Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Piškot samec 3 roky mekky krunyr

dobrý den mám želvu už 3 roky. všude se píše že zdravá želva by měla ležet a být schovaná v krunýři ale moje želva už od te doby co sem si ji privezla lezi porad venku. za 2 se ma umet otocit kdyz ji polozime na zada a to mu od mala take nejde. a za 3 by se zdrava želva podle knížek měla když ji zveneme schovat do krunýře ale to on taky vůbec nedělá a je furt mimo krunýř.. az do tedka krasne rostla mel tvrdy krunyř,je krmen pampeliskami a ruznymi travami,ale v zime je krmen čínským zelím,tedkon po zime ma ale hrozne mekky krunyř pritom to nikdy nemel a ja nevim cim to je ......doufam ze mi nekdo dokaze poradit predem dekuji

Předmět Autor Datum
Dobrý den, to tedy netuším, kde se píše, že by zdravá želva měla být schovaná v krunýři a ležet????…
hathor 30.04.2012 09:37
hathor
ano vápník dostával,pohybuje se celkem hodně krunýř měl stále tvrdy až teď mu změkl
želvák 30.04.2012 10:25
želvák
není vůbec zimován a v terárku má stálý přístup k jezírku ve kterém se koupe a chodí do něj dělat vý…
želvák 30.04.2012 10:53
želvák
Dostane se na sluníčko, nebo má nějakou UVB lampu?
Evva 30.04.2012 13:57
Evva
dostával? V jakém složení v jaké míře? Měl by ho dostávat stále!!! Co teploty? Nejde o koupání, jde…
hathor 30.04.2012 12:30
hathor
Nemyslím, že by musela být správně chovaná želva ještě dodatečně dotovaná vápníkem. U želv je žádouc…
ctvercova1 30.04.2012 21:04
ctvercova1
Přesně tak, navíc vyměknutí není z ničeho nic, není to ze dne na den, u staršího zvířete má rozhodně…
Epanterias 30.04.2012 21:11
Epanterias
tak krmné podmínky teda nemá špatné tak nemáte o čem mluvit když o tom nic nevíte!!!!
želvák 30.04.2012 22:09
želvák
Co? No tak asi někde děláte chybu, ne? Želva nezměkne jen tak, takže cosi děláte blbě a ty tři vykři…
ctvercova1 30.04.2012 22:21
ctvercova1
No pokud je želva jak tvaroh a předtím byla tvrdá, nebo spíš pružná (ve třech letech ještě nebývají…
Epanterias 30.04.2012 22:27
Epanterias
Nemá zmysel sa tu nejako "vstekat" , mohli by ste sem prosím dať komplet všetko o chove, tj. veľkosť…
Juro27 30.04.2012 22:28
Juro27
No já se sem tam celkem vzteknu, protože je toho o želvách na netu celkem dost a dají se dohledat kv…
ctvercova1 30.04.2012 22:46
ctvercova1
Ak to bola reakcia na mňa, asi som to napísal dosť blbo, ale mojím príspevkom som narážal na zadavat…
Juro27 30.04.2012 22:57
Juro27
Jo táák, tak to se omlouvám ;-) Nicméně ta ostatní doporučení platí. Tazatel tam najde téměř vše a t…
ctvercova1 30.04.2012 23:16
ctvercova1
To je úplne v pohode... ;-) poslední
Juro27 01.05.2012 14:16
Juro27

Dobrý den, to tedy netuším, kde se píše, že by zdravá želva měla být schovaná v krunýři a ležet???? Zdravá želva by měla žrát, hýbat se, lézt si, vyhřívat se.....co se převracení týče - pokud se želva otočí někde, kde nemá šanci se otočit zpátky - nedokáže to téměř žádná. Naše želvy se také sami neotočí,je to tak, že někdy se jim to podaří a jindy ne, některé se to nepodaří nikdy. Velký problém bych viděla ve třetí věci - nevím, co si představit pod měkkým krunýřem, ale maličká želvička by naopak měla krunýř "pružný" tedy dostatečně provlhčený mít a to klidně do druhého až třetího věku, i když v tom třetím roce už to není znatelné. Zimovali jste želvu? V jakých podmínkách?
Vy jste od malička nedávali vůbec žádný vápník? Skořápky? Potom určitě trpí jeho velkým nedostatkem. Možná by i pomohla alespoň fotka, jak krunýř vypadá nyní. Má možnost přes noc zalézt do vlhčeného substrátu?
Jinak ještě se vrátím k tomu "zalézání" - vezmu jednu z našich želv a neví kam až by do krunýře zalezla a vezmu druhou a té trčí nohy, hlava....nikdy jsem v tom nehledala žádný problém. Ještě mně spíš napadá, zda želva nemá nějaké pohybové problémy, leze? Měkký krunýř a ještě omezený pohyb - známka toho, že něco není v pořádku. Tady by možná stálo za to vzít želváka k veterináři - specialistovi na plazy, protože pokud by to byla např.avitaminóza- nic dobrého ho nečeká. Naopak by měkký krunýř mohl značit také předávkování vitamínu D.
Krásně popsané tvrdosti krunýře: http://www.euzelva.cz/clanky/tvrdost-krunyre-zelvy .html pokud pročtete pozorně jsou tam i rady co dělat s měkkým krunýřem u dospělých želv....

dostával? V jakém složení v jaké míře? Měl by ho dostávat stále!!! Co teploty? Nejde o koupání, jde o to, že by měl v noci spát ve vlhku CELOU NOC!!! ne ve vodě. Ve vlhkém substrátu. V čem ho máte? Jaký používáte substrát? Takže pokud je v teráriu tak na noc rosit! Substrát by neměl podléhat plesnivění.
Pokud mu krunýř změkl takto najednou určitě je na tom zdravotně špatně - viz odkaz, který jsem doporučovala. neodkládejte tedy návštěvu veterináře- specialisty.

Nemyslím, že by musela být správně chovaná želva ještě dodatečně dotovaná vápníkem. U želv je žádoucí co nejpomalejší růst, který musí být docílen vhodnou teplotou chovu (noční pokles) a hibernací či aestivací ve vhodnou dobu. Pokud se toto dodrží a želva je krmena vhodnou potravou (pampelišky, jitrocel,..), tak k žádnému deficitu vápníku nedojde. Samozřejmostí musí být kvalitní UVB. Většina chovatelů to řeší jednoduše chovem ve venkovním výběhu a tak to má být. Celoroční chov v terárku při pokojových teplotách je podle mě trápení a pak to tak dopadá. Želva nemá dostatečný zdroj UVB a neúměrně rychle roste. V lepším případě to dopadne špatně rostlým krunýřem, v horším jeho měknutím.. Nemáte možnost té želvě udělat výběh?

No pokud je želva jak tvaroh a předtím byla tvrdá, nebo spíš pružná (ve třech letech ještě nebývají jak kámen), tak rozhodně parádní podmínky neměla. Vzhledem k tomu, že želvy roky chovám i množím bych o tom mohl něco vědět, na to nepotřebuji být věštec. Dost mi v tom napomohlo to minimum, co jste tu prezentoval/a. A upřímně nevymýšlejte blbosti, zajeďte k nejbližšímu veterináři, co se zabývá plazy, protože doma s tím uděláte beztak houby, když doteď nebylo o zvířeti dostatečně nastudováno a chovné podmínky neodpovídají tomu, co zvíře potřebuje, aby prospívalo jak má. Bylo by fajn to udělat alespoň pro tu želvu, než si trvat na svém, když je evidentně něco špatně (absence minerálií a vápníku, předávkování D3, která má za následek vyplavování vápníku, špatná skladba stravy, absence UVB zdroje, slunění, venkovního výběhu, nulový pokles teplot pro chov v bytě, špatná vlhkost na noc atd.)a zvíře na to dříve či později doplatí. A jen tak mimochodem - zdravá želva nespí, není zalezlá v krunýři, ale když chodí, tak netahá plastron po substrátu. ;-)

Nemá zmysel sa tu nejako "vstekat" , mohli by ste sem prosím dať komplet všetko o chove, tj. veľkosť nádrže/výbehu, používané UV, vlhkosť, teplota, možnosť/nemožnosť sa zahrabať do vlhkých hoblín alebo iného vlhkého materiálu, zloženie potravy, podávanie/nepodávanie Ca, prípadne ako často, podávanie/nepodávanie nejakých ďalších vitamínov...

No já se sem tam celkem vzteknu, protože je toho o želvách na netu celkem dost a dají se dohledat kvalitní informace. Byť existuje i množství mylných zdrojů, tak jsou i pro laika dobře rozlišitelné od těch správných na základě logických argumentů. Z toho důvodu tady nejspíš nikdo nebude vkládat ucelený návod k chovu. To by byl fakt dlouhý příspěvek. Dobrý zdroj je www.zelvy.wbs.cz Po večerech si člověk pročte obsáhlou diskusi a je celkem v obraze. Ostatní už je na každém chovateli. Podle mého názoru je chov želvy v terárku celkem složitá záležitost. Člověk to nepozná hned, protože želvička papá, vyhřívá se.. Jenže ona ve skutečnosti potřebuje poměrně "drsné" prostředí a ne hýčkání při vysokých teplotách a neustálé aktivitě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru