Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský - úplné základy

Protože je to tady jak u blbejch na dvorečku a začátečníci se ptají pořád dokola na úplně triviální věci sepsal jsem takový stručný manuál k provozu chameleona jemenského, který spolu s mláďaty co prodávám vrazím kupcům do ruky a ušetřilo mi to drtivou většinu dotazů a vysvětlování základních věcí stále dokola, tak si myslím, že by to mohlo být nápomocné i tady a začátečníci by se nemuseli odkazovat jen na google, kde najdou tisíc různých informací, které si často odporují, ale odkázali by se na toto vlákno a pak se vysvětlili případné nejasnosti...Zhoršit to nic nemůže, tak proč to nezkusit.. třeba to bude fungovat:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych to spíše přidal sem: http://tera.poradna.net/q/view/177338-prvni-pomoc- nejen-zacinajiciho-t…
4erw 14.05.2012 11:14
4erw
Já si myslím, že většina lidí ty přišpendlená vlákna spiš přehlídne :) Ale klidně to tam můžou admin…
Jaffata 14.05.2012 11:27
Jaffata
Děkuji za skvělé shrnutí. Právě začínám s chovem (vybavuji se a chamík až za delší dobu) a hodně mi… nový
MartinG 14.09.2016 16:09
MartinG
Jen teda taková "drobnost". V tomto návodu máte psané, cituji "UVB záření chameleoni potřebují kvůli… nový
geissi 12.06.2015 15:41
geissi
Dobrý den lidičky mám takovej menší dotaz týkající se chamika , Mám doma 2 holčičky jedna má 11 měsí… poslední
Chamik29 05.01.2023 20:55
Chamik29

Jen teda taková "drobnost". V tomto návodu máte psané, cituji "UVB záření chameleoni potřebují kvůli syntetizaci vitamínu D3, který řídí ukládání vápníku do kostí, bez UVB není chameleon schopný vstřebat dodávaný vápník což vede ke křivici(rachitis) a následně k úmrtí".
Je to pravda, ale jen částečná. UVB opravdu umožňuje syntetizaci vitamínu D3(kalcitriolu), ten ale jenom umožňuje vstřebávání vápníku přijatého z potravy přes střevo (zvyšuje tvorbu Ca-vázajícího proteinu) a jeho přesun do krve. Vlastní vitamín D3 není zodpovědný za ukládání dodávaného Ca do kostí, za to je zodpovědný hormon kalcitonin. Vitamín D3 má přesně opačnou funkci. Proto se třeba při předávkování vitaminem D3 lze setka s odvápněním kostí.

Dobrý den lidičky mám takovej menší dotaz týkající se chamika , Mám doma 2 holčičky jedna má 11 měsíců a ta 2 4 měsíce potíž je v tom že se nám teď někde doma ta malička princezna zatoualala a nemůžeme ji najít prosím vás o radu a následnou pomoc děkuji mockrát

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru