Předmět Autor Datum
Ahoj, tak v první řadě - terárium se mi jeví jako zbytečně velké - nemá problém s lovem? Kromě toho…
Ernest 10.06.2011 10:08
Ernest
Houmre bodejť by ti nežrala, když tam nemáš topení. Pod kterým z těch zdrojů že má těch 45°C ?? To S…
MadMike 10.06.2011 11:19
MadMike
Ještě mi tak napadlo - co nějaké vitaminy a minerálie? Obaluješ hmyz? Co jí nabízíš mimo cvrčků a šv…
Ernest 10.06.2011 11:46
Ernest
Dávám jí vitamíny Reptivite...a právě se svléká tak sem ji rosil aby jí to šlo lépe. dal sem jí tam…
Houmr 10.06.2011 15:20
Houmr
snad "Bible" chovatelů pogon by se měly stát stránky www.lizards.cz! v tom pripade jen tise doufam…
JaBula 10.06.2011 16:23
JaBula
Ano, tato sekce není úplně ideální, ale co se týče chovu, krmení a terária - myslím, že základ je ta… poslední
Ernest 11.06.2011 09:05
Ernest
on ten přístup shora je to poslední, s čím mají zvířata problém- normálně si na to zvyknou. chovám ř…
Aurifer 10.06.2011 12:18
Aurifer

Ahoj,
tak v první řadě - terárium se mi jeví jako zbytečně velké - nemá problém s lovem? Kromě toho (pokud dobře vidím) je přístup do terárka z vrchu, což taky není úplně ideální - zvíře může být stresováno "predátorem zezhora" (resp. tvojí rukou).
Další věc - proč má na misce moučné červy? Pokud žere alespoň něco, tak bych je vůbec nedával. Anebo když už, tak pouze občas (třeba 2 kousky / týden), bez halvy, pouze čerstvě svlečené. Obecně nejsou moc vhodní, jednak jsou tuční a druhka hůře stravitelní. Několikrát to tu bylo probíráno.
Nikde nevidím misku se "zeleným" (pampeliška, jitrocel, jetel, listy jahodníku, ostružiny atd. viz. vlákna zde na poradně) - proč? Teď je toho všude dost. Argument "ona mi to stejně nežere" neberu - je potřeba stále nabízet.
Ad žraní/nežraní - pokud žere, byť málo, příliš bych to neřešil (samozřejmě za předpokladu dobrých podmínek chovu) - není to pes nebo kočka.. Ještěři to mají postavené trošku jinak.
Ad. svícení - není napsáno čím, jak dlouho, jaká je teplota v teráriu. Pokud se nepletu, to v levé části je Reptiglo - proč? Drahý šmejd. Proč ne třeba LR, Namiba, Sylvania, Arcadia? To pravé části - pro mne neidentifikovazelné cosi - co to je? Nikde také nevidím bodovku na "výpek" agamky..
Zkrátka je toho spoustu, bylo by vhodné popsat podmínky chovu, protože chyba zřejmě bude tam..

Houmre bodejť by ti nežrala, když tam nemáš topení. Pod kterým z těch zdrojů že má těch 45°C ?? To SunGlo vpravo dej dopryč, není to tam k ničemu a místo něj dej bodovou žárovku 25-40W - pod tou žárovkou nech volnej prostor, aby tam mohla agama ležet (plochej kamen ideál) a měla tam něco přes 40°. A nahoru dej aspoň jednu trubicovou zářivku, stačí uplně obyč T4,T5,T8 kuchyňská "podlinkovka".
A to ti stejně nic moc nepomůže, páč máš akvárko a né terárko, takže jestli není celej strop větrání, tomu zvířeti tam stejně moc dobře nebude.
Zbytek souhlas s Ernestem.

Ještě mi tak napadlo - co nějaké vitaminy a minerálie? Obaluješ hmyz? Co jí nabízíš mimo cvrčků a švábů? Te´d se toho nechá vcelku dost pochytat venku (samozřejmě pozor na postřiky a bodavý hmyz - i když některé zdroje uvádí, že agamám nevadí - věc názoru)..
Každopádně jak psal MadMike (nacož jsem předtím zapomněl) - je potřeba to terárko prosvětlit, imho je dost ponuré. Pokud agamě vytvoříš odpovídající podmínky, budeš se držet toho, co je osvědčené (viz. desítek vláken o agamách zde na poradně) a nebudeš experimentovat, tak agama bude prosperovat takovým způsobem, že nebudeš stíhat krmit..
Mimo to - takovouhle "nitku" sis vůbec neměl od chovatele brát, je dost maličká - klidně mohla být do nějakých 3 měsíců u něj. Samozřejmě záleží na velikosti, ale obecně když už třeba 2 měsíční, tak alespoň 18 cm a víc.. Ale opět záleží na názoru, já bych do takovýhle škvrňat nešel.
Btw: snad "Bible" chovatelů pogon by se měly stát stránky www.lizards.cz! :-)

Dávám jí vitamíny Reptivite...a právě se svléká tak sem ji rosil aby jí to šlo lépe. dal sem jí tam kousek zeleného jak ste říkali pampelišku, zelí, a to zdlábla
Topení tam mám topný kámen tam měla na něm tech cca 37-38stupňů co sem měřil a to sun glo..25W jinak terárko je 80-50-40 (d-v-h) ale už vypadá že ji zachutnalo, myslim si že to bylo tí že se svléká.

Ano, tato sekce není úplně ideální, ale co se týče chovu, krmení a terária - myslím, že základ je tam dostačující a s jeho pomocí se nechá předejít některým chybám již v začátcích.. ;-)
Stejně tak fórum na oněch stránkach - i mne bylo v monhém přínosem v mých začátcích a možností dalších variant chovu (ne jen dle publikace Abeceda teraristy..) :-)

on ten přístup shora je to poslední, s čím mají zvířata problém- normálně si na to zvyknou. chovám řadu druhů ve velkých plastboxech taky s přístupem shora, a to včetně "plašanů" typu Amejv nebo Leiolepisek. Zvířata ze začátku blbě koukaj, ale to blbě koukaj ikdyž se tam leze z boku a brzy si normálně zvyknou. U těch akvárek- navíc takhle vysokých je problém spíš v tom, že tam je špatná výměna vzduchu a naprosto mizerný teplotní gradient. U dna musí být hrozný vzduch, navíc chybí místa s optimální teplotou, takže tam tomu zvířeti bude všeljak, jen ne dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru