Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Leguán zelený - osvětlení terária

Dobrý den

Předem říkám, že jsem prolezl co se dalo, než jsem položil dotaz :-) Chystám stěhování a při té příležitosti budu nově zařizovat terárium pro leguána. Předpokládané rozměry 150x100x180 (d,š,v). Nejsem si ale zcela jistý, jak vyřešit osvětlení a zdroj tepla. Terárium bude větrané zepředu a shora. Po pročtení jsem se rozhodl jako zdroj UV pořídit Osram Vitalux 300W. Používal bych ho cca 1-2 hodiny tak 2x denně. Na osvětlení pokukuji po zářivkách Osram Biolux. Ale co pořídit jako zdroj tepla, když nebude svítit Vitalux? Nějakou výbojku? Jednu nebo více? Jak silné na tak velké terárium? Otázek je hodně, děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, přiznám se, že bych se na to normálně vyprd, ale když Mařena doporučil tak perfektní osvětlení…
MadMike 23.11.2011 14:41
MadMike
Dobrý den,budu ted stavět nové terárko o podobných rozměrech jako psal jbarta a také se ted snažím v… poslední
pedrulkaleguan 03.01.2013 14:42
pedrulkaleguan

Ahoj,
přiznám se, že bych se na to normálně vyprd, ale když Mařena doporučil tak perfektní osvětlení, nedá mi to:

Osramka dobrej výběr...

Používal bych ho cca 1-2 hodiny tak 2x denně.

- doporučuju prvních pár měs. nedávat rozhodně blíž jak 50-60cm od legoša i při tomhle svícení.

Jako zdroje tepla jsou dobrý halogeny - buď tam dej lineární halogen 118mm 100-150W (vypadá to nějak takhle), ten se zasadí do takovýhodle svítidla/reflektoru. Mrkni po netu, dá se to koupit i kolem 70-80kč vč. zdroje (kterej ale vydrží tak 14 dní, takže co se týče samotnýho halogenu, doporučuju zn. Narva nebo Orbitrek, Osram ne!).

Další možnost, v případě, že zvíře není ještě statný osmikilový samec je dát tam 75-80W PAR38 Flood halogen - je to trochu dražší, ale PAR reflektory jsou suprová věc - je to E27, takže jen objímka a dlouho vydrží. Menší velikost než PAR38 (to číslo udává průměr refl.) rozhodně nedoporučuju (max. ještě PAR36).

Na strop - takhle - přijde mi zbytečný tam rvát v dnešní době trubice - trubky jsou jen takový šidítka, přimlouval bych se za něco lepšího - mrkni po netu na halogenidové výbojky (metal-halide), dělají se už taky i do objímky - je k nim potřeba předřadník (stejně jako k trubicím) a když to není určený do objímky pro otevřená svítidla, ještě se musí pořešit svítidlo - vychází to tak kolem 2000, ale dá se občas koupit něco za pakatel i na aukru či ebay, popř. se dá i trochu vyzrát nad svítidlem. Krásně to prosvítí celý terárko, legoš bude supr vybarvenej, bez "depek" a kdyby tam přežily nějaký rostliny (což zaručeně nepřežijou, v tak malým terárku)... :-)

Jinak jestli to chceš všechno narvat dovnitř, tak ubyde dost prostoru, hlavně kvůli tý osramce - šla by dát nad terárium nebo pak pořídit jinej- třeba celodenní zdroj.

Předpokládám, že když stavíš větší terárko, že to není už párměsíční mládě, proto tam HLAVNĚ nedávej žádný žárovčičky Exo Terra Gio Tight Beam, Repti-Glo (ani kdyby to byla čtyřicítka) a podobný tragedie ;-)

Dobrý den,budu ted stavět nové terárko o podobných rozměrech jako psal jbarta a také se ted snažím vyřešit to osvětlení,avšak moc nerozumím všem těm pojmům.Kdybyste byl někdo tak hodnej a hodil sem foto svého terárka,tak mi to moc pomůže..kouknu,jak vypadají ty světla,jak jsou velký a kam jsou zapojený a nechám se inspirovat.
Předem moc díky,jestli sem někdo tu fotku dáte.AHOJ Lenka:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru