Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimovat tuto zelvu ci ne?

Dobry den,
chtela bych se zeptat, zda mam zimovat svoji sestiletou zelvu vroubenou, ktera meri neco malo pres 12 cm ci preckat zimu v terariu, aby jeste povyrostla a zimovat pripadne pristi rok.
Zelva ma jinak dobre podminky, jen je obdarena udelem, ze pomalu roste (take mi bylo receno, ze tyto zelvy se nedoziji vysokeho veku...)

Predem dekuji za odpoved.
Ana

Předmět Autor Datum
Evidentně není něco v pořádku, pokud má ok podmínky, tak je problém vrozený, protože neroste (šestil…
krokodýl 28.10.2011 18:13
krokodýl
Dekuji za odpoved. Ano, samozrejme, chapu Vas. Podminky jsou stejne jako u ostatnich, ktere jsou ok… poslední
Ana 28.10.2011 18:52
Ana

Evidentně není něco v pořádku, pokud má ok podmínky, tak je problém vrozený, protože neroste (šestiletá marginata by měla být v podstatě dospělá více než 25 cm velká - krunýř), takže zimování by zřejmě ani nemusela přežít nebo naopak přežija a bude lepší (i když to spíš ne). Jak s tím naložit??? Já bych ji asi zazimoval, poněvadž, buď jí to nakopne a začne růst nebo se to vyřeší (nepřežije) a nebo přežije a bude na tom furt stejně. Takže pokud je to mazlík a nechcete o ni přijít, tak nezimujte (i když zřejmě tak jako tak dlouhá léta nepřežije) a pokud tak nějak nevíte, co s ní, tak ji zazimujte a možná se to vyřeší. Ovšem úplně předem by bylo zajímavé napsat ty údajně OK podmínky, resp. jestli se to týká jen jedné želvy a jiné rostou ve Vašich podmínkách dobře. To není nic osobního, neznám Vás, nevím, prostě občas zažiju, že si někdo myslí, že má ok podmínky a opak je pravdou.

Dekuji za odpoved.
Ano, samozrejme, chapu Vas. Podminky jsou stejne jako u ostatnich, ktere jsou ok (akorat se tedy nejedna o marginaty, tato jedna marginata zije oddelene). V lete ve venkovnim vybehu, jinak v zime tato zelva (ktera nezimovala) v terariu, pod lampou teplota okolo 30°C, v chladnejsim koute kolem 22 °C. K potrave podavam v lete byliny jako mlici, jitrocel, jetel apod. a v zime pekingske zeli, nekdy zeleninu a obcas kousek ovoce ci salat + podavani Combisolu A+D3. Moznost vajecnych skorapek prakticky neustale (v terariu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru