Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB

Tak vám teda nevim.Shromažďuji info.Čtu na různých webech zkušenosti teraristů.Jeden píše,že má zkušenosti s tím,že nepodává D3 ve vitamínových preparátech,že má UVB žárovku.Jiný píše,že je lepší vystavit ještěra na pár hodin v létě sluníčku a podávat D3 v preparátech,že UVB řárovky jsou pouze reklamní tah od výrobců,že mají účinost jako obyčejná úsporná žárovka.A navíc by se měli po roce měnit.
??????????

Předmět Autor Datum
To je trochu moc tvrzení dohromady. Takže stručně a jasně: 1) Pravé sluneční paprsky jsou nenahradit…
Jeronym 19.02.2012 15:54
Jeronym
moc dík!z několika článků a poraden jsem pochopila,že Exo terra Repti Glo 5.0,10.0 je dobrá,je to ta…
banaby 19.02.2012 16:14
banaby
poraďte mi prosím,jaká světla a s jakou watáží mám dát do terárka 60x80x50(š,v,h) pro felsumu madaga…
banaby 19.02.2012 16:21
banaby
repti zlu se vyhni velky obloukem tohle je zrovna ten reklamni trik
left4dead 19.02.2012 18:28
left4dead
a které žárovky teda nejsou tím reklamním trikem?
banaby 19.02.2012 20:06
banaby
Zpravidla takové, na které ta reklama není pořádně vidět.. ;-) Konkrétně např. Lucky Reptile, Namiba… poslední
Ernest 19.02.2012 21:58
Ernest
Taky řeším jak osvětlit terárium (150x70x75),a tak sem nějak nakoupil zářivku ReptiGlo 5,0 +3 neodym…
rocknrolfik 19.02.2012 20:11
rocknrolfik

To je trochu moc tvrzení dohromady. Takže stručně a jasně:
1) Pravé sluneční paprsky jsou nenahraditelné. Pokud má zvíře od jara do podzimu možnost slunění, dokáže si jeho zdravý organismus vyrobit vitamín D3 sám a žádných speciálních preparátů (nemyslím teď běžné "práškové" minerální přípravky k obohacování každodenní potravy) třeba není.

2) Zdroje UVB mohou být jak kvalitní, tak i naopak. Jako všechno. Na trhu je samozřejmě řada výrobků, které nejsou ničím víc než reklamním trikem. Je proto třeba hledat, nechat si poradit od někoho, kdo se vyzná. Tady na poradně je informací na toto téma víc než dost. Každopádně DOBRÝ zdroj UVB (nejlépe ve formě výbojky) lze jedině doporučit, protože je vždy přirozenější, když si organismus zvířete vyrobí potřebný vitamín fotochemickou cestou, než cpát do něj kdejaké preparáty.

3) Zdroje UVB se měnit musí. V každém případě. Ztrácejí časem účinnost. Rozdíl je v tom, že dobrá výbojka vydrží rok i více, zatímco ve zverimexu prodávané kompakty či trubice je nutné vyměnit po pár měsících, jinak jsou už úplně k ničemu.

Taky řeším jak osvětlit terárium (150x70x75),a tak sem nějak nakoupil zářivku ReptiGlo 5,0 +3 neodymové bodovky.Stály docela dost.Zářivku sem řešil kvůli velikosti terária,pak sem se dozvěděl,že výbojka bude lepší.Ale jakou ??? Zářivku nechám jako doplnění osvětlení.Dal sem vlákno jinde,můžete se na to mrknout a dát radu? Díky
-------------------------------------------------- ------------------------------------
Toto svoje první terárium sem si udělal sám a nestálo zrovna málo.Práce mě bavila,tak doufám,že co sem nastudoval na netu se v reálu vcelku podařilo.Rád bych se dozvěděl nějakou radu či kritiku na celou stavbu (osvětlení,pozadí,větev,větrání atak.)
Osvětlení mám zářivku Repti Glo 5.0 30w(musí se měnit 1xročně?)+3 bodové neodymové žárovky Sun Glo 75w,50w,26w+noční 25w.
Taky nevím jestli větrání bude dostatečný ?Sou tam dva horní a jeden boční o průměru 10cm.Myslím,že asi budu muset dokoupit termostat,protože bydlím ve starším domě a k ránu klesá teplota pod 20 C.To čelní sklo je dvojté,takže skvělá izolace tepla.Chtěl sem mít velký nerozdělený prostor na koukání,ale při čištění terária nedosáhnu na druhý konec.Ale na to se dá využít horní dvojtý strop,kde je i schované el.kabely.
Taky asi budu muset tak 2 měsíce před koupí agam,odchovat společenství švábů,že.Na to mám připraveny dvě zespod vytápěné kabelem a zateplené akvárka(výška 20cm bude,ale asi málo,bojím se že švábi vylezou)Ikdyž je tosklo.Jo rozměr terária je 150x75x70,tak se tam skupina 3 agam vpohodě vejde,ne.
Chtěl sm původně nějakou menší formu varana,ale pro začátek bude agama lepší.
-------------------------------------------------- ----------------------------------
http://tera.poradna.net/q/view/205254-rada-na-tera rium-pro-agamu
je tam i foto

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru