Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem gekončík - terárium

Zdravíčko,
chtěli bychom si pořídit gekončíka nočního, a protože s tím nemáme moc zkušeností, byl bych rád, kdybyste nám poskytli pár rad :)
Připravili jsme si pro něj terárium podle rad (viz obrázek), které jsme si přečetli. Takže jako podklad jsme zvolili papírové ubrousky. Dále mu chceme pořídit topný kámen, ale bohužel nevíme kolika watový, a kmen, na kterém by se mohl pod žárovkou vyhřívat. Rozměry terária jsou: 42 x 50 x 77 (h x š x v).
Víme, že musí mít nadrcený vápník v mističce a obalované cvrčky ve vitamínech, proto mám dotaz, jestli je vhodný Reptivite..?

Moc děkuji za odpovědi Kuba

Předmět Autor Datum
gekončíky nočné ocenia skôr nižšie terárium s väčšou plochou dna. hento síce jednému bude stačiť, al…
perenquen 17.11.2011 21:28
perenquen
Já bych do tohohle terárka teda gekončíka taky nedávala. Když se ale přece rohodnete, že ano, tak je…
Lyncha 17.11.2011 23:56
Lyncha
občas z té stěny také spadnou - nebezpečí úrazu (výška by stačila i 30cm)
lygodactylus 18.11.2011 09:34
lygodactylus
Taky záleží, jak jsou udělaný. Když schodovitě, riziko je menší - spadnou jen na tu terásku pod, ne…
Lyncha 18.11.2011 15:20
Lyncha
žárovku šoupnu do rohu :-) ale ty terásky asi nepujdou :-( je to už hotové pozadí :-( tu velkou misk…
Kubanek 18.11.2011 18:13
Kubanek
Tak buď žárovka nebo topnej kámen, obojí být nemusí. U topnýho kamenu akorát ozkoušet na kolik se ro…
lacerta 18.11.2011 19:25
lacerta
Žárovka mi přijde dost vysoko na to, aby byla i na vyhřívání, topný kámen bych klidně pořídila, něja…
Lyncha 18.11.2011 19:59
Lyncha
ok pořídíme nějaky malý topný kámen... mužu se eště zeptat naty vitamíny ? stčí obalovat cvrčky v RE…
Kubanek 18.11.2011 20:34
Kubanek
To terárium je sice hezké, ale pro gekončíka bohužel nepříliš vhodné až dost nevhodné. Moc rád bych…
nikolas 18.11.2011 21:31
nikolas
Jak už tady někdo psal,dej tam goniurosaury.Na dno dej vlhkou rašelinu,nějakou rostlinu,pár větví ne…
Martin1 18.11.2011 21:37
Martin1
takže které druhy by se do toho hodily ?? chamíky už nechci ...
Kubanek 18.11.2011 21:44
Kubanek
Tak ty ubrousky tam má snad jen do začátku, po karanténě nebo až odroste mu tam asi dá substrát... A…
lacerta 18.11.2011 21:50
lacerta
ano ubrousky jen na začátek pro mládě :-) líbil se nám gekončík, ale rádi si necháme poradit i jiné…
Kubanek 18.11.2011 21:53
Kubanek
Pokud nebudete pořizovat hned dospělce,ale jen mládě,tak pro něj je to terárium úplně zbytečné.Mládě…
LukášD 18.11.2011 22:27
LukášD
Já mám tedy také vyšší terárium pro gekončíky cca 60x40x50 mají terásku a maximálně ji využívají..sa… poslední
Anubis 1 22.11.2011 13:16
Anubis 1

gekončíky nočné ocenia skôr nižšie terárium s väčšou plochou dna. hento síce jednému bude stačiť, ale je zbytočne vysoké.

skôr by sa do toho terária hodil nejaký šplhavý druh, napríklad populárny Rhacodactylus ciliatus. ...prípadne z gekončíkov sú pomerne šplhavé niektoré druhy rodu Goniurosaurus, napr. bežný Goniurosaurus luii. goniurosaurom navyše stačí izbová teplota (cca 22-25°C), takže za normálnych okolností im netreba terárium dodatočne vyhrievať

Já bych do tohohle terárka teda gekončíka taky nedávala. Když se ale přece rohodnete, že ano, tak je pak nutné zařídit ještě vlhký kout, ve kterém se bude svlíkat. Žárovka by neměla viset uprostřed, ale v rohu, aby bylo nějaké teplejší a nějaké chlednější místo. Jinak gekončíci neuvěřitelně rádi šplhají, takže kdybyste mu chtěli udělat radost, udělejte na jednu tu stěnu terásky, klidně až ke stropu. Aspoň bude mít víc místa než jen to dno zastavěné miskama a spol.

Tak buď žárovka nebo topnej kámen, obojí být nemusí. U topnýho kamenu akorát ozkoušet na kolik se rozehřeje a jak hřeje aby se gekončík nepopálil - a to je stejně nutný ozkoušet, takže watáž moc poradit nejde. Terásky bych nehrotila, třeba moji gekončíci moc nešplhaj - takže by vhodná větev mohla stačit.

Žárovka mi přijde dost vysoko na to, aby byla i na vyhřívání, topný kámen bych klidně pořídila, nějaký menší, 3 až 5W. Všechny by měly být řešené tak, aby se nerozpálily na vyšší teplotu, takže když to bude kvalitní výrobek a ne nic zfušovaného, tak nehrozí popálení zvířat. Samozřejmě je třeba před ubytováním zvířete proměřit teploty v terárku, aby bylo nějaké místo teplejší (zpravidla pod tou žárovkou) a nějaké chladnější, kde by měl být i ten vlhčí kout na svlékání. Topný kámen má tu výhodu, že se tam zvířata můžou hřát i v noci, ne všechna to využijí, ale některá jsou zmrzlíci. Kámen hřeje jen v bezprostředním okolí, takže nenarušuje pokles nočních teplot a ani nepřetápí terárko. Samozřejmě, že gekončíci jsou držáci a stačí jim málo, ale když už si člověk pořizuje zvíře, tak proč mu nedopřát to nejlepší, co může.

To terárium je sice hezké, ale pro gekončíka bohužel nepříliš vhodné až dost nevhodné. Moc rád bych věděl kde jste si přečetli rady, na jejichž základě jste pořídili perfektní terárium pro pravý opak gekončíka.
A ty papírové šnuptychly - pardon ubrousky - to jste si zřejmě přečetli na stejném místě, že. Když už se s nemalým úsilím či nemalými náklady pokoušíte napodobit přírodu na stěnách, tak přece na dno nedáte zmuchlané ubrousky. Papír se dává do karanténních nádrží nebo ke zvířatům, jejichž stolice je řídká a páchnoucí. Bobek gekončíka je suchý a neškodný.
Jinak pokud se mu náhodou podaří vylézt na tu zadní stěnu a pak spadne ze třičtvrtě metru na dno, tak ho ani ty ubrousky nezachrání. A už vůbec mu tam nedávejte kmen, není to leguán a ke šplhu není uzpůsobený.
Do tohoto terária bych rozhodně dal nějaké lezce od přírody - pravé gekony, chameleona apod. těm bude perfektně vyhovovat. A pro gekončíka si pořiďte terárium o trochu větším půdorysu, výšce do 40 cm, na dno hrubší písek, pár úkrytů, terásky a skalku a vejdou se vám tam hned tři - samec a dvě samice.
Topný kámen bych vynechal (ale ničemu neškodí, pokud není moc silný), kámen nasvícený žárovkou je klasika, která gekončíkům zcela vyhovuje.
Mističku s vápníkem můžete vynechat, ale pak cvrčky lehounce obalujte ve směsi vitamínů (třeba i Reptivite) a vápníku - (třeba Plastin) v poměru tak 1 : 3.
Zkrátka - vyměňte terárium a gekončík se bude mít jako v ráji.

Jak už tady někdo psal,dej tam goniurosaury.Na dno dej vlhkou rašelinu,nějakou rostlinu,pár větví nebo kusů kůry a trio goniurosaurů se tam bude mít jako v ráji.Jsou to nádherné zvířata,bohužel každý doporučuje jen gekončíky noční,přitom je obrovské množství zajímavějších gekonů.

Tak ty ubrousky tam má snad jen do začátku, po karanténě nebo až odroste mu tam asi dá substrát... A proč by gekončíka nezachránily ani ubrousky při pádu ze stěny mi taky není moc jasný - to není výška, kdy by utrpěl nějaký zásadní zranění pokud nebude mít ostrý předměty v terárku (jakože nemá). Kmen (ne přes celou výšku, ale položenej na dně) gekončík využije, i když moc nešplhá.
Terárko je sice trochu nešťastně zvolený, ale zase je dostačující plocha dna, tak proč ne. Jenom bude využitej jen spodek. Jasně, že by tam byli lepší gekoni, ale když se zadavateli víc líbí gekončík...

Pokud nebudete pořizovat hned dospělce,ale jen mládě,tak pro něj je to terárium úplně zbytečné.Mláděti by spíš prospěl menší plastový box (30x30x30cm).A až povyroste ,tak do terárka.Už jen kvůli příjmu potravy..
Jak už tady zaznělo,pro gekončíky je to terárium nevhodné.Spíš bych do něj dal 1,2 Rhacodactylus ciliatus nebo 1,1 Gekko gecko / vittatus atd.Prostě něco,co využije tu výšku.Ubrousky tam nemají žádný význam (ani pro mládě),na dno rašelinu/rašeliník/piniovou kůru..apod.

Já mám tedy také vyšší terárium pro gekončíky cca 60x40x50 mají terásku a maximálně ji využívají..samec prakticky dolu nechodí-jen když ho nalákám červíkama-bere to hlavou dolů prostředkem(ještě nikdy nespadl). Samičky(3) se tam u něj tak nějak prostřídávaj, jinak jsou dole. Když jsem je měla v menším teráriu chodili na záchod do jednoho kouta. Nyní jsem jim dala na terasu kokosový ořech a oni si z něj udělali kadiboudu-chodí tam všichni:-)) Vyhřívám žárovkou a pod ní je kámen..pár skrýší(stejně bývají namáčlí v jedné). Daří se jim maximálně dobře..hlavně když dostanou Zophopas Moorio-ty zbožňujou. Vitamíny používám jedině Roboran. Jinak substrát mám rašelinu s pískem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru