Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocné štěně.

Týká se to koupě štěněte,při očkování veterinář zjistil pupeční kýlu a problémy s klouby,chovatelka tvrdí že je to už můj problém a štěně chce doplatit,mám ho na dvě splátky,nelíbí se mi přístup a chtěla bych slevu na úhradu operace a léčby,prosím poradí mi někdo jak to je když si pořídím takto nemocné štěně,předem moc děkuji
[mod]Změna předmětu, původně: prosím poradí mi někdo (Melda)[/mod]

Předmět Autor Datum
predpokladám že je bez papierov ale pre istotu sa pýtam, je bez papierov? Ak áno tak s tým asi nič n…
vlcica1989 03.09.2010 21:28
vlcica1989
Nejsem v tomhle kovaný, ale můj názor je, že je podstatných pár věcí: A) proběhl podpis nějaké kupní…
Redsnake 03.09.2010 21:34
Redsnake
Bohužel, tohle se objevuje poměrně často u množitelů (práskačů) bezpapíráků.. Zajímala by mě odpověď…
Katynka 03.09.2010 21:53
Katynka
písemnou smlouvu mám,na packy mi dal nějaké vitamíny,ale trápí mě ta kýla,operace vyjde na 3000kč,št…
irena.gagy 03.09.2010 22:04
irena.gagy
pokial máte zmluvu tak kludne sa obráťte na políciu
vlcica1989 03.09.2010 22:13
vlcica1989
asi mi nic jiného nezbude,děkuji všem
irena.gagy 03.09.2010 22:22
irena.gagy
Já bych štěně vrátila a peníze chtěla zpět, počítám že bude mít displanzi?
Mmagic.J 03.09.2010 23:17
Mmagic.J
u šteňaťa sa nedá povedať či má alebo nemá displáziu....preto sa vyšetrenia robia až v dospelom veku
vlcica1989 03.09.2010 23:29
vlcica1989
dysplanzii nemá teda aspon doufám,rentgen udělaný nebyl,pouze podle pohmatu a pohledu zadních stran…
irena.gagy 03.09.2010 23:32
irena.gagy
no to není tak jednoduché... záleží na písemné smlouvě, tam by měly být všechny důležité body i ohle…
Katynka 03.09.2010 23:32
Katynka
Zdravím, i kdybyste neměla písemnou smlouvu, ikdyž v tomto případě - splátky a podobně, je více než…
Zydy 04.09.2010 11:16
Zydy
všem moc děkuji za každou radu a názor,moc si toho vážím
irena.gagy 03.09.2010 23:34
irena.gagy
ve smlouvě uveden zdravotní stav zvířete nebyl,bylo to psáno v rychlosti,spěchala jsem do práce,nu z…
Irena.gagy 13.09.2010 16:46
Irena.gagy
Tím spíš, že nebyl uveden stav zvířete, resp že ve smlouvě nebylo napsáno, že kupujete vadné štěndo,…
Redsnake 13.09.2010 19:29
Redsnake
Chápem asi ako sa teraz cítite, ja by som sa zachovala rovnako a šteniatko by som im už nevrátila. U…
vlcica1989 14.09.2010 12:36
vlcica1989
Na živé zvíře je záruka 6 týdnů, měli by vám bez řečí vrátit peníze. Jestli si chcete štěně nechat,…
boabohemia2 14.09.2010 16:47
boabohemia2
je to štěně kanárské dogy a určitě si nějaký chovatelský klub najdu,aby si dali pozor na chovatele,k… poslední
irena.gagy 14.09.2010 17:47
irena.gagy

Nejsem v tomhle kovaný, ale můj názor je, že je podstatných pár věcí:
A) proběhl podpis nějaké kupní smlouvy?
B) jde i čistokrevného psa z nějaké CHS?
C) je cena psa vyšší než 5tis?

Selský rozum mi napovídá, že v našem zákoníku je zvíře bráno jako věc. Tudíž by snad měla být i záruka na toto.
Pokud se nejde s majitelem dohodnout, pohrozil bych řešením policií. Na to dost lidí slyší.

Bohužel, tohle se objevuje poměrně často u množitelů (práskačů) bezpapíráků..
Zajímala by mě odpověď na otázky, které položil Redsnake.
A dále - jak veterinář odhadl problém s klouby? Dělal mu rtg? Ve štěněcím věku může jít i o něco jiného (např. volné vazy, panostitida apod.).
Pokud ale nemáte písemnou smlouvu, máte asi smůlu, tak to bohužel chodí..:-(

písemnou smlouvu mám,na packy mi dal nějaké vitamíny,ale trápí mě ta kýla,operace vyjde na 3000kč,štěně stálo 5000 a já položila první splátku 2500kč které se mi fakt už dávat s takovým jednáním nechce,nemůžu najít žádný odkaz na nějakou právní poradnu,jinak děkuji

dysplanzii nemá teda aspon doufám,rentgen udělaný nebyl,pouze podle pohmatu a pohledu zadních stran končetin usoudil špatnou výživu a nedostatek minerálů,přesný název si nepamatuji,nu vracet ji nechci je to srdeční záležitost,ale takový jednání tolerovat nebudu,děkuji

no to není tak jednoduché... záleží na písemné smlouvě, tam by měly být všechny důležité body i ohledně zdraví.
Asi máš na mysli dysplazii kyčelních/loketních kloubů - ta se zjišťuje POUZE rentgenem po roce věku psa a snímek musí být posouzen erudovaným odborníkem, aby bylo možno na něčem stavět (získá se oficiální prohlášení, jak na tom klouby jsou a není to až tak levná záležitost).
Ve štěněcím věku nelze bez tohoto vyšetření 100% tvrdit, že jde o dysplazii. Je možné, že může jít o tzv. akutní dysplazii, kdy pes přestane do týdne chodit, ale to by majitel poznal sám.

Zdravím, i kdybyste neměla písemnou smlouvu, ikdyž v tomto případě - splátky a podobně, je více než vhodná, máte právo od této smlouvy odstoupit. Ne všechny typy kontraktů musíme uzavírat písemně, avšak u těchto reálných kontraktů - př. kupní smlouva, je písemnost vžitým zvykem. Nynější občanský zákoník, který žel bohu není ještě konečně přepracován - tedy spíše novelizován a platný, blíže nedefinuje pojem zvíře a proto jsou všechny právní úkony nakládané se zvířetem řízeny dle předpisů, jež pracují s termínem věc. Německý občanský zákoník (BGB) dle §90a říká, že zvíře není věc, ale pro právní úkony se užívají předpisy pro věci. Je to sice slovně rozdílné pojetí, ale výkladově to je podobné s přivřením oka a pro pochopení je to jednoznačně snažší. A co k Vašemu problému říká občanský zákoník?

§ 597
(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.
(2) Právo odstoupit od smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.
§ 599
(1) Vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu. Práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců, jde-li o vady krmiv do tří týdnů, a jde-li o vady zvířat, do šesti týdnů po převzetí věci.
(2) Právo na náhradu nutných nákladů může kupující uplatnit u soudu, jen jestliže náklady prodávajícímu oznámí ve lhůtě uvedené v odstavci 1.

Myslím, že znění paragrafů není nijak náročné, ale trošku to přiblížím. Při uzavírání kontraktu jste nebyla seznámena s jakoukoliv "vadou" zvířete, že ano? Když píši o zvířeti, chápejte, že jej beru jako věc, jelikož z právního hlediska je, tak se nečertěte, že jsem averzní vůči zvířatům. Otázkou zůstává, zda prodávající o dané vadě či spíše vadách věci věděl, jestliže ano, došlo k naplnění skutkové podstaty deliktního činu - podvodu (těžko dokazovatelné, zda o vadě věděl, ale často se člověk v nervozitě u soudu prořekne, že o dané vadě věděl - to jen předcházím, kdyby celý spor došel až do občanskoprávního řízení). Ale i kdyby o dané vadě nevěděl, nijak to nesnižuje Vaše nároky. Ze zákona máte na živé zvíře 6 týdnů záruku a v tomto období musíte prodávajícího upozornit na dané zjištěné vady. Je jedno zda třeba již zvíře máte 8 týdnů, důležité je datum oznámení zjištěných vad a to tedy do 6 týdnů od uzavření kontraktu. §597(2) Vám dává právo odstoupení od smlouvy, jestliže byly zjištěny vady a prodávající Vás ujistil o bezvadnosti dané věci či o žádné vadě neinformoval.

To by byl asi můj názor na celý případ, kdybych věděl více fakt, např. datum oznámení zjištění vad a podobně (zda to bylo ještě v 6-ti týdnech), pokusil bych se poradit více. Zkuste tedy prodávajícímu podat můj výklad, upozornit na svá práva a jeho povinnosti a myslím, že dojdete k řešení. Kdyby však i nadále, při splnení zákonných podmínek, Vaše právo odmítal, můžete se obrátit na občanskoprávní soud. Přeji hezký den!

ve smlouvě uveden zdravotní stav zvířete nebyl,bylo to psáno v rychlosti,spěchala jsem do práce,nu začali mi vyhrožovat tak jsem se smířila s tím že operaci kýly si uhradím a je už nechci ani vidět,samozřejmě musím dodržet smlouvu tak uhradím plnou splátku zvířete,jsem opravdu zhnusena a nejradši bych jim napsala nějakou recenzi,ale nevím kam,holt příště budu při sepisování smlouvy opatrnější,ještě jednou děkuji,teraporadnu sleduji moc ráda,chovám hroznýše 3roky a hodně rad mi tu pomohlo

Tím spíš, že nebyl uveden stav zvířete, resp že ve smlouvě nebylo napsáno, že kupujete vadné štěndo, tak bych operoval s tím, že Vám prodali něco, co nesplňuje požadavky Vás jako kupujícího. Podle mě stále máte právo na to odstoupit od smlouvy, vrátit štěně a poslat na ně policii. Pokud ustoupíte, riskujete to, že tahle chovná stanice bude dál prodávat zmetky, další lidi se napálí stejně jako Vy, budete mít doma psa k ničemu za těžké prachy. Neváhal bych a kontaktoval policii.

Chápem asi ako sa teraz cítite, ja by som sa zachovala rovnako a šteniatko by som im už nevrátila. U vás sa bude mať určite lepšie ako u tých takzvaných chovateľov.
Aké je to plemeno? Určite musíte mať v Čechách registrovaných klub plemena a ten má minimálne webovú stránku. Neváhala by som a napísala práve tam ako sa k vám zachovali. Oni si to medzi sebou už rozpošlú a myslím že by mali mať právomoc túto chovateľskú stanicu zo svojho klubu vylúčiť. Viem že im to nezabráni množiť zvieratá ďalej ale aspoň nejaká náplasť to bude.
Prajem veľa šťastia a šteniatku hlavne veľa zdravia aby ste sa mohli z neho tešiť

Na živé zvíře je záruka 6 týdnů, měli by vám bez řečí vrátit peníze. Jestli si chcete štěně nechat, asi by bylo rozumné jim říct, kolik bude stát léčení a že to zaplatí. Jen tak jim neposlat doplatek ale asi nejde. Zkuste se poradit s právníkem, jak na to, krátká konzultace bude jen pár stovek.
A taky pozor na veterináře, někteří hledají chyby, kde nejsou a nechají si zaplatit kdovíco. Má štěně nějaké viditelné problémy s těmi klouby ? Malá kýla se růstem sama zatáhne. A znám veterináře, kteří vám kýlu dobře odoperují za pár stovek. Jestli bydlíte někde poblíž, můžu vám na ně dát kontakt. Cena 3000 za kýlu vypadá, že jde o veterinární nemocnici ve velkém městě, tam za vše dáte několikrát víc než jinde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru