Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zle strávená potrava?

Zdravím všetkých, som začínajúca "hadárka" a chcem si overiť, či je všetko v poriadku. Mám 4 mesačnú constrictorku, v nedeľu u mňa prvý krát žrala po kúpe, chovateľ hovoril že kŕmi malými myškami ktoré práve začínajú chodiť. Ja som takú malú v obchode nenašla a dala som jej polodospelú myšku. Pekne ju zožrala a dnes sa vyprázdnila, t.j. po 4 dňoch. Ten výkal ale nebol homogenický, bola to rozleptaná myš aj s chvostom akoby len polonatrávená. Je to v poriadku alebo nie? Ak to nie je v poriadku čo môže byť príčinou? bola tá myška veľká? Prikladám fotky a ďakujem za všetky rady!
Monika

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myš bola vyvrhnutá. Ako tu už niekto písal, treba nechať hada zo 2 týždne v kľude, s čerstvou vodou…
ado 29.10.2010 10:10
ado
Ďakujem veľmi pekne za rady! teplotu aj vlhkost ma had v poriadku, vodu na pitie aj kupanie ma, urci…
krueggerova 29.10.2010 10:18
krueggerova
Vy jste před hroznem měla želvu, a on zdědil vybavení, že? Protože to tera je zařízené spíš jako pro…
Aurifer 29.10.2010 10:58
Aurifer
Nech sa dívam ako sa dívam, vystúpenú chrbticu nevidím. 60% vlhkosť mi príde v poriadku. Z týchto fo…
ado 29.10.2010 12:17
ado
ado nechci šťourat, ale kolik třeba odchovů od hrozen už jste měl?
Aurifer 29.10.2010 12:26
Aurifer
Hlavně delší pauzu před dalším krmením, alespoň 10 dní a pak nakrmit raději jen holým nebo lehce osr…
krokodýl 29.10.2010 12:55
krokodýl
souhlas s tou holou menší kořistí, ale 10-14 dní bez dalšího krmení u mláděte v horší kondici je pom…
Aurifer 29.10.2010 13:09
Aurifer
No ja som ju kupovala v sobotu a chovatel hovoril ze zrala v stredu a ze krmi cca kazdych 5-7 dni. t… nový
krueggerova 29.10.2010 13:15
krueggerova
já Vás rozhodně nechci strašit, to s tím IBD byla jenom zmínka. ale ten had na té fotce teda rozhodn… nový
Aurifer 29.10.2010 13:24
Aurifer
dobre budem ju sledovat, vazi presne 80g a meria 50 cm. takze o tyzden skusim znovu. mam ju teda dov… nový
krueggerova 29.10.2010 13:58
krueggerova
Takže v sobotu jste koupila, v neděli jste nakrmila a ona to ve čtvrtek vyvrátila. Zároveň jste zvyk… nový
Iceman 29.10.2010 14:13
Iceman
iceman, byl jste rychlejší nový
Aurifer 29.10.2010 14:20
Aurifer
mam ju teda dovtedy nechat uplne v klude? ja som ju zvykla vybrat na takych 15 minut von na ruku nec… nový
Aurifer 29.10.2010 14:19
Aurifer
OK skusim ju teda nechat samu nech sa aklimatizuje a o tyzden vyskusam mysku. dakujem velmi pekne vs… nový
krueggerova 29.10.2010 14:39
krueggerova
jj dejte pak vědět, a hlavně ho už netahejte, protože to každodenní braní do ruky byla zřejmě uplně… nový
Aurifer 29.10.2010 14:44
Aurifer
ado nechci šťourat, ale kolik třeba odchovů od hrozen už jste měl? Neviem síce ako to s témou súvis… nový
ado 30.10.2010 09:57
ado
to bylo napsáno v souvislosti s tím, že pokud už ty hady nějakou dobu chováte a odchováváte, tak zví… nový
Aurifer 30.10.2010 11:11
Aurifer
No je to haluz ale dnes som nasla v terarku malinky vykal. zeby vacsinu mysky vyvratila a cast strav… nový
krueggerova 30.10.2010 20:51
krueggerova
To může být ještě z krmení od chovatele. nový
Iceman 30.10.2010 20:57
Iceman
to je normální, hlava je většinou už strávená, protože vetšinou jde první. Ale jak píše iceman, mohl… nový
Aurifer 30.10.2010 21:14
Aurifer
No malá sa už drží dobre. V stredu žrala malú myšku, nechala som ju úplne v kľude, celý deň sa vyhri… nový
krueggerova 09.11.2010 12:11
krueggerova
Vzhľadom na to množstvo potravy som zabudla napísať že má 4 mesiace, 50 cm a 80 gramov. Ďakujem. nový
krueggerova 09.11.2010 12:12
krueggerova
jestli jí dáte jednu větší myš nebo 2 menší je uplně jedno, ale obecně je lepší dávat menší kořist v… nový
Aurifer 09.11.2010 14:34
Aurifer
Aha, takze nemusim cakat na vyprazdnenie a kludne krmit ked ma chut? dakujem! nový
krueggerova 09.11.2010 14:55
krueggerova
Momentalne ma Charlottka za sebou uz cca 4krmenia, myslim ze vyzera lepsie, je vyrazne oblejsia. Nie… nový
krueggerova 14.11.2010 07:26
krueggerova
tohle už je podstatně lepší. poslední
Aurifer 14.11.2010 09:26
Aurifer

Myš bola vyvrhnutá. Ako tu už niekto písal, treba nechať hada zo 2 týždne v kľude, s čerstvou vodou a vo vyhovujúcich podmienkach a potom mu dať nejaké malé žrádlo (kľudne aj holatko) nech sa mu naštartuje trávenie. S hadom by som aspoň 5 dní po kŕmení nemanipuloval.
Nepíšete nič o podmienkach ale ideálne je nechať nového hada apoň týždeň po kúpe nech si zvykne na nové prostredie (nevyťahovať z terárka) a treba začínať s malou potravou. Táto myš bola podľa mňa dosť veľká - zabehnutý zdravý veľhad by ju mal stráviť ale myslím si, že je vhodnejšie kŕmiť primeranou korisťou ako takéto veľké sústa.
Inak had podľa mňa vyzerá dobre.

Ďakujem veľmi pekne za rady! teplotu aj vlhkost ma had v poriadku, vodu na pitie aj kupanie ma, urcite to bolo stresom lebo bola v novom prostredi navyse vo velkom terariu na ake u chovatela nebola zvyknuta (prikladam foto mojho terarka). Este raz dakujem ;-) , dam jej teda pohov a potom jej skusim dat malu mysku. Dufam teda ze nie je pochudnuta lebo tiez som si vsimla ze ma vrasky na zhyboch.

Vy jste před hroznem měla želvu, a on zdědil vybavení, že? Protože to tera je zařízené spíš jako pro suchozemskou želvu, ale hrozna potřebujou uplně jiné vybavení. mláďata hroznů jsou hodně stromová, takže mu tam dejte spíše nějakou vystouplou polici, nebo třeba větší silnější kořen tvořící římsu a pár silnějších větví, aby měl po čem lézt a na čem sedět. Ten úkryt z latěk a sena mu vyměnte spíš za květník nebo misku s vyraženou dírou naplněnou vlhkým rašeliníkem. Obecně to tera vypadá hrozně suše, oni hroznýši určitou vlhkost potřebují, a mláďata hlavně, takže půlka s úkrytem by měla být vlhká. Co se týče té kondice- tam ani nejde o vrásky, jako spíš o ta špičatá záda. Hrozna v přiměřené kondici by neměl mít vystouplou páteř, ale v podstatě kruhový "průřez" se zaoblenými zády. Buď ho předchozí majitel moc nekrmil, nebo blil už jemu a proto ho možná prodal, to je také jedna z možností. Dejte mu drobnější kořist a častěji, ať to dožene. Pokud bude blít pořád, tak je problém někde v hadovi.

Nech sa dívam ako sa dívam, vystúpenú chrbticu nevidím. 60% vlhkosť mi príde v poriadku. Z týchto foto sa dá posúdiť aký tvar tela by mal mať boa (ako kruh mi to nepripadá ;-) ) - http://riobravoreptiles.com/images/rbr_fotogal_081 103/RioBravoReptilesPhotoGalle/index.html
Nepísali ste aké máte v terku teploty, chcelo by to cez deň aspoň 26 s možnosťou vyhriatia okolo 32°C, v noci mierny pokles s možnosťou lokálneho ohrevu.

Hlavně delší pauzu před dalším krmením, alespoň 10 dní a pak nakrmit raději jen holým nebo lehce osrstěným potkáňetem, protože bude mít rozhozenou a oslabenou trávičku, pokud vše stráví v pohodě, tak lze za další týden zkusit malou myšku. Pak už by to mělo být v pohodě, jestli šlo o vyvržení z nějakých jiných než zdravotních důvodů. Pokud by vyvrhl i to potkaní hole, tak už bude třeba léčba (probiotika, entizol apod. podle situace).

souhlas s tou holou menší kořistí, ale 10-14 dní bez dalšího krmení u mláděte v horší kondici je poměrně dost dlouho, ten hadík je docela hubenej, když si člověk tu fotku zvětší, tak tam je znát nápadný úbytek svaloviny na zádech. Pokud had blil jenom z důvodu stresu nebo nepřiměřené kořisti (kdovíkdy naposled žral předtím, než ho tazatelka získala, popř. jestli blil i předtím- těžko říct), pokud předtím delší dobu nežral, tak se většinou dá bez potíží nakrmit malou už po několika dnech, do týdne, aniž by s tím byl problém. Naopak delší doba bez krmení mu zase akorát ubírá na kondici a ubírá mu schopnost v sobě udržet kořist. Ale pokud bude blít opakovaně, tak tam je někde problém v tom hadovi, mimochodem třeba IBD se u mláďat často v počáteční fázi projevuje blitím.

já Vás rozhodně nechci strašit, to s tím IBD byla jenom zmínka. ale ten had na té fotce teda rozhodně nevypadal, že by častěji žral. ono ani to blití by tomu neodpovídalo, protože často had který delší dobu nejí tak pak po nakrmení vyblije i kořist, kterou by normálně bez potíží zvládl. Je fakt, že mláďata v růstu jsou štíhlejší, ale tohle už není štíhlost. Nicméně držím palce, ať ten důvod vyblití kořisti byl jenom stres v kombinaci s větší kořistí a slabší kondicí a ne něco jiného ;-)

Uvidíte za těch pár dní, jak se to bude dál vyvíjet po změně podmínek a dalším nakrmení, do té doby jsou všechno stejně jenom spekulace ;-)

mam ju teda dovtedy nechat uplne v klude? ja som ju zvykla vybrat na takych 15 minut von na ruku nech si na mna zvyka

V tom případě to zřejmě bude další příčina stresu, hroznýš není morče nebo potkan !! Předělejte mu terárko, nechte ho UPLNĚ v klidu a potom až bude ok, žrát, trávit, dostane se do kondice, tak ho třeba občas vyndejte, ale upozorňuji OBČAS, žádný had a dá se říci jakýkoliv plaz není z tahání odvázaný, natož, když má zatím svých problémů dost. Obecně by se hadi neměli zbytečně brát do ruky, ona uplně stačí běžná nutná manipulace.

No malá sa už drží dobre. V stredu žrala malú myšku, nechala som ju úplne v kľude, celý deň sa vyhrieva pod žiarovkou a na noc chodí spať do kameňa v tvare jaskyne vraj špeci pre hady. po 3 dňoch opäť dostala malú myšku (bola vadná a bolo ju treba skŕmiť), hneď ju zožrala a zatiaľ vyzerá byť všetko v poriadku. Dúfam, že vzhľadom na to že bola podvýživená nevadilo že som jej dala myšku zase po 3 dňoch a nenarušilo jej to nejako biorytmus. Teraz mám v pláne počkať na vyprázdnenie sa a po 2 dňoch jej skúsim ponúknuť potravu. Je lepšie jej dať 1 dospelú myš a počkať na vyprázdnenie alebo jej dať 2 mláďatká? Vie had "koľko" môže žrať aby sa neprežral? treba občas pridávať nejaké vitamíny? Ďakujem mnohokrát!

jestli jí dáte jednu větší myš nebo 2 menší je uplně jedno, ale obecně je lepší dávat menší kořist v kratším intervalu. ten váš je pohublý, takže se nějakého překrmení bát nemusíte, pokud bude dostávat drobnější kořist a čstějc. u mládětě to může být tak týden, ale nemusíte dodržovat pravidelné intervaly, v přírodě taky nežerou pravidelně. Pokud teď sežrala myšku, tak jí po týdnu můžete dát další, nemusíte čekat, až se vyprázní. Pokud dostává malou kořist, tak ty intervaly v tom kálení mohou být i delší, a na to je zbytečné čekat, já třeba krmím v okamžiku, kdy had začne slídit a je vidět, že by si už něco dal, tak ho den dva nechám slídit a pak nakrmím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru