Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB pro želvu

Já jsem zase za těch snad už 5 let co sem chodím pochopil to, že diletantům se syndromem ředitelství zeměkoule (všechno vim, všechno znám a od všeho mám klíče) nemá smysl odporovat a většinou ani reagovat. Proto se tu taky 90% procent opravdu zkušených chovatelů již raději vůbec neprojevuje ;-).

Buldocka:
Varianta1: pokud si budete brát želvu od pana Junka, tak přidejte těch 5 stovek a kupte si u něj alespoň výbojku Sera Reptil Sun Heat UV 130W - budete mít od něj jeho zákaznickou kartičku a tu výbojku tam nabízí svým zákazníkům za 1170kč. A na rozdíl od kompaktu máte jistotu, že to nějakou dobu funguje a želva bude mít co potřebuje - čistě z hlediska UV.

Varianta2: zařiďte terárium tak, aby v něm bylo hodně světla, tozn. alespoň 2 trubice (prostě ty, co se vám tam vejdou). Super by bylo tam dát trubice T5 (jsou tenčí než "normální", mají mnohem vyšší výdej světla ale jsou taky mnohem dražší:-)) a velkou bodovku. Kupte si lampu Osram Ultra-Vitalux 300W a každý den po dobu třeba jedné hodiny ze vzdálenosti min. 55-60cm ji tou 300W výbojkou osvětlujte - budete koukat, jak se pod tu lampu vždycky pohrne. Na spotřebě Vás ta hodinka tolik bolet nebude a lampa Vám takhle vydrží několik let!
To je ale podmíněno tím, že terárium nebude mít strop - sice se dá tohle praktikovat i venku z ubikace, třeba při pravidelných koupelích, ale zrovná mě se tohle moc nelíbí a myslím, že ty želvy/želva z toho nejsou pak moc nadšené.

Nakonec v ubikaci stylu tzv. želví stůl je chov mnohem vhodnější (a podle mě, když se dobře udělá i podstatně estetičtější) než v celkoskleněném teráriu, o tom už dnes snad nikdo nepochybuje. A sklenář Vám klidně skleněné terárko s otevřeným stropem udělá a snad i levněji (míň skla, míň prachů). Podívejte se tady na poradně na téma želví stůl, pro inspiraci určitě dobrý.

Potřebovala bych to už dneska vyřešit
A kam spěcháte?:-) to zvíře bude žít pravděpodobně déle než vy, tak myslím stojí za to klidně i rok zařizovat ubikaci a pak teprve hurá pro želvu... želvy budou, to se nebojte ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny