loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pochybuji, že tu jimi někdo disponuje (pokud ano, budu rád za dokladový materiál). Co se týká křížen…
Epanterias 04.02.2012 15:29
Epanterias
Trochu mě to zajímalo, tady je to celkem dobře napsané: http://www.reptileforums.co.uk/forums/lizard…
Iceman 04.02.2012 16:51
Iceman
Já tuhle "diskusi" četl taky a naopak se mi moc nepozdávala. Původní upozornění na kacířství prodejc…
Epanterias 04.02.2012 17:48
Epanterias
Ok, po pročtení celé diskuze musím dát za pravdu. Spíš mi šlo o druhy chameleonů, kteří mohou hybrid…
Iceman 04.02.2012 18:36
Iceman
No to kdybys mě zabil (snad nevadí, že tykám), tak si nevzpomenu. Dávalo to NGW a je to odhadem měsí…
Epanterias 04.02.2012 18:54
Epanterias
Zajímavé, teď jsem se koukal na NGW a budou tam dnes ve 21.00 dávat něco s názvem "Vetřelci - Armáda…
Iceman 04.02.2012 19:14
Iceman
Já si myslím, že to bude ono, The Invaders - Coyote Army. Slušná klika:-D
Epanterias 04.02.2012 20:06
Epanterias
Tak jsem na to koukal a nebyl to ten samý dokument, přestože v závěru hovořil i ten samý vědec a byl…
Epanterias 05.02.2012 19:53
Epanterias
Bohužel jsem vůbec nestíhal, chtěl jsme si nahrát ještě ten v noci, ale zapomněl jsem na to:-/ Snad… poslední
Iceman 05.02.2012 21:47
Iceman

Pochybuji, že tu jimi někdo disponuje (pokud ano, budu rád za dokladový materiál). Co se týká kříženců jako takových, zatím jsem viděl fotky kříženců pardalisů a oustaleti. Kříženci v rámci rodu furcifer nejsou asi extra výjimkou ani v přírodě, dokonce se uvažovalo minimálně u některých druhů, že mají hybridní původ (F.angeli, F.tuzetae, F.belalandaensis - François Le Berre, 2009). Protože problematiku chameleonů ale nijak extra nesleduji, ví Bůh, jak je to s determinací zmiňovaných v současné době. Na netu jsou dohledatelná info o křížencích mezi T.jacksonii a sternfeldi, neověřené info o potomcích z páření samce F.lateralis a Ch.calyptratus (nikdy jsem neviděl jedinou fotku, což na druhou stranu neznamená, že to nelze).

Já tuhle "diskusi" četl taky a naopak se mi moc nepozdávala. Původní upozornění na kacířství prodejce bylo pouze zažehnáno tím, že si dotyčný vyložil jinak zbarvené zvíře za křížence a nevědomky jej tak nabízel a to celé proloženo pár interakcemi. O křížení vyjma obecných pouček a příměrů křížení člověka a opic nic převratného, co bych už nečetl kupříkladu tady. Je hezké že se zmiňuje nutnost zachování čistoty původních lokalit, kupříkladu u pardalisů, ale to jaksi zaostává za tím, co se děje na Madagaskaru, kde vlivem působením lidské činnosti se k sobě dostávají zvířata z různých lokalit již také, ať už tím, že mizí překážky co stály v cestě, nebo se prostě svezou kam nepatří se dřevem či jiným materiálem jako černí pasažéři. Obdobná byla diskuse o křížení A.madagascariensis s A.dumerili v teráriích, což je na jednu stranu s ohledem na jejich ohrožení možné brát jako ne až tak inteligentní krok, když třeba u prvního druhu je v chovech poměrně málo jedinců a hrozí pak zakomponování křížence, na druhou stranu je dobré si uvědomit, že zmenšující se vhodné prostředí a kupříkladu absence některého pohlaví, nebo naopak dostupnost opačného pohlaví jiného druhu na místech dříve neobývaných prokázala, že příroda čistotu neřeší (perfektní byl na toto téma nedávno odvysílaný dokument o nebývale velkých kojotech napadajících v USA lidi, jimž v žilách už řadu generací koluje vlčí krev). Klidně by se totiž mohlo stát otázkou pár desítek let, že ani v přírodě Madagaskaru již nebudou žádné čisté lokality pardalisů, stejně jako může docházet ke křížení A.m. s A.d. Ono jak bylo prokázáno třeba u některých druhů krokodýlů o jejichž repatriaci a záchranu se nyní usiluje, spousta zvířat z farem i soukromých chovů jsou účeloví, ale i neúčeloví kříženci a představa, že zvířata z terária pofrčí do nově zalesněné přírody Madagaskaru bez toho, že jsou podrobena jak DNA analýzám, tak kontrolám po stránce zdravotní, aby nebyla spíše posledním hřebíčkem do rakve než posílením genofondu pro obnovu populace, je asi rovna scifi. Dokud si lidé neuvědomí, že základ je v ochraně biotopů a prostředí, aby bylo vůbec kam něco vracet, jsou otázky vzniku designer zvířat, která beztak neopustí chovy a války vedené proti nim zbytečně vydanou energií..
Ps:před lety když začínaly první restrikce a zpřísňování pravidel v některých evropských státech kdysi někdo napsal v souvislosti s kříženci suchozemských želv, že by se nerad dožil toho, že v chovech budeme mít jen tyto křížence právě proto, že se nejedná o nic z přírody, ale o kultivar, rasu, formu vzniklou domestikací (jako ostatně u spousty druhů zvířat a rostlin, jež chováme a pěstujeme a nepohoršujeme se nad tím, že je i jíme vzdor jejich hybridnímu původu) a na níž se nevztahuje žádná ochrana, která omezuje chovatele s "pravými" druhy rodu Testudo. Z toho, co se děje v Rakousku ale i jinde, vlivem toho, že si dáme veškerou buzeraci líbit, že o těchto "pravidlech" rozhodují lidé, kteří zpravidla ani nedisponují odpovídající kvalifikací a znalostmi dostatečnou na to posuzovat tato hlediska, možná budu jednou rád, že se dožiji toho, že smím chovat aspoň bastardy honosící si jen termínem "domesticus". Buzerace s čipováním, papírováním, zaváděním chovných knih u druhů, kterých se v chovech narodí více než ve volné přírodě apod. totiž nesvědčí o zdravém rozumu plynoucí z radosti, že není třeba drancovat přírodu, jelikož jsme úspěšní v odchovech a danému druhu svedeme dát co požaduje, ale o tom, že si někdo rád hraje s mocí, jež mu byla svěřená a jemuž jde o ochranu přírody tolik, jako J.R. z Dallasu o prosazení vyšší daně na vytěžený barel ropy.

No to kdybys mě zabil (snad nevadí, že tykám), tak si nevzpomenu. Dávalo to NGW a je to odhadem měsíc??? Perfektní bylo na celé věci, že nešlo o klasické povídačky pro blbce, aneb jak šokovat, ale o seriozní výzkum, podpořený DNA, kosterními ukázkami s patrnými rozdíly (kříženci mají lebky s jinými typy zubů a silnější čelisti), jsou snad o dost větší než klasičtí kojoti, fenotypicky pro laika jde ale o kojoty. Parádní je, že se nejedná vůbec o "novinku", jinými slovy žádná F1, F2, ale stabilní populace, kdy ke křížení s vlky docházelo snad už před dvaceti lety, nebo kolik tam bylo uváděno.
Mimochodem nedávno byl na ifauně zveřejněn článek o výsledcích výzkumu, kteří psi mají k vlkům blíž, tak si dovolím zajímavou citaci:
"V roce 2008 učinili biologové z Kalifornské univerzity v Los Angeles velký „vlčí“ objev. Při svém bádání využili metodu DNA, která jim umožnila určit 53 000 genetických variant. Na základě získaných dat mohli určit, kteří psi a vlci jsou si nejpříbuznější. Při svém výzkumu zjistili, že nejblíže k vlkům mají ti domestikovaní psi, kteří žijí na Středním východě. Biologové přiznávají, že je teoreticky možné, že domestikace psů probíhala i v jiných zeměpisných oblastech, avšak svůj genetický podpis na současných psech nezanechala. Výsledky této převratné studie prokázaly, že vlci v sobě mají – obrazně a s nadsázkou řečeno – kus domácího psa. Jasným důkazem je černé zbarvení, které přenáší mutace, jež pocházejí od domestikovaných psů. Tato mutace se hojně vyskytuje především u severoamerických vlků, kteří se s největší pravděpodobností v několika uplynulých staletích opakovaně křížili s domácími psy. Tmavé zbarvení nedává podle biologů vlkům žádnou prokazatelnou výhodu, avšak pro vlčice je nepopiratelně přitažlivé, neboť se s černými vlky přednostně páří a vytvářejí s nimi stabilní páry. V současné severoamerické populaci vlků je více než polovina černě zbarvených šelem. V Evropě a Asii v posledních staletích počty vlků markantně poklesly. Podle mínění zoologů tak ke styku vlků s domestikovanými psy dochází pouze ve výjimečných případech. Proto se v těchto oblastech tmavě zbarvení vlci nevyskytují vůbec nebo jen velmi vzácně. Ze závěrů vědecké zprávy biologů Kalifornské univerzity vyplývá, že se vlci s největší pravděpodobností po staletí dopouštěli mesaliance a pářili se s domestikovanými psy. Naproti tomu jsou evropští a asijští vlci prakticky „čistokrevní“. Blízká budoucnost prokáže, zda jde pouze o odvážnou hypotézu, či nezvratný fakt …
"
Celý článek zde:http://www.ifauna.cz/clanek/psi/deti-mrazu-cast-5- vlci-krev/6068/

Tak jsem na to koukal a nebyl to ten samý dokument, přestože v závěru hovořil i ten samý vědec a byla tam řečena totožná fakta. Přesto si myslím docela solidní pro představu o tom, jakou cestou se také ubírá evoluce. Přínosné k debatám osob, jež zatvrzele tvrdí, že v přírodě k ničemu takovému nedochází, když už, tak jednou za tisíc let a kříženec nepředá geny pro neplodnost...ehm..a ten další scénář už známe:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...