Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční - snůška

Zdravím může mi někdo poradit samička gekončíka vyhrabala do substrátu v teraráku jamku a nakladla do ní vejce až na sklo kde jsou nejspíš přilepeny.i když měla připravenou krabičku ke kladení nevím co mám dělat jsem začátečník poradíte mi .Ps: vejce jsou nakladena pod miskou na piti vznikla tam jakási jeskyně ale ona se v ní točila a vejce pošlapala ještě nevytekly ale na spodku jsou sto pro přilepeny díky za rychle odpovědi .Monika
Změna předmětu, původně: monika (halapremek)

Předmět Autor Datum
Monika: môžeš skúsiť vajíčka opatrne odlepiť, nemali by byť prilepené silno, ako to býva u mnohých p…
perenquen 13.03.2011 00:19
perenquen
Ahoj moc Ti děkuji vyndala jsem jen jedno ze dvou mam ho v inkubátoru ale nějak se mi nezdá ta murýn…
problem s nakladenym 13.03.2011 07:48
problem s nakladenym
vajíčka by mali byť oblé... je dosť možné že z prvej znášky nič nebude (čo nie je ináč nič neobvyklé… nový
perenquen 13.03.2011 09:51
perenquen
Tak Tě ještě jednou zdravím prosím tě chápu li to dobře teď tedy nakladla vejce a příští snůšku mám… nový
problem s nakladenym 13.03.2011 10:24
problem s nakladenym
ak tie vajcia vykládla včera, ďalšiu znášku čakaj za pár týždňov (cca 4-5; závisí to však na viacerý… nový
perenquen 13.03.2011 10:41
perenquen
sepiuku tam mam vitaminy dávám budu jí hlídat a tobě díky uvidím jak se jí zadaří a pak Ti písnu jak… poslední
problem s nakladenym 13.03.2011 10:52
problem s nakladenym

Monika: môžeš skúsiť vajíčka opatrne odlepiť, nemali by byť prilepené silno, ako to býva u mnohých pravých gekónov (čo vajcia vyslovene lepia na substrát). vajíčka by mali byť uložené v inkubátore v rovnakej polohe, ako si ich našla (rozumej zachovanie polohy vzhľadom ku gravitácii -t.j. vrch nájdeného vajca by mal byť vrch aj v inkubátore, orientácia špičiek k svetovým stranám samozrejme nerozhoduje :) ; toto platí najmä pre už pár dní ležiace znášky, čerstvo zneseným vajciam by prípadné pretočenie nemalo vadiť)).
ak sa ti ich aj "podarí" zničiť, netráp sa... ak to bola jej prvá, dá samička pravdepodobne ešte niekoľko ďaľších znášok...treba ich len včas objaviť.
keď som ja choval gekončíky nočné, prvú sezónu samička vytvorené kladisko zväčša ignorovala a vajcia kládla všelikde inde, ďalšie sezóny sa ale "znormalizovala" a dávala znášky do pripraveného kladiska.

Ahoj moc Ti děkuji vyndala jsem jen jedno ze dvou mam ho v inkubátoru ale nějak se mi nezdá ta murýna jak ho pošlapala tak je celý nerovný divně šišatý to je taky normální? Prosím Tě přečetla jsem o tom už dost věcí končí to snůškou dvou vajec nebo bude snášet dál včera v noci když vylezla po 2 hodkách opět začala hrabat no ale je ráno a terárko vypadá stejně asi to tak dobře zahrabala že to budu muset hledat to je ale hračička ta samička jo jo Miluju svůj zvěřinec tak ju díky

vajíčka by mali byť oblé... je dosť možné že z prvej znášky nič nebude (čo nie je ináč nič neobvyklé). v sezóne dá samica znášok viac, zhruba (2)3-8 (dosť to závisí od množstva potravy a živín, takže ju treba výdatne kŕmiť; takisto aj od predispozícií - niektoré samice dajú 2-3 znášky a koniec... iné kladú skoro celú sezónu). v znáške bývajú zvyčajne 2 vajcia (niekedy len 1) a samica ich dáva v zhruba mesačných intervaloch (čiže počas sezóny sa jej vyvíjajú v tele postupne, aj keď sa párila hoci len raz - dokáže v tele zadržať po párení spermie na celú sezónu)

Tak Tě ještě jednou zdravím prosím tě chápu li to dobře teď tedy nakladla vejce a příští snůšku mám ještě očekávat a v jakém termínu jsem z toho pěkně zmatená a mám o ní strach je taková neklidná pobíhá po terárku sem a tam tohle nikdy nedělala asi před pul hoďkou vylezla na skalku a usnula asi je to normální ale když to neznám musím se ptát tak se nehněvej nechtěla bych o ni přijít a něco zanedbat . Tak mi to budeš muset vysvětlit jak největšímu tupci díky za trpělivost.

ak tie vajcia vykládla včera, ďalšiu znášku čakaj za pár týždňov (cca 4-5; závisí to však na viacerých veciach...). sleduj ju, ako priberá v bokoch, a keď sa ti bude zdať, že zo dňa na deň "pochudla", je možné že sa vykládla. takisto niekedy pred vykladením (1-2 dni) odmieta dovtedy žravá samica potravu.
že je teraz nervózna, snáď až tak nevadí, len treba dať pozor, aby si v teráriu nejak neublížila (napr. dekorácie by mali byť bezpečne umiestnené, aby ju neprivalilo ak sa rozhodne niečo podhrabať, a pod.).

ako som už písal, počas gravidity treba samicu výdatne kŕmiť, môžeš dať do terária aj misku s drvenou al. na prášok nastrúhanou sépiovkou. väčšinu živín teraz bude samica investovať do vajec, takže začne postupne chudnúť (viditeľné napr. na chvoste). potrebuje miesto, kde sa bude vyhrievať, ja som mal cez deň klasicky výhrev cez žiarovku a v noci išiel výhrevný kameň - na ňom gravidná samica niekedy trávila dosť času. ak máš v teráriu spolu párik, možno bude treba oddeliť samca, ak bude snahou o ďalšie párenie samičku znepokojovať...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru