Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva nádherná - jak včas rozeznat nemoc? Prosím o radu

Dobrý večer,
obracím se na Vás s prosbou o radu. před časem jsem dostala od kamaráda želvičku krásnou. tenkrát vážila 9 gramů, a za 3 měsíce vůbec nenarostla. Po třech měsících začala být línější, veškerý čas trávila na ostrůvku. Otevírala pusu a vůbec nežrala. Odvezla jsem ji na veterinu, kde mi paní veterinářka řekla, že má pravděpodobně nervový problém a že jí píchne nějaký vitamin. Želva mi ale ještě při cestě domů zemřela. Koupila jsem si další dvě. Všechno bylo v pořádku. Před časem se ale jedna z těchto nových želv začala chovat stejně. Otevírala pusu, vůbec nežrala a začala lenivět. Pak jednoho dne nehybně ležela ve vodě a na nic nereagovala. Zůstala mi tedy jen jedna. Váží už 24 gramů. V posledních dnech ale začínám pozorovat mě již známe příznaky. Neplave, hoví si pouze na ostrově, přestala žrát a otevírá pusu a vydává zvláštní zvuky občas. Nevím už na koho se obrátit a nerada bych o ni přišla. Nevíte někdo, co by to mohlo znamenat? Je možné, že se zazimovává? Jak jí můžu pomoci nebo co pro ni mohu udělat??? Prosím moc o radu.

Jinak akvárko je dostatečně velké, na dně jsou kamínky, ostrov jsem kupovala nedávno nový. ve vodě mám jakési topení, aby teplota vody byla 20°C. Svítím jí klasickou zářivkou, která už byla zabudovaná v akváriu.
MOC PROSÍM, PORAĎTE MI, CO DĚLÁM ŠPATNĚ :-(

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
:-( názorný příklad toho, jak je někdo schopen ve jménu své lásky ke zvířatům 3 zvířata utýrat a tep… nový
Aurifer 01.11.2012 17:39
Aurifer
Nejsem si zcela jist poddruhem o kterém se tady jedná, páč mláďata elegansek se skoro sehnat nedají… nový
klapavkář 01.11.2012 20:20
klapavkář
Což ovšem neznamená, že budou fungovat při nízké teplotě vody bez možnosti se vyhřát, Trachemisky pr… nový
Aurifer 01.11.2012 22:22
Aurifer
V kostce, to co jsem psal je popravdě spíše k chovu než k řešení daného problému. Ale je strašně těž… nový
4erw4 01.11.2012 22:37
4erw4
No, já nevím, nebude možná trochu problém i v tomhle? Na žrádlo želvíkovi kapu jakési kapičky- TURT… poslední
.Hana78 02.11.2012 11:05
.Hana78

:-( názorný příklad toho, jak je někdo schopen ve jménu své lásky ke zvířatům 3 zvířata utýrat a teprve potom se zeptat, jestli náhodou nedělá něco špatně. upřímně- umořit nádherňačku a hnedka 3x po sobě, to už fakt potřebuje talent. Ona mláďata by v lidské péči neměla tak vysokou úmrtnost, kdyby si je nepořizovali lidé jako jsi ty. Jenže ke své smůle jsou levné a v každém zverexu je jich plno.

To, že želva otevírá tlamu a sedí na souši není tím, že by se chladila, protože je jí ve studené vodě vedro. ale proto, že se jí těžko dýchá vlivem respiračních potíží, díky kterým taky nemůže plavat. Takže jí okamžitě zvedni teplotu vody aspoň na těch 26°C, vzduch na 28°C a dej jí nad souš výhřevný zdroj nejlíp i se zdrojem UV, ať má možnost se vyhřát a vyslunit. POkud se to během několika dní nezlepší, tak s ní mazej k veterináři, co rozumí plazům a hlavně ne k té kočkopejskařské plazomorce. Ale taky je potřeba počítat s tim, že už pro ni může být pozdě a nepovede se ji zachránit. Každopádně, pokud to ta želva přežije, tak jí taky změň krmnou dávku, jak už tu psali ostatní.

A to, že nádherňačce stačí teplota vody 20°C je samože pěkná blbost. Ano, ona v ní bude dost dlouho přežívat (či spíše živořit), protože to je hrozně tvrdé zvíře. Ale taky to je subtropický/tropický plaz, ne lední medvěd. Tudíž při 20°C nedokáže efektivně trávit, k tomu potřebuje podstatně vyšší teplotu. A pokud ji nemá, tak si to lidské týrání vlivem nevhodných podmínek může "užívat" x měsíců, než ji to dočista zabije.

Nejsem si zcela jist poddruhem o kterém se tady jedná, páč mláďata elegansek se skoro sehnat nedají a mám za to že to bude spíš nominát. Nicméně oba poddruhy se vyskytujá na přelomu mírného a subtropického podnebného pásu.
Nicméně nezapoměnte že dáváte rady absolutnímu amatérovi, želvu nikdo z nás v ruce neměl a nikdo neberete v potaz co urychlení metabolismu při takto vysoké teplotě s ní v tomto stavu udělá.

Což ovšem neznamená, že budou fungovat při nízké teplotě vody bez možnosti se vyhřát, Trachemisky prakticky univerzálně bez ohledu na poddruh. Pokud to zvíře je rozhozené, tak za nízké teploty se z toho nedostane a pokud se z toho nemá dostat, tak to aspoń bude mít rychleji za sebou.

V kostce, to co jsem psal je popravdě spíše k chovu než k řešení daného problému. Ale je strašně těžký poradit rozumně člověku, který v relativně normálních podmínkách odrovná 3 TSE po sobě, což je samo o sobě umění. Tohle bude stěžejní problém celého tohodle vlákna, jelikož nikdo z těch co radí by TSE neměl šanci zlikvidovat, zatímco zde jsou 2 exitusy a 3. na cestě v podmínkách, v kterých normální chovatel TSE taky nic neodrovná.

Problémy s dýcháním a něco na způsob zápalu plic je nasnadě, ale ten je většinou z průvanu, celkovýho podchlazení, rozdílu teplot, přenášení želv třeba návštěvám na ukázku do dvěří, položení při čištění do kýble na stůl vedle otevřeného okna, pouštění po bytě, nedejbože domě atd... Těch věcí se najde celá řada a tyhle prostě nevysvětlíš a nikdy se ti k nim nikdo nepřizná :)

No, já nevím, nebude možná trochu problém i v tomhle?

Na žrádlo želvíkovi kapu jakési kapičky- TURTLE VIT.

složení: proteiny 5 g / kg, vlhkost 57%, tuky 40 g / kg, vitamín A 400000 m.j./ kg., vitamín D3 50000 m.j./ kg, vitamín E (alfatokoferol) 1250 mg / kg.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru