Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
na kazdem sprochu je pravdy trochu.ja si myslim ze to neni az tak neodborna otazka i kdyz v tomto pr…
korcagin 18.06.2012 13:18
korcagin
A kolik mláďat se v přírodě dožije dospělosti? Takže vlastně vytváření modelových stresových situací…
BlackFlame 18.06.2012 14:24
BlackFlame
Celkovo, kolko krat tak regina zaziva stresy v prirode? cely den je niekde zalezena. V noci sa trohu…
danio007 18.06.2012 14:48
danio007
danio 007 ty jsi normální debil!!!!!!!!!! to stačilo, naneschledanou. (Aurifer) nový
průser 27.07.2012 08:54
průser
Zato ty si uplny druid;-) Vidim, ze niekto tu za mala hodne padal na hlavu :-) nový
danio007 27.07.2012 09:50
danio007
Tady je zase někdo děsně inteligentní. Nadávat, to ano, co tak nějaká rada. poslední
Naomi 27.07.2012 11:44
Naomi
Já bych řekl že to táhání u těch hadů nebude tak horké. Je jasné že u takové bičovky nepřipadá v úva…
V8HEMI 18.06.2012 16:32
V8HEMI
1+ Tady musím souhlasit. Je určitě rozdíl chovat hada, který je na lidskou přítomnost zvyklý již od… nový
Evan 20.06.2012 11:05
Evan

na kazdem sprochu je pravdy trochu.ja si myslim ze to neni az tak neodborna otazka i kdyz v tomto pripade je to spis k smichu.had v prirode celi ruznym stresum denne a na nektere si dokonce zvyka jako na denni soucast jeho zivota.proc by takto nemohl konat i v podminkach chovu v zajeti,aby tyto byly co nejpodobnejsi tem v prirode.je-li na chovatele zvykly uz se tak nestresuje a bere to easy jak se dneska rika.proto bych vam mladym doporucil bud vubec nedelat uzavery anebo opatrne.

A kolik mláďat se v přírodě dožije dospělosti? Takže vlastně vytváření modelových stresových situací je ideální... Ani bych neřekl. Obzvlášť několikrát denně. Stres není nikdy ideální a ZÁMĚRNĚ MŮŽE VYTVÁŘET STRESOVÉ SITUACE JENOM HOVADO. V přírodě vlastně několikrát denně had narazí na mudlu, který ho začne tahat.

Dnes si večer zase budu muset pustit svůj oblíbený film:

8221-volny-pad

Celkovo, kolko krat tak regina zaziva stresy v prirode? cely den je niekde zalezena. V noci sa trohu prevetra, kde ju MOZNO nieco sem tam vyplasi. Nieco ulovy, zase zalezie a vylezie az ked dostane hlad.Sem tam ked natrafi na niekoho kto do nej dobne, stuchne atd. Ale niekolko krat denne....?

Za seba vam odporucam pustit sa do chovu napriklad bicoviek a privikovat ich na cloveka niekolko krat denne vyberanim aspon na pol hodky z terarka. Uvidime, kolko dni vydrzia....
Drzim palce.

Já bych řekl že to táhání u těch hadů nebude tak horké. Je jasné že u takové bičovky nepřipadá v úvahu, ale u ,,pet´´ hadů jež jsou již x-generací narození v zajetí jako jsou hroznýši, gutky nebo i krajty královské (i když u nich je stále větší procento importů) jsou schopny si na kontakt s člověkem přivyknout, jen chce tahání provádět s rozumem. Pokud člověk hada netáhá pár dní po nakrmení, během svleku či v období páření a kladení vajec (což u petchovatelů většinou nehrozí) tak bych neviděl ve vytahování hadů z terárka problém. Samozřejmě je nutné nechat mu čas rozkoukat se v novém, po té co jej přineseme, ale když již stabilně přijmá potravu nevidím důvod proč ho postupně nenavyknout na kontakt s člověkem. To že jej nevyhledává ještě neznamená že není schopen si na něj zvyknout a nebrat jej jako hrozbu či stresovou situaci. Kontakt myslím vytáhnout, nechat jej plazit po ruce, třebas si s ním i sednout ale 100% jej vnímat, hlídat ať se něco nestane, a ne jej tahat po venku či ho vytahovat na domácí párty kde jde z ruky do ruky, ale tot platí u všech zvířat ne jen u hadů. Samozřejmě existují vyjímky kdy i klidní hadi budou vždy nervozní a zas na druhou stranu obecně nervozní hadi budou v klidu i po vytáhnutí z terárka. Zkrátka už i z hadů se stala pet zvířata chována jako mazlíčci a je třeba k tomu tak přistupovat, snažit se rozumně manipulaci s nimi vysvětlit a ne dogmaticky říci ne, plaz nikdy nesmí na ruku protože díky tomu pojde.

1+
Tady musím souhlasit. Je určitě rozdíl chovat hada, který je na lidskou přítomnost zvyklý již od mala, jako jsou právě krajty a hrozníši a chovat hada, který ani po X generacích v zajetí snášet ani vyhledávat lidský kontakt nebude. Myslím, že pokud se člověk postará o to, aby při manipulaci nebyl had vystaven průvanu, velké změně teploty a pachům dalších domácích zvířat, které by ho mohly rozrušit a vystavit stresu, určitě není na škodu využít potencionální klidnou a dá se říci "komunikativní" povahu "zdomácnělých" hadů a naučit se vedle nich žít tak, aby se cítil dobře jak had, tak chovatel a jejich vztah nabízel oboum stranám svoje výhody. Pochopitelně odsuzuji "chovatele", kteří si pořídí co největší možné hovado jen z důvodu, aby jej mohli tahat mezi kamarády a být za "borce" a absolutně se nestarají o to, zda se had cítí dobře a jak takové zacházení snáší.
Ostatně, můj krajťák umí dát svojí nepřízeň k jistým situacím silně viditelně najevo a jelikož se při puštění i manipulaci chová naprosto klidně, soudím, že mu to nijak nevadí a tudíž mu nepůsobím nic, co by mu mohlo ublížit. Rozdíl je vytáhnout hada násilím z terária a do společného kontaktu jej nutit, nebo mu umožnit opustit terárium a nechat ho, aby společný kontakt vyhledal sám, a že můj krajťák se při vypuštění vždycky přijde podívat, co zrovna dělám a vyleze si ke mě do klína často dobrovolně.
Ostatně, všeho s mírou a vždycky se přizpůsobit hlavně náladě a potřebám hada a nenutit jej do ničeho, co je mu nepříjemné. O tom přeci chov jakéhokoliv zvířete je, zajistit mu co nejlepší život a případně využít možného kontaktu, který nám daný vzorec chování zvířete nabízí. Bohužel, některým "chovatelům" jejich sobeckost nevezmete a vždy se najde někdo, kdo bude manipulací činit stres zvířatům, kterým je to nepříjemné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru