Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježek bělobřichý- krmení

Dobrý den všem, projela jsem články, internet.., ale musím se přiznat, že stejně co se potravy týče, nejsem příliš moudrá, nejspíš to bude tím, že nikdo pořádně neví?? Ježečka mám od chovatelky, co preferuje jako hlavní složku potravy kvalitní kočičí granule ( momentálně má k dispozici stále HILLS pro koťata) a občas přidávat kočičí kapsičku ( po těch se může utlouct) a sem tam červíky....co jsem ale četla tak druhý (asi přirozenější) názor je krmit více živou složkou, což ale je docela problém, protože ježura krom moučných červů o nic nejeví zájem. Zkusila jsem mu tam dát cvrčky - tři dny s ježkem vesele vegetovali a přiživovali se,potom jsem je vyndala :-) tak by mne zajímalo, jak to vlastně je, proč by se červi měli dávat v omezeném množství, čím jiným zpestřit ježkovi stravu a jak ho hlavně převést na více "přírodnější" způsob potravy? Ježečkovi jsou momentálně 2,5 měsíce. Jak by měl ideálně vypadat např.týdenní krmný "návod"? předem všem moc díky
Změna předmětu, původně: Ježek bělobřichý (Aurifer)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemusíte to zbytečně hrotit, albiventrixové co tu jsou jsou již domestikovaní a vesměs x generací kr…
Aurifer 06.03.2012 09:38
Aurifer
Zdravím :-) Zaujala mě ta křepelčí vajíčka... a jak je ježečkovi podávat? To jako rozklepnout do mis…
Veja 23.10.2012 12:32
Veja
Jj, křepelčí vajíčko naťuknuté, aby se do něj ježek dostal a normálně na misce. Může se dát i se sko…
Aurifer 23.10.2012 12:36
Aurifer
Chci se zeptat co se týče toho masa, můžu ježurovi dávat i jiné maso než kuřecí(vepřové,.)? Předem d… nový
Ježuráák 31.07.2014 15:07
Ježuráák
lepší je krůtí nebo hovězí, vepřové je dost tučné. nový
Aurifer 31.07.2014 21:51
Aurifer
Děkuji za odpověď takže jaké koli kromě vepřového. nový
Ježuraaaak 01.08.2014 21:51
Ježuraaaak
myslíte, že lze použít tohle krmivo? : http://www.mujchov.cz/katalog/ptaci-a-ostatni-zvir ata-v-zahr…
xox 11.04.2013 20:37
xox
v zájmu tvého ježečka nelze..tohle krmivo je založené na sušeném ovoci, gamarusu, burizonech, ořechá… nový
Aurifer 11.04.2013 21:09
Aurifer
Měla bych dotaz, kuřecí droby co zakoupím u nás v masně jsou klasické zbytky, krky atd. když jsem se… nový
JitkaMelicharkova 04.03.2014 12:08
JitkaMelicharkova
Aha no vidíte a chovatelka mi řekla úplně pravý opak, že nedávat kočičí konzervy, protože se ježkům…
hathor 06.03.2012 15:24
hathor
Ono to, že někdo albiventrise odchovává ještě neznamená, že o nich něco extra ví. Ostatně, na webech…
Aurifer 06.03.2012 16:11
Aurifer
Možno by bolo namočiť tie granule do mlieka. Nebudú tvrdé, navyše ježko dostane aj piť. Jedna známa…
miro293 06.03.2012 16:35
miro293
jenže po mlíku se Ti akorát zes.rou ;-), to taky není šťastněj nápad. Ježci mléko vůbec nesměj. Namo…
Aurifer 06.03.2012 16:40
Aurifer
A názov tých granulí z Nemecka si náhodou nepamätáte?? nový
Janez 24.04.2014 21:27
Janez
Dobrý den, budu pořizovat ježka bělobřichého a chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně jeho potravy.… nový
Spata 03.11.2013 09:07
Spata
Z krmného hmyzu bych dávala všechno, aby byla strava co nejpestřejší...nejvíc bych dávala cvrčky, šv… nový
Réza 03.11.2013 17:14
Réza
Ahoj, poprosim jeste o trosku upresneni, pokud bych to chtela rozmixovat a mrazit, to kureci maso+vn… nový
cherryi 11.06.2014 20:54
cherryi
já dávám syrové, je to přirozenější. A ano, krky namlýt i s kostmi. Co se týče toho hmyzu, tak řada… nový
Aurifer 12.06.2014 00:39
Aurifer
Hmyz odmita uplne, ani mrtvej si nevezme a pred zivym se jde radeji schovat, proto jsem myslela nami… nový
cherryi 13.06.2014 09:16
cherryi
pokud žere aspoň to mleté, tak mu do toho ten krmný hmyz pro začátek můžete zamíchat, to samozřejmě… nový
Aurifer 13.06.2014 15:18
Aurifer
Kolikrat se maj krmit jen jednou a to až večer že ? nový
žežulka 30.07.2014 00:40
žežulka
Dobrý den všem, jak odhadnout denní dávku krmení (konkrétně u jednotlivého hmyzu - kolik moučných če… nový
Jezek_b 18.11.2013 07:45
Jezek_b
ahoj, prosím vysvětlíte mi někdo, co je ježkovi na tom videu?díkym moc nový
Lili.. 04.03.2014 14:12
Lili..
Dobrý den, pořídili jsme si 3 měsíční holčičku ježečka, v jakém věku jsou prosím dospělí? Vím, že s… poslední
ellucy 06.01.2020 12:47
ellucy

Nemusíte to zbytečně hrotit, albiventrixové co tu jsou jsou již domestikovaní a vesměs x generací krmení převážně umělým krmením (většinou kočičím). takže řada zvířat hmyz ani neloví, protože ho nezná. Dají se na něj postupně naučit, tak že jim ho třeba budete míchat (mražené cvrčky) do toho kočičího krmení. A když bude brát mražené cvrčky, tak mu začít dávat živé. Pohyb při jejich honění mu jedině prospěje. Co se týče těch červů, tak s nima se to nemá přehánět proto, že je to zbytečně tučné krmení, které krom tuku nic moc jiného nedá. Jinak dávat se dá i míchanice z kuřecích drobů, křepelčí vajíčka, zabité myši nebo holata atd...ale většinou je na to potřeba koupené ježky postupně naučit, páč většina chovatelů je krmí tím kočičím. A fakt je ten, že domestikovaní ježci na něm fungují. Ale je lepší dávat kvalitní kočičí konzervy, než granule. Protože ježci nemají příliš pevný chrup a na granulích se jim neúměrně opotřebovává.

Zdravím :-) Zaujala mě ta křepelčí vajíčka... a jak je ježečkovi podávat? To jako rozklepnout do misky? A ty pomleté kuřecí krky mají být syrové? Četla jsem totiž někde, že kuřecí maso se ježkovi má dávat vařené. Ježečka zatím doma nemám, ale v listopadu pro něj jedu, tak jsem momentálně ve fázi teoretických příprav. Děkuji za odpověď.

v zájmu tvého ježečka nelze..tohle krmivo je založené na sušeném ovoci, gamarusu, burizonech, ořechách a podobných 3,14čovinách, které v krmení ježků v podstatě nemají vůbec co dělat a živočišného protejnu, přestože ježci jsou hmyzožravci to obsahuje minimum. Ono to bylo asi původně určené na příkrm podměrečných mláďat ježků, aby na zimu nabrala tuk, ale pro albientrise chovaného jako pet je to něco naprosto nevhodného.

Měla bych dotaz, kuřecí droby co zakoupím u nás v masně jsou klasické zbytky, krky atd. když jsem se zeptala jestli mi je rozemelou řekli ze to nelze, vy droby dáváte tak jak je zakoupíte nebo je nějak zpracujete? Pokud ježkovi škodí granule pak kosti z krku jsou podle mne taky tvrdé na to abych mu je jentak dala. Začínám a chci ježkovi dopřát to nejlepší, děkují za odpověď

Aha no vidíte a chovatelka mi řekla úplně pravý opak, že nedávat kočičí konzervy, protože se ježkům po nich kazí chrup a že granulkami si jej naopak čistí....tak zatím úplné jasno mám v tom, že červi jsou dobří, ale nic hodnotného ježkovi nedají takže je potřeba k nim přidávat také něco, co obsahuje nějaké "živiny" v podobě vitamínů, minerálů atd....je fakt, že ty granule si jen tak uzobává,žádné velké nadšení. tak asi úplně nejlepší bude jít zlatou střední cestou, komerční krmení prokládat živým, střídat a zpestřovat....snad se naučí i lovit ty cvrčky .-)
Moc a moc díky za rady, ale jak vidíte, fakt se názory hrozně moc od sebe liší.....

Ono to, že někdo albiventrise odchovává ještě neznamená, že o nich něco extra ví. Ostatně, na webech různých chovatelů to bývá dost znát. Na rozmnožení potkanů taky netřeba znát přesně jejich biologii. Pokud jste někdy mohla porovnat zuby kočky a ježka- schválně sem dám fotky lebek albiventrise a kočky- kočky mají zuby uzpůsobené na porcování kořisti s pevnými kostmi, mají ty zuby silné a uzpůsobené k zpracování pevné potravy. To ježci vůbec, na prokousnutí hmyzího krunýře nebo naporcování malé ještěrky to nepotřebují ;-) Ale pokud budou celý život jenom louskat granule, tak ke stáru pak většinou chcípnou hladem, protože se už pro opotřebované zuby nenažerou.

K těm fotkám- jenom chci upozornit na to, že ty fotky mají různé měřítko, kočka má lebku samozřejmě 4x větší než ježek, takže velikost a proporce chrupu jsou trochu zkreslené. Ale všimněte si hlavně těch ostrých tenkých špiček na zubech ježka. Právě ty při žraní granulí nejvíce trpí. (První 2 fotky jsou ježek, další 2 kočka, poslední fotka je porovnání obou lebek a pár kočičích granulí :-))

jenže po mlíku se Ti akorát zes.rou ;-), to taky není šťastněj nápad. Ježci mléko vůbec nesměj. Namočené ve vodě by asi šly, ale proč vymýšlet békárny, když je možné krmit konzervama a střídat to hmyzem s namletýma drobama. Tak krmím já celé roky a naprosto OK- měla jsem exotických ježourů 4 druhy. Teď už mám po letech akorát 2 v důchodovém věku. Ale krmím v podstatě stejným způsobem všechny hmyzožravce.

Jinak teda v Německu prodávají speciální granule pro hmyzožravce. jsou menší než ty pro kočky, podstatně měkčí a mají více vyhovující složení. Dříve jsem jima nějaký čas krmila a jsou OK, ale nevim, jestli se dají sehnat i u nás. Já si je kupovala v Hammu.

Dobrý den, budu pořizovat ježka bělobřichého a chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně jeho potravy. Chtěla bych mu zajistit co nejoptimálnější stravu (moučné červy, žížaly, cvrčky). Jsou pro něj vhodní i masní červi? A ohledně doplňkové stravy, která značka kočičího měkkého krmení (konzervy, kapsy) je pro ježečky nejlepší? Předem díky za radu.

Z krmného hmyzu bych dávala všechno, aby byla strava co nejpestřejší...nejvíc bych dávala cvrčky, šváby, sarančata, zofobasy...z venku kobylky a žížaly...moučňáky a masný červy spíš pro zpestření... A místo kapsiček, konzerv a jiných ptákovin bych dávala spíš kuřecí maso, srdíčka, žludky, zabitá myšata. Tam bude kvalita oproti nějakým konzervám určitě značná. Taky bych jim třeba to maso občas posypala minerálním a vitaminovým přípravkem...

Ahoj, poprosim jeste o trosku upresneni, pokud bych to chtela rozmixovat a mrazit, to kureci maso+vnitrnosti davat jezkum varene nebo syrove?? Krky mixovat i s kostma??? A jeste bych se chtela zeptat, jelikoz muj jezek si hmyzu vubec nevsima (ani ziveho ani mrtveho) je vhodne do toho mixnout i par cvrcku nebo staci kombinace krky+srdce+jatra? Popripade jelikoz je hmyzozravec, neni vhodnejsi misto kureciho davat treba mixovany cvrcky, zizaly a tak?

já dávám syrové, je to přirozenější. A ano, krky namlýt i s kostmi. Co se týče toho hmyzu, tak řada ježků krmených kočičím krmením ho nezná. takže je potřeba je na něj pomalu uvyknout. Až se ho naučí žrát, tak hmyz mu samozřejmě mixovat nemusíš, ten si sám rozkouše...ale ukrmit ježka na hmyzu není levná záležitost, pokud čék nemá velkochov cvrčků nebo švábů.

Hmyz odmita uplne, ani mrtvej si nevezme a pred zivym se jde radeji schovat, proto jsem myslela namixovat k ostatnimu, aby to z toho nemohl vybirat:) No a co ty zizaly a ponravy treba? Toho mame na chate spoustu a to jezek v prirode ji take ne?

pokud žere aspoň to mleté, tak mu do toho ten krmný hmyz pro začátek můžete zamíchat, to samozřejmě ano. Na ty žížaly a ponravy ho to ale bude chtít taky postupně naučit. Ono to u těch zvířat krmených prefabrikátem ale chce mraky trpělivosti, než si zvyknou na to, co by žrát měli.

Dobrý den všem, jak odhadnout denní dávku krmení (konkrétně u jednotlivého hmyzu - kolik moučných červů, zophobasů, cvrčků)? Střídám tento hmyz, nerada bych ježečka překrmovala a na druhou stranu nechci, aby trpěl nedostatkem krmení. Díky za info.

Dobrý den,

pořídili jsme si 3 měsíční holčičku ježečka, v jakém věku jsou prosím dospělí? Vím, že se to dělí na váhu a na cm, ale chtěla bych vědět v jakém věku je již skutečně dospělá.

Děkuji a přeji pěkný den

LP

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru