Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hroznýš královský útočí!

Prosím o radu, mám cca 3měsíčního hroznýše a začal být neskutečně agresivní. Jakmile dám ruku do terárka je hned stočený a syčí a vyjíždí po ruce. Dnes jsem mu měnil vodu a skočil mi po obličeji na neuvěřitelnou dálku, taktak jsem uhnul. Poradíte mi někdo co se dá dělat s takovým chováním? Mockrát děkuji za každou radu. Jinak žere, svlíká a chová se normálně. Jen než otevřu terárko :)

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, taky mám hroznýška, dřív kousal, ale odnaučil se. První možnost jsou paraziti - je pak nerv…
Jan Kolář 02.08.2011 09:53
Jan Kolář
Hmm... deodorant... vůně... to mě nikdy nenapadlo, ale dává to smysl. Vysvětlovalo by to proč ta moj…
Anička42 02.08.2011 11:46
Anička42
Deodoranty, vonavky atd ano. To dava zmysel a viem o par pripadoch ked nieco take zvieratam proste n…
danio007 02.08.2011 12:01
danio007
Tak někteří korálovcovití Tě poznaj určitě...zrovna tak ještěři, ale co se týče hrozen atd co mam ta…
Aurifer 02.08.2011 14:21
Aurifer
Čich : je jejich nejdůležitější smyslový orgán. Jejich čichové ústrojí je velmi dobře vyvinuté. Je t…
Jan Kolář 03.08.2011 12:18
Jan Kolář
To je sice moc hezký, ale na to, aby si pamatovali člověka podle pachu by museli mít k tomu ještě uz…
Aurifer 03.08.2011 13:01
Aurifer
To neni pravda... U některých druhů, speciálně: hroznys královský a krajta tmavá (!) jsou to lehce o…
Estrellia 12.04.2013 10:33
Estrellia
..to už ani není normální tady ty exhumace 2 roky starých (a i starších) vláken :-D:-D
Ivoš 12.04.2013 10:45
Ivoš
jo, tyhle exhumace snůškou 3,14čovin mě fascinujou taky :-)
Aurifer. 12.04.2013 12:12
Aurifer.
Málo se jim věnujete. Žádný pohádky před spaním??:-D nový
Naomi 12.04.2013 16:14
Naomi
nene, ty já si vždycky čtu tady :-D A hadům je rači nahlas nečtu, ještě by se mohli dozvědět, jak se… nový
Aurifer. 12.04.2013 16:28
Aurifer.
Když už koukam že se to tu oživilo tak jen přidám postřeh : Kvuli stěhovaní mám ted hada u sestry a…
Jan Kolář 12.04.2013 10:47
Jan Kolář
No, a já se voním, hrabu na potkany, morčata a kolikrát hrabu ke svojí 3m tmavce do terária bez umyt… nový
Evinec 23.04.2013 09:19
Evinec
aby si z vas taky jednou neutahl az mu budete "stourat prstem v drzce" :-D nový
ondr4 23.04.2013 18:21
ondr4
Tyhle story o ochočených a všechnosnášejících hadech miluju. Když se pak jednou z toho nevinného šťo… nový
Epanterias 23.04.2013 20:55
Epanterias
Já se zatim furt ještě jen směju titulku tohohle fora, ostatně ten vyvolává přesně představu těch bu… poslední
Krutopřísnice brčálo 24.04.2013 08:54
Krutopřísnice brčálo

Zdravím, taky mám hroznýška, dřív kousal, ale odnaučil se. První možnost jsou paraziti - je pak nervozni a podrazdeny. Druhy je, ze neni zvykly na tahání, nebo z vás cítí myši. Jak nekdo psal, staci ho naucit a parkrat nechat zakousnout do ruky (do rukavice). Osobně jsem ho odnaučil tak, že v lete jsem cely den nosil rukavici (nacichla potem) a tu jsem mu tam vzdy na chvilku strčil. Odvykl si do ni kousat, pak neutocil ani na me. Dnes ho mam v pokoji na volno a nebojim se tam ani spat, nestalo se, ze by me kousnul od te doby (cca 5 let) a neni vuci me vubec agresivni. Snad to pomůže. Takže načichlá rukavice a kontrola parazitů. Pak pokud je dost sytý, útočit by něměl. Ale třeba si musí jen zvyknout, chce ho to hodně brat, pokud ho chcete mít "ochočeného". Jeste me napadlo jestli nepouzivate nejaky deodorant, ktery by ho mohl drazdit.

Hmm... deodorant... vůně... to mě nikdy nenapadlo, ale dává to smysl. Vysvětlovalo by to proč ta moje potvora měla vždycky všechny celkem na háku, ale jakmile do pokoje vstoupil můj strýc (který si potrpěl na kvalitní věci, takže asi i kvalitní dlouhotrvající vůni) ihned se nasrala, syšela a útočila i přes sklo (sem se vždycky bála, aby si neublížila). Jenom po něm, neskutečný ... vůně by mohla dávat smysl

Deodoranty, vonavky atd ano. To dava zmysel a viem o par pripadoch ked nieco take zvieratam proste neskutocne vadilo. Mimo psov a maciek viem aj o 2hadoch.
Ale: Prepotena rukavica no... Moja skusenost je ze cim viac bolo citit potkana, tym mal kratsiu zivotnost. Mimo toho, ze had nieje tak inteligentny aby si zapametal pach majitela, jeho manzelky a neviem koho este. Nieje tu domyslele co sa stane ked sa osprchujem a pojdem nieco robit v terarku. To uz nebudem prepoteny (a dufam, ze ani smrdiet:-D). Tak isto celodenne vlacenie po rukach a o chove na volno po byte ani nehovorim.
Zvykt na nejaku tu manipulaciu ano, je to v prospech ako cloveka tak aj zvierata. Ale odtial potial.Mimo toho ze co had to osobnost. Ked natrafim na neznajboha tak s nim mozem aj spat a furt budem dohryzeny.

Tak někteří korálovcovití Tě poznaj určitě...zrovna tak ještěři, ale co se týče hrozen atd co mam tak odpozorované spíš než člověk a jeho specifický pach si pamatujou způsob pohybu a osobitý styl majitele, jak co dělá. Když to dělá někdo jiný jinak, znervózněj, ale ani ne tak že by je zajmal ten člověk, jako spíš neznámý vzruch. Ale to se netýká těch různých umělých pachů, ty drážděj snad všechna zvířata. Neni nic neznámého, že nejčastěji napadená třeba medvědem je silně navoněná ženská.

co se týče těch myší, tak chovám krmné myši ve stejné místnosti jako hady (a hafo dalších zvířat) LP a nikdy s tim hadi ani jiná zvířata neměla problém. Tedy s pachem. Něco jiného je, když na sebe viděj- kořist a predátor, ale to platí i u ještěrů. Mezi citlivějšíma druhama a hadama (nebo taky potkanama) musí být neprůhledná přepážka, páč by chcípli na stres. Jiným to je naopak šumafuk, zvyknou si a pohoda...takže s tim pachem to asi taky nebude až tolik žhavý.

Čich : je jejich nejdůležitější smyslový orgán. Jejich čichové ústrojí je velmi dobře vyvinuté. Je to spojeno s jejich častým vyplazováním jazyka. Rozeklaný jazyk se při zavřené tlamě vysune drobnou mezerou pod horním dílem hlavy a had vertikálním pohybem jazyka nabírá jemné pachové částečky. Při zasunutí jazyka zpět do tlamy odevzdá pachové částečky čichovému ústrojí ( Jacobsonův orgán ), které se nachází na horním patře. Zde jsou pachové částečky vyhodnocovány a informace jsou předány do mozku. Prominte ale neodpustil jsem si :-)

To je sice moc hezký, ale na to, aby si pamatovali člověka podle pachu by museli mít k tomu ještě uzpůsobený mozek, nejen dobrý čich ;-)..to, že svým sqělým čichem rozpoznávají kořist, sexuálního partnera/soka atd ještě neznamená, že si zapamatují, že tenhle smrádek vydává jejich majitel a že se ho proto nemusejí obávat. Jejich paměť je prostě založená na něčem jiném ;-) A obzvlášť u primitivnějších, jako jsou škrtiči. Oni to ani nepotřebují, nežijou sociálně, tudíž nepotřebují rozpoznávat a ukládat si do paměti specifiské znaky konkrétního jedince jako u sociálně nebo aspoň trvale monogamně žijících živočichů. Hadi žijící v trvalých párech a orientující se zrakem to dokážou, totéž třeba ryby, ale hrozna mezi ně zrovna nepatřej...

To neni pravda... U některých druhů, speciálně: hroznys královský a krajta tmavá (!) jsou to lehce ochocitelné druhy. Nejen ze si zvyknou na vytahování z terária, neutoci, ale také tihle dva poznaji sveho "pána" a dokonce i ostatní členy v domácnosti. A pokud z niceho nic had zacne byt takto agresivni, znaci to vetsinou zdravotni problem! Mám doma jak uzovky cervene ( s tema jsem zacinala ve 12 letech) ted je mi 24!! Take uzovku stromovou, 3 hroznyse kralovske. je to o povaze hada, nerikam ze ne. Ale ani jednou na me had za tech 12 let nezautocil, mozna take proto ze se jim hodne venuji. Teda neppocitam tu stromovku, ti to maji v povaze, ale i tak se ji nepovedlo ji me ani jednou kousnout.

Když už koukam že se to tu oživilo tak jen přidám postřeh : Kvuli stěhovaní mám ted hada u sestry a na i když byl při moji manipulaci klidny, kdykoliv se priblizila ona, zacal byt agresivni. Skutecne to bylo parfemem, ktery pouzivala. Ted ho nepouziva a had je v klidu, ale predtim byl opravdu agresivni jen se priblizila na metr od terarka (zel bohu nevim co za parfem to bylo, ale nejakej drazsi- ostatne zaklad parfemu jsou ruzna pyžma apd.). Jen postreh co muze zpusobit parfem (jeste ze se nevonim, vlastne ani nemyju atd. :-))

No, a já se voním, hrabu na potkany, morčata a kolikrát hrabu ke svojí 3m tmavce do terária bez umytí rukou a had je největší flegmouš. Asi už je zvyklý, čas od času si ve větraném pokoji zapálím vonnou tyčinku a hned vedle terária mám klec s potkánky /mazlíky/ a morčátkem. Kolikrát potkany pouštím, proběhnou kolem hadího terária a had nic. Žádný stres ani u potkanů, ani u hada. Jak to není v jeho teráriu, tak ho to nezajímá, ani kdyby to bylo cokoliv (pokud teda nedorazím do pokoje JÁ, třeba ze školy, to se probudí, panáčkuje a tančí po skle jako striptérka, že chce ven) :-D
Jinak co se týče toho poznávání, nemyslím, že by poznával po čichu, ale určitě jako každý živý tvor umí vnímat "atmosféru", nálady, cizí energii, jestli víte, jak to myslím. Hada mám naučeného na dvě věci. Když otevřu terárium celé (vyklápěná dvířka směrem nahoru), znamená to, že se jde ven, měnit voda, uklízet terárum atp. Kdežto když ho pootevřu jen malinko, už je ve střehu, protože se jde krmit. Když mám ale málo času a potřebuju vodu rychle vyměnit (s těma dveřma je trošku práce), pootevřu si jen trochu a ruku do terária protáhnu. A ať mi ruka smrdí čím chce, nikdy po mně za ten rok a půl nevystartoval. Kolikrát pootevřu terárium a v sekundě mu rukou mířím k hlavě, začnu ho hladit a není nejmenší problém. Prostě oba víme "Hele, jdu k Tobě, jo?" a vše je v pořádku. Kdežto přítel, ten může měnit vodu i s úplně otevřeným teráriem a ačkoliv je k němu had venku mimo terárium úplně ok, v teráriu ho vždycky trochu straší, zrychleně se mu plazí k rukám, naráží do něj čumákem, jednou po něm "jako" vystartoval, jako kdyby si z něj utahoval. Dělá to dodnes. A to se přítel ničím nevoní, na hlodavce nesahá. Myslím, že v tom bude hrát roli ten fakt, že když jde do terária sahat přítel, jde tam sahat se strachem. Nikdy v sobě nemá takovou tu jistotu, furt je trochu nervózní a drží si k hadovi přehnaný respekt. A hada to zjevně baví.
Já se mu můžu šťourat prstem v držce 3 sekundy po zahájení manipulace uvnitř terária.

Tyhle story o ochočených a všechnosnášejících hadech miluju. Když se pak jednou z toho nevinného šťourání stane útok z vlastní debility, je z toho po vyblití takové informace na ošetřovně zpráva do Blesku a na Krvě z toho mají hlavní šot a náplň pro "odborný" Víkend a Na vlastní oči o tom, jak se rozmáhá chov nebezpečných hadů ve sklepení, kde se s nimi zápasí proti kobrám. Fascinuje mě, že po tolika letech chovu hadů jsem střízlivý ke svým chovancům a neobtěžuji je svými euforickými potřebami hladit něco hladkého(od toho mám jiné objekty), vnucovat se jim a za každou cenu vštěpovat okolí, že můj had mě po pachu pozná za každé okolnosti vzdor tomu, že si měním svršky a pravidelně se koupu. Rozhodně si nedovolím tvrdit, že je vždy vše na jistotu a všechno je jednou poprvé. Na jistotu není nic ani s lidmi, natož třeba se samicí po porodu, která několik měsíců nežrala a musí pro zachování sebe sama doplnit nutně kalorie. Tohle není o tom, že hadi jsou zlí a bezcitní, ale že jsou instinktivní a spoléhat se na to, že jim nedojde trpělivost, není zrovna víc hlad, nebo jen zrovna dnes nebude vadit jako obvykle to prudké sehnutí s miskou vody, jež vyvolá odpovídající odezvu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...