Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Leguán zelený - osvětlení terária

Dobrý den

Předem říkám, že jsem prolezl co se dalo, než jsem položil dotaz :-) Chystám stěhování a při té příležitosti budu nově zařizovat terárium pro leguána. Předpokládané rozměry 150x100x180 (d,š,v). Nejsem si ale zcela jistý, jak vyřešit osvětlení a zdroj tepla. Terárium bude větrané zepředu a shora. Po pročtení jsem se rozhodl jako zdroj UV pořídit Osram Vitalux 300W. Používal bych ho cca 1-2 hodiny tak 2x denně. Na osvětlení pokukuji po zářivkách Osram Biolux. Ale co pořídit jako zdroj tepla, když nebude svítit Vitalux? Nějakou výbojku? Jednu nebo více? Jak silné na tak velké terárium? Otázek je hodně, děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Mám terko podobních rozměru a na vrchu mám 3 bodovky 12voltu davají do vzdálenosti 30cm tak 28 stupn…
Mařena 23.11.2011 12:44
Mařena
Ahoj, přiznám se, že bych se na to normálně vyprd, ale když Mařena doporučil tak perfektní osvětlení…
MadMike 23.11.2011 14:41
MadMike
Děkuji za odpovědi... Po důkladném zkoumání, jsem se zatím rozhodl pro následující. Zdroj UV záření…
jbarta 23.11.2011 20:19
jbarta
3 bodovky 12voltu davají do vzdálenosti 30cm tak 28 stupnu.A ještě jednu bodovku Exo Terra Gio Tight…
danio007 23.11.2011 20:32
danio007
Uplně supr. Halogen bych zkusil asi rovnou 150W, to horní větrání udělat co největší, ať to tam pak…
MadMike 24.11.2011 08:53
MadMike
A v čem je horší ten magnetický předřadník oproti elektronickému? Hádám, že to bude spojeno s životn…
jbarta 24.11.2011 15:09
jbarta
Laicky : šetří to výbojku,u zářivek to nezpůsobuje blikání (50Hz),tolik se nehřeje oproti elektromag…
Thomas_Rayen 24.11.2011 22:28
Thomas_Rayen
Jasan, + podstatně menší spotřeba (indukční 70W žere i 90W), podstatně nižší hmotnost a delší stabil…
MadMike 25.11.2011 09:06
MadMike
Děkuji všem za rady! Už v tom mám trochu jasněji :-) Stejně jak píše MadMike za pár let to bude zase…
jbarta 25.11.2011 09:28
jbarta
Jasně že vím do čeho jsem se pustil a s tím že to stojí kečky jsem smířenej už jsem dal do toho terk…
Mařena 25.11.2011 15:53
Mařena
Jsem začátečník, ale z vašich odpovědí zjištuji že se mám ještě hodně co učit::).Jen doufám že to co…
Mařena 24.11.2011 11:30
Mařena
Pod vyhrevnym miestom nech ma lego kludne aj vyse 40 stupnov. Terarko musi byt dobre presvetlene, ta…
danio007 24.11.2011 15:07
danio007
Dík za radu já jsem tomu prodejci věřil když jsem se ptal na vhodné UVB pro legouše.Koukal jsem na t…
Mařena 24.11.2011 17:33
Mařena
Mike "ale chtěj ji v barvě WDL (bílá) nikoliv NDL (žlutá)). " nema to byt naopak? ja som si to pri o…
johny13 24.11.2011 22:14
johny13
Dobrý den,budu ted stavět nové terárko o podobných rozměrech jako psal jbarta a také se ted snažím v… poslední
pedrulkaleguan 03.01.2013 14:42
pedrulkaleguan

Mám terko podobních rozměru a na vrchu mám 3 bodovky 12voltu davají do vzdálenosti 30cm tak 28 stupnu.A ještě jednu bodovku Exo Terra Gio Tight Beam 50w a ta davá do vzdálenosti 30cm tak 39 stupnu.A ještě Repti Gio 10 UVB 26w a je to ideal.Po dobu 12h denně je tam teplota kolem 30 stupnu.

Ahoj,
přiznám se, že bych se na to normálně vyprd, ale když Mařena doporučil tak perfektní osvětlení, nedá mi to:

Osramka dobrej výběr...

Používal bych ho cca 1-2 hodiny tak 2x denně.

- doporučuju prvních pár měs. nedávat rozhodně blíž jak 50-60cm od legoša i při tomhle svícení.

Jako zdroje tepla jsou dobrý halogeny - buď tam dej lineární halogen 118mm 100-150W (vypadá to nějak takhle), ten se zasadí do takovýhodle svítidla/reflektoru. Mrkni po netu, dá se to koupit i kolem 70-80kč vč. zdroje (kterej ale vydrží tak 14 dní, takže co se týče samotnýho halogenu, doporučuju zn. Narva nebo Orbitrek, Osram ne!).

Další možnost, v případě, že zvíře není ještě statný osmikilový samec je dát tam 75-80W PAR38 Flood halogen - je to trochu dražší, ale PAR reflektory jsou suprová věc - je to E27, takže jen objímka a dlouho vydrží. Menší velikost než PAR38 (to číslo udává průměr refl.) rozhodně nedoporučuju (max. ještě PAR36).

Na strop - takhle - přijde mi zbytečný tam rvát v dnešní době trubice - trubky jsou jen takový šidítka, přimlouval bych se za něco lepšího - mrkni po netu na halogenidové výbojky (metal-halide), dělají se už taky i do objímky - je k nim potřeba předřadník (stejně jako k trubicím) a když to není určený do objímky pro otevřená svítidla, ještě se musí pořešit svítidlo - vychází to tak kolem 2000, ale dá se občas koupit něco za pakatel i na aukru či ebay, popř. se dá i trochu vyzrát nad svítidlem. Krásně to prosvítí celý terárko, legoš bude supr vybarvenej, bez "depek" a kdyby tam přežily nějaký rostliny (což zaručeně nepřežijou, v tak malým terárku)... :-)

Jinak jestli to chceš všechno narvat dovnitř, tak ubyde dost prostoru, hlavně kvůli tý osramce - šla by dát nad terárium nebo pak pořídit jinej- třeba celodenní zdroj.

Předpokládám, že když stavíš větší terárko, že to není už párměsíční mládě, proto tam HLAVNĚ nedávej žádný žárovčičky Exo Terra Gio Tight Beam, Repti-Glo (ani kdyby to byla čtyřicítka) a podobný tragedie ;-)

Děkuji za odpovědi... Po důkladném zkoumání, jsem se zatím rozhodl pro následující.

Zdroj UV záření - Osram Vitalux 300W

Zdroj tepla - Lineární halogen Orbitec 100W, spolu s reflektorem

Zdroj světla - metal halide výbojka Narva HLM 70W, s předřadníkem a svítidlem.

Myslíte, že to bude dostačující? Hlavně by mě zajímalo, zda si ta 100W halogenka poradí s takovým prostorem. Jestli by nebyla lepší 150W nebo je to moc?

Ještě jednou děkuji za Vaše rady.

Uplně supr. Halogen bych zkusil asi rovnou 150W, to horní větrání udělat co největší, ať to tam pak pěkně luftuje. BTW dají se teď koupit svítidla na halogenidy od Narvy (patice Rx7s) za poměrně dobrou cenu, mají v sobě už i předřadník (bohužel magnetickej, ale dá se):
http://www.nejlevnejsiosvetleni.cz/vybojkove-sviti dlo-uranus-70w-rx7s-symetricke-ip65-narva-p-11183. html
kdyby tě to zaujalo, ve stejným kaufu můžeš rovnou zakoupit i výbojku:
http://www.nejlevnejsiosvetleni.cz/osram-powerstar -hqits-ndl-uvs-rx7s-p-16173.html
(tyhle novější HQIčka mají ještě lepší intenzitu než ta HLM Narva, ale chtěj ji v barvě WDL (bílá) nikoliv NDL (žlutá)).

Ještě k tomu svítidlu - bacha na to, má to 3,5 kila a je to docela velký (rozměry tam jsou). Já osobně bych si připlatil a koupil si svítidlo už s elektronickým předřadníkem - to je teprvá luxus, ale cca o tisícovku dražší.

S tím obchodem nemám žádný bližší zkušenosti, jen to tam mají za docela dobrej peníz, je možný, že to půjde najít i líp.

Laicky : šetří to výbojku,u zářivek to nezpůsobuje blikání (50Hz),tolik se nehřeje oproti elektromagnetickým,šetrnější start.
Pozn.:Beru to z praxe elektrikáře.V tera žádnou výbojku nemám(nemám tera kde by byly třeba).Ale mám tam zářivková svítidla,kde mám všude elektronický předřadník.

Jasan, + podstatně menší spotřeba (indukční 70W žere i 90W), podstatně nižší hmotnost a delší stabilita barev lampy v rámci životnosti.
Jak jsem psal toho magnetickýho předřadníku v tech Narva svítidlech bych se rozhodně nebál - sám to v provozu nemám, ale samozřejmě jsem to testoval a zdálo se mi to OK.

Mařena:

zjištuji že se mám ještě hodně co učit::)

No a nejzábavnější na tom je, že třeba za nějakých 10let (pokud u toho vydržíš) si řekneš uplně to samý :-D.
Zkus jenom popřemýšlet o tom, že by to prostě šlo podstatně líp - ku prospěchu leguána, mrkni se jak třeba vypadaj ty světla o kterejch tu píšu a pak sám uvidíš... těch možností je samozřejmě daleko víc, je ale potřeba prostě počítat s tím, že to nejsou věci za pár stovek, ale spíš za pár tisíc. Nicméně to, že chov velkých býložravých leguánů je na energie a zimní stravu doost nákladná zaležitost už jsi urtčitě věděl, když sis ho pořizoval ;-). Nicméně chov jednoho-dvou kusů nemůže položit snad nikoho i kdybys jim tam ty osramky narval 4 :-).

Mike "ale chtěj ji v barvě WDL (bílá) nikoliv NDL (žlutá)). " nema to byt naopak? ja som si to pri objednavani nevšimol, mam WDL a svieti do žlta,ale to je ešte staršia rada Excelence a iba 70 W.

Ježiš pardon, já jsem si to popletl :-). Takže znova WDL-žlutá, NDL-míň žlutá, D (nebo DL) - denní-bílá. Sorry.

Děkuji všem za rady! Už v tom mám trochu jasněji :-) Stejně jak píše MadMike za pár let to bude zase trochu jinak. Jsem tedy rozhodnut pro Osram Vitalux na UV, zdroj tepla halogen 150 W (Orbitec) a světlo ta nová Osram HQI 70 W D - bílá. Radši připlatím za elektronický předřadník, ať to nějaký pátek vydrží.

Ještě jednou všem velký dík. Až bude terárko hotový, tak sem dám nějaké fotky.

Pod vyhrevnym miestom nech ma lego kludne aj vyse 40 stupnov. Terarko musi byt dobre presvetlene, takze to chce nejaky halogen, pripadne ziarivku a hlavne poriadne UV. Nejake Repti Glo (nie Repti gio) mozes rovno vyhodit. Pri leguanovy to je nanic. Chcelo by to poriadnu vybojku z preradnikom.
Radsej si nakup to, co pisal MedMike v predchadzajucich prispevkoch.

Dík za radu já jsem tomu prodejci věřil když jsem se ptal na vhodné UVB pro legouše.Koukal jsem na ty osram vitalux tak to ještě v terku trochu předělám.Nechal jsem si udělat na dno bazének a dal pod něj vyhřívací podložku at ma teplou vodičku.Mám kraby a rybky s legoušem teprve začínám.

Dobrý den,budu ted stavět nové terárko o podobných rozměrech jako psal jbarta a také se ted snažím vyřešit to osvětlení,avšak moc nerozumím všem těm pojmům.Kdybyste byl někdo tak hodnej a hodil sem foto svého terárka,tak mi to moc pomůže..kouknu,jak vypadají ty světla,jak jsou velký a kam jsou zapojený a nechám se inspirovat.
Předem moc díky,jestli sem někdo tu fotku dáte.AHOJ Lenka:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru