Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zase o svícení (UVB)

Letos nemohu zelvu zimovat a tak jsem ji koupil kompaktni zarovku Repti Glo 10.0 26W kvuli UVB. Na strance http://www.euzelva.cz/stranka/zelvy-mereni-zdroju- uv-zareni nema spatne hodnoty. Potom jsem ale narazil tady na poradne na clanky, ze tato lampa muze byt nebezpecna. A tak se chci zeptat, jak to tedy je? Podle merenych hodnot UV indexu by se dala umistit do vzdalenosti 10-15 cm od zelvy a melo by to byt bezpecne a hodnota UVB jeste neni uplne k nicemu. Az bude leto, tak bude zelva samo venku, ale ted pres zimu to musim nejak vyresit. Jinou zarovku uz si ted nemuzu dovolit, tak mi jde o to, jestli ji mam vubec pouzivat, nebo uplne vyhodit. Diky

Předmět Autor Datum
Dobrý den, pořád je to trochu sázka do loterie. Jaká je to serie lampy? na boku te plastové části je…
MadMike 21.09.2010 07:48
MadMike
Dik za odpoved...Na boku lampy je E/48/09 jestli je to teda to cislo serie. Prave, ze jsem lampu uz…
Antinori 21.09.2010 09:23
Antinori
Jestli jste z Prahy, můžete se stavit třeba na příští burze v Ládví a já Vám tam tu lampu někde klid…
MadMike 21.09.2010 11:21
MadMike
ze tato lampa muze byt nebezpecna Opět na tuhle problematiku narážím.Každý říká, že kompaktní lampy…
manicap 23.09.2010 14:50
manicap
Každý říká, že kompaktní lampy s UVB můžou být nebezpečné. Já si spíš myslím, že téměř každý o tom…
MadMike 23.09.2010 16:39
MadMike
Já si spíš myslím, že téměř každý o tom nemá ani páru - bez urážky. Tak to si myslim taky :) Ale t…
manicap 23.09.2010 17:10
manicap
že se tu dělá bubák z kompaktů, který jak je patrný, nemůžou ublížit Ale ony právě ublížit můžou a…
MadMike 23.09.2010 17:29
MadMike
No jestli jsem to pochopil správně i já(to jsem na světlo tupec),tak ty špatný kompakty vyzařují mís…
Melda 23.09.2010 19:04
Melda
špatný kompakty vyzařují místo žádaného UVA-B,UVC a to škodí očím zvířat Mne slo ciste o tu zarovku…
Antinori 23.09.2010 19:57
Antinori
Jak řekl Melda, a Mike nahodil odkazy: ano místo UVB záření-UVA není z hlediska tvorby vit D podstat…
charloschuanche-odji 08.10.2010 12:56
charloschuanche-odji
Taky jsem měl s ReptiGlo 10.0 problém.Používal jsem ho u agamek Tympanocryptis tetraporophora.Loni j…
Martin1 08.10.2010 16:38
Martin1
Abych byl uprimny,tak ja uz z toho mam gulas v makovici,ted uz vubec nevim,jake UVB do mensich terar…
Orfík 23.09.2010 15:13
Orfík
Za sebe můžu doporučit. Mám od léta 3 tyto zářivky, všechny bez problémů. Taky u želv, ve výšce cca…
VilemC 14.10.2010 12:52
VilemC
(teda pokud s nima nepálíte přímo do očí jedince.A to si nedokážu vůbec představit) Tak to je přes…
LEGO25 14.10.2010 13:48
LEGO25
Takže jediné co zbívá,je to,že si každý koupíme měřák Tak to by bylo opravdu super a směle do toho… poslední
MadMike 14.10.2010 18:39
MadMike

Dobrý den, pořád je to trochu sázka do loterie. Jaká je to serie lampy? na boku te plastové části je číslo serie... Pokud jste tu lampu už koupil, tak je zase škoda ji nevyužít.
Nicméně zkoušet to na zvířeti, jestli je to OK nebo špatný moc nedoporučuju - zkuste spíš sehnat nějakého známého, který Vám ji nechá zazimovat u sebe ve sklepě :-).

Dik za odpoved...Na boku lampy je E/48/09 jestli je to teda to cislo serie. Prave, ze jsem lampu uz koupil, ale zase je lepsi vyhodit zarovku nez mit slepou zelvu:-(Jinak co se tyce zimovani, mam moznost zimovat i u sebe ve sklepe, ale zelvu mam jen 2 mesice, je rocni a ma jen 28 gramu, tak nevim, jestli by to letos zvladla...

ze tato lampa muze byt nebezpecna

Opět na tuhle problematiku narážím.Každý říká, že kompaktní lampy s UVB můžou být nebezpečné. Ale jak? Má někdo vlastní zkušenost s oslepnutím,nebo světelným šokem? Tady na teraporadně jsem se dočetl, že "moje agama přivírá oko, boulí s ním" atp.Mělo to někdy nějaký relevantní následek (teda krom zjištění, že když je jedinec pod silným osvětlením, tak přivírá oko :) "? Nebo je to další způsob jak říct kupujte A, protože B udělá vašemu zvířeti zle.

Každý říká, že kompaktní lampy s UVB můžou být nebezpečné.

Já si spíš myslím, že téměř každý o tom nemá ani páru - bez urážky.

nebo světelným šokem?

Myslím si, že v kombinaci s kompaktní žárovkou k ničemu takovému dojít snad ani nemůže a nic jiného jsem snad nikdy netvrdil. Určitě né v kombinaci s běžně prodávanými, tj. do 30W. U nějaké pěstební 200W v malém terku si to už trochu dovedu představit :-)

Má někdo vlastní zkušenost s oslepnutím,

Já to tu psal už snad tisíckrát včetně odkazů, určo najdeš... ale když si přečteš tohle a tohle, mělo by ti být všechno jasný.
Jestli chceš praktickou ukázku, tak si sežeň horský sluníčko, pusť to na sebe a chvíli se do toho dívej ;-)
Všechny informace lze podle mě velice jednoduše dohledat...

Já si spíš myslím, že téměř každý o tom nemá ani páru - bez urážky.

Tak to si myslim taky :) Ale to je patrný z mého příspěvku. Jen ze všeho co jsem tu načetl mám pocit , že se tu dělá bubák z kompaktů, který jak je patrný, nemůžou ublížit (teda pokud s nima nepálíte přímo do očí jedince.A to si nedokážu vůbec představit)

Jestli chceš praktickou ukázku, tak si sežeň horský sluníčko, pusť to na sebe a chvíli se do toho dívej

No a víš že bych se zachoval jako každý jiný zvíře na planetě?.Pokud mě z toho budou pálit oči, tak se před tim schovám, né? Teda pokud je kam, ale to bude asi ten hlavní problém.;-)

že se tu dělá bubák z kompaktů, který jak je patrný, nemůžou ublížit

Ale ony právě ublížit můžou a není to žádná sranda - přečti si ty odkazy:-/.

No a víš že bych se zachoval jako každý jiný zvíře na planetě?

Pokud by byl jedinej spůsob jak zůstat zdravej to, že se vyhříváš na slunci... je to tak půl napůl, ty zvířata si myslím to určitě poznají, ale zase vědí, že když se nepůjdou vyhřívat, taky jim nebude fajn - nicméně určitě souhlasím s:

Teda pokud je kam, ale to bude asi ten hlavní problém.;-)

No jestli jsem to pochopil správně i já(to jsem na světlo tupec),tak ty špatný kompakty vyzařují místo žádaného UVA-B,UVC a to škodí očím zvířat.Asi něco jako zánět spojivek ze sváření,když tam ,,ty P.i dávaj silný světlo''.Citát z jednoho filmu s Polívkou.Všichni ví jak ráno dopad.
Asi tak si to představuju já.

špatný kompakty vyzařují místo žádaného UVA-B,UVC a to škodí očím zvířat

Mne slo ciste o tu zarovku Repti Glo 10.0, protoze u ni byly ty problemy tady na poradne popisovany. Pri mereni pana Junka, ktery meril i jine zarovky viz http://www.euzelva.cz/stranka/zelvy-mereni-zdroju- uv-zareni ale zadne UVC nenameril. Ono asi bude problem celkove. On kdyby clovek koukal do Slunce, tak bude mit taky zanet spojivek. Proto si myslim, ze pokud dam tuhle zarovku do vzdalenosti 10-15 cm kvuli UV indexu, melo by to byt v pohode, pokud se zelva bude pred tim mit kam schovat. Navic hodnoty UVB nejsou jeste uplne k nicemu, ale rikam, nemam vlastni zkusenost...
Je mi jasny, ze to slunce nenahradi, ale proste jen potrebuju, aby zelva mela jakz takz podminky pres zimu, ptze ji nemuzu kvuli hmotnosti zimovat a zjara ji soupnu do venkovniho vybehu.

Jak řekl Melda, a Mike nahodil odkazy: ano místo UVB záření-UVA není z hlediska tvorby vit D podstatné ale má zas vliv na aktivitu. Je možné že reptigla vyzařují jiné spektrum -UVC nebo třeba v jedné délce enormní hodnotu, kterou měřákem nastaveným na UVB - UVI nezjístíte. Nikdo tady neměřil určitě lampy který měly tento problém. já jsem se stím setkal osobně a mohu říct že u chameleonů je nejčastější poškození zraku (problémy se zrakem), špatné a necelistvé svlékání kůže u mláďat na exponovaných místech- záda, hlava, víčka. A toto může dojít až k popáleninám a exitu. Není to jeden případ a vždy se jednalo o problém s reptiglem 26W 10.0. Dokáži si představit jak se opeče phelsuma se stejně citlivou pokožkou pod tímhle zdrojem, naopak želvě to nemusí vadit - ale zase reptigla využívájí lidé tam kde si nemohou dovolit silné tepelné zdroje a dostatečnou vzdálenost, čemuž bych se u želv a možnosti zavěšení lampy jakkoli vysoko rozhodně nebránil.

Otázkou je:
Pochází všechny špatné reptigla z jedné série?
Co vyvolává tento problém, vysoké UVC nebo nevhodná intenzita jiného spektra?
Ktrý zdroj UVB je účiný a vhodný do malých terárií, aby nedošlo k jejich přehřátí?
Nemůže se problém objevit i u jiných kompaktů?

A další ... ...dokáže někdo spolehlivě odpovědět?
PS: tuším že měření jsou staršího data, a problémy s reptigly znám cca 1,5 roku.

Taky jsem měl s ReptiGlo 10.0 problém.Používal jsem ho u agamek Tympanocryptis tetraporophora.Loni jsem už vysvícenou žárovku měnil za novou a hned druhý den měla zvířata celý den zavřené oči,nic nežrali a byly apatické.Při vzetí do ruky se nesnažili utéct a pořád měli zavřené oči.ReptiGlo jsem vyhodil a za cca 3 týdny bylo zase všechno v pořádku.

Abych byl uprimny,tak ja uz z toho mam gulas v makovici,ted uz vubec nevim,jake UVB do mensich terarii,treba k felzumam,maximalne jsem tu nasel svetla tak k leguanum nebo chameleonum,ale to jsou svetla do daleko vetsich terarii,uvazoval,jsem ze nejake mym felzumam dopreju,ale asi zustanu u klasiky a vitaminu..............

(teda pokud s nima nepálíte přímo do očí jedince.A to si nedokážu vůbec představit)

Tak to je přesně to,co je dost důležité.Také znám pár lidí,co mají problémy s Agamama.Ale když jsem se podíval do terária,tak měly UVB zářivku mírně šikmo vůči očím,místo aby měly zářivku nad zvířetem.A zdá se mi že tyhle dotazy,Jestli ta či ona žárovka je nebezpečná,nebo bezpečná mi příjdou bezpředmětné,protože jak už MadMike říkal,i totožné zářivky můžou mít úplně jiné záření.A po delší době se to rozchází úplně.Příjde mi že vírobci těhle svítidel do terárijí ani neví co vyrábějí,protože když to pak někdo ze srandy přeměří,tak zjistí že tam buď UVB není vůbec,nebo je ho tam až moc.Takže jediné co zbívá,je to,že si každý koupíme měřák,nebo každou zářivku pošloeme někomu jako je MadMike,aby nám jí přeměřil.:-/Protože na to by člověk musel mít maturitu,a ani tak by tomu nerozuměl.Koupím zvířátku světlo,na kterém je napsané,že je vhodné přímo pro to či ono zvíře,a přitom to tak vůbec není a tak vyhazujeme vesele peníze do koše.]:)Inu marketing je sviňa3-[

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru