Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá-lze nechat vajíčka v teráriu?

Ahoj chtěla jsem se zeptat co se může stát jestli nechám vajíčka v terárku, jde mi jen o dva dny než budu mít volno v práci a budu moct udělat inkubátor. Mohl by je samec sníst? Bude to naše první snůška a nechtěla bych aby se těm malejm něco stalo. Na Agatě jsem si toho všimla tak před 2 dny začali být vidět vajíčka a už jsou i hmatatelná včera poprvé neměla chuť k jídlu a opravdu se bojím že to příjde dřív než stihnu vše sehnat:( Pokud máte někdo rady jak se starat o vajíčka a pak o uplně malé agamky budu za všechny rady moc vděčná už jsem i něco málo vyčetla na netu, ale jestli vás něco napadne tak napište budu moc ráda.Děkuju:)
Změna předmětu, původně: Agama Vousatá (Aurifer)

Předmět Autor Datum
V terárku je určitě nenechávejte, ale vyndejte je normálně do krabičky, v které je pak budete líhnou…
Aurifer 08.02.2012 15:32
Aurifer
Moc vám děkuju, už jsem zase o trochu klidnější takže si myslíte že bych ani inkubátor nemusela vyrá…
bara22 08.02.2012 16:04
bara22
Změřte teplotu nahoře na tom teráriu, měla by být v rozpětí 25-30°C. záleží kolik máte teplotu v mís…
Aurifer 08.02.2012 16:20
Aurifer
Vajíčkám nebude vadit když jim teplota přes noc klesne na 20°C?
TerkaS 09.02.2012 21:42
TerkaS
na 20°C nevadí.
Aurifer 10.02.2012 10:40
Aurifer
Jen bych doplnil, že pokud budete mít krabičku s vajíčky nahoře na terárku, tudíž teplo půjde od spo…
krokodýl 10.02.2012 10:51
krokodýl
tenhle problém se dá krom zahrabání vajec vyřešit i 2 dalšími způsoby- buď v krajích vyříznout ze 3…
Aurifer 10.02.2012 11:01
Aurifer
Tak alternativ je samozřejmě víc, mě připadá nejjednoduší vejce zahrabat úplně, taky záleží, jak moc…
krokodýl 10.02.2012 11:15
krokodýl
to pak záleží na tazatelce, jak si to zvolí :-) (hlavně podle toho, jaké tam má konkrétní podmínky).…
Aurifer 10.02.2012 11:27
Aurifer
Tak tu kontrolu to chce spíš ze začátku, aby tam nezůstalo něco neoplozeného hnít, jinak nastartovan…
krokodýl 10.02.2012 12:09
krokodýl
Lze použít i lignocel pokud mi agamka rodí teď a já Vertikulit doma nemám? A co topení? v bytě má ce…
Lucie_KR 14.01.2015 20:14
Lucie_KR
vložim dotaz sem, nechci zakladat novy vlákno,, už jsem měl letos dvě snůšky, od samice která kladla…
vanus 07.05.2015 18:00
vanus
Mám podobné zkušenosti. Měl jsem taky trochu pomuchlané a slepené vajíčka. Po přendání do inkubátoru… poslední
Cadaverous 07.05.2015 18:45
Cadaverous

V terárku je určitě nenechávejte, ale vyndejte je normálně do krabičky, v které je pak budete líhnout. V krabičce 2 dny bez inkubátoru vydrží, ale v teráriu by hrozilo, že je zvířata poškoděj, nebo že vyschnou apod...jinak vousatky se vylíhnou i nahoře na hřejícím krytu terária, ani na ně není potřeba inkubátor.

Samičce připravte nějaké místo s dostatečně hlubokým a hlavně vlhkým pískem, aby měla vajíčka kam zahrabat a už ji nerušte. Až to na ni přijde, tak vyhrabe díru, naklade vajíčka a zase je zahrabe. Až dokončí zahrabávání, tak si omyjte ruce, připravte plastovou krabičku zhruba z poloviny naplněnou nejlépe mírně vlhkým vermikulitem, vajíčka opatrně vyhrabte a přendejte do té krabičky. Ta vajíčka neobracejte a pokud možno je moc nežmoulejte v ruce. Měla by se do krabičky uložit ve stejné poloze, jak jste je vyndala z terárka. Dávají se navrch substrátu tak, aby byla cca do poloviny zahrabaná a polovina byla odkrytá. Aby to vypadalo asi takto. prostě prstem uděláte důlek ve tvaru a velikosti vejce, vajíčko do nej položíte a mírně přihrnete substrátem. Je lepší, když v krabičce jsou dírky na ventilaci, pak se v ní nesráží tolik voda. kondenzovaná voda nesmí na vajíčka kapat. Pak krabičku zavřete a občas ji zkontrolujte, jestli nevysychá substrát a případně ho dolijte, vermikulit musí být pořád mírně vlhký, nesmí vyschnout, ale zároveň nesmí být moc mokrý.

Změřte teplotu nahoře na tom teráriu, měla by být v rozpětí 25-30°C. záleží kolik máte teplotu v místnosti a jak moc vám to tam v noci klesá. Pokud vám to tam klesá pod 20°C, tak je lepší ten inkubátor. Co se týče kontroly vlhkosti, tak dostatečně vlhký vermikulit připravíte tak, že nasypete potřebné množství do krabičky a zalijete vlažnou vodou. Pak vodu slijete a substrát trochu zmáčknete, aby vytekla všechna přebytečná voda. a tahle vlhké to musí zůstat, pokud to bude schnout, tak je potřeba dolít trochu vody- ale pozor, nesmí se ta voda dostat na vajíčka. Ono nejjednodušší je krabčku s vejci zvážit, zapsat si kolik váí a pak občas převážit a podle úbytku dolít vodu na původní váhu.

Jen bych doplnil, že pokud budete mít krabičku s vajíčky nahoře na terárku, tudíž teplo půjde od spoda, tak se na víčku bude kondenzovat dost voda a právě hrozí odkapávání na vejce, pak je mnohem výhodnější vejce zahrabat zcela do vermiculitu (případně jiného substrátu) tak, aby nad vejci byla ještě dost silná vrstva substrátu, která je ochrání od přímého kontaktu s kapající vodou. Jediné proti je, že na vejce přímo nevidíte, ale stačí občas třeba jednou za týden substrát odhrnout a vajíčka zkontrolovat a v případě potřeby zkažené nevyvíjející se vejce odstranit. V tomto případě bych volil substrát trošku sušší než - namočit a vymačkat, neboť vody tam bude při kondenzaci až dost a nechceme vajíčka "utopit".

tenhle problém se dá krom zahrabání vajec vyřešit i 2 dalšími způsoby- buď v krajích vyříznout ze 3 stran víčko na krabici a na 1 straně ho nechat držet, čímž se na 1 straně propadne směrem dovnitř a kondenzovaná voda bude po šikmém stékat, potom je ale lepší dát krabičku s vejci ještě do druhé větší. Nebo nic neřezat a jenom ji podložit polystirenem, aby teplo nešlo ve velké míře jenom od spoda.

Tak alternativ je samozřejmě víc, mě připadá nejjednoduší vejce zahrabat úplně, taky záleží, jak moc tepla odspoda půjde, třeba to bude kondenzovat jen málo, ale mám obavu, že polystyrén až tak moc nepomůže směr ohřívání bude stejně ze spoda a víčko bude chladnější, ale může pomoct, že nebude to teplo a tedy rozdíl teplot dno-víčko tak silné. U šikmých ploch mám spíš ne moc dobrá zkušenosti (ostatně, kdo se někdy dostal na šikmou plochu, ví své...:-D), protože když je kondenzace větší, vytvoří se dost velké kapky a při jakémkoliv nepatrném záchvěvu mají tendenci se svojí vahou stejně utrhnout a skápnout dolů, je třeba aby ta šikmina byla dost velká, jinak to moc nestéká, což zase znamená zbytečně vysokou krabici. Možná je lepší sehnat nějakou pevnější větší plastovou bedýnku a dát ji spíš do terária, takže teplo půjde spíše z boku a zhora, čímž se zabrání kondenzaci, když se bedýnka uloží, tak, aby s ní agamy nehýbali (musí ležet až na dně, aby se pod ní agamy nehrabali a je vhodné ji zatížit placatým šutrem, aby byla těžká a agamy s ní nehli), tak to možná bude lepší.

to pak záleží na tazatelce, jak si to zvolí :-) (hlavně podle toho, jaké tam má konkrétní podmínky). Já voustaky líhla jedině nahoře na terárkách a vylíhlo se vždycky všechno. Ono u těch zahrabaných vajec to má jednu nevýhodu- když se kontrolujou odhrabáním krátce před vylíhnutím, tak to někdy má za následek, že to mláďata předčasně probudí a vylezou dřív, než měla.

Lze použít i lignocel pokud mi agamka rodí teď a já Vertikulit doma nemám? A co topení? v bytě má celodenně 25 st, u topení cca 30. Pod topením přesněji. A o světlo. Krabičky jsou průhledné. Vadí vejcím? Už jich je 13 ... První snůška.... Snad z toho něco bude... :) Držte pěsti. Díky moc za radu.

vložim dotaz sem, nechci zakladat novy vlákno,, už jsem měl letos dvě snůšky, od samice která kladla poprve, pokaždý když jsem vyndal vajíčka, tak byly takovy jakoby zmuchlany (zřejmě neoplodněný), některý byly k sobe přilepeny, používam obyč písek z pískovny,máte podobné zkušenosti?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru