Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem první zimování (Lts)

Dobrý den, mám jednoduchý dotaz??:-[
Jde něco zkazit nebo podcenit ohledně zimovaní hadů??
Svoji korálovku(samici cca 1,5 stará) jsem celý prosinec nekrmil, respektivě naposledy žrala 26 listopadu, před asi 14 dny jsem začal snižovat teplotu a včera jsem úplně vypnul osvětlení a tudíž je v teráriu pokojová teplota 19-20°C a zítra ji chci dát do boxu(písek+miska s vodou) a přenést do špajzu kde je teplota teď nachystaná okolo 17-18°C a budu snižovat na nějakých 14-15°C. Nemůžu ji tady tím postupem nic udělat,nachlazení,šok atd:i:.Ze začátku častěji kontrolovat? Něco jsem o zimování přečetl, ale radši se ještě ptám, nerad bych o svoji karkulku přišel:x:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak teď nevím, korálovku jsem umístil do boxu i s jejím úkrytem a přemístil do chladnější místnosti,…
kepibara 06.01.2012 17:39
kepibara
Můžeš klidně i zimovat "naměkko". Vypneš v teráriu světla, necháš jí tam (v domovském prostředí) a p…
BlackFlame 06.01.2012 17:52
BlackFlame
No já už to našel, tak jsem se nahoře opravil, taky doufám, že had je dobře určený, znám už víc lidí…
Epanterias 06.01.2012 20:12
Epanterias
že většina korálovek bezpečně snáší pokles teplot ke 4C. Muzu potvrdit z vlastni zkusenosti... Moje…
boa.constrictor 14.01.2012 19:46
boa.constrictor
jsem rád, že mi tady boa.constrictor napsal, že má odzkoušených na Lts zimování na 4°C, píšů to tu t…
kepibara 01.02.2012 20:04
kepibara
Ja bych moji zkusenost nerad daval za priklad, jak se to ma delat. V mem pripade byli ty 4°C stabiln…
boa.constrictor 02.02.2012 10:23
boa.constrictor
tak to klobouk dolů před tebou Epanterias, ten nápad s bednou od polystyrenu a do ni dát petflašky s… poslední
kepibara 02.02.2012 14:59
kepibara

tak teď nevím, korálovku jsem umístil do boxu i s jejím úkrytem a přemístil do chladnější místnosti, teplota je tam okolo 16°C a ona už půl hodiny líta/plazí dokola v boxe, asi se ji tam moc nelibí. Chci se zeptat jestli to je normální a jestli se za čas uklidní?? nebo jsem udělal něco špatně?? Zatím jsem ji tam nedal misku s vodou, mám strach že by ji převrhla

Můžeš klidně i zimovat "naměkko". Vypneš v teráriu světla, necháš jí tam (v domovském prostředí) a případně dáš terárium někam na zem (kde je chladněji) a "zimuješ" doma při nějakých 16 - 19 °C. To je u těch domestikovaných korálovek úplně v pohodě. Prostě bude mít několik týdnů období klidu. Pro udržení "režimu" to stačí. A zimovat ty "domestikované" takhle naměkko je plně dostačující.

Edit pro kolegu Epanterias: Má tam uvedeno "Lts", tak počítám, že mluví o L. triangulum sinaloe. Jinak pravda, je rozdíl mezi hibernací natvrdo a režimem zimního klidu. Ty L. t. s. z x-té domácí populace bych nechal jenom odpočinout (už jen proto, že neznáš ani lokalitu - vzhledem k x-té populaci spíš lokality...). Jinak samozřejmě, jak říkáš, jsou v období klidu, takže voda je rozhodně potřeba. Po čase se samozřejmě uklidní (jde spíš o rozrušení z manipulace).

No já už to našel, tak jsem se nahoře opravil, taky doufám, že had je dobře určený, znám už víc lidí, co zimovalo hondurensisky a bylo to zimování poslední.
K tomu zimování - osobně chovám a odchovávám korálovky přes 14let a upřímně sinaloe, campbelli, californie, obdobně jako mexicany a další jsem vždy zimoval tvrději. Lokalita je tam naprosto nedůležitá informace, jelikož to jsou letité odchovy v ČR na totožné krvi sourozenec x sourozenec. U sinaloe snad došlo k oživení krve po dovozu tuším p. Marhoulem páru přímo z oblasti Sinaloa, ale jak to dopadlo se zapojením jejich odchovů do české populace netuším. Vím jen, že měli o dost víc vajec, vejce byla obrovská a co jsem slyšel, tak i mláďata byla daleko větší než "češi".
Chápu, že pet chovatelé, nebo prostě držitelé hada pro radost nebudou riskovat možná rizika plynoucí ze správné hibernace, nicméně já si stojím za tím, že mám-li odchovávat kvalitní zvířata, chci, aby se zvířata dožívala vysokého věku a vůbec se těšila podmínkám, jaké jsou v přírodě, je to nanejvýš vhodné. Ono při té hibernaci je navíc šance, že vychcípou jedinci, kteří by za normálních okolností přenášeli nevhodné genetické dispozice vlivem snížené životaschopnosti. Mě se taková selekce za celou dobu chovu ale nezdařila ani jednou (nechcípl mi během ní jediný had). Nejnižší teploty, co jsem vyzkoušel byly mezi 7,5-8C (L.g.californiae, L.t.campbelli), povětšinou jsem měl mezi okolo 10C, což považuji za dostačující. Ty "klidové" stavy, jakým je vypnutí zdroje a nekrmení po dva měsíce a následné ponechání hada v teplotě 18-20C nelze za odpočinek považovat ani omylem, byť se to donekonečna omýlá. Je třeba si uvědomit, že v místě výskytu se noční teploty mohou pohybovat i v létě o deset stupňů méně a zvířata při nich normálně aktivují (netýká se to jen korálovek). Ostatně i věhlasní chovatelé korálovek Applegate, Perlowin nebo Markel doporučují zimování v teplotách 10-13C. Není bez zajímavosti, že sám Perlowin uvádí u californií optimální hibernační teplotu mezi 10-15C, přičemž zdůrazňuje, že většina korálovek bezpečně snáší pokles teplot ke 4C. Zároveň upozorňuje na to, že hibernace je nezbytná pro vysokou plodnost. Období spánku u samic způsobuje produkci hormonů, které stimulují ovulaci a feromony, které pro změnu provokují samce. Chladné období u samců evokuje reprodukční chování a zvyšuje hladinu testosteronu, které mají na následek odpovídající pářicí chování a produkci zdravého, aktivního spermatu.
Jistěže to jde i na měkko, ale výsledky jsou odlišné. Kdo nevyzkoušel, neuvěří;-)

jsem rád, že mi tady boa.constrictor napsal, že má odzkoušených na Lts zimování na 4°C, píšů to tu teď protože venku udeřily dost silné mrazy a tam kde já mám umístěnou svoji Lts začíná padat teplota pod 7°C, pomalu z toho začinám hysterčit a bát se oni!!! Když furt meteorologové hrozí že nejhorší mrazy teprv přijdou v pátek a sobotu. A tím mi hrozí že v místnosti s padnou teploty ještě níž:-(

Ja bych moji zkusenost nerad daval za priklad, jak se to ma delat. V mem pripade byli ty 4°C stabilni - rozhodne to nelitalo nahoru/dolu o X°C behem pul hodiny a chtel sem tium rict, ze za dodrzeni jistych pominek to zvirata daji... Ten pokles na 4°C se stal jen 1x a od te doby zimuju uz na tech +/- 10°C.

Jestlize mate teplotne nestabilni mistnost, rozhodne doporucuju zimovani v lednici (Melda ma o tom hezke vlakno), nebo tu izolovanou bednu - jak zminuji panove nize. Nicmene, poklud by byl ten pokles pozvolny a teplota pak nizsi, ale stabilni, tak zvirata v dobre kondici to preckaji bez problemu.

tak to klobouk dolů před tebou Epanterias, ten nápad s bednou od polystyrenu a do ni dát petflašky s vlažnou vodou je fakt skvělý nápad, mít doma 250ml petku tak ji dám do toho boxu. V místnosti než udeřily tyhle tvrdé mrazy se teplota pohybovala +/- 10-9°C takže to nebylo nic dramatického, akorát teď to začlo klesat, ale vyřešil jsem to tak že chvilku nechám pootevřené dveře a pustím tam teplejší vzduch, teplota se teď za posledních 24 hod zastavila na rozmezí 8,5-8°C. Za týden mrazy končí a zas bude dobře:puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru