Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zima v hadím doupěti

Dobrý den,

po dlouhé době se na Vás obracím s dotazem. Mám doma krajtu královskou, má poměrně velké terárium 100*60*50 a v těchto chladných měsících mám problém s vytopením terária nad 25°C, protože pokoj, kde je krajta, je dost chladný. Nepomůže ani když dám silnější žárovku (už tam mám 100W), pořád je terárium dost chladné. Topný kamen nemám, prý je pro tento druh krajt nevhodný (někde jsem se to dočetla). Stěhování terária bohužel nepřichází v úvahu - za prvné není kam, za druhé je velice težké a manipulaci dvou žen by nemuselo přežít :-[
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s tím topným kamenem. Jak moc to krajťákovi bude vadit, když tam 3 měsíce bude mít topný kámen. Nebo druhá varianta - dalo by se vytvořit nějaké provizorní terárium - hodně malé. Co si myslíte, co bude pro haďáka horší? Můj drobeček se zatím těší výbornému zdraví, krásně žere, roste, svléká se v celku, nerada bych něco pokazila. Zatím zimu v hadím domku řeším tak, že hada nosím na krku - v čemž si dost libuje, ale mě to začíná být nepohodlné :-D
Děkuji za názory.

Předmět Autor Datum
Tak já mám terárium s krajtama na zemi, takže řeším podobný problém, a to pomocí topného kamene. Po…
Jana B. 10.12.2010 21:28
Jana B.
Zkuste částečně utěsnit větrání, aby teplo tolik neunikalo, případně nějaká izolace stěn (polystyrén…
navay 10.12.2010 21:41
navay
Větrání už mám skoro z půlky zatěsněné, stěny jsou izolované ze všech stran, kromě čelní, což jsou d…
timon.a 10.12.2010 22:13
timon.a
Mám už cca 5, nebo více, let 2m 15W kabel odtud kabely.php - prodávají to i na ostravské burze (poku…
navay 11.12.2010 02:03
navay
Pokud bude mít Vaše krajta možnost lokálního vyhřátí (někde přímo pod žárovkou) alespoň na 30 - 32°C…
RITCHI 10.12.2010 21:44
RITCHI
Pod žárovkou má ostrůvek, bohužel jsem tam naměřila max. 28°C. Vytápět celé terárium nepotřebuji, pr…
timon.a 10.12.2010 22:17
timon.a
Nevím které články jste četla, a přiznám se, že tak docela nechápu, proč by měly zrovna u krajt král…
RITCHI 10.12.2010 22:32
RITCHI
Je to už nějaký čas, četla jsem to před pořízením hada. Hlavním důvodem, proč nedávat topné kameny,…
timon.a 10.12.2010 22:38
timon.a
Osobně bych Vám doporučil, když už chcete kupovat ten kámen, přikoupit i obyčejný termostat RT-2 za…
Iceman 10.12.2010 23:02
Iceman
ahoj ja jsem to řešil tím ze misto žárovek jsem dal dvě bodovky po 50 w je znamo ze hřejí podtatně v…
tom1 12.12.2010 16:57
tom1
já mám pár regiusek od mládat už 4 roky v teráriu,kde jediný zdroj tepla je topný kámen a nemají s t… poslední
viper 12.12.2010 22:34
viper

Tak já mám terárium s krajtama na zemi, takže řeším podobný problém, a to pomocí topného kamene. Po roce a půl používání neshledávám žádný problém s jeho používáním a krajty ho docela rády využívají.
Takže já bych volila raději ten topný kámen než nějaké stěhování.

Zkuste částečně utěsnit větrání, aby teplo tolik neunikalo, případně nějaká izolace stěn (polystyrén, molitan). Lepší než topný kámen by byl topný kabel, teplo se pak rozloží rovnoměrněji po dně.
Jinak, co vám brání tam přidat další žárovku? Není přece problém ve kdejakém elektru koupit už "udělaný" kabel s vypínačem a ten jen napojit na objímku a hodit to do terárka.

Zatím zimu v hadím domku řeším tak, že hada nosím na krku - v čemž si dost libuje, ale mě to začíná být nepohodlné

Máte-li teplotu těla cca 37 °C a vně je dejme tomu 20 °C a méně, tak se ta krajta stejně nevyhřeje. Maximálně ta část, co se přímo dotýká krku, zbytek, čím dál je od zdroje tepla, bude pořád pod vlivem okolních 20 °C, stejně tak krajta bude dýchat ten studený vzduch. Tímhle jí nijak nepomůžete, spíše naopak.

Větrání už mám skoro z půlky zatěsněné, stěny jsou izolované ze všech stran, kromě čelní, což jsou dvířka. S topnými kabely nemám vůbec zkušenosti, ráda si nechám poradit. A pokud přidám další žárovku, zanikne tím to místo, které by mělo být chladnější, protože další žárovka by bohužel musela přijít úplně na druhou stranu, než je žárovka stávající.
Jinak s tím, že zimu v teráriu řeším nošením hada na sobě, jsem si tak trochu dělala srandu, samozřejmě se to snažím řešit normálně, ale můj had je asi trošku zvláštní, kdykoliv strčím ruku do terária, mám ho na ruce, z ruky leze na krk a tam si "ustele" :-) Takže dokud má chladněji v teráriu, prostě mu to toleruji 8-)
Díky za názor.

Mám už cca 5, nebo více, let 2m 15W kabel odtud kabely.php - prodávají to i na ostravské burze (pokud si je s něčím nepletu), možná i na jiných, to netuším. Dají se ale sehnat i jiné topné kabely od jiných firem. Nevím jak jiné typy, ale ten můj hřeje tak, že se na něm nedá spálit, takže je to bez problémů. Měl jsem to v terárku i pod plastovýma krabičkama s mláďaty.

Nevím, jak máte to terárko udělané, takže nechápu, v čem je problém, dát 2 žárovky vedle sebe. Každopádně levnější řešení by byl ten topný kabel (15W kabel oproti 100W žárovce (mimochodem, ty se ještě dají sehnat?) je docela rozdíl, ve spotřebě...).

Pokud bude mít Vaše krajta možnost lokálního vyhřátí (někde přímo pod žárovkou) alespoň na 30 - 32°C, není nutné vytápět celé terárium. Naopak, had by měl mít vždy možnost volit si z několika teplot, podle toho jakou má zrovna potřebu. V teráriu by proto měly být i chladnější místa, okolo 20 - 22°C (tzv. teplotní gradient). Udělejte krajtě někde poblíž žárovky vyhřívací polici, pokud jí bude chladněji, ráda jí využije. Jen dejte pozor, aby se had o žárovku nemohl popálit, ideální je nějaký drátěný kryt, kterým mu k horkému zdroji zamezíte přístup.

Pod žárovkou má ostrůvek, bohužel jsem tam naměřila max. 28°C. Vytápět celé terárium nepotřebuji, proto jsem se ptala na ten topný kámen, jak to Vaše regiusky snáší. Četla jsem několik článků, které odrazují od topných kamenů v teráriích regiusek. Snažím se vytvořit svému haďákovi co nejpřirozenější podmínky a to podle některých chovatelů topný kámen není. Ale zase si říkám, že za 3 měsíce se nemůže tolik pokazit a lepší, než aby hadovi byla zima.

Nevím které články jste četla, a přiznám se, že tak docela nechápu, proč by měly zrovna u krajt královských od topných kamenů odrazovat. Je sice pravda, že hadi upřednostňují spíš sálavé teplo shora, ale pokud máte problém s teplotou v teráriu, je topný kámen či kabel docela přijatelné řešení. Problém může nastat, pokud je kámen wattově předimenzovaný, a nějakým způsobem celoplošně zakrytý (např. substrátem, nebo stočeným tělem hada). Pak se nemůže snadno přehřívat, a v krajním případě si o něj had může popálit břicho.

Je to už nějaký čas, četla jsem to před pořízením hada. Hlavním důvodem, proč nedávat topné kameny, je zřejmě to, že není přirozené, aby šlo tolik tepla od země. Což mě teď až tolik netrápí, hlavně, aby had neprochladl. Přirozené, nepřirozené, to je fuk. Spíš mi jde o to, jestli z takové změny nemohou nastat nějaké zdravotní problémy.
Každopádně zítra běžím pro topný kamen a uvidí se. Děkuji za radu.

Osobně bych Vám doporučil, když už chcete kupovat ten kámen, přikoupit i obyčejný termostat RT-2 za cca 250 Kč, čidlo umístit na kámen a napojit kámen přes něj. Když na termostatu nastavíte 32°C, budete mít jistotu že teplo nebude kulminovat. Spíš bych Vám ale doporučil vytápění pod částí terária, třeba topným kabelem, samozřejmě opět přes termostat.

ahoj ja jsem to řešil tím ze misto žárovek jsem dal dvě bodovky po 50 w je znamo ze hřejí podtatně víc mam terarko 100-60-60 a je to v pohode pod bodovkama mam 35 a vic celsia a dari se jim docela dobre ani jednou nevylezli z ukrytu tak usuzuji ze teplota uprostred teraria je idealni

já mám pár regiusek od mládat už 4 roky v teráriu,kde jediný zdroj tepla je topný kámen a nemají s tím žádný problém....
mmch. co se týče přirozenosti vytápění zdola- pro soumrační a noční živočichy je to přirozené,nahřívají se např na kamenech vyhřátých přes den...v tropech jsem takhle na vyhřáté silnici viděl v noci víc hadů než v pralese...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru