Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokoj jako Terárium pro Leguána Zeleného

Potřebuji poradit s teráriem pro našeho mazlíka..Chceme pro něj vybudovat terárium s prosklenou stěnou.Velikost pokoje pro legouše je 2x4m(část pokoje)..Chci poradit hlavně ohledně izolací stěn proti vlhkosti,větrání takového terária,topení atd atd..Budu rád za každou radu i foto je vítáno...všem moc díky za pomoc i inspiraci....

Předmět Autor Datum
opravdu nikdo nepomůže?:-(
Saboter666 21.01.2011 15:10
Saboter666
řekl bych, že s takovými terárii tu nemá příliš lidí zkušenosti. Taky jsem projekt tak velkého formá…
Redsnake 21.01.2011 15:39
Redsnake
Ahoj, priamo o terariu ti sice neporadim, ale myslim, ze tu na teraporadni som nieco take uz videla.…
Yukina 21.01.2011 16:37
Yukina
Ano,Jukina ma pravdu-budoval tu terko a je v nom tušim had. Skusenosti s takymto velkym terkom sice…
johny13 22.01.2011 08:21
johny13
jestli ti pomůže toto... http://teraristika.chovzvirat.com/clanky/stavba-te raria.html
Lennys 22.01.2011 11:40
Lennys
ahoj.Ja mam podobne vybudovane terarko.Nieje jedno ci zijes v panelaku alebo v rodinnom dome.Zalezi…
tithi 27.01.2011 16:59
tithi
tithi-dostal si odo mna sukr. spravu?
johny13 27.01.2011 17:29
johny13
Ano johny13,aj som malo napisal.
tithi 27.01.2011 18:02
tithi
Bude to v rodinném domku..prostor který můžu použít je 2x4x2,5m(bude to stěna v ložnici).Větrání nev…
Saboter666 27.01.2011 19:16
Saboter666
Ja mam vetranie do misnosti.Terarium je v pivnici(suteren)tak mierny pach nikomu nevadi.V pivnici ma…
tithi 27.01.2011 19:51
tithi
Zabudolsom sa opitat.A okno tam nebudes mat zabudovane?Prve terarko som mal z sprchovacieho kutu.Jed…
tithi 27.01.2011 20:04
tithi
okno bude jen to v místnosti,v teráriu ne..zbytečný únik tepla v zimě..Dům je dřevostavba,tak bych p…
Saboter666 28.01.2011 09:40
Saboter666
Vlhkost do 70%..jen jde o cirkulaci vzduchu a taky si myslím že z místnosti by to mělo v pohodě stač…
Saboter666 28.01.2011 09:43
Saboter666
Tu mam par fotiek.Uz to terko je skoro hotove.Mam dalsie,aj z druheho teraria v prahe ale tetkom nem…
tithi 29.01.2011 17:55
tithi
este par fotiek: poslední
tithi 31.01.2011 19:33
tithi

řekl bych, že s takovými terárii tu nemá příliš lidí zkušenosti. Taky jsem projekt tak velkého formátu nikdy nerealizoval, přestože jsem chtěl předělat šatnu na terárium pro varany, bohužel rodiče nesvolili:)
viděl bych největší problém ve vlhkosti, které bych se bál. Snad trochu pomůže základní impregnace stěn, místnost bych potom vykachličkoval, což je podle mě nejideálnější pro takto velká terária. I z hlediska údržby a podobně.Otázka je, jestli Ti nebudou vlhnout stěny, což by dělalo dost problém asi.
Vybavení klasika pro lega, výhřívání, to bych řešil nějakýma infrazářičema a UV výbojkama. Co víc na tom řešit?:)
EDIT: větrání můžeš udělat tak, že uděláš vývod mimo místnost, "terárium" třeba i poháněný větráčkem. Chce to asi laborovat, takhle Ti to nikdo podle mě z hlavy neřekne.

Ahoj, priamo o terariu ti sice neporadim, ale myslim, ze tu na teraporadni som nieco take uz videla. Nebolo to sice pre lega... Jedno bolo pre hada (uz si nepamatam druh) a druhe uz vobec neviem pre ake zviera... Ale obe boli velke teraria, tak mozno by si si sa mohol inspirovat. Narazila som na obe v sekci "pochváľte sa terária", no obavam sa, že budeš musieť prejst všetkych xy vlakien na tuto temu. Jeden pan si to staval sam, ak si dobre pamatam a druhemu pomahali / cele terko mu robili / nejaki pani zo ZOO, ktory tam velke teraria robia bezne...
Tak skus pohladat, mozno to najdes :) Boli tam aj postupy atd, tak snad pomoze :)

Ano,Jukina ma pravdu-budoval tu terko a je v nom tušim had.
Skusenosti s takymto velkym terkom sice nemam ,ale:
Všetko zavisi od miestosti,ak je obyvana,to znamena,že je vykurovana na ludske podmienky.Ak nie si "ladovy muž" s teplotou by si nemal mat problem.Na to by mali postačit kvalitne svetelne zdroje.Pomeraj si teploty v miestnosti pripadne použi neaky druh podlahoveho kurenia.
Su rôzne tepelne rohože,či už tera alebo do domacnosti.Na strop terka popripade použit infražiariče.
Vetranie - to nepodcenuj.Velke vetracie otvory vo vrchnej časti-ja mam mriežky 15x15 cm,tak isto v spodnej časti.Ako piše Mike na svojich strankach-
Leguáni ale žijí i v oblastech, kde relativní vlhkost vzduchu nepřekračuje v období sucha60%. Terárium tedy aspoň 2x denně celé porosíme (stačí rozprašovačem na květiny). Také větší nádoba s vodou (viz. výše) poslouží k zvýšení vlkhosti nebo můžete použít různé fontánky a vodopády, ale nám se nic takového neosvědčilo. Dávejte si pozor aby jste nerosili terárium na noc, kdy jsou tepelné zdroje vyplé a může dojít k rozmnožení hub nebo plísní - nicméně pokud jsou noční teploty dostatečné, nebývá ani to problém. Ubikace musí mít ale perfektní větrání
http://www.reptile.cz/index.php/prirucky-k-chovu/l eguan-zeleny/leguan-zeleny-terarium
Na penetraciu stien proti plesniam existuje mnoho pripravkov,v každom bežnom stavebnom obchode by mali vediet poradit.
Pozadie-v tvojom pripade by som polystyren nepoužival,možno len neaky 1-2 cm aj to len kvôli tepelnej izolacii aby panel alebo mur miestnosti zbytočne neodoberal teplo.V pripade polystyrenu rataj s velmi hrubou vrsvu betonu,lepidla-zaleži čo už použiješ,legovia u mna lozia po pozadi,čo by som nikdy nepredpokladal a už to opravujem.Všetko zavisi od financii a fantazie.
Netreba zabudnut - legovia sa radi kupu.Aby si nemenil pracne vodu ako ja,treba došpekulovat napuštanie a vypuštanie vody.
Podlaha-hygienicka,len to v pohode umyješ vodou.V pripade chovu paru leguanov zakomponovat aj vykurovane kladisko,nech to samica pozna hned od začiatku.
Tolko niekolko mojich postrehov,určo sa niekto ešte ozve.
P.S. pri použiti polystyrenu použi murarske sita na polystyren a až potom tvaruj.Ja som to urobil naopak a aj ked som si myslel,že mam dostatočne hrubu vrstvu lepidla a fasadovej farby,aj tak mi lozenim vytrhavaju kusky pozadia.

ahoj.Ja mam podobne vybudovane terarko.Nieje jedno ci zijes v panelaku alebo v rodinnom dome.Zalezi na viacerich faktoroch.Ja mam v rodinnom dome v suterene.Vsetky steny,aj podlahu a strop mam oblepene s polysterenom.Zo zaciatku som mal problem aj s kurenim aj vlhkostou,kvoly velkosti teraria.Ked chces napisem podrobnejsie.Ja som to naucil podla vlastnich skusenosti.Ale pise tu vela rozumnich ludi.

Ja mam vetranie do misnosti.Terarium je v pivnici(suteren)tak mierny pach nikomu nevadi.V pivnici mam aj tak male zoo.,papagaje,kanariky,6koritnaciek a este sa najde aj neaka mis.Ja si mislym ze nepotrebujes extremni odtah.Mozno bude stacit vetranie do druhej miestnosti,kde to nevadi.Vlhkost v terarku?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru