Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimování vodní želvy

Už čtyři roky jsem majitelkou želvičky. Nevím co mám za druh, paní ve zverimexu mi dala, "druh který se mi krásně vejde do malého akvária" (tzn, ne víc než 11 cm), každopádně teď už má 25. Nádherňačka to není, nemá červený tvářičky. Každopádně, každou zimu sme přestáli uplně normálně (já sem ani nevěděla, že vodní želvy taky zimují) jenže letos mi přestal žrát, nechodil vůbec na kámen, ani po bytě se mu nechtělo se procházet. Tak sem se samozřejmě lekla, že je nemocný, ale ve zverimexu mi řekli, že prostě zimuje. Jenomže zimoval v normálních podmínkách v akvárku co má, nic sem neupravovala, jen sem ho přestala krmit, když sem viděla, že nejí, a jen mu to špiní vodu. Na jaře se zase vrátil do normálu, a dožaduje se jídla jako předtím. Tady ale píšete, že lepší žádné zimování než špatné, jak tomu mám ale zabránit? Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě bych dodala, že nějak uměle bránit zimování, to si tak trošku nedovedu představit. Člověk když…
Markéta Šonková 05.08.2011 20:56
Markéta Šonková
To že tazatel má minimální znalosti je pochopitelné, ale tato odpověd mi fakt bere dech.Kam kráčíš T…
Hugo nepřihlášen 08.08.2011 23:05
Hugo nepřihlášen
Pokud se Váš můj příspěvek nějak dotknul, pak se omlouvám. Vycházela jsem z informací od chovatele,… nový
Markéta Šonková 09.08.2011 09:58
Markéta Šonková
Přesně tak. Při zajištění dostatečného osvitu, teploty a potravy není pro většinu vodních želv zimov… nový
Lukas K 09.08.2011 05:52
Lukas K
A hIbernace se píše s měkkým I Děkuji za upozornění, aspoň vím, že dům U Hybernů nesloužil k hibern… nový
Hugo 09.08.2011 07:34
Hugo
dejte pár fotek a to karapaxu s hlavou , plastron, terárko + popis podmínek ve kterých ji/ ho chová… poslední
lupus 09.08.2011 13:25
lupus

Ještě bych dodala, že nějak uměle bránit zimování, to si tak trošku nedovedu představit. Člověk když je unavený, tak jde taky spát, jen tak pro porovnání. Želva, pokud se sama začala na zimování programovat, tak ho prostě potřebuje - mimo jiné má velký vliv na imunitu zvířete. Pokud by byl velký problém s veterinářem, MvDr. Král (www.veterinarniklinikachodov.cz) mi velice ochotně poradil během dvou konzultací, jedné po telefonu a následně dle fotek přes e-mail.

To že tazatel má minimální znalosti je pochopitelné, ale tato odpověd mi fakt bere dech.Kam kráčíš Teraporadno! Hybernace (zimování)je důsledek. Příčinou jsou klimatické, potravní popř. jiné podmínky. Pro želvy z mírného pásma je hybernace přirozená, to ale neznamená že se řídí kalendářem a na Martina zalehnou. Hybernují proto, že pod ledem asi nemají jinou možnost k aktivaci. Takže pokud u želv klesá aktivita je to způsobeno zhoršením buď životních podmínek,nebo zdravotního stavu, ale rozhodně ne datumem v kalendáři.

Pokud se Váš můj příspěvek nějak dotknul, pak se omlouvám. Vycházela jsem z informací od chovatele, který zastává názor, že zimování i aestivace jsou u zvířat (dle druhu) prakticky nutností, a to zejména kvůli imunitě, a že by se mělo spíše podporovat a ne mu bránit. To, že se jedná o důsledek, který se rozhodně neřídí dle kalendáře, mi nemusíte říkat, i když uznávám, že to přirovnání se mi malinko nepovedlo ;-)

Přesně tak. Při zajištění dostatečného osvitu, teploty a potravy není pro většinu vodních želv zimování nezbytné. Dokonce ani pro T.s.elegans. Navíc protože : "Nádherňačka to není, nemá červený tvářičky" to může být klidně i nějaká Pseudemyska, z oblastí, kde není až tak chladná zima.
Co se týče tazatele, trošku mě mrzí, že už se neozval(a), abychom rozlouskli záhadu: "druh který se mi krásně vejde do malého akvária" (tzn, ne víc než 11 cm), každopádně teď už má 25". Pokud je to opravdu třeba samice Pseudemys nelsonii, bude mít za chvíli při dobré péči klidně 35 cm.
A hIbernace se píše s měkkým I ))))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru