Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá- jak udržet teplo v plastovém boxu?

Dobrý den,

chovám želvu zelenavou a přesunul jsem ji do plastového boxu z toho důvodu, že terárium ji bylo už malé. Má rozměr asi 100x60 délkaxšířka. Nedaří se mi tam ale udržet teplotu. Na jedné straně mám štěrk s pískem, kde se svítí 25W žárovkou. Pod světlem ale není skoro žádné teplo. Jak mám docílit toho, aby tam měla tak 30 stupňů? Jestli je to vůbec možné apod. V literatuře jsem narazil na víko z děrovaného plechu, ale nevěřím, že zabrání úniku tepla. Díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
pokud jí bylo terárium malé,předpokládám že jde o starší a větší želvu -pak by bylo možná řešením jí…
viper 04.12.2010 11:20
viper
Bohužel zimovat nemůžu, protože nemám kde. Bydlím s rodiči a ti mě ani do ledničky se želvou prostě…
noelgallagher 04.12.2010 11:41
noelgallagher
Co třeba použít pořádný zdroj, třeba 100 W výbojku i s uv B??? 20 cm pod ní bude 35 st. a na druhé s…
krokodýl 04.12.2010 19:12
krokodýl
To vidím na pořádnou pálku, ty UVB stojí kolem 1000KČ ne?? Ale nápad je to lepší, než něco přikrývat…
noelgallagher 04.12.2010 19:23
noelgallagher
Stojí spíš víc, podle druhu tak 1500 až 2000, ale je to kvalitní osvětlení a máte na rok i více vyst…
krokodýl 04.12.2010 21:01
krokodýl
Podle mě, ten plech funguje obráceně....jako že teplo odvádí...ale jsem blbá blondýna tak nevím...
x1ray 04.12.2010 12:30
x1ray
nevím, jak máte ten plasťák vysoký, ale třeba já používám plasťáky (vesměs krabice Samla z Ikei) tak…
Aurifer 04.12.2010 22:14
Aurifer
Po nějakých pokusech jsem se rozhodl to řešit a koupit lampa-glow-light-mala-550.html co vy na to? S…
noelgallagher 11.01.2011 09:35
noelgallagher
Jen upozorňuji, že ta lampa je pouze kryt. Žárovku do ní budete muset stejně dokoupit. 100w jako čís…
Kroutvorus2 11.01.2011 11:13
Kroutvorus2
noo, když někde koupíte obyč. lampu třeba v Ikei, tak účel splní stejný, ale možná bude lépe vypadat… poslední
Aurifer 11.01.2011 11:29
Aurifer

pokud jí bylo terárium malé,předpokládám že jde o starší a větší želvu -pak by bylo možná řešením jí na zimu zazimovat-ty se zbavíš problému,a jí to udělá dobře.Jinak vršek zakryj sklem nebo něčím jiným a nech na protilehlé straně od žárovky po šířce mezeru-zvýší se teplota a zachováš větrání-šíři mezery bych operativně měnil podle okolní teploty....

Bohužel zimovat nemůžu, protože nemám kde. Bydlím s rodiči a ti mě ani do ledničky se želvou prostě nepustí :D Takže želva musí být vzhůru i přes zimu. A konkrétně tím víkem z děrovaného plechu by to nešlo nebo něco takového co je dobře větratelné? Vím, že něco takového se prodává poblíž mého bydliště.

Co třeba použít pořádný zdroj, třeba 100 W výbojku i s uv B??? 20 cm pod ní bude 35 st. a na druhé straně pokojovka, rozhodně bych nic nezakrýval, případně jen na noc částečně přikrýt, ale není to nutné. Evropské želvy (případně středoasijské) potřebují teplotní gradient, tak raději přitlačte lokálně než se snažit udržet teplo v celé nádrži.

Stojí spíš víc, podle druhu tak 1500 až 2000, ale je to kvalitní osvětlení a máte na rok i více vystaráno, pokud to je jen na zimní období, tak vydrží i několik let svítit ve vysoké kvalitě - výdej uv b. Já myslím, že to není zas tak vysoký výdaj, vzhledem ke kvalitě a době využití. Levněji se dá sehnat špičkový výrobek třeba okolo 1200 Kč Osram ultravitalux, ale tam je to 300 W, takže spíš na pravidelné "slunění" (třeba hodina obden nebo denně) než na trvalé svícení v nádrži. Ale pak zase vydrží několik let vydávat velmi silné dávky UV B a na běžné vyhřátí stačí obyčejná, ale silnější žárovka (60-100 W) a na dosvícení třeba ještě obyč bílá zářivka.

nevím, jak máte ten plasťák vysoký, ale třeba já používám plasťáky (vesměs krabice Samla z Ikei) taky, jako nouzové nebo karanténní ubikace a dělám si na ně drátěné dekly z chovatelského pletiva, výhřevnou lampu (na 40W reflektorku) umisťuju do drátěného koše, hloubku koše si volim podle toho, jak vysokou potřebujou konkrétní zvířata vyhřívací teplotu. Pro hodně teplomilné mám vespod ještě topnou fólii. Mám takhle Leiolepisky, některé Lacertidy a Teidy, některé Ctenosaury atd a zvířata jsou v tom max. spokojená.

Jen upozorňuji, že ta lampa je pouze kryt. Žárovku do ní budete muset stejně dokoupit. 100w jako číslo neznamená nic. Závisí na umístění, na výšce zavěšení. Takže pokud pořídíte kvalitní výbojku o téhle wattáži a pověsíte ji do bezpečné vzdálenosti od želvy (těch 20-30 cm), můžete dosáhnout na základě pokusu a omylu přesně té teploty, kterou potřebujete.

noo, když někde koupíte obyč. lampu třeba v Ikei, tak účel splní stejný, ale možná bude lépe vypadat a určitě bude levnější než tahle "speciální" :-) Jinak co se týče roztékavosti toho plastového boxu, tak nevím, v jakém typu boxu ji máte, co to je za plast, ale obecně co používáme plasťáky, tak u nich nikdy nebyl problém s tím, že by u světla tály. Samozřejmě za předpokladu, že se jich nikde nedotýká horká lampa, žárovka atd- to pak chytnou, to je jasné. Akorát při přímém osvitu UV ten plast rychleji stárne než normálně, zkřehne takže časem praská, ale to nějaký čas trvá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru