Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Had mi na břiše oranžoví

Dobrý den chtel bych se zeptat, mam dvě krajty samce a samici v jednom teráriu, věk je samice(1,5) a samec (2) dal jsem je k sobě asi před měsícem,vše proběhlo v pořádku akorát včera mi zašla samice oranžovět na břiše, byl jsem s ni u veterináře a řekl že by to mohlo být z vitamínů co dostala, avšak dnes začal na břiše oranžovět i samec který vitamíny nedostával. jako podestýlku mají lignocel, vybavení terária se jim neměnilo. nevíte nekdo čím by to mohlo být ??? Děkuji

Předmět Autor Datum
rada nad zlato- změn veterináře,protože jestli ti řek takovou blbost tak jeho návštěva je ztráta čas…
viper 04.08.2011 13:55
viper
jo, pokud je to ligno hodně vlhké, tak se hadi zřejmě obarvili...jinak ligno jako substrát pod ně ni…
Aurifer 04.08.2011 14:20
Aurifer
Jak píše Viper,když jsem se pokoušel P.regius rozmnožit a dělal jsem období vlhka a sucha,občas se t…
Melda 04.08.2011 14:43
Melda
Viper už to napsal - změň veterináře :x: To břicho neobarvily ani vitamíny, a dokonce ani lignocel,…
RITCHI 04.08.2011 18:16
RITCHI
jen pro upřesnění-já nemněl na mysli to že by hada vlhký lignocel obarvil,párkrát už jsem ale viděl…
viper 04.08.2011 18:42
viper
Přesně tak, obdobně startují kvasinkové infekce, mykozy, ale už jsem měl i "růžovobřichého" samce ca…
Epanterias 04.08.2011 19:02
Epanterias
je to Z vlhka kdybych našel fotky tak se mi stalo to samé jen u 3m P. sebae kdy několikrát za sebou…
snake323 04.08.2011 19:18
snake323
Mně se to právě taky stalo několik x po tom, co si hadi vylili vodu. od hoblin a rašeliny je to do ž…
Aurifer 04.08.2011 19:37
Aurifer
Nevim, po jakých vitamínech by měli hadi růžovět tak ono kdyby ty reginy denne dopoval takovym tim…
.JaBula. 04.08.2011 23:53
.JaBula.
Před lety (v 90-tých letech) jsem to pozoroval taky pravidelně každoročně u regiusek. A taky jak se…
Vladěk 05.08.2011 09:22
Vladěk
To si myslíte že není možný? Tak jestli je to reakce myslena na muj prispevek, tak ja si samozrejme…
.JaBula. 05.08.2011 09:36
.JaBula.
Jasný, tomu rozumím :)). O zapusobení vitamínů nevím nic, ale věřím že mají vliv i na zbarvení.
Vladěk 05.08.2011 09:55
Vladěk
No tak jasně, o betakarotenu se ví, že po dlouhodobém podávání způsobuje naoranžovění kůže nebo srst…
Aurifer 05.08.2011 10:38
Aurifer
jen pro zajímavost:krmné myši si chovám,a denně je cpu mrkví....po mém vzoru to udělal kamarád,a mus…
viper 05.08.2011 10:49
viper
to pak jo...pokud se krmí myši velkým množstvím mrkve. Ono u albínů jsem se s tím setkala taky (prot…
Aurifer 05.08.2011 11:04
Aurifer
jj. to zintezivnění barev je taky důvod,proč tu mrkev dostávaj....
viper 05.08.2011 11:12
viper
Já se moc omlouvám za OT, ale z jakýho důvodu jsou giganteusáci náchylní na záněty očí? Díky!
MadMike 05.08.2011 12:35
MadMike
Oni jsou zřejmě citliví na ten nedostatek toho betakarotenu. Pokud ho nedostávaj, tak se to projebuj…
Aurifer 05.08.2011 13:24
Aurifer
Děkuju :-)
MadMike 05.08.2011 13:27
MadMike
U ojí regiusky se toto zbarvení břicha objevuje pravidelně před svlekem. Běžně má půlku terka suchou… poslední
Tekumseh 02.01.2012 01:55
Tekumseh

rada nad zlato- změn veterináře,protože jestli ti řek takovou blbost tak jeho návštěva je ztráta času,peněz a ohrožuje zdraví a život tvých plazů.
K problému: z těch fotek nic moc poznat nejde,chtělo by to kvalitnější,ale tipnul bych si že to "růžovění" by mohlo být způsobeno vlhkým podkladem -tihle velcí statičtí hadi s tím mívají problém.

jen pro upřesnění-já nemněl na mysli to že by hada vlhký lignocel obarvil,párkrát už jsem ale viděl "růžové břicho" z převlhčeného substrátu coby počínající zdravotní problém -netuším jakého původu (tipnul bych bakteriálního nebo plísnového) pokaždé ale stačilo hada umístit na suchý substrát a bylo po problému.
Důvod samozřejmně může být i jinde to je jasné.

Přesně tak, obdobně startují kvasinkové infekce, mykozy, ale už jsem měl i "růžovobřichého" samce californie, který prodělal sepsi (ten se taky parádně třásl při vzetí do rukou). Je ale pravdou, že lignocel dokáže štítky barvit zespodu do hnědožluta, hodně to bývá znatelné třeba na v minulosti špatně svlečených štítcích, které jsou nějakým způsobem deformované. Každopádně souhlasím, že ten veterinář je na utracení.

Mně se to právě taky stalo několik x po tom, co si hadi vylili vodu. od hoblin a rašeliny je to do žlutohněda, od ligna spíš do hnědočervena nebo růžova (jak který ligno). A během poměrně krátké doby, mnohem dřív než se začne tvořit infekce.. Ta infekce nastane, když je ten substrát dlouhodobě vlhčí a had nemá možnost si vylézt na suché-ale to vypadá jinak, jsou to spíš ohraničené fleky a je to jakoby pod šupinama, vypadá to jakoby tam pod ně prosakovala krev. jak to pokračuje, tak už to je pak i vidět na šupinách....ono na těch fotkách je prdlajs vidět, ale řekla bych že je to zatim jenom obarvení. Každopádně vyměnit substrát a veterináře...

Nevim, po jakých vitamínech by měli hadi růžovět- ono některá zvířata růžověj po Plastinu, ale u regín (ani u jiných přírodně zbarvených hadů)jsem se s tim nesetkala. Vlastně ani nevidim důvod, proč nehmyzožravým hadům dávat Plastin.

Před lety (v 90-tých letech) jsem to pozoroval taky pravidelně každoročně u regiusek. A taky jak se tu píše; při zvýšené vlhkosti substrátu. Jakmile byla zvířata přemístěna do sucha, tohle ,,prooranžovění" zakrátko zmizelo. Tenkrát jsem si myslel (a ani jsem o tom tak nějak nepochyboval) že to je způsobeno zvýšeným prokrvením v podkoží ventralií a subcaudalií. To si myslíte že není možný?

To si myslíte že není možný?

Tak jestli je to reakce myslena na muj prispevek, tak ja si samozrejme myslim, ze je to urcite tak, jak tu pise x lidi vcetne Vas (neco jako "opruzeniny" v hadim podani)...jen jsem chtela naznacit, ze takove "vitaminy", resp. doplnky stravy, ktere by u nekterych zvirat mohly pusobit zabarveni tela opravdu existuji. Sice by se to zbarveni projevilo jen pri dlouhodobem pravidelnem (zrejme kazdodennim) podavani preparatu, ktery opravdu neni levny a lehce sehnatelny, ale uplne nemozne to neni, ackoli v tomto pripade je tato moznost samozrejme nesmysl...

No tak jasně, o betakarotenu se ví, že po dlouhodobém podávání způsobuje naoranžovění kůže nebo srsti, nebo taky červené zbarvení u červených zvířat. Proto se zvířata jako kanáři, želvy, plameňáci, Platymmy, Bombiny atd krměj krmivem bohatým na betakaroten, aby nevybledla a naopak kožešinová zvířata se nekrmí moc velkým množstvím mrkve, aby nezrzla...u terarjních zvířat se podává preventivně zvířatům, co jsou citlivá na záněty očí (některé želvy, Cordylus giganteus atd)...ale jen mně nenapadlo, proč podávat dlouhodobě takové množství, aby ji to barvilo zrovna regíně.

Mmch, prodávají se kapsle usnadňující opálení pro lidi, nejsou zas tak drahé. Jsou to právě bobule s betakarotenem a u zvířat (ne na opálení, ale na podporu červeného pigmentu :-D) fungujou taky, jen jsou levnější :-)

to pak jo...pokud se krmí myši velkým množstvím mrkve. Ono u albínů jsem se s tím setkala taky (proto jsem psala v jednom z předchozích příspěvků "u přírodně zbarvených hadů") teda u ještěrů a obojživelníků krmených cvrčkama krmenýma mrkví. Ti byli krmení záměrně mrkví a batátama kvůli těm Bombinám a Cordylům. Ale i u přírodně zbarvenýho zvířete by se to projevilo zintenzivněním oranžových a červených tónů, ale ne růžovýma flekama na břiše.

Oni jsou zřejmě citliví na ten nedostatek toho betakarotenu. Pokud ho nedostávaj, tak se to projebuje právě těma zánětama očí a krmení cvrčkama futrovanýma mrkví a batátama to odstraňuje. Nebo máznutí obsahu té kapsle na opalování na tlamku, ale to se povede málokdy, jsou dost plaší. Usuzuju, že budou v přírodě asi žrát nějaký hmyz, co je na ten betakaroten bohatý a maj proto možná nastavenou jeho vyšší potřebu.

U ojí regiusky se toto zbarvení břicha objevuje pravidelně před svlekem. Běžně má půlku terka suchou a půlku vlkou a vitaminy taky nedávám. Po zabarvení břicha na růžovo/oranžovo se do 2-4dnů začíná zakalovat a potom teprve zvyšuji vlhkost. Po svléknuté staré kůže toto zbarvení břicha mizí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru