Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ulomený ocásek

Dobrý den,naší Marušce se ulomil ocásek asi tak 2cm.Měla ho už takoví jak seschlou větvičku asi dlouho,protože mi ji máme 1měsíc a paní od které jsme ji koupili říkala že to nic není.Za ten měsíc se to nijak nezměnilo,kontrolovala jsem to denně,až dnes jsem přišla a má ho ulomený a je tam vidět i krev.Fotku bohužel vložit neumím.Jak mám ranku ošetřit a je nutné chodit na veterinu?Jinak žere řekla bych až moc,paní jí dávala 1krát denně,já 3krát a mám pocit že by jedla i víckrát.V chování taky žádná změna není.Předem děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Nevím, odborník přes leguány nejsem ale pokud to není úplně otevřené a nehnisá to, tak bych to necha…
Bergi 31.05.2012 13:38
Bergi
Neměla bych to alespon něčím vyčistit a pokud ano tak mi prosím napište čím.
leguán maruška 31.05.2012 14:25
leguán maruška
Paní od které jste ho koupili je moc hodná, když tvrdí, že nekróza ocásku nebo zaškrcení po špatném…
Y Draig Goch 31.05.2012 14:32
Y Draig Goch
Marušku mám 1měsíc a o nekroze vím,ale ani podle fotek které jsem našla to není.Maruška má 4roky a s…
leguán maruška 31.05.2012 14:48
leguán maruška
Však jo, ale nechat se uchlácholit, že "to nic není"... nekróza je jen jiný výraz pro odumření tkáně…
Y Draig Goch 31.05.2012 15:19
Y Draig Goch
Logové jsou docela nezmaři,a kozusek ulomeného ocásku je docela běžné.Konec ocasu je hodně tenký a š…
LEGO25 31.05.2012 15:34
LEGO25
Hehe, já hodit Lemroucha do vany, tak se se zlou potážu! Vanu nemáme rádi, kdepak. Akurát svůj vyřív…
Y Draig Goch 31.05.2012 16:22
Y Draig Goch
No tak už jsem jí to natřela a uvidím co to bude dělat.Jen se chci ještě zeptat stačí to natřít jedn…
leguán maruška 31.05.2012 21:26
leguán maruška
Natřít párkrát, kontrolovat jestli to nepokračuje. Pokud se ocásek zahojí a nebude dál černat, měl b…
Y Draig Goch 01.06.2012 09:59
Y Draig Goch
ještě bych se vás chtěla zeptat na lano které se používá k omotání větví a jakým způsobem to připevn…
leguán maruška 01.06.2012 04:49
leguán maruška
Tak já jsem si dělal žebřík sám,a větve omotané nemám,ale jinak je to asi jedno co tam dáš za špagát…
LEGO25 01.06.2012 05:12
LEGO25
My taky nemáme větve ničím omotané, akorát svázané tu i onde dohromady, aby zaplnily terárko a proto…
Y Draig Goch 01.06.2012 09:50
Y Draig Goch
No trochu jste mě zaskočil tím jestli vím 100% že je to samička.Ona je na 4roky malá,ale když jsem s…
leguán maruška 10.06.2012 12:45
leguán maruška
No, byl tu případ domnělého samečka, který byl samečkem, dokud se nezjistilo, že má plné břicho vaje… poslední
Y Draig Goch 10.06.2012 13:47
Y Draig Goch

Paní od které jste ho koupili je moc hodná, když tvrdí, že nekróza ocásku nebo zaškrcení po špatném svleku nic není... :-/ Nicméně, taky jste se mohli porozhlédnout po netu a našli byste spoustu informací k tomuto tématu.
Desinfikovat kdyžtak Betadinem, to by mohlo stačit.
A dávat pozor při dalším svleku, dost rosit a kontrolovat, jestli se leguán dobře svléká.

Marušku mám 1měsíc a o nekroze vím,ale ani podle fotek které jsem našla to není.Maruška má 4roky a svlékala se asi posledních 14dní.Ten ocásek podle mě byl zlomený a tím pádem odumřelí a ted se ulomil.Já hledala,myslím že tak jak já hledá málo kdo.Jen nevím jestli to tak můžu nechat,nebo to mám nějak řešit.Vy máte zkušenosti,já bohužel né,u mě to byla srdeční záležitost na první pohled a můžu napsat že to co jsem pro ni udělala za 1měsíc tak to neměla za celý život.

Však jo, ale nechat se uchlácholit, že "to nic není"... nekróza je jen jiný výraz pro odumření tkáně, takže pořád mluvíme o tomtéž. Legům většinou ulomený ocas moc nevadí, měl by se mu i zase trochu protáhnout, pokud bude dobře ošetřovaný a živený...
Koupit v lékárně Betadine, eventuálně koupat v odvaru z heřmánku, držet v čistotě, kdyby to pokračovalo, tak k lékaři, aby to zarovnal ještě v živé tkáni a zastavil event. odumírání...
Taky jsme si brali leguána na odpis a taky jsme s ním měli práci a taky má u nás podmínky o 150% lepší, než měl předtím... někdy si člověk nepomůže. :-)

Logové jsou docela nezmaři,a kozusek ulomeného ocásku je docela běžné.Konec ocasu je hodně tenký a špatně se svlíká,proto se tam utvoří prstýnek z nesvlečené kůže a postupem jak ocásek roste a prstýnek sesychá,tak se to zaškrtí,uschne a upadne.Jak psal drak:ošetřit betadinou a sledovat jestli se to nezanítí a při každém svleku pozorovat ocásek jestli je dobře svlečený.Pokud nebude,tak hodím lega do vany a nechám ho odmočit v troše vody a pak koneček opatrně žmoulám,dokud se prstýnek neodloupne.Taky jsem to 2x zanedbal,a nakonec jsme mu koneček přivřeli do dveří,a má ho zjizvený a skroucený.I to se stává.:-)

Hehe, já hodit Lemroucha do vany, tak se se zlou potážu! Vanu nemáme rádi, kdepak. Akurát svůj vyřívaný bazének v terárku. Topím mu tam akvarijním topítkem, dobytkovi, a to tam proleží dopoledne třeba hodinu.
S ocáskem máme docela štěstí, ten má krásný a hodně na něj dbám, ale zase jsme ho dostali s kožními problémy na laloku a břiše a to byl mazec! Chudák, lalok se mu po vodičkách a mastech oloupal až na kůži a dodneška to není úplně ono. A na břiše mu po té nejhlubší věci zůstala nehezká ztluštělá kůže. Jemu je to ovšem fuk, nám taky, hlavně že jsme zdravý a při chuti.
Jo, přeju tvé slečně hodně štěstí a držím vám palce...

No tak už jsem jí to natřela a uvidím co to bude dělat.Jen se chci ještě zeptat stačí to natřít jednou a nebo to mám natírat vícekrát.S tím koupáním to u nás bude asi problém,zkoušela jsem to jednou a vůbec do vany nechtěla,odnesla jsem to poškrábáním jak rychle lezla ven.Na dotaz jak snášela vodu mi potvrdili že vodu moc nemusí.No jedno řešení snad mám a to bazének v novém teráriu,ale ten se mi nepodařilo objednat dříve než na červenec. Je to dlouho,ale bude z toho jak se vyrábí bazény a taky s vodopádem.Terárko už mám sestavené doma,ale ještě v něm nemám světla-doufám že dojdou příští týden,poličky-ty mi taky vyrobí do týdne.I když tam nemůže být pořád tak ji tam na nějakou tu hodinku dávám.Pohled na ni jak leží na větvi a je spokojená je k nezaplacení.Ona totiž měla terárium součást prodeje menší než je ona a hlavně kromě jednoho světla a 2misek nic.

Natřít párkrát, kontrolovat jestli to nepokračuje. Pokud se ocásek zahojí a nebude dál černat, měl by možná i vyrůst regenerát...
Náš leguán do vany nechce absolutně a ani se nedivím - je to divné, bílé a musí mu to smrdět (nám vana přijde čistá, ale počítám, že zbytky mýdel a pěny leguán vyčuchá). Zato miluje rosení teplou až horkou vodou a klidně i velmi vydatné (představte si, jak to vypadá, když v džungli prší - prší seshora, zezdola, ze stran, z nebe, ze země... :-D ) a svůj bazének, který dohříváme akvarijním topítkem a kde proleží v klidu i víc jak hodinu. Teplou vodu i rád pije z rosítka.
Koukám, že vaše Maruška (máte ověřené, že je fakt holka?) na tom v okamžiku koupě byla asi jako náš Lemrouch (původně jsme se domnívali, že to je samice, ale jaksi... to byl jen špatně živený a nedomrlý sameček...) - terárko ve stejné délce jako zvíře, hloubce jako půl zvířete a výšce taky, jedna UVB žárovka, nic na výhřev a miska na jídlo. Tak jsme mu nejdřív nosili na návštěvu pampelišky, leguán se rozhodl, že nás za to bude mít rád a stěhování proběhlo úplně v pohodě... :-D

ještě bych se vás chtěla zeptat na lano které se používá k omotání větví a jakým způsobem to připevnit.Lana mají třeba i v Baumaxu,ale nevím jestli to je vhodné.Pořádný lanový žebřík taky nikde nemůžu najít,tak mi prosím napište kde to mám koupit.Děkuji

My taky nemáme větve ničím omotané, akorát svázané tu i onde dohromady, aby zaplnily terárko a protože se mi nechtělo to šroubovat. Průběžně se to dá utahovat podle toho, jak větve vysychají a používám úplně normální motouz, takový ten jutový či z jakého čeho to je. Lanový žebřík je podle mě zbytečný, sice to "dělá parádu", ale v přírodě na něj asi moc nenatrefí, to spíš přidat o nějakou tu větev víc. Povrch větví, pokud mají hladkou kůru, jde zdrsnit kovovým kartáčem a na omotání by se nejspíš dal požít sisal, co se omotává kočkám na škrabadla - i když ten má tendence pouštět drobné osinky, tak nevím???
A k lanovému žebříku - jestli máte chvilku a čas, doporučuju nejbližší hobby shop, nechat si nařezat kulatinky o požadovaném rozměru, koupit špagát a doma se do toho pustit. Kulatinky provrtat, navléknout, zajistit uzlem z každé strany a tak pokračovat do té doby, než je to dost dlouhé... vyrábím takhle hračky z přírodních větví - i to je možnost, pokud máte zásobu, u nás je to když se prořezává, to hlásím v práci a kolegům - a žádný papouch si nikdy nestěžoval. Do roka a do dne to všecko postupně popraví, rozštípou a zničí a přijde to na nula nula nic. Kdyby lidi napadlo, že žakovi je úplně fuk, jestli štípe na kousky vařečku z trhu za 20 Kč nebo bůhvíjakými barvami nabarvené kouličky a kostičky made in China za 5x tolik... o větvi zdarma nemluvě... :-D

No trochu jste mě zaskočil tím jestli vím 100% že je to samička.Ona je na 4roky malá,ale když jsem se ptala tak vajíčka nikdy nenakladla.Jak dojede manžel tak vám sem vhodí nějaké fotky,jak Marušky tak terária k posouzení co by se dalo vylepšit.

No, byl tu případ domnělého samečka, který byl samečkem, dokud se nezjistilo, že má plné břicho vajec... :-) Marušku sem, dobrá by byla fotka femorálních pórů a hlavy i s hřebínkem a lalokem. Jestli máte samičku, bylo by dobré přečíst si něco o snůškách u leguánů, o zadržení snůšky - ne že by se to muselo na 100% stát, ale člověk není nikdy dost připravený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru