Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nezimovana zelva

Dobry den, prosim Vas o radu. Mam rocni zelvicku zelenavou. S nastavajici zimou mam starosti, zimovani zelv maji provadet jen zkuseni chovatele..Ja se do zimovani poustet nechci. Zelvicka je v tomto obdobi vetsinu casu neaktivni a spi, aktivitu projevuje treba jen hodinu denne. Vsude pisou, ze kdyz zelvu nezimuji mam ji vytvorit vhodne podminky pro udrzeni aktivity, mohl byste mi prosim nekdo poradit v cem se tyto podminky lisi od beznych? A celkove jestli je tenhle jeji stav normalni? Moc dekuji za odpoveď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vzhledem k tomu, že Vaše želvička doposud nezimovala, není tím dotčená, je její současné chování chy…
Epanterias 17.11.2011 17:35
Epanterias
není tím dotčená Blbost. Želvy - právě pro to co píšete dále (že mají zimování v genech) jsou vždy…
cooleescheck 20.11.2011 17:07
cooleescheck
Vzhledem k tomu, že želvy dlouhé roky chovám i odchovávám (Vy určitě také, dle Vašich textů nahoře)…
Epanterias 20.11.2011 18:59
Epanterias
je těžké nereagovat když někdo napíše něco s čím nesouhlasíte:-) na tom se asi shodneme.. A diskuzí…
cooleescheck 20.11.2011 20:02
cooleescheck
Pokud už máte pocit, že je v lednici nedostatečná vlhkost, tak to je další neřešitelný problém?:-D J…
Epanterias 20.11.2011 20:14
Epanterias
Vazne se to nejak zvrhlo,, dekuju tem kteri mi poradilia rekli svuj nazor... Zkusim ji koupat castej…
nezimovana zelva 20.11.2011 22:05
nezimovana zelva
to jste si z toho všeho vybrala zrovna tu nejblbější radu :x: v čem tedy spí?
lupus 21.11.2011 09:11
lupus
takze nekoupat?! zahrabava se do vlhkeho kokosoveho vlakna(do pripraveneho michaneho)..diky Od prist…
nezimovana zelva 21.11.2011 16:12
nezimovana zelva
Ona taky každá želva je jiná a nejde obecně říct jak by se měla v zimě chovat... dodržte správné pod…
cooleescheck 21.11.2011 19:26
cooleescheck
zelvicku mam od letosniho brezna,a ten rozdil v chovani tu opravdu je... Moc dekuju za typy a rady:)… poslední
nezimovana zelva 21.11.2011 20:35
nezimovana zelva

Vzhledem k tomu, že Vaše želvička doposud nezimovala, není tím dotčená, je její současné chování chybné. Hledejte chybu ve špatném chovu, nejspíše v nízké teplotě (s poklesem teplot v místnosti a nedostatečným ohřevem klesá i metabolismus a aktivita želvy) a dost možná i mizerném osvětlení, na které někteří jedinci také reagují. Pokud by byly podmínky optimální, pak se mládě nemá důvod chovat odlišně od aktivního života v létě. Kdyby se jednalo o mnohaleté zvíře, které skutečně zimováním každoročně procházelo, pak se samosebou snaží o přípravu alespoň nějakou dobu vzdor teplotám, jak jsem se sám přesvědčil, ale Vašem případě se o uvedenou skutečnost nejedná. Co se týká zimování, to co jste napsal/a o tom, že jej mají provádět jen zkušení chovatelé, to je taková zuby nehty se držící výmluva. U ročního mláděte s absencí zimování moc škody nenaděláte, ale další roky je potřeba již zimování želvě poskytnou, má-li prospívat a růst, tak jak má. Diskutovat o tom, že to není třeba je opravdu zbytečné, tento druh jako řada jiných evropanek zimováním prochází celou svou éru evoluce a předpokládat, že zvířeti absence toho, co má i v genech, aby přežilo, neškodí, je zcestná. Žel Bohu dost želv vydrží bez zimování i deset dvanáct let, než se to na nich odrazí definitivně, stejně jako "úspěšné podlahové chovy" na nichž mi občasně někdo prezentuje, že to jde i jinak, než tvrdím. Po pár letech se mezi řečí dozvím, že želvička už jaksi není. S tím už ale nikdo na světlo nevyleze. Letos tedy vynechte, želvu dobře krmte, upravte teplotu a osvětlení a do příští zimy nastudujte správné informace, jak želvu zazimovat, samotný průběh i dobu zimování a probouzení (stále si část lidí myslí, že želva zimuje ze dne na den a stejně tak se ze dne na den probouzí, na což dost zvířat doplácí infarkty). Důležité je i vymyslet místo, není vhodné to řešit na poslední chvíli. Věřte, že zimování skutečně opodstatnění má, je ho třeba nejen pro fertilitu zvířat, ale i pro další správné životní projevy a není třeba se ho obávat, pokud se na to připravíte. Zase tak těžké to není.

není tím dotčená

Blbost. Želvy - právě pro to co píšete dále (že mají zimování v genech) jsou vždy přes zimu méně aktivní. Moc dobře vědí že mají zimovat, i když to nikdy nedělali. Paní má teploty i vlhkost dobré!
Jinak absolutně souhlasím s tim že se želvy zimovat mají, nicméně pro někoho kdo např bydlí v paneláku je to více než nereálné.. a v případě že na zimování nezaručí adekvátní podmínky želvě spíš ubližuje (např zimování v ledničkách)...
Doporučuji želvu častěji koupat, bude aktivnější.

Vzhledem k tomu, že želvy dlouhé roky chovám i odchovávám (Vy určitě také, dle Vašich textů nahoře) si troufám tvrdit, že to rozhodně blbost není, ale po zkušenostech z jiných vláken o tom již polemizovat neohodlám. Ono to tu stejně nepadá na úrodnou půdu, jako ostatně v každém vlákně. Člověk se se*e s odpovědí, aby se to nakonec zvrhlo zase v diskusi o tom, kdo má a nemá pravdu, obhajobu a dokazování místo toho, aby se toho účastnili lidé, kteří k tomu skutečně mají co říct. Kdo bydlí v paneláku může bezpečně zimovat na zaskleném balkoně jako to dělám já roky se svými želvami a nemám jediný problém, lednice je taky velmi dobré řešení, pokud tam nejsou zároveň nacpané potraviny, takže tam imrvere někdo leze. Nemluvě o tom, že dost lidí už zimuje ve vinotékách, které mají prosklená dvířka, takže tam není vůbec potřeba želvu rušit. Pokud má někdo problém se zimováním obecně, má se na chov želv z evropy vykašlat, je to to nejsnazší řešení. Pokud si zvíře pořizuji, zjistím si dopředu informace a následně neřeším neřešitelné. Je zajímavé, že moje letošní odchovy jedou pod žárovkami jak fretky, žerou dvakrát denně a neaktivitu neznají, stejně jako moje loňské. Vzdušná vlhkost je paráda, ale já i Lupus jsme měli na mysli trošku jinou vlhkost. Ale jak říkám, poraďte paní třeba potápění v Rudém moři;-)

Pokud už máte pocit, že je v lednici nedostatečná vlhkost, tak to je další neřešitelný problém?:-D Jednak želvy zpravidla zimují v přihrádkách na zeleninu nebo vlastních boxech, takže je většinou prostor pro únik vlhka resp. odpar omezený, za druhé valná většina chovatelů zimuje na substrátu. Proč myslíte, že se občas při kontrole substrát lehce porosí, nebo proč se dávají do ledniček misky s vodou nebo vlhkým substrátem?? A jen tak na okraj, poslední dobou se dost polemizuje i o zimování ve "vlhku";-)(myšleno vlhku v jakém bylo zvykem zimovat doposud). Neragovat na to s čím nesouhlasíte, v tom se s Vámi skutečně shodnu, ale razím názor, že diskutovat je vhodné ve chvíli, kdy jsou mé názory něčím podpořené. Pak totiž vznikají obdobná vlákna s nesmyslnými odpověďmi, jakože hroznýši mají boule na prostředku hlavy, protože žijí v malém teráriu. Chtěl jsem na to reagovat, ale radši jsem to spolkl. Takže nereagovat na blbost pro mě asi není tak těžké jako u Vás.

Ona taky každá želva je jiná a nejde obecně říct jak by se měla v zimě chovat... dodržte správné podmínky(zvýšená teplota, noční vlhkost, kvalitní dostatečná strava) a tím děláte vše co můžete. Ještě mě napadlo, jak dlouho želvu máte? Jestli je její neaktivita opravdu vázaná na přicházející zimní období?
Želvy, které nezimuji protože je prodávám, jsou sice v zimě méně aktivní, není to ale nijaký markantní rozdíl.. S přicházející zimou přidám wattáže, častěji koupu a přidávám Dtrojku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru