose teraria seshora a pasovani horejsiho do spodniho? Je to ekvivalent kolmeho srovnani bocnich sten?

Fajn, ze jsi procital. Zkus pro inspiraci jeste ty obrazky terarii. Pak si to nakreslit a popremyslet, jak to prizpusobit treba rozmerove sam sobe a moznostem materialu (rozmerum standarnich OSB desek a vydrzi v pruhybu). Pak treba zjistis, jako jsem zjistil ja, ze neni uplne dobre napr. lpet na delce napr 150 cm predni steny, kdyz z desky 200x60 cm lze uriznout 120 cm a z 80 cm zbytku zustane hezky kousek na bocni stenu, kterou nemusim rezat z dalsi desky. Tim chci rict, ze je dobre si naplanovat rozmery pro co nejlepsi vyuziti co nejmensiho poctu tech OSB desek, paklize je cena jednim z dulezitych kriterii.

Ad sirka terarka; u hroznysa mam 80 cm hloubku a cisteni v zadnich rozich je velmi vyzivne :-). Ja za sebe bych metr hluboke terarko asi nechtel. Da se to do jiste miry ve vhodne vysce (napr. metr nad podlahou). Zkus si to ale treba v kuchyni v hornich skrinkach; dej si rebrik do korespondujici vzdalenosti a uvidis, kam muzes rukou dosahnout. A pak si predstav, ze mas vyloupnout hovinko ulpele mezi zadni stenou a vetvi ;-).

Fajn, ze jsi procital. Zkus pro inspiraci jeste ty obrazky terarii. Pak si to nakreslit a popremyslet, jak to prizpusobit treba rozmerove sam sobe a moznostem materialu (rozmerum standarnich OSB desek a vydrzi v pruhybu). Pak treba zjistis, jako jsem zjistil ja, ze neni uplne dobre napr. lpet na delce napr 150 cm predni steny, kdyz z desky 200x60 cm lze uriznout 120 cm a z 80 cm zbytku zustane hezky kousek na bocni stenu, kterou nemusim rezat z dalsi desky. Tim chci rict, ze je dobre si naplanovat rozmery pro co nejlepsi vyuziti co nejmensiho poctu tech OSB desek, paklize je cena jednim z dulezitych kriterii.

vzdyť se desky prodávají v zákaldní velikosti 250x125cm a dají se sehnat myslím že ještě větší

Netvrdil jsem, ze neexistujou jine rozmery. Ony se ty OSBcka asi pouzivaji i na jine ucely nez teraria. V hobbymarketech - a ty jsem explicitne zminoval - jsem ale ja zatim videl 18 mm OSB jenom v deskach 200x60 cm a jaksi jsem si je definoval jako standardni (= pro mne jedine rozumne dostupne). Taky jsem po tom vic nepatral, jelikoz mi sirka vyhovuje a sirsi bych stejne do auta nenarval. Kazdopadne moznost pristupu k deskam vetsim poskytuje sirsi moznosti vyroby; a zrejme by bylo zajimave zverejneni postrehu, nakolik se bude treba ta 180x100 cm horni deska prohybat.

Nevim, bydlim v Brne. Vubec niceho se neboj, neni to tak tezke. Sam jsem technikou nepolibeny a k tomu obe ruce leve. Nechas si nekde uriznout OSB podle rozmeru, doma Ti to nekdo pridrzi, predvrtas dirky a privrutujes, vyriznes vetraci otvory, pretres balakrylem, vlepis lino, mrizky a kolejnicky a vsechny spary vysilikonujes. Anebo si to zkus nejdriv na mensim terarku, nez zacnes kazit nekolik ctverecnich metru OSB ;-).

Anebo zkus pohledat na poradne nejakeho kolegu chovatele z Prahy; za dobrou pizzu a pivko se urcite najde nekdo, kdo Ti pri stavbe poradi in vivo.

Voděodolná překližka je bezvadná,vyzkoušeno na terárku pro leguána a poličce pro leguána,který přestal dodržovat dobrý zvyk chodit kadit do bazénku.Začal kadit na polici a tříkilový lego už toho nadělá,police z OSB desky začala bobtnat,takže na ni přišla překližka a už to dva roky bezvadně drží.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru