Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak na nedostatečně vyvinutá mláďata?

Dobrý den,
O Vánocích jsem dostala 2 mláďata želv nádherných. Měly "zalepené" oči,váží 6g a 3,4cm přes krunýř a podle jejich chování byly v zimním spánku. )Teprve Po 2 měsících se jim oči rozlepily). Měly hodně měkký krunýře, a tak dostaly od veterináře injekci. Dodavatel zřejmě z účelem namastit si kapsy před svátkama prodal do obchodů nevyvinutá mláďata,kterým bylo stěží měsíc. Jedna mi po 3 měsících,co jsem ji měla doma, v pondělí umřela. A tak Vás snažně prosím,poraďte mi,jak nejlíp bych mohla pomoct alespoň té druhé(4 měsíční),aby to přežila?... Mažu jí krunýřek kapkama od veterináře(Multi-C-Mulgat). Teplota vody je na 27°C... Možná dobré dodat,že žije v akvárku ještě se starší (7mi letou) želvou ozdobnou-ta si jí ale vůbec nevšímá.
Předem děkuji za odpověď,
Zuzka S.

Předmět Autor Datum
ahoj, myslim si ze korytnacky neboli nevyvynute. Ak by boli nevyvynute, bolo by im vidiet zltkovy va…
Nefertitti 17.03.2011 22:14
Nefertitti
Dík za odpověď,ale moc jste mi nepomohl... Akvárko mám v pořádku-lampičkou svítím také,jen jsem to n…
Zyzýček 17.03.2011 23:24
Zyzýček
Trošinku si pletete pojmy s dojmy - zalepené oči nejsou příznakem nevyvinutí, ale avitaminózy či inf…
nikolas 17.03.2011 22:19
nikolas
Odpovědět Vám můžu zrovna, druhá mi nečekaně umřela teďka před chviličkou... takže se už dál nic dít…
Zyzýček 17.03.2011 23:13
Zyzýček
Ale i tak by mě zajímalo,jak se má člověk zachovat v takové situaci,když se mu dostane do ruky malin…
Zyzýček 18.03.2011 14:22
Zyzýček
Vložit do mrazáku a zabouchnout dvířka ;-).
Cheert 18.03.2011 14:56
Cheert
Tady je každá rada drahá - asi takhle - americké farmy produkují až miliony želvích mláďat na prodej…
nikolas 18.03.2011 18:58
nikolas
Co k tomu může člověk dodat... Nojo,byznys- a někdo na to doplatit musí. Nejhorší na tom je,že na to… poslední
Zyzýček 18.03.2011 19:47
Zyzýček

ahoj,
myslim si ze korytnacky neboli nevyvynute. Ak by boli nevyvynute, bolo by im vidiet zltkovy vak alebo ine abnormality. Skor si myslim ze boli len prechladnute. Ak je korytnacka prechladnuta, tak ma zavrete oci. Tento druh korytnaciek su super plavci. Takze ak ti nakrivo, alebo divne plava, urcite je prechladnuta, v tom horsom pripade ma uz zapal pluc.
Nepišes aku teplotu vzduchu maju, bolo by dobre svietit im lampickou aby sa ohrial aj vzduch a treba ju riadne krmit. Najlepsie surovym masom a rybami. Ak ma zavrete ocka treba ju krmit z pinzety

Dík za odpověď,ale moc jste mi nepomohl... Akvárko mám v pořádku-lampičkou svítím také,jen jsem to nenapsala :-) mám v něm želvu 7 let a nikdy mi neochuravěla.
Všechno jsem pustila na plno-normální letní chod,aby začly žrát a pořádně zesílily,protože měly tak měkké a tenké krunýře,že bylo vidět dobře skrz!- a nic jsem do nich stejně nenacpala... A takhle to dopadlo :-(

Trošinku si pletete pojmy s dojmy - zalepené oči nejsou příznakem nevyvinutí, ale avitaminózy či infekce, popř. obojího (želví mláďata se líhnou plně vyvinutá a dobře vidoucí a žádný dodavatel už s jejich vývinem nic nenadělá). Problém je spíš v tom, co se s želvičkou děje po vylíhnutí. Studená voda, dlouhodobý transport, žádná potrava, infekce, avitaminózy (jako u té vaší) - pěkně jedno po druhém. Čili čím dřív se vám želva po vylíhnutí dostane do ruky, tím líp pro ni, tedy umíte-li se k ní chovat.
Koupí takovéto želvičky pouze podporujeme podobné jevy - kde je poptávka, je i nabídka.
Moc šancí té druhé nedávám, i když příroda si někdy poradí zcela nečekaně, zvláště když jí tak obětavě pomáháte. Jenom se mi trochu nepozdává to ubytování s dospělou kolegyní - riskujete u malé nehezký úraz a u velké infekci.
Držím palce a časem napište, jak to probíhá dál.

Odpovědět Vám můžu zrovna, druhá mi nečekaně umřela teďka před chviličkou... takže se už dál nic dít nebude,jenom zajedu zítra k veterináři pro posudek ohledně těch malých a na kontrolu se "starou" želvou,jestli je v cajku.
Každopádně děkuji za vysvětlení těch očí- jsem zase o něco chytřejší ;-)

Tady je každá rada drahá - asi takhle - americké farmy produkují až miliony želvích mláďat na prodej s výkupní cenou pár centů za kus. Od vylíhnutí je nikdo nekrmí, lodí cestují za minimální náklady nejspíš v hadrech namočených do studené vody do Evropy a dalších končin, kde je na ně odbyt. Protože nejsou chráněné, nikoho to nezajímá. V poslední se naštěstí Evropa začíná bát introdukce některých druhů, takže dovozy třeba želvy nádherné jsou už léta zakázány, asi jste měla jiný druh.
Nicméně transport a následný pobyt u prodejců valnou část těchto zvířátek poznamená natolik, že nejsou schopna života, ale jen přežívání po nějakou dobu.
Takže to, jestli ji zachráníte či ne, závisí spíš na stupni jejího vyčerpání a poškození, než na vás.
Prostě měkká želvička se zalepenýma očima - viz. Cheert.
A tady bych se ani nesnažil o charitu - farmy těchto mláďátek vyprodukují neuvěřitelná kvanta a jen nepatrné promile to přežije. Ale bohužel spousta lidí, kterým želva přežila, pak neví, co si počít se zvířetem, které přerostlo jejich piditerárko a vypustí ho do rybníka za domem. A to už je další kapitola.

Co k tomu může člověk dodat... Nojo,byznys- a někdo na to doplatit musí. Nejhorší na tom je,že na to doplácí ti nejnevinější. A to ať už to jsou želvy,nebo hadi,nebo i ty slepice nebo prasata v prasenčácích a drůbežárnách- a to už je taky zase jiná kapitola....
Takže dle Vašeho názoru,když se Vám dostane takováto želva do ruky,tak asi jenom doufat,jestli to zvládne nebo ne,popřípadě prostě nepočítat s tím,že to přežije. => vyhýbat se spíše veřejným obchodům se zvířaty a raději si pořídit želvu přímo od chovatele... ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru