Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hrbolčeky na chrbte - Boa Constrictor

Zdravím, mám dvoch hadov boa constrictor , jeden mix samec 2 roky a samicu albinka 1,5 roka, samcovi sa na chrbte uz davnejsie objavili take hrbolceky, objavil som ich ked som ho hladil, má ich pocelom tele ale len na chrbte. Teraz neviem či to je niečo vážne alebo to súvisí z jeho rastom. Ono to nieje viditeľné, má to pod kožou po celom tele od krku až po chvost, zmenu správania som nezaregistroval, podmienky ma dobré, teplý aj studený kút má, krmím pravidelne , sem tam dam prestavku. Samica žije s nim v terarku, u nej som nič podobné nezhliadol.

Veľmi pekne ďakujem za pomoc.

Předmět Autor Datum
Dříve... To je jak dlúho? Týden, měsíc? A hubne, pije, je vyčerpaný? Napadají mě jen tuberkly v důs… nový
Kittanya 09.12.2010 18:34
Kittanya
Může jít také jen o tukové bulky, na které někteří hadi poměrně často trpí. Pokud jsou jen podkožní… nový
RITCHI 09.12.2010 19:08
RITCHI
Vlhkost ma v pohode , iba pri zvliekani zvysujem, krmim ak sa vykadi, niekedy dam dlhsiu pauzu dufam… nový
Jozef Seman 13.12.2010 20:20
Jozef Seman
dietou se to odstranit nedá, jen chirurgicky, jak už bylo psáno výše. Čemuž by asi měla předcházet b… nový
Aurifer 13.12.2010 22:44
Aurifer
Podobný problém se vyskytl i v mém chovu u jednoho mého zvířete. Po dvou svlecích tyto hrbolky zcela… poslední
666 14.12.2010 11:30
666

Dříve... To je jak dlúho? Týden, měsíc? A hubne, pije, je vyčerpaný?

Napadají mě jen tuberkly v důsledku mikobakteriální infekce, ale to by bylo možné jen v tom případě, že máte v teráriu dlouho vlhký substrát a had je oslabený. Protože normálně zdraví hadi jsou přirozeně chráněni před micobacteriemi. Nechci strašit, pálím od boku, ale vzhledem k tomu, že už dotaz shlédlo 50 lidí a nikdo neodpověděl, tak se pokusím jen o chabou odpověď.
Uvidíte, třeba se najde někdo s lepším vysvětlením.

Může jít také jen o tukové bulky, na které někteří hadi poměrně často trpí. Pokud jsou jen podkožní a nezasahují do důležitých orgánů, většinou hadům nijak nevadí a kvalitu jejich života nijak výrazně neovlivňují. V těchto případech jde spíš o estetickou stránku - pokud se bulky časem začnou zvětšovat, pak není na takového hada plného hrbolků moc hezký pohled :-| Tukové bulky jdou samozřejmě odstranit chirurgicky. Něco to ovšem bude stát, a navíc se nabízí otázka, jestli vůbec stojí zato hada vystavit tomuto traumatu, pokud mu ty bulky nijak nepřekáží.

dietou se to odstranit nedá, jen chirurgicky, jak už bylo psáno výše. Čemuž by asi měla předcházet biopsie vzorku z boule, aby se vědělo, o co se vůbec jedná a podle toho potom dál pokračovat. Pokud to jsou ale jenom tukové bulky, které nerostou ani se nějak výrazně netvoří nové a had je jinak ok, tak asi bude lepší to nechat být. Tím, že hada necháte zhubnout ho toho rozhodně nezbavíte, tukové bulky (teda pokud to jsou, můžou to být mj. taky třeba abscesy) jsou v podstatě nezhoubné nádory.

Podobný problém se vyskytl i v mém chovu u jednoho mého zvířete. Po dvou svlecích tyto hrbolky zcela zmizely. Plíseň se projevuje spíše fleky než hrbolky. U těch hrbolků jsem pro jistotu snížil vlhkost, nevím, jestli to mělo nějaký vliv, ale opravdu to časem zmizelo a zatím se to neopakovalo, už je to aspoň rok. Stejně jako u tebe to mělo pouze jedno zvíře. Ve stejném teráriu mám dva boa.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru