Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Helogale parvula (mangusta trpasličí)

Zdravím
jelikož mě teď strašně nadchlo tohle zvířátko (a hlavně moji přítelkyni) tak se snažím schánět co nejvíc možnejch informací o nich ale bohužel ani google mi krom nějakých základních udajů nic moc neposkytl tak bych se chtěl zeptat jestli s nima máte nějaké zkušenosti?
no a zkusím napsat hlavní věci který by mě zajímaly.

jak moc jsou náročný na stravu? vyčetl jsem že živý hlavně hmyzem takže bych krmil asi hlavně švábama občas ruzný larvy, holátka ?

jak moc jsou háklivý na teplotu? můžou mít pokojovou(což je u nás tak 23-25°) nebo je jim potřeba přitápět?

a s tím souvisí i ubikace, jak velká pro 1-2? a jak provedená? řikal jsem si že tak kolem 1,5x1m základna na výšku vůbec netuším ale asi by taky byla kolem 1m. samožřejmně s tím, že by pravděpodobně byla/y na volno když by jsem byli doma musím přiznat, že by byla/y hlavně naší mazlíčci. a nejsem si jistej jestli by byla lepší klec nebo spíš pevné terárium?

a nevíte náhodou kdo by je prodaval? nebo kde by se dali sehnat a v jakým cenovým rozhraní se většinou pohybují?

moc díký za jakýkoliv informace

Předmět Autor Datum
Chovají je v www.terariumpraha.cz - myslím že by Vám tam něco o nich určitě řekli a možná mívají i o…
TerkaS 17.06.2012 21:27
TerkaS
Dorý večer, myslím, že bych Vám toho dokázala dost zodpovědět :-) Krmení: hmyz, vařené maso, těstovi…
buffy69 18.06.2012 21:41
buffy69
díky za odpověd, tu cenu sem už čekal(i když je to o něco málo lepší než sem počítal,ale pořad mimo…
Sauge 18.06.2012 22:00
Sauge
No je to docela úžasné pozorování: Například reagují na určité zvuky i z televize, hlavně ptáky a po…
buffy69 18.06.2012 22:27
buffy69
Dobrý den, Máme doma samičku mangusty liščí. Zachránili jme ji před zakousnutím její matky. Má asi t…
Lenzesa 31.07.2012 18:30
Lenzesa
Kdyz tak se poradte v Dubci (Terarium Praha) Tam maji s odchovem zkusenosti.. www.terariumpraha.cz a…
Radar14 31.07.2012 18:37
Radar14
Mangustu liščí jsem měla, úžasné zvířátko. Pro chov platí to co pro výše uvedený druh- žijí v rodinn…
Aurifer 31.07.2012 20:42
Aurifer
Nevím, jestli sem zadavatel ještě nahlédne, ale momentálně máme z posledního odchovu ještě volnou ma…
Buffy69 07.01.2013 20:57
Buffy69
Bohužel jsme ted v trochu těsnejší finanční situaci takže to nevyjde tak snad príště jestli se jěště… poslední
Sauge 10.01.2013 20:45
Sauge

Dorý večer,
myslím, že bych Vám toho dokázala dost zodpovědět :-)
Krmení: hmyz, vařené maso, těstoviny, vajíčka, sladké ovoce, zelenina - strouhaná kořenová, doplňkově nějaké kvalitnější kočičí konzervy.
Teplota - běžná pokojová s možností se ohřát pod žárovkou nebo na sluníčku, v pelíšku máme topný kámen, ale šlo by to asi i bez něj.
Ubikace - čím větší, tím lepší, ale pokud plánujete, že budou mít možnost vegetit volně v bytě, 1,5 x 1,5 x 1,5 by mohlo stačit. My máme klec, myslím, že je to lepší i kvůli přístupu vzduchu.
ALE!!! Mangusta v žádném případě nemůže být sama! Je to skupinově žijící zvířátko totálně závislé na fyzickém kontaktu, jinak opravdu trpí a může ji to zabít.
A k tomu prodeji - v současné době je, pokud vím, chová pouze ZOO Plzeň, ale odchovy se nedaří a Terárium Praha, kde se zatím povedl jeden odchov a teď, možná, bude další, ale o tom se zatím bojím i mluvit :-)Pokud jde o cenu, na objednávku ručně dokrmené mládě seženete tak kolem 15 000,- Kč - možná se to zdá hodně, ale opravdu je dost těžké je v zajetí odchovat a nakonec za štěně čistokrevného plemene může být cena podobná :-)
A ještě na závěr - jsou to naprosto úžasní tvorečci, hraví, čistotní a své lidi milující. Je ovšem nutno počítat s tím, že to není domestikované zvíře jako pes nebo kočka, má spoustu přirozených instinktů a jeho chování ude úplně stejné v lidské i mangustí skupině včetně budování a uznávání hierarchie.
pokud máte zájem o další informace, ozvěte se,prosím, na bufmuf69@gmail.com

Lucie

díky za odpověd, tu cenu sem už čekal(i když je to o něco málo lepší než sem počítal,ale pořad mimo běžně dostupný ceny), no budu to muset probrat s drahou polovičkou ale vypadá to, že bohužel se bude muset přesunout do kategorie vysněných chovanců zvlášť když bych podle toho co píšete určitě chtěl aspoň dvě(což jsem už taky docela čekal)

jen bych se jěstě zeptal jestli by jste mohla trochu rozvést ty přirozené instinkty a chování nejsem si ůplně jist co si podtím představit

No je to docela úžasné pozorování: Například reagují na určité zvuky i z televize, hlavně ptáky a podobně, okamžitě začnou charakteristickým vrčením hlásit, že se něco děje - mě takhle hlásí zvonění mobilu :-) Nemají rádi hlasitý křik, zejména jekot - je to pro ně signál nebezpečí a můžou začít trochu panikařit. Když vás uvidí jíst, budou trvat na tom, že se s nimi máte podělit, pokud samy budou mít něco dorého,razantně si to brání :-) Cokoli je zaujme jako hračka - kamínek, knoflík... v danou chvíli je to kořist a je to MOJE!!! Když to necháte být, za chvíli to klidně vymění za něco zajímavějšího. Budou vás oddaně milovat a pravidelně a denně vám pečlivě vyčistí uši - v mangustí skupině to dělají taky, je to určitý rituál :-)Zároveň si vás udou značkovat svými pachovými žlázkami pod ocáskem ale lidský čich tento pach nezaregistruje, takže to opravdu není prolém. No a nadchnete je spoustou hraček, které vám budou nosit a budou se chtít přetahovat a zápasit a vůbec blbnout. Pokud jsou volně, je doré jim od začátku vyhradit místo, kam se chodí na záchod - jsou až úzkostlivě čistotní. Nehrozí, že by něco rozkousali nebo zničili, ale hlína v květináči je prostě neodolatelná :-)No a musíte počítat s tím, že mangusta chce asistovat u všeho, co děláte, takže je potřea být ve střehu, aby jí člověk nezašlápl nebo někam nepřivřel. Další zvířata v bytě jsou ochotni přijmout, akorát křečky, potkany a dronější ptáky bych nedoporučovala. U nás kamarádí se psy a dva středně velcí papoušci taky nejsou problém.
Uvidíte, jak se to u vás vyvine, kdyžtak se ozvěte :-)

Dobrý den,
Máme doma samičku mangusty liščí. Zachránili jme ji před zakousnutím její matky. Má asi tři týdny. Je odchovaná na kočičím mléku ( už od miminka)a má se k světu. Dnes jsme jí dali trochu kuřecího masa (naškrábaného)a moc jí to chutnalo. Můžete mi poradit co všechno může v tomhle věku jíst? Mléko už moc nechce.Nikde jsme na internetu o odchovu mláďat nenašli.Tak bychom rádi o to něco věděli.
Děkuji Lenka

Mangustu liščí jsem měla, úžasné zvířátko. Pro chov platí to co pro výše uvedený druh- žijí v rodinných skupinách a pokud je sama, tak špatně zvládá nepřítomnost chovatele. ale na 2 str je zase uměle odchovaný mládě problém dopárovat. Co se týče krmení, tak pokud už žere pevnou stravu, tak jí můžete k mléku přidávat rozmačkané cvrčky a nastříhaná holátka myší, přezrálý banán, piškoty namočené v mléce (tom jejím co pije). Pouzdějc i kvalitní konzervy pro kočky, ale hlavně by měla dostávat biologické krmení jako myši, kuřátka, saranče, sladké ovoce atd. mně holčička dobře brala i pribiňáky, tvaroh, jogurty atd...co se týče povahy, tak je to přirovnatelné k fretce, ale mangusta je podstatně milejší a dá se říci něžnější. já ji měla volně v bytě s kočičím záchodkem. na rozdíl od fretky ale v bytě prakticky není cítit. pokud je v bytě navolno, tak je potřeba počítat s tím, co bylo psáno výše- cokoliv děláte, tak vám při tom bude asistovat a motat se pod nohama, takže je potřeba dávat pozor, abyste ji nezašlápla nebo někam nepřivřela.

Nevím, jestli sem zadavatel ještě nahlédne, ale momentálně máme z posledního odchovu ještě volnou mangustí holčičku. Je jí šest týdnů, takže tak akorát na odchod do nového domova :-)
Pokud máte zájem, ozvěte se na bufmuf69@gmail.com nebo na tel. 734841081

Lucie

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru