loading...
Předmět Autor Datum
V první řadě záleží na tom, jaký biotop to bude. Co přesně chcete? Z dotazu vyplývá, že chcete bioto…
BlackFlame 13.03.2012 14:39
BlackFlame
WTF? "Biotop někdy taky habitat neboli stanoviště je biotické (živé) i abiotické (neživé) prostředí,…
Anička42 13.03.2012 14:40
Anička42
No chtěl bych něco jako tropická jungle. Určitě bych chtěl Furcifer pardalis.
tomasdot 13.03.2012 14:44
tomasdot
Určitě bych chtěl Furcifer pardalis. No vidíš...a je po problému - akorát to terárium rozděl na šes…
JanLauermann 13.03.2012 14:53
JanLauermann
No vidíš, to je začátek ... máš vybraného chameleona ... zjisti si, kde přesně žije. Pak si zjisti,…
Anička42 13.03.2012 14:57
Anička42
Hady bych teda vynechal, co takhle dát tam phelsumy,pardalisy a dolu dendrobatky?:)
tomasdot 13.03.2012 15:04
tomasdot
Dobře ještě jednou .... vynechte pardalisy - nikoho jiného v terárku nesnesou ... podívejte se na te…
Anička42 13.03.2012 15:07
Anička42
Zadavateli doporučuji nejdříve zvládnout chov odděleně.
BlackFlame 13.03.2012 15:10
BlackFlame
jasně, biotopové terárko není žádná sranda.... ale kdyby zadavatel postupoval, jak jsem navrhovala,…
Anička42 13.03.2012 15:15
Anička42
S pralesničkama je v tak velikém teráriu problém s krmením, hmyz se rozuteče a schová, žabky se taky…
me 13.03.2012 16:10
me
Co takhle spíš biotopové akvaterárium s důrazem na hezkou akvarijní část? Nějaká pěkná jižní Amerika…
Helo 13.03.2012 22:57
Helo
na zlikvidování dendrobátek by možná stačilo jenom to akvárko, tedy na to, aby se utopily.
Aurifer 14.03.2012 15:16
Aurifer
Hady bych teda vynechal, co takhle dát tam phelsumy,pardalisy a dolu dendrobatky?:) no tak ty dendr…
Aurifer 14.03.2012 15:19
Aurifer
pri úplne striktnom nazeraní na vec by mali byť v "biotopovom" teráriu/akváriu dokonca syntopicky sa…
perenquen 14.03.2012 20:34
perenquen
Jo. Dá se to u některých Anolisů a třeba Cnemidophorů ze stejné oblasti, ale stejně to nemusí fungov… poslední
Aurifer 14.03.2012 21:02
Aurifer

V první řadě záleží na tom, jaký biotop to bude. Co přesně chcete? Z dotazu vyplývá, že chcete biotopové terárium. Na to se toho moc napsat nedá.

Podle mého názoru by se měl člověk do takových projektů pouštět s přesnou představou (a s patřičnými znalostmi).

Obecné zásady jsou: zvířata vhodná do dotyčného biotopu, která si nebudou potravně konkurovat, nebudou se stresovat, nepůjdou si po krku, pokud možno ze stejné oblasti, taková, pro které vytvoříte pro všechna vhodné podmínky... Na zřetel je třeba brát i hygienické a zdravotní riziko (nevhodnost třeba kombinování želv a ještěrů kvůli přenosu "zla" ze želv na ještěry, atd.). Také je vhodné volit druhy nedevastující biotop.

Není to až tak jednoduché. Praktičtější a jednodušší je zůstat u chovu jednotlivých druhů odděleně. Pokud takový biotop opravdu chcete, přijďte s konkrétním návrhem. Taky se mi to líbí. Okolnosti si ale momentálně vyžadují praktičnost.

WTF?
"Biotop někdy taky habitat neboli stanoviště je biotické (živé) i abiotické (neživé) prostředí, ovlivněné a pozměněné živou složkou přírody – biotou. Lze ho chápat jako společné prostředí určitých složek biocenózy, tedy soubor všech vlivů, které vytvářejí životní prostředí všech zde žijících organismů"
Takže zkus nejdřív zjistit jaký biotop máš na mysli, pak předpokládám, že se pokusíš udělat terárium zažézené dle biotopu určité oblasti (př. Kanárských ostrovů :-D) ... pak se podívej, co za zvířata v tom prostředí žije ... pak si nějaká vyber, zjisti si, jak moc jsou teritoriální, žravá, atd (jinak řečeno, jestli ve svém okolí někoho snesou a jestli se navzájem nesežerou) ... a pak zjistíš, že už si si odpověděl sám :-)
Vážně... co si čekal za odpověď?

Edit: Blackflame byl rychlejší

No vidíš, to je začátek ... máš vybraného chameleona ... zjisti si, kde přesně žije. Pak si zjisti, jaké čísti tam obývá, pár fotek z pár výprav, abys viděl, jak má vypadat terárko.
Pak si můžeš zjistit, co tam (na stejných místech) ještě žije za zvířata a jak moc se nevzájem ohrožují s chameleonem (potrava, nemoci, nároky na teritorium, denní/noční pohyb, atd) ...
Věř, že pokud si to budeš takhle dohledávat sám, dá ti to mnohem víc, než když se jen zeptáš (promiň že to tak musím říct) "chci dělat machra s biotopovým terárkem, vypadá to hezky, řekněte mi co a jak od A do Z" - nemyslím to nějak zle, ale prostě když si to vyhledáš sám, tak pak do toho taky uvidíš a neuděláš fatální chyby.
Já chameleony nemám, ale pokud vím, sou to dost velký stresáci a z jiného obyvatele v terárku rozhodně mít radost nebudou. Takže můžeš začít od znovu, ale vyber si jiný biotop či zvíře :-D

jasně, biotopové terárko není žádná sranda.... ale kdyby zadavatel postupoval, jak jsem navrhovala, rychle by na to přišel sám (páč by toho musel dost projít, než by zjistil, jak je těžké to zkombinovat), rozhodl by se chovat odděleně ... ale už by měl spoustu informací o tom jak zařídit terárko pro jakého tvora.... to mi přijde jako dobrý výsledek :-) (i když trochu podlý a vychcaný... uznávám)
rozhodně lepší, než když mu tady řeknem nedělej to a on nepochopí proč, udělá to natruc a pak mu to pochlípá ...

Co takhle spíš biotopové akvaterárium s důrazem na hezkou akvarijní část? Nějaká pěkná jižní Amerika, menší ryby (sekernatky, tetry + něco na dno) a nad tím dostatek prostoru a kytek např. pro již zmíněné pralesničky. A jestli máš opravdu hodně místa, můžeš tam nasadit i indiána s foukačkou (jen bacha, ať ti nezlikviduje ty dendrobatky).

Hady bych teda vynechal, co takhle dát tam phelsumy,pardalisy a dolu dendrobatky?:)

no tak ty dendrobátky opravdu budou sqěle pasovat do biotopu Madagaskaru :-/ tedy krom toho, že potřebují jivé podmínky k chovu. Chamíci ani felsumy obecně nepatří mezi extra snášenlévé druhy a určitě budou z jiných spolubydlících "nadšení".

Jinak co se týče biotopově zařízené nádrže, tak tam by krom sympatricky žijících druhů pak musely být i rostliny ze stejné oblasti a to není žádná legrace. Podstatně snáz se to zařizuje u akvárka, než u terária.

pri úplne striktnom nazeraní na vec by mali byť v "biotopovom" teráriu/akváriu dokonca syntopicky sa vyskytujúce druhy, a to niekedy už naozaj nie je "legrace" zabezpečiť :) ...nehovoriac o tom, že nejaké otrocké napodobovanie domovského prostredia pre jednotlivé druhy končí často mimo očakávaného efektu

Jo. Dá se to u některých Anolisů a třeba Cnemidophorů ze stejné oblasti, ale stejně to nemusí fungovat. Páč ikdyž se dejme tomu v dostatečně velké a členité ubikaci nebudou vzájemně stresovat, tak minimálně si budou navzájem žrát vejce nebo mláďata. Co nám fungovalo za kombinace byly např. Ameiva chaitzami a Tropidurus hispidus nebo Anolis crystatellus a Cnemidophorus lemniscatus. Nebo Gallotia atlantica + Tarentola delalandi + Chalcides sexlineatus.

Co naopak fungovalo jen po dobu časově omezenou bylo Ctenosaura flavidorsalis + Aspidoscelis motague. Po necelých 2 letech bezproblémového soužití samice Ctenosaury pohlavně dospěla a začala mít snahy vypudit Aspidoscelise z teritoria. A činila to hodně nevybíravým způsobem, byla by schopná je zabít.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...