Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ocadia sinensis

Dobrý den

Potřebuji poradit s nemocnými želvami Ocadia sinensis. Velikost: 3,5cm, Pro všechny jsou stejné příznaky: Žlutavé boláčky v oblasti krku, hlavy, končetin, občas mezi destičkami na karapaxu, plastron je v pořádku. Typický dlouhý ocas je jakoby bez citu (skoro až zaschlý konec). Celkově jsou želvy apatycké, drží se celý den i noc na souši, nežerou. Voda má 25 stupňů a je čistá, oběm vody 80litrů. Želvy dávám sušit, jednou za dva dny dávám napít. Bohužel nic nejde k lepšímu poraďte prosím.

Díky za odpovědi

Předmět Autor Datum
Zdravím, ak ešte žijú, hoď sem detailné fotky problematických miest. Je veľmi pravdepodobné, že boli…
miro293 14.09.2010 08:01
miro293
Zdravim, Úmyslně je dva dny sušim pod UVB bez vody, po té dávám napít do čisté vody a zase znovu. Kd…
KRONOS 14.09.2010 13:49
KRONOS
Podľa toho, čo bolo vidieť, by som urobil na tvojom mieste to, čo som písal v prvej správe. Acriflav…
miro293 14.09.2010 15:26
miro293
KRONOS? Co želvy? Jak jsou na tom? Lepší se to?
Crocodylus 16.09.2010 19:02
Crocodylus
Děkuji za všechny rady. Jedna ze čtyř (ta bezvocasá, a že se má k světu.) přežila. To jsou bohužel š… poslední
KRONOS 25.06.2011 17:38
KRONOS

Zdravím, ak ešte žijú, hoď sem detailné fotky problematických miest. Je veľmi pravdepodobné, že boli chované vo veľkej špine, prípadne tiež chlade a budú to nekrózy, prípadne infekčné ložiská. Takisto je dosť pravdepodobné, že je to aspoň čiastočne následok prepravy počas importu.
Teplotu vody určite zvýš aspoň na 27°C, hladinu dočasne zníž, aby sa nevysiľovali plávaním a určite tam daj nejakú UV žiarovku na vyhrievanie (aspoň reptiglo 5). Na suchu ostávajú preto, aby sa vysušením zbavili problému. Vo vode sa to ťažšie hojí.
Do vody by som zatiaľ určite pridal acriflavin podľa návodu. Poškodené miesta je dobré natierať betadinom a vysušiť, prípane ošetriť antibiotickým sprejom - napr. Pederipra spray. Na nejakú misku si nastriekaj sprej a ušnými tampónmi, prípadne paličkou opatrne nanes priamo na miesto a nechaj zaschnúť. No a určite by bolo dobré dostať do nich vitamíny. Ak to nepôjde po dobrom, tak injekčne. Asi by som zbehol k veterinárovi.
Držím palce, nech sa pozbierajú. No a daj sem tie fotky.

Návod na chov máš tu: http://www.austinsturtlepage.com/Care/cs-chinesego ldenthread.htm

Zdravim, Úmyslně je dva dny sušim pod UVB bez vody, po té dávám napít do čisté vody a zase znovu. Když jsem to začal dělat takto tak žádná zatím neuhynula ale že by to šlo k lepšímu se říct nedá. Trochu žrát začla jen jedna ale ta zas záhadně přišla o ocas (na ukousnutí to nevypadá). Přikládám pár fotek.

Podľa toho, čo bolo vidieť, by som urobil na tvojom mieste to, čo som písal v prvej správe. Acriflavin do vody ako dezinfekcia a ochrana pred novými patogénmi a Pederipra spray nejakou paličkou priamo na postihnuté miesta. Zvýšiť teplotu aspoň o dva stupne na cca 27-28°C a čakať. Pri sušení daj pozor na to, aby neboli na suchu dlho, lebo by mohlo dôjsť k poškodeniu obličiek, prípadne dehydratácii a tým pádom aj k spomaleniu liečenia.
Podľa fotiek vidno, že sú to čerstvo vyliahnuté mláďatá, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou boli chované v špinavej vode a asi aj zime. Ak ich to nezabije, mohlo by sa to v najbližších týždňoch zlepšiť. Dôležité je hlavne, aby veľmi nezoslabli a začali žrať. Preto by som pokusne obmedzil sušenie na poobedie, nechal to viac na acriflavin a povrchové antibiotiká a doobeda skúšal dávať patentky a rybacinu.
Čo sa týka toho odpadnutého chvosta, nič iné neostáva iba zmieriť sa s tým. Ak to pôjde dobre, zahojí sa to a prípadne zregeneruje tak, že to v budúcnosti nebude robiť žiadne problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru