Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mláďata

Dobrý den,
syn dostal terárium a spolu s ním přes mé protesty dvě mláďata užovky červené (byla jsem pro jednoho jedince)prostudovala jsem, naštěstí je toho o Guttatach všude dost,ale jednu věc jsem nenašla nikde. Asi ve třech publikacích píší, že se mláďatům stává, že jakýmsi snad omylem ( jestli jsem dobře pochopila ) se mohou při krmení pustit i do sebe - spletou se. Nikde jsem se ale už nedočetla, co v takovém případě dělat. všude jen píší, že se to může stát. Co udělat, abych hadům případně ještě neublížila? Při krmení nikdy nejsou bez dozoru a čekáme,až dožerou úplně vše. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda je tento problém opravdu jen u mláďat a jak je to s dospělými užovkami v jednom teráriu? Zase jsem si přečetla teorie, ale zajímala by mne skutečná praxe. Předem moc děkuji za odpovědi.

loading...
Předmět Autor Datum
Zdravím, za sebe můžu říct, že nikdy nekrmím dva hady pohromadě. Vždy si najdu odpovídající plastový…
Reptimania 07.01.2011 10:58
Reptimania
jo to je celkem časté, že se při krmení hadi pustí do sebe. Neplatí to jen pro mláďata, dělají to i…
Aurifer 07.01.2011 11:01
Aurifer
moc díky za rady, když jsem ale zkoušela krmit odděleně tak to mládě, které jsem vzala ze známého pr…
hathor 07.01.2011 11:17
hathor
guty můžete mít po hromadě celoživotně a nebude problém, snesou se i 2 samci. U některých druhů se s…
Aurifer 07.01.2011 11:36
Aurifer
místo octu se dá stejně dobře použít alkohol, slivovice, nebo třeba Alpa
Redsnake 07.01.2011 11:38
Redsnake
dá, uplně stejně se dá použít taky Fernet nebo třeba Tea tree oil. Prostě něco, co výrazně čpavě smr…
Aurifer 07.01.2011 11:46
Aurifer
Ahoj, mám doma v jednom teráriu dospělého samce i samičku guttek. Krmím je dokonce v jednou teráriu…
palkiss 07.01.2011 12:07
palkiss
Všem moc a moc díky za rady, které určitě všechny vstřebám a využiji. O tomhle nikde zkrátka nepíší,… poslední
hathor 07.01.2011 12:33
hathor

Zdravím,
za sebe můžu říct, že nikdy nekrmím dva hady pohromadě. Vždy si najdu odpovídající plastový box a jednoho hada tam dám a nakrmím v tom boxu. Počkám až mají oba vše v sobě a dám je k sobě. Ještě chvíli je kontroluju, zda je vše OK. To, že se mi zakousli do sebe se mi stalo u Orthriophis taeniurus friesi. Vzal jsem teda to klubko hadů a hlavu dal pod slabší proud studené vody a hadi se pustili.

jo to je celkem časté, že se při krmení hadi pustí do sebe. Neplatí to jen pro mláďata, dělají to i dospělí. Když jsou rozežraní a druhý had má na sobě pach kořisti, tak se mohou splést a zaútočit na něho, nebo začít žrát kolegovu kořisti a s ní i potom toho dalšího hada. Takže ideálně krmit každého zvlášť třeba v kýbli, nebo je dobře hlídat a mít po ruce připravenou vatičku na špejli (třeba takovou tu na čištění uší) namočenou v octu. Pokud k tomu dojde a zakousnou se jeden do druhého a tomu zakousnutému dáte do tlamky tu vatičku s octem, tak okamžitě pustí. Funguje to i na hady a ještěry zakousnuté v ruce a je to pro ně bez rizika, že je poraníte, protože se pustí ihned sami. Jinak se zakousnutými hady je lepší moc nemanipulovat a oddělit je rychle, protože jak se melou, tak jednak zhoršují způsobenou ranku, navíc si mohou poranit tlamku a nechat v rance nějaké zuby. Ale ten ocet zabírá 100% a bez rizika, had se pustí hned a bez boje.

moc díky za rady, když jsem ale zkoušela krmit odděleně tak to mládě, které jsem vzala ze známého prostředí terária se mi v plastovém boxíku nenažralo....prostě dělalo, že myšata tam nejsou. ještě potom, když se tedy hadi nažerou každý zvlášť, po jaké době je zas dát do společného terária? nebudou ze sebe myšata ještě cítit? Nebo pak v dospělosti myši? Stalo se vám někdy, že se dva hadi v teráriu zkrátka nesnesli? Dle všeho by to měl být samec a samice, ale mně se nechce tomu věřit na 100%, přeci jen jsou jim cca 2 měsíce....a co vím tak určování pohlaví u hadů nepatří k nejjednodužším "činnostem" ???
Za radu s octem díky, mně by také spíš napadlo je ochladit, ale naocet bych nepřišla :-)

guty můžete mít po hromadě celoživotně a nebude problém, snesou se i 2 samci. U některých druhů se samci v období páření nesnáší a mohou se zabít (třeba terestričtí chřestýšovití), ale u užovek červených to nehrozí. co se týče nakrmení, právě pokud mláďata na krmení mimo nejsou zvyklá, nebo se jedná o ruhy, které jsou náchylné na stres a po vyrušení se nenažerou, tak je dobré je hlídat v jejich terárku a případně použít ten ocet. A naučit je žrát mimo postupně, až budou větší. Užovky se to učí ale celkem dobře. Když si zvyknou na krmení zvlášť, tak je pak stačí nechat chvilku uklidnit, aby přestaly rozežraně běsnit a pak je dáte normálně k sobě. Můžete je i lehce narosit vodou, to taky funguje dobře na to, aby si přestaly plést dalšího hada s kořistí, ale u gutát to je většinou zbytečné a má to význam spíš třeba u druhů, co žerou ještěry nebo ryby, protože to z hada umyje pachovou stopu.
S tím octem to je můj objev z praxe :-), chovám jedovaté stromové hady a ti se nedají prostě krmit každý zvlášť, pokud bydlí spolu, protože když bych sundala hada z větve a přemístila ho někam jinem, tak se tak vystresuje, že si 2 dny nevezme nic :-)

Co se týče toho určení pohlaví- dá se to poznat už u malých mláďat a u odrostlejších gutek to není problém, ale chce to zkušenější oko.

dá, uplně stejně se dá použít taky Fernet nebo třeba Tea tree oil. Prostě něco, co výrazně čpavě smrdí. jenže alkohol atd už není uplně bez zdravotního rizika třeba u malých mláďat nebo malých druhů obecně, a navíc pokud chybně zakouslého hada potřebuješ jenom uvolnit a dál krmit, tak po použití alkoholu už si citlivější zvířata nic nevezmou, ale po octu bez problémů. Já je dříve rozdělovala francovkou nebo Fernetem, než jsem zjistila, že ocet funguje stejně a bez vedlejších účinků. on totiž nezanechává výraznou chuť, která by potom hady rušila.

Ahoj,

mám doma v jednom teráriu dospělého samce i samičku guttek. Krmím je dokonce v jednou teráriu společně, ale vždy musí dostat každý svou myšku a každý musí být na druhé straně terárka.
1x se mi stalo že do sebe zamotali, ale naštěstí to bylo bez úrazu a jakmile si samička všimla druhé myšky v terárku, tak šla po ní.
Mám také v jednom teráriu 6 mladých. Původně jsem je krmila pohromadě, protože jsem zkoušela který z nich si vezme holátko a který ne. Stalo se, že se mi do jednoho holete pustili dva prcci, každý z jedné strany no a tak jsem toho, který měl v tlamičce menší část holátka musela oddělat. Bohužel od té doby si sám nevzal a krmím ho neustále násilně a to má už 5 měsíců.

Všem moc a moc díky za rady, které určitě všechny vstřebám a využiji. O tomhle nikde zkrátka nepíší, škoda, když napíší A mohli by přidat také B :-) ALE NAŠTĚSTÍ TERAPORADNA vyřešila už nejeden můj problém :o)
takže ještě jednou díky, tvořím terárko tak potom pošlu nějaké fotky ke kritice či radám, co ještě doladit.
Moc a moc díky a přeji krásný víkend

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...