Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Infekce, svlek

Prosím o radu. Mám doma cca 3,5 letou krajtu královskou. Zhruba před půl rokem měla na hřbetu krvavé krusty (téměř po celé délce), které se dlouho hojily. (Po svleku to měla jako čerstvou ránu.) Byla jsem s ní u veterináře, kde mi dali jen Gentamicin což podle mě vůbec nepomohlo. Ale po delší době se to přecejenom zhojilo. Nyní to má zpět. Chci se zeptat jestli to může být nějaká infkece, kvasinky či něco podobného. Jako mechanické poškození to nevypadá a ani si dost dobře nedovedu představit kde by k tomu přišla. Mám obavy také kvůli svleku (věčné téma vím), ale nikdy jsem takový problém neměla. Cca 3 týdny už je zakalená, kůže je ,,vrásčitá" je vidět, že už by chtěla dolů, ale i přes rosení několikrát denně se nesvlékl ani kousíček kůže. Vždycky byl svlek bez problémů. Na břiše má cca 2*2 cm spálené místo od žárovky je možné, že je z toho ,,vystresovaná" a má se svlekem problém. Nevím jak to jinak vyjádřit. Za ty 3 roky co jí mám vše bylo v pořádku jen teď se vše nějak nahromadilo tak mam o ní strach.
Předem moc děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Bylo by foto?
Reptimania 01.11.2011 20:35
Reptimania
http://i117.photobucket.com/albums/o49/Weronica787 /Fotografie0638.jpg http://i117.photobucket.com/a…
Samaela 02.11.2011 19:16
Samaela
uf...hmmm...skoro nevim, co na ty fotky rict...je to dost masakr. To zvire musi dost trpet...tohle j…
.JaBula. 02.11.2011 19:37
.JaBula.
.JaBula.: Před tim pul rokem jsem na veterině samozřejmě byla myslím, že jsem to psala, že mi na to…
Samaela 03.11.2011 15:44
Samaela
Určitě higienické terárium, a knějakému specialistovi naplazy. Nevypadá to opravdu vůbec hezky
silverrrr 02.11.2011 19:38
silverrrr
Jak přijímá potravu? přijímá a vylučuje? Tak to je masakr, nejsem vet, ani neznám podmínky, ale dos…
Crocodylus 02.11.2011 19:38
Crocodylus
Určitě okamžitě hodit na ubrousky, noviny, prostě hygienu a tu dodržovat. v teráriu jen misku s vodo…
jiher 03.11.2011 06:52
jiher
regiuska se v přírodě vyskytuje na dost rozsáhlém území - proto se také různí informace o tom odkud…
cooleescheck 03.11.2011 13:28
cooleescheck
framykoin jsem chtěla používat na poranění leguána a vete - odborník na plazy - mi to rázně zakázala…
cooleescheck 03.11.2011 13:31
cooleescheck
Crocodylus: Děkuji za rady. Na novinach je od zacatku, terarko vydesinfikovane. Taplotu ma celý 3 ro…
Samaela 03.11.2011 15:33
Samaela
Jak už psali kolegové nahoře, hygienické terárko, sucho. V žádném případě ne zvedání vlhkosti. Ty lé…
Aurifer 03.11.2011 15:55
Aurifer
Děkuji za odezvu. Zeptám se dalších veterinářů. Samozřejmě s ním jezdim jen ke specialistům na plazi…
Samaela 03.11.2011 16:33
Samaela
Váš poslední příspěvek ale odporuje těm předchozím, např. Řídim se podle literatury. Veterinář vidě…
Aurifer 03.11.2011 17:28
Aurifer
Špatně se to tady popisuje. Řeším 2 různé problémy menší rány na hřebtu (což může mít infekční původ…
Samaela 03.11.2011 18:01
Samaela
no nevim tady to neni ale ubec hazky.Jen se chci zeptat jak se ji to stalo ...jako popaleni od zarov… poslední
morfer 22.11.2011 00:12
morfer

http://i117.photobucket.com/albums/o49/Weronica787 /Fotografie0638.jpg
http://i117.photobucket.com/albums/o49/Weronica787 /Fotografie0634.jpg?t=1320257165

Dnes jsem se po 3 týdnech konečně dočkala svleku. Překvapivě se mu to povedlo velmi dobře, ale kvůli popáleninám na břiše to ted vypadá takhle. Na hřbetu to samé, ale v menším rozsahu. Už jsem se poradila s veterinářkou. Vypadá to hrozně bude se to dlouho hojit. Ted jen desinfikovat a mazat...Děkuji za jedinou odpověď:-)

uf...hmmm...skoro nevim, co na ty fotky rict...je to dost masakr. To zvire musi dost trpet...tohle je opravdu na veterinare (coz teda asi bylo uz v te dobe pred pul rokem). Ovsem kvalifikovaneho, ktery udela poradnou diagnostiku a podle toho stanovi lecbu. Do doby, nez se cela tkan zajizvi by bylo vhodne mit krajtu v terarku bez substratu. Na fotce to teda neni videt, ale to rude je porad jeste sedrena "kuze bez supin" nebo to jde az na svalovinu? Mokva to? Co ta popalenina? Nemuze to byt take projev stejneho problemu?

.JaBula.: Před tim pul rokem jsem na veterině samozřejmě byla myslím, že jsem to psala, že mi na to dali oční kapky Gentamicin, který mu vůbec nepomohly. Vet kterýmu jsem ukazovala toto zranění se chytal za hlavu, že mi na něco takovyho dali gentamicin. Nyní to jen desinfikuju betadinem. Na hřbetu to spálené určitě není a odřené dle mého také ne. Na druhém fotu je to bohužel jen svalovina a je to od včerejška stejné. Zbylé rány jsou sušší, zatažené. Na břiše jsou to popáleniny, na hřbetu nevim ani veterinář mi na to nic neřek. Aspoň vim, že už k němu v životě nepůjdu.

Jak přijímá potravu? přijímá a vylučuje?

Tak to je masakr, nejsem vet, ani neznám podmínky, ale dostat zvíře v tomto stavu tak:
1) půjde na hygienický substrát - noviny, ubrousky. chce to dodržovat maximální hygienu !!!
2) vzhledem popálení od žárovky (mj. v jakých teplotách ji máte, že se musí namotat na žárovku, aby se zahřála ?) bychdal pryč žárovku, a nahradil ji topnou folií pod terárkem.
3) takovéto rány chce léčit, toto zvíře by měl vidět veternář, (pokud je podezření na infekci - udělat výtěr tlamky, kloaky a poslat to na rozbor, počítejte cca 300kila za vyšetření, ale budete mít jistotu, pokud přijímá, a vylučuje, počkal bych s invazivním vyšetřením a snažil se spíš zahojit otevřené rány)

Miska se stále čerstvou vodu na pití je samozřejmost.

Tyto rány se musí zatáhnout. Asi bych dal antibiotickou mast (framikoin). Pokud se bude rána dobře hojit a had se opět zakalí, pomohl bych mu koupelí (cca 26st vlažná voda) s výluhem z heřmánku ,nebo třezalkou. Dejte pozor, aby byla vlhkost do 50%. P.r. je z afriky a v této fázi by byla větší vlhkost spíš na škodu. Přesněji : rány budou mokvat.

Snad moje doporučení doplní i další lidi, co mají praxi s úspěšným očetřením poraněných plazů.

Hodně štěstí a informujte o postupu... ;-)

Určitě okamžitě hodit na ubrousky, noviny, prostě hygienu a tu dodržovat. v teráriu jen misku s vodou a úkryt třeba z nějaké krabičky. Nepsal si jakou máš v teráriu vlhkost. Tohle by klidně mohlo být s příliš vysoké vlhkosti. Regiuska je přece jen ze suchých oblastí, takže vlhkost tak kolem 50%.

regiuska se v přírodě vyskytuje na dost rozsáhlém území - proto se také různí informace o tom odkud pochází. Ty lokality zahrnují jak místa s nižší, tak s vyšší vlhkostí.. samozřejmě souhlasím že této regiusce je třeba držet sucho.
Jinak ještě doporučuji krmit malou potravou aby se rány neroztahovaly.

Crocodylus: Děkuji za rady. Na novinach je od zacatku, terarko vydesinfikovane. Taplotu ma celý 3 roky stejne a v zivote ho tuto nenapadlo. Samozrejme hned jak se na ne zacal namotavat terarko se predelalo aby na ne nemohl. (cca 2 měsíce zpět) Ta teplota ted je kolem 25 a lokalně 32-33°C. Málo? Hodně? Řídim se podle literatury. Veterinář viděl jen foto. Bylo mi doporučeno desinfikovat zredenym betadinem a poté aplikovat betadin. mast. Vet mi řekl, že mám zvýšit teplotu v teráriu + vlhkost a krmit až 2* týdně, aby se co nejvice svlikal. Je mozné, ze se tim kůže rychleji regeneruje....?nevím...Jedna rana uz se zatahla a je sušší, druhá rána (z druhé fotky) je bohužel porád stejná. Ty menší na hřbetu jen desinfikuju jak uz jsem psala neco podobneho malého mel uz cca pred pul rokem a veterinar mi na to dal oční kapky, které mu nepomohli. Popálené to určitě není a odřené podle mého taky ne. Proto jsem mela podezreni na nejakou kvasinkovou infekci ci neco podobneho. Na radu vet jsem před chvílí zkoušela krmit bohužel si potkana nevzal, což se mi nikdy nestalo vždycky žral velice dobře. Zkusim mu jí dát přes víkend a uvidime.

Jak už psali kolegové nahoře, hygienické terárko, sucho. V žádném případě ne zvedání vlhkosti. Ty léze jsou plné infekce kdovíjakého původu. Chtělo by to odborníka na plazy ne tohohle veterináře, co Vám radí takové s prominutím hovadiny- krmit častěji hodně malou kořistí, ale stačí tak 1x za 7-10 dnů, aby se ty léze neroztahovaly , jak už bylo psáno výše. Pokud nebude brát malinké potkany, dávala bych mu přikleplé džungaráky nebo pískomily, vždycky jenom 1 krmné zvíře. Ale rozhodně nevyvolávat svleky, protože ty to znova akorát otevírají. S teplotou nic dalšího nedělejte. Chtělo by to odebrat vzorky z těch lézí, udělat kultivaci a test rezistence, aby se vědělo, co v tom je za svinstvo a kdyby bylo potřeba antibiotik, což v tomto případě skoro ano, tak jakými to potom léčit. Ona řada veterinářů tohle podcení, prostě na to prásknou Framykoin, jenže ten spíš často nadělá více škody než užitku. Navíc řada původců je proti němu rezistentní, takže léčbu to uplně zbytečně protahuje a často i zhoršuje.

Takže: zašla bych s tím zvířetem za veterinářem, co rozumí plazům a bude vědět co dělá. nechala odebrat vzorky z těch lézí, kultivaci, test citlivosti. Mezi tim desinfikovat betadinou, to je OK, ale nenechávejte to volně, kupte mřížku Innadine (je to taková mřížka napuštná jódem), ustřihněte kousek té mřížky velikostně akorát na ty rány a přelepte to. Každý den měnit. Ona ta Innadine je výborná, možná se to zhojí samo o sobě ještě než budou výsledky kultivace. Pokud ne, tak potom léčit antibiotiky na základě výsedků testu. MOc s tim vším neotálejte, to zvíře musí dost trpět.

Děkuji za odezvu. Zeptám se dalších veterinářů. Samozřejmě s ním jezdim jen ke specialistům na plazi, ale jako těmeř všude titul není vše. Sice nejsem veterinář, ale studuju medicínu, takže zánět bezpečně poznam. Nejsou to infekční rány (zatím, samozřejmě se to musí hlídat) proto kultivace není na místě. Asi jen u toho hřbetu, ale to ted nebudu řesit ted jsou přednější ty větší rány - popáleniny. Prevenci v podobě hygieny atd. jsem provedla. Ted počkam přes víkend, zda se všechny zbylé rány zatahnou jako ty ostatní. Děkuji za typ na Innadine to mě nenapadlo. Normálně to přichytit náplastí??

Váš poslední příspěvek ale odporuje těm předchozím, např.

Řídim se podle literatury. Veterinář viděl jen foto

Samozřejmě s ním jezdim jen ke specialistům na plazi

Ta rada toho veterináře nebyla uplně košer.

Proto jsem mela podezreni na nejakou kvasinkovou infekci ci neco podobneho

Ono podle těch fotek to zrovna moc čistě nevypadá, navíc pokud se to takhle pořád obnovuje, tak tam bude nějaký další problém, bránící ve vyhojení. Ale když víte, tak nebudu zbytečně radit ;-) Co se týče té Innadine, tak ji normálně přelepte polštářkovou náplastí.

Špatně se to tady popisuje. Řeším 2 různé problémy menší rány na hřebtu (což může mít infekční původ, protože se to opakovaně vrací) druhý problém jsou popáleniny, které se mu udělaly v poslední době mojí vinou (nedostatečně zabezpečené žárovky). Ty jsou zatím čisté. Že se řídím podle literatury to se vztahovalo jen k tý teplotě v terariu. Stejně tak, že jezdím s hadem k vet, který se specializuje na plazi, patřilo k té vracející se ráně. Ne (!) k popáleninam, které viděl vet jen na fotkach. Nevim jestli si dobře rozumíme. Každopádně jsem tuto diskusi založila kvůli méně závažnému problému (svlek a malé ranky na hřbetu) nyní, když se had slíknul řeším závažnější poranění. Innadine zítra koupím, náplastí přelepím. Děkuju. Až se to zlepší vložím sem fotky a jak jsem to řešila. Snad to třeba někomu v budoucnu pomůže i když bych to nikomu nepřála.

no nevim tady to neni ale ubec hazky.Jen se chci zeptat jak se ji to stalo ...jako popaleni od zarovky? kde je ta zarovka umistena ? nevim jestli uz byle zde zminovano v cem chovas svoji Reginu?..nejsem sice vet nebo tak ale nakej patek uz hady mam a todle.kazdopadne okamzite bych ji prendal do jineho terarka zadny substraat jen na ubrousky,miska vody a ukryt.Terarko ve kterem ji chovas normalne vse vyndat odzbrojit a poradne vymejt osobne mam dobre zkusenosti z Desinfekcni vodou co pouzivaji zubari.Jelikoz sem cetl ze si psala ze se to zahojilo a pak vratilo tak.Po tom jak se to zahojilo si ji dala na zpet do puvodniho prostredi kde byla normalne ? jestli ano podle me chyba.Ze svlekem u Regin je to ponekud tezke a individualn mel sem Reginu zedny problem ze svleckou a mel sem Reginu ktere sem musel vylozene davat teple koupele a lazne.I tomu hadovy se logicky ulevi kdyz starou kuzi sunda.Rosit teplou az horkou vodou (muzes uplne horkou jelikoz nez to projde pres hadicku roztrikovace coz sama muzes vyzkouset voda je uz studena).No a v neposledni rade bach asi vymyslel jine umisteni zarovky!!! Urcite vis ze Reginy jsou snadna vystresle atd nakej ten vliv to muze mit take na celkove chovani,coz si myslim ze je logicky ....kdyz se nekdo spali o zarovku ....da se poridit hodne vytaminu prirodnich ktere si pridavaji do vody.
osobne mam dobrou zkusenost z aloe vera do vody(pozor na davkovani)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru