Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Testudo horsfieldii - uhyn na sepsu pri/po zimovani

Dobry den, velmi pekne poprosim hlavne "stepkarov" o radu. Minuly rok som uz pocas zimovania a tento rok po odzimovani prisla kazdorocne o tri zvierata. Vysledky pitvy - sepsa. Myslim si ze mam pre korytnacky vytvorene velmi dobre podmienky a do ich zivota okrem krmenia a prenesenia na zimovisko relativne nezasahujem takze nevidim dovod na takeho mnozstva uhynov. Podmienky chovu - zvierata maju vybeh v zahrade 1,5x metre, budu z OSB dosiek (nezateplenu so spodkom), su krmene len zelenou stravou (pupava, datelina, obcas cinska kapusta). Okolo septembra-oktobra same prestavaju zrat a zacinaju sa zahrabavat, prenasam ich do zimoviska (presklena chladiaca vitrina s nastavitelnou teplotou) ked je cca 5 stupnov, teplota v zimovisku 3-8 stupnov. Minuly rok po uhyne zial chovnych zvierat s diagnozou sepsa z dovodu plneho traviaceho traktu som sa rozhodla do procesu zimovania zasiahnut nakolko uz neverim tomu ze si korytnacky najlepsie poradia same, v oktobri som kazdu 2x okupala vo vode podobnej teplote prostredia cize bola dost studena, niektore sa vyprazdnili, niektore nie a so spokojnym pocitom som ich nechala zahrabat sa a preniesla do zimoviska. Zimovanie prezili vsetky, zial jedna po druhej mi hynuli po odzimovani. Zimujem v bedniach z OSB dosiek naplnenych zeminou (do ktorej sa zahrabali) a von som ich vyniesla do vonkajsej budy vratane zeminy v ktorej zimovali zaciatkom marca, pricom som ich este cca vyse tyzdna kym sa pomaly nezobudia ani nepustala von kvoli vrtkavemu marcovemu slniecku ktore obcas dost teplo zasvietilo. Ja uz fakt neviem kde robim problem, prosim o radu lebo mam sto chuti sa na vsetko vykaslat... Dakujem!!!

Předmět Autor Datum
Jak už jsem tu psal, zimoval jsem je v dřevěné bedně se senem (suchým) při cca 5 °C ve sklepě. A vžd…
BlackFlame 08.04.2012 15:07
BlackFlame
zatuchlo no neviem, myslim ze nie. vlhko tak tiez moc nie je, zemina nie je mokra ani vlhka, len pri…
krueggerova 08.04.2012 16:21
krueggerova
Také bych je do toho výběhu dal až v létě. Doufám, že je po odzimování máte v teráriu. Ve střední As…
BlackFlame 08.04.2012 16:54
BlackFlame
Tak to by mě zajímalo, opravdu je dobrý mít stepky venku jen přes léto? To slyším poprvé...
Evva 08.04.2012 17:30
Evva
Takhle mi léta fungovaly, takže jsem to dělal takhle. Nevím, kde paní bydlí, ale leckde je teď v dub…
BlackFlame 08.04.2012 17:37
BlackFlame
Mne osobne sa tie rady moc nepacia. Zohrava v tom rolu viacero faktorov. Je pravda, ze ja tiez po zi…
zuzu003 08.04.2012 17:50
zuzu003
Vo vybehu su od odzimovania - odzimuvaju sa prirodzene vo vybehu. Tak to robia aj chovatelia co maju…
krueggerova 08.04.2012 18:28
krueggerova
A dělalo se nějaké parazitologické vyšetření nebo vyšetření na přítomnost bakterií? Počítám, že jste…
BlackFlame 08.04.2012 19:05
BlackFlame
Mile rada budem aj ja "priposrana" ked mi to zaruci ze budem mat korky zdrave a zive! OK, prechadzam…
krueggerova 08.04.2012 22:00
krueggerova
s tím vyprázdněním je to divné,tohle většina želv dělá přirozeně, co já znám chovatele také stovek ž…
hathor 08.04.2012 20:32
hathor
Naše želvy jsou "celoročně" venku...a to tak, že si sami určí čas, kdy se zazimují a já je tam nechá…
hathor 08.04.2012 20:27
hathor
Dakujem, idem pripomahat aj ja a hotovo :)
krueggerova 08.04.2012 22:01
krueggerova
Já bych ještě počkala, až se ozve víc chovatelů, přeci jenom víc hlav víc ví a sám BlackFlame psal,…
Evva 08.04.2012 22:22
Evva
Evva: Souhlas. Chtěl jsem se jenom podělit se svojí zkušeností. Podle mě je ideální po odzimování že…
BlackFlame 09.04.2012 10:58
BlackFlame
Ono je to sice fajn mat ich do maja doma, problem je ale v tom ze niektore mi uz koncom aprila znasa…
krueggerova 09.04.2012 15:29
krueggerova
naše už jsou venku .-) ale vždy je po zimování nechám aklimatizovat doma a jak jsou teploty okolo 10…
hathor 09.04.2012 16:53
hathor
To mi připadá jako docela drsné, vzít je ze zimoviště do tepla a pak v tomhle počasí zase ven (ráno…
Evva 09.04.2012 17:06
Evva
Tak ještě drsnější je nechat je venku i v těch -5°, nemyslíš? Proto asi píše, že želvy dává ven když…
cejna 09.04.2012 17:19
cejna
Hathor psala - naše už jsou venku, proto jsem reagovala. Kdybych vzala želvu domů, tak je dám ven až…
Evva 09.04.2012 17:22
Evva
no ono je to tak, že teploty se dlouho držely okolo těch 10 stupňů a v noci klesaly na nulu - taky j… poslední
hathor 09.04.2012 18:52
hathor
Tak som sa definitivne rozhodla takto - vzhladom na to ze tazko znasaju jarno/jesenne prechody, post…
krueggerova 09.04.2012 17:59
krueggerova

Jak už jsem tu psal, zimoval jsem je v dřevěné bedně se senem (suchým) při cca 5 °C ve sklepě. A vždycky v pohodě. Před zimováním jsem je několik dní (asi týden až dva - už si to přesně nepamatuji) nekrmil a nechal jsem je vyprázdnit (na tuhle dobu před zimováním jsem jim také snižoval osvit). Měl jsem je v dětských letech několik let (pak přišlo cestování, studování, tak se naše cesty rozdělily). Zimoval jsem je v sušším prostředí v zabezpečené ale větrající bedně. Není to tím, že je máte moc ve vlhku a na tom místě, kde je zimujete zatuchlo? Jinak to koupání není podle mě moc potřeba. Já jim dával hlavně přirozenou luční zelenou stravu. Zeleninu už méně a ovoce vůbec.

Také bych je do toho výběhu dal až v létě. Doufám, že je po odzimování máte v teráriu. Ve střední Asii jsou v létě přes den vedra a v zimě je tam šílená kosa. Je to trochu jiné klima. Po odzimování jsem je postupně navykl na terarijní podmínky. A ven jsem je bral jen v létě. Stejně tak bych to viděl s tím výběhem. nemáte je tam doufám od odzimování...

Takhle mi léta fungovaly, takže jsem to dělal takhle. Nevím, kde paní bydlí, ale leckde je teď v dubnu ještě sníh. U nás včera a dnes ráno taky trochu sněžilo. Jen píšu, jak jsem to dělal já a jak mi to fungovalo. Jinak se nehádám. Ať si to každý všechno dělá po svém.

Budu želvy odzimovávat na sněhu?

PS: Tím létem myslím konec května až začátek září. Jenom nevím, proč bych je měl dávat ven v extrémním počasí.

Mne osobne sa tie rady moc nepacia. Zohrava v tom rolu viacero faktorov. Je pravda, ze ja tiez po zimovani nemam stepky vonku, ale len preto, ze som odzimovavala v januari.

Pani je z BA, kde je teplo uz pomerne skoro, teda az na ten dnesny sneh... Minuly tyzden som uz po dve hodky letnila pardalky, co tu bolo tak teplo ...

Vo vybehu su od odzimovania - odzimuvaju sa prirodzene vo vybehu. Tak to robia aj chovatelia co maju korytnaciek na stovky - nie je kapacitne mozne aby si 300 dospelych korytnaciek predsa nastahovali do terarka. ale kazdopadne ma to nieco do seba. Vzhladom na to ze ale nie su vyprazdnene vidim skor problem so zazimovanim teda na jesen. Ked v Azii nemaju prechody ako jesen a ja im to "navyse" doprajem aby sa stihli vyprazdnit a oni to ani tak neurobia, kde je potom sakra problem???

A dělalo se nějaké parazitologické vyšetření nebo vyšetření na přítomnost bakterií? Počítám, že jste je tam měla všechny najednou. Když máte víc želv pohromadě, tak mohou přijít do styku s výkaly jiných želv, které někdy požírají. Pokud jste tam přidala některé jedince z faremního odchovu nebo z odchytu, mohlo dojít k nakažení. Nic jiného mě už nenapadá.

Jinak k těm teplotám. Ty přechody jsou v oblastech jejich výskytu rychlejší. Když se podíváte na teploty v těch oblastech teď, tak se vsadím, že tam je mezi 15 a 30 °C (odhaduji vzhledem k široké oblasti jejich výskytu). U nás máme teď na teploměru 3 °C. Jenom jsem chtěl říct, jak jsem to dělal já. Fungovalo mi to. Jsem asi moc choulostivej a "připosranej", ale problémy se mi naštěstí vyhýbají. Jinak mě mrzí, že nedokážu poradit lépe. Mám na to prostě svůj pohled. Pokud je něco špatně, mrzí mě to.

Jinak o želvách dost ví Khor a Petr. Třeba by lépe poradila i Jabula nebo Aurifer.

s tím vyprázdněním je to divné,tohle většina želv dělá přirozeně, co já znám chovatele také stovek želv, nikdo neodzimovává venku, ale postupně a ven je dávají, až když teploty neklesají max. pod nulu. Ale také jen ty, co na to mají věk...a venku mají k dispozici boudy, mohou se zahrabat a opravdu v boudách minimálně slámu, pokud želvy žerou, nejsou připravené zimovat - pokud tomu tedy necháváte volný průběh. Můj osobní názor, loni, když byla teplá zima, naše želvy začaly zimovat v prosinci!!!!! Do té doby lezly a žraly a koupaly se.....

Naše želvy jsou "celoročně" venku...a to tak, že si sami určí čas, kdy se zazimují a já je tam nechávám do teplot okolo nuly, potom putují do sklepa, kde je kolísavá teplota ale v průměru okolo 5-8 stupňů, tam je chodím pravidelně každé cca 3 dny kontrolovat a rosit, abych je držela ve vlhkosti ( nikoli v mokru), když vidím, že se sami již začínají budit vezmu je domů, kde jsou v nejchladnější místnosti a postupně jim s odzimováním "pomáhám". Až když jsou úplně vzhůru a začnou přijímat potravu, dopřeji jim koupel a jsou doma, i jim svítím. Když už jsou potom teploty přijatelné a je relativně hezky dávám je ven...stále si je hlídám, také teploty, ale domů už je neberu. Zrovna včera na burze jsme to tam řešili s želvaři, jak si to počasí s námi a zvlášť se želvami pohrává. Myslím, že problém by mohl být v ne úplně ideálním odzimování, želvám by mělo být dopřáno trošku se aklimatizovat a ven je opravdu dát, až je pro ně přijatelné počasí- hlavně teplota. V boudách venku by bylo dobré mít alespoň slámu jako izolant.
Také záleží na stáří želv!!! Malé želvy ( do tří let věku) nemůžete zimovat déle, než dva měsíce, to nezvládnou, nebo určitě to nezvládnou všechny,věřím, že jedinci-výjimky existují, já např.roční želvy zimuji nějakých max. 6 týdnů, vlastně je jim přes rok v době jejich prvního zimování, potom další zimování je nechám lehce přes dva měsíce a teprve potom si zimování určují sami. Do roka není vůbec na škodu želvy hýčkat a rozmazlovat doma a dopřát jim tepla pod lampou či je dávat ven jen přes den, když je teplo ( Slunce není nutně podmínkou, pokud svítí, stejně musí mít možnost se před ním schovat), ostatní "nutnosti" nezmiňuji.

Evva: Souhlas. Chtěl jsem se jenom podělit se svojí zkušeností. Podle mě je ideální po odzimování želvu postupně uvést do provozního režimu. Postupně začít svítit a dopřát jí určité teploty a možnost vyhřátí. Dobře jim to stimuluje metabolismus a začínají dobře žrát. Kdybych je teď dal rovnou ven, tak teploty dost kolísají a bývá pořád dost kosa (i Hathor psala, že to tak dělá), takže nevím, jestli by želvy dobře najely na provozní režim. Po odzimování jsem je rozběhl doma a venkovní podmínky jim dopřál od toho května do toho září (léto). Samozřejmě, nechci vytvářet žádné dogma. Jen jsem se chtěl podělit, jak to fungovalo mě.

no ono je to tak, že teploty se dlouho držely okolo těch 10 stupňů a v noci klesaly na nulu - taky je důležité jak kde, u nás takto, jinak ze zimoviště je beru sice domů, ale mám je v nejchladnější místnosti v bytě, kde v noci je okolo 5ti stupňů, takže žádná vyhřátá místnost .-) přes den je tam cca 18 a dopřeji jim výhřev u lampy...ale to už je mimo...takže když se teploty drží přes den okolo 10ti stupňů jdou ven - řešila jsem to mimo jiné s želvaři na burze a i v emailech, všichni máme želvy venku a všichni nyní trneme, protože opravdu je momentálně lepší je nechat i při těch -5ti venku, než je totálně rozhodit tím, že je vezmeme domů ( navíc ti, co jich mají hodně ani nemají kam je dát, jedině zpátky do zimovišť) takže vyčkáváme.....pokud by teploty měly ještě klesat( což všichni doufáme, že ne) tak musí do přívětivějších podmínek, ale zatím jsou venku, na aklimatizeci měly zhruba měsíc, což je docela dostačující doba. Takže pokud by bylo venku jako je nyní, vyčkala bych a ven bych je nedávala, ale denně je kontroluji a zatím vypadají v pohodě - pozor na věk želv! Ty malé jsou doma i ty větší, ty půjdou až později - tak nějak jak psal někdo tady ( omlouvám se, jsem děsná na jména :-) )v tom květnu, protože želvy do cca 5ti let snášet stejně nebudou tudíž není kam spěchat .-)většinou dospívají i déle, však víme .-)na mladé a malé želvy je zbytečné výrazně spěchat

Tak som sa definitivne rozhodla takto - vzhladom na to ze tazko znasaju jarno/jesenne prechody, postavim novu zateplenu budu, dovediem do zahrady elektriku a dam tam vyhrievanie vzdy o niekolko stupnov vyssie ako bude vonku pocas tychto prechodov a budem mat snad srdce (a korky) na mieste :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru