Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cuy - optimalizace chovu

Mozna by to patrilo do kutilsky, ale tady to snad taky dava smysl. Poridil jsem si 1.2 cuy. To je vychozi stav. Cilovym stavem by mela byt produkce cca 20 az 30 ks rocne, s patricnou vahou. O chovu morcat sem si neco precet, ale sami petkari, shanim info spis k "zemedelsky" variante.
Takze, v kolika mesicich pripoustet(radi se 4, ale kdy min je "unosne riziko"), kolik vrhu do roka(dva mi prijdou malo, ale zase pripoustet v den porodu moc casto) Momentalne je mam v klecich(1x1.4m) venku, s tim ze se pasou a dostavaj jabka a mrkev. Kolik jich do takovy klece nacpu, aby to bylo unosny? Na zimu pujdou do nejaky varianty kralikarny, pripadne klece vybavim podlazkou a prestehuju do maringotky.
Krmeni v zime? Seno je jasny, pak nejspis kukurice, no a neco vitaminovanyho - dokud nedojdou zasoby, tak mrkev a ovoce, pak nevim - nejaky rozumny granule?
A vubec - ma nekdo zkusenost s podobnym chovem?

Předmět Autor Datum
Morčačta je ideální držet venku (typově něco jako králíkárna - nesmí tam foukat, takže asi tak 3,5 s…
Uroboros 10.09.2012 13:11
Uroboros
Takhle, v tech klecich maj boudicky, typove zavetrovana psi bouda - predsinka + hlavni prostor, takz…
bahno 10.09.2012 13:31
bahno
Kujice se připouštěj spíš podle váhy, než věku- když mají dobrou tělesnou stavbu a 800g- ony totiž d…
Aurifer 10.09.2012 13:31
Aurifer
Připouštíš fakt takhle malé? Nám už pak nikdy moc nenarostly. Resp. přišlo mi že s mláďaty sice ješt…
Uroboros 10.09.2012 13:41
Uroboros
Uplně v poho ;-) Já zas mám opačnou zkušenost že když se prvně nakryjou pozdějc, okolo toho půl 3/4…
Aurifer 10.09.2012 13:48
Aurifer
Tak prevazeno, jedna samice 910g, druha 1050g, takze uz sou v jedny kleci. Uvidime jak to pujde dal,…
bahno 15.09.2012 13:12
bahno
teda, nechci rejpat, ale už bys mohl vědět, že když dáš k sobě dvě samice, tak se odchovu nedočkáš ;…
Uroboros 15.09.2012 14:37
Uroboros
Ajaj - dneska jsem chtel pripouset mladou samici a viz. obrazek: [http://tera.poradna.net/file/view/…
bahno 02.03.2013 09:41
bahno
co tam máš za podestýlku? JInak ta samice dýchá normálně, nebo vrká? Poslechni si ji na uchu, jestli…
Aurifer. 02.03.2013 17:05
Aurifer.
Dejcha v pohode, nic neobvyklyho neslysim(vlastne slysim jenom tlukot srdce). Zvykly sou, nikdy neby…
bahno 02.03.2013 18:43
bahno
tam nejde o poranění z hlediska vady na kotci, ony jsou schopné sí píchnout kus sena do čumáku. Popř…
Aurifer. 02.03.2013 19:04
Aurifer.
V chovu vsechno +- frci. Bohuzel kolega mrsknul fotku z jedny grillovacky na FB, a dopadlo to tak, z…
bahno 14.08.2013 19:44
bahno
Řekl bych, že to bude stejný jak s králíkama. Ve všech třech bodech. Co to je za pořad? Doufám, že n…
cejna 14.08.2013 21:50
cejna
Ne, Babica ne. Mrsknul by na morce 30% eidam a majznul bych ho tou nasadou taky:-) Zatim to nebudu v…
bahno 14.08.2013 22:55
bahno
Co se porážky týče, tak to můžeš JEN pro svoji potřebu (soukromá domácí potřeba). Jinak bys musel mí…
Uroboros 14.08.2013 23:55
Uroboros
+- stejny zavery ke kterejm jsem dosel ja vcerejsim nocnim studiem kde ceho. Takze dik za potvrzeni.… poslední
bahno 15.08.2013 14:15
bahno

Morčačta je ideální držet venku (typově něco jako králíkárna - nesmí tam foukat, takže asi tak 3,5 stěny uzavřené) a spolu ve skupinách 1,2 až 1,6. Seno trvale v jeslích a dokrmovat trávou a zeleninou. V zimě seno + mrkev, řepa, jablka atd. V pohodě snesou -20°C, ale musí mít v kotci "domečky". Rozhodně nepřipouštět zvířata pod 1kg, ideálně až tak 1,3-1,5kg ale to mají tak v 5-6měsících. Chov spolu právě kvůli zimě, jedno samotný morče zimu neustojí.
Zrno moc nedávej, pak tloustnou, natož po kukuřici. Ze zrnin oves a ječmen. Výborný je dávat jim okus. Na granule zapomeň, nemaj smysl. Kdyžtak králičí, ale není to potřeba. Pokud mají seno a zeleninu není potřeba jim cokoli přidávat. Jinak nutrimix pro králíky či DH, jako normální morčata jsou citlivý na nedostatek vit. C.

Takhle, v tech klecich maj boudicky, typove zavetrovana psi bouda - predsinka + hlavni prostor, takze jim tam urcite nefouka. Myslim ze je necham venku tak do listopadu, dokud nebude mrznout trvale, nejakej nocni mrazik urcite daji. Pak ta kralikarna.
Spis prave nevim, jak odstavovat mlady a zaroven je mit ve vetsich skupinach:-/, protoze tolik jich, alespon ze zacatku, nebude.
Jinak dik za zbytek, spis takovy potvrzeni ze si to predstavuju spravne. Jinak 1kg:)) - tak prevazime, to neni problem.

Kujice se připouštěj spíš podle váhy, než věku- když mají dobrou tělesnou stavbu a 800g- ony totiž dobře krmené při březosti díky hormonálním změnám hodně narostou a vyvíjejí se rychleji než klasická morčata. takže klidně na 2-3měsících. Co se týče ustájení, tak 3 morčata na klec 120x60. Pokud je máš venku, tak je to ideální. Co se týče počtu vrhů, tak připustit po odstavu mladých +cca 14-3týdny dní na dohnání kondice. Krmení přez léto zelené, ovoce a zelenina, jako doplněk seno a granule nebo zrní. pokud má samice více mladých, tak jí přidat víc zrní nebo granulí. Přez zimu jim dávám hlavně "velazky" MOK + seno, nějaké to jablko atd. Na zimu je lepší brát březí samice dovnitř, protože roděj i v zimě a pokud jsou mrazy, tak někdy mláďata než stihnou uschnout nastydnou a chcípnou.

Připouštíš fakt takhle malé? Nám už pak nikdy moc nenarostly. Resp. přišlo mi že s mláďaty sice ještě narostou, ale po porodu šlus, tak jsme přouštěli raději až velké samice. Ono sice uštříš nějakej ten týden/měsíc, ale v chovu vydrží stejně x let, tak kam spěchat...

Ajaj - dneska jsem chtel pripouset mladou samici a viz. obrazek:
[http://tera.poradna.net/file/view/14905-morcecumak  -jpg]
Druha samice v kotci mladych samic to samy.
Tak, a ted co to je. Je to jenom nejaka blba ryma vod tech chladnejch noci co ted byli, a za dva tejdny to bude dobry, nebo se mam pripravit na pruser?
Jinak mlady samice maj separatni kotec, chovny samice a samci maj kotce zvlast a jsou v pohode.

co tam máš za podestýlku? JInak ta samice dýchá normálně, nebo vrká? Poslechni si ji na uchu, jestli to v ní nechrastí (po uvolnění toho čumáků, s tím asi moc dobře dýchat nebude) On to může být jenom zhnisaný rypák. Pokud jsou zvyklé na chladno, tak to by jim vadit nemělo, ale ono se to někdy stane ikdyž si jenom o něco poraněj čmuch, třeba si tam něco píchnou.

Dejcha v pohode, nic neobvyklyho neslysim(vlastne slysim jenom tlukot srdce). Zvykly sou, nikdy nebyli vevnitr. Podestylka je stary seno(nic mu neni, bylo kvalitne ususeny a uskladneny, bohuzel ale uskladneny mozna 10 let). Maji to ale obe samice, tahle vic, ta druha min. Mechanicky poraneni nejsem schopen 100% vyloucit, ale nopovazuju ho za pravdepodobny, ten kotec obyvaji 2 mesice a pred nima tam 2 mesice bydleli jiny morcata a nikdy nic.

tam nejde o poranění z hlediska vady na kotci, ony jsou schopné sí píchnout kus sena do čumáku. Popř. některým morčatům se dělá nahoře na pysku v tom rozštěpu pod čenichem takový bolák, zachytávají se jim tam zbytky žrádla a udělá se postupně časem zánět. Když si toho člověk nevšimne a neodstraní to včas, tak to někdy i zhnisá do okolí. Nevim z čeho přesně to maj ta tvá zvířata, ale pokud maj dýchání čistý, tak je to jen nějaký lokální problém. Odstraň ty škraloupy (pokud to nepůjde, tak to namaž nejdřív olejem) a omyj jim ten nos, mázla bych to možná tetra deltou a mělo by se to zpravit. POkud ne, tak jim dej Borgal, p.o.

V chovu vsechno +- frci. Bohuzel kolega mrsknul fotku z jedny grillovacky na FB, a dopadlo to tak, ze jsem byl kontaktovanej jednim nejmenovanym kulinarskym poradem, abych dodal nejakej ten kousek. To by zas takovej problem nebyl. Enemze pojali ideu, ze si taky jako natoci ten chov a tak. A pac sem clovek opatrnej, zacal ve me hlodat cervicek, jakze je to vlasne vsechno pravne.
Takze:
1) existujou nejaky jasne dany normy ohledne chovu morcat - plocha na morce, velikost skupiny a tak?
2)Zabijeni morcat - prakticky samozrejme zadna veda, chytnu, majznu nasadou a hotovo. Ale co pravne? Nemusi na to bejt nejaky skoleni nebo neco? Nerad bych se dockal nejkyho vyraznyho popotahovani ze strany PCR kvuli tyrani zvirat nebo tak.
3) Prodej morcat. U kraliku je to jasny, par kusu clovek muze prodat "ze dvora", z hlediska financaku taky zadnej problem. Ale co u morcat?
A vubec nejaky dalsi tipy na mozny prusery? Dik...

Ne, Babica ne. Mrsknul by na morce 30% eidam a majznul bych ho tou nasadou taky:-) Zatim to nebudu vytahovat verejne, pac nevim jestli to nakonec klapne. Pak dam eventualne vedet.
Snazim se dohledat seznam jatecnych zvirat, ale nic, strejda google mlci. Zatim jsem prosel veterinarni zakon a zakon na ochranu zvirat proti tyrani. Tyrani se nejspis nedopoustim, pokud nekde neni nejaka vyhlaska s nejakejma spesl priblblejma pozadavkama na chov morcat, veterinarni zakon je dost na houby, na prodej v malym mysli jenom na kraliky a drubez. Takze koumam dal.

Co se porážky týče, tak to můžeš JEN pro svoji potřebu (soukromá domácí potřeba). Jinak bys musel mít od KVS schválenou provozovnu a řídit se tzv. hygienickým balíčkem. Zapomeň, že bys někomu prodal mrtvé zvíře nebo upravený trup. Prakticky musíš prodat jen živé zvíře, že mu ho pak zabiješ už je něco jiného.

Ad daně, neb je to příležitostný prodej, tady defakto příjem ze zemědělské činnosti (no dejme tomu :-)), tak do 20kKč netřeba vůbec řešit. Spadá to do osvobozených příjmů od daně ( § 10 odst. 3, Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů).

K porážce, morčata u nás přímo nic neupravuje, stejně tak hmyz atd. Zajímavé je, že třeba porážka krokodýlů v zákoně je :-). Čti zde fotojatky.htm někde na konci je domácí porážka. Nejlepší (pro zákon rozhodně nejschůdnější) je používání jatečky s upoutaným projektilem (at už na nábojnice či na králíky se používá i pružinovej). Následné vykrvení z krčních tepen. Na mlácení ("sražení vazu") násadou fakt zapomeň.

K tomu chovu, skupiny a vůbec chov rozhodně nikde dán není, ani nemůže. To už je technologický postup. Bohužel u morčat se počítá s normálním morčetem, tam je asi 1000cm2 na zvíře ve skupině (řekl bych, že i KVS by utřela, kdybys měl Cuy v kleci 30*35cm, ne že by to šlo, takže rozměry prakticky daný nejsou). U Cuy bych se, co se zákona týče, držel spíš králičích rozměrů, aby nikdo nemohl mít keci. Tam je myslím něco kolem 0,3-0,5m2 dle velikosti. Zkus dohledat welfare nebo pokyny pro chov zvířat - králíků. Když tak bych ti to našel někde ve skriptech, ale na netu to určo bude.

EDIT: Zákon č. 246/1992 Sb. §5c,(6) Chovatel, který chová hlodavce za účelem jejich hospodářského využití, může kromě způsobů stanovených v příloze I přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího ochranu zvířat při usmrcování použít k jejich usmrcování také oxid uhličitý nebo zlomení vazu.

Takže myslím, že porážka je jasná, ale o té násadě se stejně nezmiňuj.

+- stejny zavery ke kterejm jsem dosel ja vcerejsim nocnim studiem kde ceho. Takze dik za potvrzeni.
Napadlo me jeste, ze veterinarni zakon rika:
§ 3

Základní pojmy

(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
...
d) hospodářskými zvířaty zvířata využívaná převážně k chovu,
výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot,
prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, hrabavá
a vodní drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná
zvířata ve farmovém chovu,2) ryby a včely,
e) jatečnými zvířaty hospodářská zvířata, jež jsou určena
k porážce a jatečnému zpracování a jejichž maso je určeno
k výživě lidí,

Cimz zcela nevylucuje, ze hospodarskym a posleze jatecnym zviretem muze bejt i neco jinyho. A pak argumentovat, ze protoze morcata nic neupravuje, pouzil jsem (v souladu se zasadou Analogia legis) k tomu nejpodobnejsi predpisy a to ty, co operujou s kralikama. Jenze to je tak na Sokola(no dobre, to je trestar, nejaky jiny eso) a tolik penez nemam.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru